pondělí 29. února 2016

Recenze - Kraj padavých větrů

Autor:                         Jörg Maurer
Překlad:                     Mgr. Olga Vogelová
Nakladatelství:        Omega
Rok vydání v ČR:     2015
Počet stran:                248

Anotace:
Příjemné klima s výhledem na hory – první případ komisaře Jennerweina.
Během koncertu v idylických alpských lázních se z galerie zřítí muž přímo do publika – je na místě mrtvý. A divák, na kterého spadl, také. Komisař Jennerwein se pouští do vyšetřování případu – byla to nehoda, sebevražda, nebo vražda? Prodírá se rozcházejícími se výpověďmi svědků, místní mezitím spekulují požitkářsky u piva a v horách pofukuje teplý alpský fén. Proč je najednou vážený majitel pohřební služby Ignaz Graseger tak nervózní? Komisař Jennerwein se mezitím dostává na horkou stopu…
Podle románu byl natočen v Německu v roce 2011 i film Föhnlage - Ein Alpenkrimi.

Příběh je zasazen do jednoho lázeňského městečka v bavorském podhůří. Během klavírního koncertu v místním kulturním centru se „ze stropu“ zřítí přímo do publika muž a je na místě mrtev. Umírá také mladý muž, na kterého padl. Jak je možné, že si letícího muže nikdo nevšiml? Případ záhadného pádu místního uvaděče dostane na starost komisař Junnerwein. Šlo o nešťastnou nehodu, sebevraždu či snad vraždu?

V knize poznáváme mimo jiné manželskou dvojici Uršulu a Ignáce Graseggerovi, majitele pohřebního ústavu. Jakmile započne vyšetřování podivného úmrtí v kulturním centru, dostanou oba strach. Mají snad se smrtí uvaděče Liebschera něco společného? Skrývá se za jejich podnikáním v pohřebnictví ještě něco jiného?



A tak se stalo, že objevili Inga Stoffregena, malého šlachovitého muže, ironmana na volné noze, návštěvníka koncertu proti vlastní vůli, muže ve špatnou chvíli na správném místě. Úplně zapadl pod hromadu rosolu Evžena Liebschera, ležel daleko pod sedadlem, že bylo potřeba prohlédnout na něm ležícího Liebschera dvakrát, než bylo možné siláka objevit.
„Musíme zvednout tu mrtvolu a toho zraněného vytáhnout,“ navrhl Josef Scharrbiegel, zcela výjimečně nebyl zástupcem lékařské profese, ale člen zastupitelstva a majitel stejnojmenné pekárny.
„Ne! Jenom to ne! Vždyť je to mrtvola, s tou se nesmí hýbat!“ vřeštěla imitace Marge Simpsonové z galerie. Ale Scharrbiegel se prosadil, Evžena Liebschera s úctou odsunuli a Inga Stoffregena uložili do stabilizované polohy na boku. V ní mu vytékala krev z ucha.

Musím říct, že tato kniha pro mě byla velkým oříškem. Čekala jsem klasickou detektivku, ale dostala jsem naprosto originální příběh. Nic podobného jsem dosud nečetla. Myslím, že autorův styl je natolik specifický, že jej nelze k žádnému jinému přirovnat.

Kraj padavých větrů mi celkově přišel hodně chaotický. Velmi často jsem se ztrácela v ději, v postavách, které vůbec nehrály žádnou zásadní roli, vynořovaly se odnikud a zase mizely. Kořením je autorův osobitý smysl pro humor. 
Na obálce knihy je psáno, že severská detektivka získává konkurenta. S tím nemohu vůbec souhlasit, protože autorův styl je na hony vzdálený tomu, co známe pod pojmem severská krimi.

Knihu bych doporučila každému, kdo rozhodně nečeká klasický známý příběh podle pera Agathy Christie, ale chce zkusit úplně jiné vody detektivního žánru. Můj šálek čaje však tento autor, bohužel, nebude.

Kraj padavých větrů je krásně graficky zpracovaná kniha s moc pěknou obálkou. 

O autorovi:
Jörg Maurer se narodil roku 1953 v Bavorsku, nedaleko rakouských hranic. V rodné vesničce Garmisch-Partenkirchen dlouho nezůstal a krátce po ukončení školní docházky odešel do Mnichova, kde vystudoval germanistiku, anglistiku, divadelní vědu a filozofii. Několik let učil němčinu a angličtinu. V té době rovněž napsal svůj první román Föhnlage, který vyšel v roce 2009 a okamžitě si získal přízeň mnoha čtenářů. Kromě psaní je jeho velkou vášní hudební kabaret. Obojí umně propojuje na svých „hudebně-kabaretních autorských čteních“. Přestože mu učení přirostlo k srdci, dal nakonec přednost literatuře a hudbě.

Hodnocení: 2/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský.




6 komentářů:

  1. Knížka by mě asi nenalákala, kdybych ji viděla někde v obchodě, ale anotace zní už líp :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že bych knihu asi taky v knihkupectví přešla...

      Vymazat
  2. Já na detektivkách moc neujíždím (Sherlock je Sherlock, ano vím ☺), ale tuto knihu bych si nekoupila. Recenzi jsi zpracovala moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anotace mi zní skvěle,ale asi se do ní nepustím,protože by mi asi nesedl styl autora :/
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥