úterý 13. října 2015

Můj knižní tip #14

Máme pozdní večer, ne tedy první máj, ale pravidelný knižní tip :)

Právě jsem dočetla jednu moc pěknou knížku, takže vám ji i doporučím. Pokud se chcete pobavit, zlepšit si náladu, netoužíte po ničem náročném, ale spíš po takovém milém pohlazení, určitě po ní sáhněte.

My, sex a podpatky: Kamila Tomsová, Lucie Müllerová

Anotace:
Inteligentní a lehce potrhlá rozvodová právnička Klára a úspěšná veterinářka s nebezpečně prořízlou pusou Anna jsou nejlepší kamarádky. Anna je chodící magnet na průšvihy a její život plný zmatků představuje dokonalý protiklad spořádané a vyrovnané Kláry žijící v poklidném a fungujícím manželství. Přesto si tyhle ženy byly souzeny. Spojují je roky skvělého přátelství, peripetie v lásce i sexu, botník plný krásných lodiček na jehlových podpatcích a také jejich dva kamarádi: něžně hysterický gay Jára a Ivana – Casanova mezi holkami, co jsou na holky. Kniha My, sex a podpatky zachycuje zhruba dva roky jejich života, kdy se toho vážně hodně stalo. Každý z hrdinů něco hledá a každý se to pokouší najít svým vlastním, leckdy tragikomickým způsobem. Anně schází alespoň trochu „normální“ chlap, Kláře dítě a alespoň trochu „normální“ kamarádka, Ivana bojuje s finanční krizí a Jára se potýká s pološíleným otcem a až příliš dokonalým přítelem. Všichni se snaží urvat ze života to své, vzájemně se podporují a zachraňují. Autorky vsadily na břitký a ironický humor, lehký jazyk a spousty úsměvných příběhů. Popisují život, jaký skutečně je. Těžký a složitý, ale také neskutečně vtipný a táááák krásný.

Do dvou dnů by na blogu mohla být i recenze :)



Z knížek, které mám ve svém hledáčku, vám dnes nabídnu dvě.

První knížkou jsou Úterky s Morriem od Mitche Alboma. Nebude to rozhodně lehké čtení, nejspíš asi i dost depresivní, smutné. Každopádně mě zaujala. Je to útlounká kniha - cca 150 stran, ale myslím, že i přesto bude hodně silná. Alespoň mám z anotace takový pocit.

Anotace:
Možná to byl váš otec, možná někdo z prarodičů, možná učitel nebo přítel, někdo starší a moudrý, kdo vám porozuměl, když jste byli velmi mladí, když jste hledali a dospívali. Pomohl vám lépe pochopit svět, spatřit v něm dobré místo k životu a svými radami přispěl k tomu, abyste se na cestách tímto světem neztratili. 
Pro Mitche Alboma se takovým člověkem stal Morrie Schwartz, jeho bývalý vysokoškolský profesor, kterého znovu nalezl pár měsíců před jeho nevyhnutelnou smrtí. Morrie ví, že umírá, přesto - anebo právě proto - se s Mitchem vytrvale schází během tradičních úterních přednášek, životních lekcí, tak, jak to kdysi dělávali na univerzitě. Jak se jejich vzájemný vztah prohlubuje, nezvyklý studijní "semestr" se chýlí ke konci, až zbývá poslední přednáška, poslední absolventská práce: smrt. 
"Když se naučíš zemřít, naučíš se i žít," opakuje Morrie tak dlouho, až Mitch pochopí. Pochopíme i my?


Druhou knihou je Psychiatr. Autorem je Caleb Carr a tento román s prvky historické románu a psychologicko-kriminálního thrilleru, ho okamžitě proslavil po celém světě.

Anotace:
1896. Temnými uličkami New Yorku se prochází zdánlivě nepolapitelná hrůza, dobře ukrytá v lidském těle. Tento člověk, hnaný touhou se nechat chytit k dalšímu a dalšímu zlu, se narodil coby druhý, ale nechtěný chlapec silně věřícím rodičům. Matce, pro niž vždy byl jen symbol otcova chtíče a surovosti – a otci - knězi, jakožto připomínka hanby, kdy ho chlípnost změnila ve zvíře. Zrcadlovým odrazem jeho početí, se stal jeho vlastní obličej, který byl pokřiven silným tikem, postihujícím celou levou polovinu jeho tváře. Jediná věc, která jeho dětství zpříjemňovala, byla starost jeho vlastního bratra, který bohužel nedokázal zabránit onomu hroznému činu, který Japetha Duryho pohřbil hluboko uvnitř a vynesl na zemský povrch Johna Beechama, jednoho z nejhroznějších masových vrahů, jakého kdy měla literatura tu čest představit. Život tohoto anti-hrdiny ve vás bude zčásti vzbuzovat lítost, zčásti ho budete nenávidět za zločiny, které spáchal, ale zaručeně vám nedovolí odložit knihu nedočtenou někam do kouta a zapomenout. Pokaždé, když vyjdete ven, budete se tiše samy sebe ptát: Slyším, nebo neslyším dusot koňských kopyt?

Vypadá to na hodně mrazivé čtení.


Pokud jsem vás některou z knih inspirovala, tak jsem moc ráda. Napište mi, jestli knihy znáte, jestli jste četli a nebo mi klidně dejte tip na nějakou knihu, která zaujala právě vás.

Mějte se krásně :)

Noel...


4 komentáře:

  1. Ani jednu z knih jsem neznala, ani o nich neslyšela. Každopádně zní zajímavě :) Líbí se mi, že do tipů dáváš knihy, které jsou žánrově odlišné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak se snažím, aby ty žánry byly pestřejší, i když včera tedy depresivní čtení vyhrává nad pohodou a vtipem. My, sex a podpatky je opravdu milá, vtipná knížka ze života. Psychiatra od C. Carra jsem už snad před rokem objevila na databázi, ale zatím jsem nečetla. Dost špatně se shání, jestli se vůbec ještě sehnat dá za normální peníze, ale tak v knihovně by ho snad mohli mít. A Úterky s Morriem jsem minulý týden objevila na starším videu, tuším, že to byla Veronika z Knižního přátelství :)
      Je těch knih opravdu spoustu, potřebovala bych nafouknout den, nebo jen večer, to by se to četlo :-D

      Vymazat
  2. Knihy vypadají dobře. Hlavně My sex a podpatky se mi líbí, vtipnou knihu bych teď vážně potřebovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla opravdu pěkná a pobavila mě. Sice jsem ji několik měsíců obcházela s nedůvěrou, ale teď vím, že to bylo zbytečné. Moc příjemné čtení, právě si tady hraji s recenzí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥