neděle 20. září 2015

Recenze: Myši

Autor:                         Gordon Reece

Překlad:                     Dana Vlčková
Nakladatelství:       Jota
Rok vydání v ČR:   2011
Počet stran:              260

„Každému jednou dojde trpělivost...“

Anotace:
Šestnáctiletá Shelley a její matka jsou jako šedé myšky – nervózní, plaché a přeochotné. Je snadné je využít a zneužít, což si dobře uvědomoval otec Shelley i její spolužačky ze střední. Právě před nimi uprchnou matka s dcerou do nového domova na venkovské samotě, kde obě nečekaně rozkvetou a svět se zdá konečně snesitelným místem.

Nově nabytý klid však záhy naruší lupič, který se jedné noci vloupe do domu. Shelley se probudí, slyší, jak vržou schody, a v následujících mrazivých minutách se její život obrátí vzhůru nohama. Moc dobře totiž ví, že když už se kočka dostane do myší díry, neodejde bez kořisti.



Hlavní hrdinkou netypického thrilleru s názvem Myši je šestnáctiletá Shelly, která také celý příběh vypráví. Neméně důležitou postavou příběhu je její matka, rozvedená právnička.
Shelly je tichá, plachá dívka, která se věnuje studiu, miluje knihy a klasickou hudbu. Od dětství měla tři nejlepší kamarádky, které se ovšem v době dospívání rapidně změnily. Staly se z nich doslova sadistické zrůdy. Shelly prochází neskutečnou šikanou. Se svým trápením se nesvěří nikomu, ani své matce. Sama dokonce uvažuje o sebevraždě.
Po jedné hrozivé příhodě, kdy Shelly jen o vlásek unikne smrti a skončí v nemocnici, vše konečně vypluje na povrch. „Nenajdou“ se ovšem přímé důkazy svědčící o šikaně ze strany spolužaček, tudíž zůstanou nepotrestány. Shelly se rozhodne, že už se do školy nevrátí. S matkou se odstěhují do opuštěného domu za město, kde není ani živáčka. „Zimolezový dům“ s krásnou zahradou jim plně vyhovuje. Za Shelly dojíždí dva soukromí učitelé, aby nezameškala studium a blížící se zkoušky.
Jejich život vypadá idylicky, dokud jejich nový dům, jejich bezpečné útočiště před světem, nenapadne lupič. A to v noci přesně na Shellyiny šestnácté narozeniny.

Hra na kočku a na myš...
Ráda bych dál popisovala vyvíjející se příběh, ale to už bych prozradila příliš. 
Jak jsem zmínila, knihu vypráví šestnáctiletá dívka, dozvídáme se vše o jejích nejniternějších pocitech, myšlenkách. Spíš než thriller bych knihu zařadila do psychologického žánrů. 

Příběh je velmi čtivý, možná i proto, že je psán jazykem mladé, ovšem inteligentní a chytré dívky. Přímo před očima se nám mění psychika a povaha dvou žen, které život několikrát zažene do kouta a srazí na úplné dno. Nikdo neví, jak se člověk zachová, když mu půjde o život...

Určitě knihu doporučuji k přečtení.

Šikana se dotkla i mě osobně, když mému synovi bylo jedenáct let. Do té doby jsem si myslela, že nám se to stát nemůže, že to známe jen z televize. Může... a může se to přihodit komukoliv. Proto i taková témata ne přímo vyhledávám, ale když se mi podobné příběhy naskytnou, určitě si je přečtu.

Tajemství růžového záhonu...
Otevřela jsem oči a okamžitě jsem byla vzhůru. I když jsem tvrdě spala, neomylné zaskřípání čtvrtého schodu zasáhlo část mého mozku, která nikdy nespí. O tom, co jsem slyšela, jsem nepochybovala a nepochybovala jsem ani o tom, co to znamená: v domě někdo je.
Na svítivém displeji budíku na mém nočním stolku stálo 3:33.
Slyšela jsem, jak mi buší srdce, jako kdyby žilo svým vlastním životem, jako zajíc, zmítající se v oku, které se čím dál víc utahuje, jak se zajíc snaží dostat ven. Napínala jsem uši, abych přehlušila dunění ve spáncích. Zkoumala jsem ušima prostor za dveřmi své ložnice: odpočívadlo, schodiště - jako neviditelní hlídací psi mi přinášely informaci: ticho, ticho, ticho, jen ticho, nic jsme neobjevily. Nespletla jsem se tedy? Ale věděla jsem, že ne. Slyšela jsem zaskřípání čtvrtého schodu pod vahou člověka.
A samozřejmě po chvíli, která mi připadala jako věčnost, zasténal další schod, o něco výš: v domě někdo je.

„Myši nejsou typický thriller. Nenaleznete zde sériové vrahy ani honičky aut nebo barokní metody mučení. Začíná jako idylický domácí příběh, ale postupně se mění v psychologický thriller, který vás napíná až do poslední stránky.“ (Maria Rejt, nakladatelka)

Autor:
Gordon Reece se narodil ve Velké Británii roku 1963. Jako spisovatel a ilustrátor publikoval více než patnáct knih pro děti a mládež. Vystudoval anglickou literaturu na Keble College v Oxfordu a později působil jako právník pro úrazy. Několik let strávil v Javee ve Španělsku a v roce 2005 se přestěhoval do Austrálie. Píše pro mládež a věnuje se tvorbě komiksů. Thriller Myši je jeho prvním rozsáhlejším dílem a vzbudil velkou pozornost po celém světě.
Autor žije se ženou Joannou a bílým teriérem Jockem v severovýchodní Viktorii.

Hodnocení: 5/5


11 komentářů:

  1. Krásná kniha, také ji mám přečtenou :-) Jsem ráda, že se líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbila, jen mě štvalo, že musím čtení kouskovat. No jo... málo času a tolik skvělých knih :-)

      Vymazat
    2. Mám to úplně stejně, a myslím, že bude s časem ještě hůř...
      Každopádně číst nepřestanu :-)
      Přeji spoustu dalších krásných knih :-)

      Vymazat
    3. I já tobě. Taky čtení zůstane mojí důležitou součástí, to by jinak nešlo :-)

      Vymazat
  2. To zní dobře. :) Thrillery mám ráda. Asi se po té knize nebudu nějak zoufale pídit, ale pokud ji uvidím v knihovně, nebo v knihkupectví, nebo na buxu, přečtu si ji. No, a myslím, že si ji pro jistotu uložím na Databázi knih. :) Knih je spousta, i kdybych si tuhle koupila teď, stejně se k ní dostanu až bůhví, kdy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, taky mám obrovskou frontu nepřečtených knih :)

      Vymazat
  3. Tohle mě zaujalo! Jakmile bude příležitost, po knize se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knížce už jsem slyšela, ale nějak mě nelákala..Ale teď když jsem si přečetla tvou recenzi mám na ni docela chuť :) Bylo by to zajímavé zpestření :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti nevadí psychologie a popisy myšlenek honících se v hlavě, tak do ní určitě běž. Mně se to moc líbila, proměny postav byly zajímavé až těžko uvěřitelné, ale na druhou stranu, co my víme, co psychika dokáže :-)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥