středa 13. dubna 2016

Knižní přírůstky 28

Přeji vám krásný středeční večer :)

Dnes tady mám pro vás takovou rozbalovačku - nerozbalovačku. Není to balíček, ale nákup z Levných knih a jednoho pardubického antikvariátu.

V Levných knihách jsme za posledních asi 14 dní byla minimálně třikrát :) No když tam mají teď takové perfektní kousky, potom tam nechoďte, že... A to pár kousků mám ještě v hledáčku :D

Takže těchto osm krásných kousků jsem tam za poslední dobu ulovila.


Smolný rok - Joshilyn Jacksonová
Pětačtyřicetiletá Ginny je přesvědčená, že je její rodina každých patnáct let stižena kletbou. Ona sama v patnácti otěhotněla a porodila dceru Lizu, jež ve svých patnácti udělala totéž. Teď uplynulo dalších patnáct let a obě svobodné matky, Ginny i Liza, s hrůzou čekají, kdy dospívající Mosey zopakuje stejný scénář. Tentokrát však kletba na rodinu dopadá nečekaným způsobem… Mrazivý román o matkách, které byly samy ještě dětmi, když rodily, dívčích přátelstvích, dávno ztracených i znovu nalezených láskách, zradě, zneužití a zklamání, nenávisti a žárlivosti. A především o rodině a pevných poutech, která vytváří.


Knihkupec - Mark Pryor
Na březích řeky Seiny prodávají staré knihy – říká se jim bukinisté a patří mezi ně i Max. Toho však právě unesli, přímo před očima jeho přítele Huga Marstona, šéfa bezpečnosti na americkém velvyslanectví. Hugo zalarmuje policii, ta má ale zrovna plnou hlavu vraždy místního drogového bosse. A tak se Hugo pouští do pátrání sám. S pomocí bývalého kolegy ze CIA Toma se noří do případu, kde svou roli sehrají antikvariátní poklady nedozírné ceny i nepotrestané zločiny z válečné minulosti, to vše v elegantních kulisách přitažlivé, divoké a nebezpečné Paříže.

Knihkupec mě láká od té doby, co vyšel. Reakce však na knihu byly všelijaké, tak se mi do něj za plnou cenu nechtělo. Ale teď jsem samozřejmě odolat nemohla :)


Všechny podoby lásky - Aminatta Forna
Čtyřicetiletý psycholog Adrian Lockheart se rozhodne odejít z Velké Británie, aby unikl z pout krachujícího manželství i poměrně úspěšné, ale už dlouhou dobu stagnující kariéry, a do hlavního města Sierry Leone přichází krátce po skončení občanské války. V nemocnici se spřátelí s mladým charizmatickým chirurgem Kaiem Mansaryem, který žije jen svojí prací a vzpomínkami na osudovou lásku Nenebeh. Jeho prvním pacientem je umírající profesor historie, jenž zase Adrianovi postupně vypráví svůj životní příběh, v jehož centru stojí vztah s ženou jeho kolegy. 
Román britské spisovatelky Aminatty Fornaové, který se dostal do užšího výběru na Orange Prize a obdržel Commonwealth Prize za nejlepší knihu roku 2011, je několikavrstevným příběhem o osudech všedních lidí na pozadí nevšedních historických událostí a netušených hlubinách vášně a lásky, hraničící až s posedlostí.

Na tuto knihu jsem hodně zvědavá. Navíc jsem naprosto unesená obálkou, je překrásná, škoda, že na fotografii nevyniknou ty lesklé kvítečky.


Dvojitý kříž - Chris Carter
Čekej na smrt a modli se, ať je rychlá. Popravený vrah ožívá a pokračuje ve svém zrůdném díle. Nebo se jeho odkazu chopil šílený napodobitel? A proč? To musí zjistit ostřílený samotář, detektiv Robert Hunter s pomocí svého partnera, nadšeného nováčka Carlose Garcii. Pod luxusem a září neonů města Los Angeles kvasí zločin, temnější než noc… Detektivu Hunterovi se vrací stará noční můra – bestiální vrah znovu útočí. Tentokrát to má ale háček: pachatel, který mučí své oběti s řemeslnou zručností, byl před léty dopaden a popraven. Napodobuje ho někdo? Vrací se nestvůra z onoho světa, aby pokračovala ve svém krvavém řemesle? Nebo snad za hrůzné činy pykal nevinný? Žádná z těch možností není právě lákavá – a je na Hunterovi, aby případ vyřešil; ale možná přitom hodně ztratí. Hlavní obětí se má totiž ve čtivém a napínavém thrilleru Chrise Cartera stát právě on.

Nad Carterem jsem hodně váhala, nějak ty brutální knihy poslední dobou nedávám. Ale Marcelka z Knižní oázy tvrdí, že to zvládnu, tak jsem se tedy pro ni ještě vracela :D Ale Marcel, jestli mi budou vstávat vlasy hrůzou na hlavě... :D :D


Trojice - Sarah Lotz
Čtyři letecké katastrofy na čtyřech kontinentech během jednoho jediného dne. Svět je v šoku a na pokraji paniky. Vyšetřovatelé vylučují jednu příčinu za druhou – za pády letadel nestojí ani teroristické útoky, ani nepřízeň počasí. Jako zázrakem je přežily tři děti a jistý náboženský fanatik došel skálopevného přesvědčení, že ti tři – novináři je nazvali Trojice – zvěstují apokalypsu. A že bude třeba začít se připravovat na soudný den. Co když má pravdu? A byli opravdu jen tři? A může za jejich podivné chování skutečně jen šok z prožitého traumatu a neutichající zájem médií? 
„Trojice je přesvědčivý, suverénní román provokující k zamyšlení a zasluhující si co nejširší možné čtenářské publikum.“ – The Independent

S Trojicí to u mě bylo stejně jako s Knihkupcem, takže jsem teď byla ráda, když jsem knihu v LK objevila.


Slepý instinkt - Andreas Winkelmann
Horký letní den. Ve zpustlé zahradě sedí na houpačce malá dívenka. Vše kolem září barvami, ale ona je nevidí – je slepá. Zato však zřetelně cítí, že se někdo blíží: člověk, z něhož vychází zlo. Pokusí se utéct – marně… O řadu let později zavolají komisařku Franzisku Gottlobovou do ústavu, z něhož zmizelo děvčátko. Je rovněž slepé. A po pachateli ani stopy...

Nad touto knížkou jsem váhala, i když anotace mě zaujala. Potom ale psala Sabina Huřťáková Hašková z blogu Kavárna u Henrietty, že je to skvělé čtení, no tak taky skončilo v košíku :)


Po noci přijde den - Anita Diamant
Román Po noci přijde den vychází z neobyčejného příběhu, který se skutečně odehrál v říjnu 1945. Tehdy bylo osvobozeno přes 200 židovských zajatců z palestinského internačního tábora Atlit, v němž byli zadržováni britskými ozbrojenými silami coby „ilegální“ přistěhovalci. Příběh je líčen očima čtyř mladých zajatkyň, které přežily holokaust: Polky, která bojovala proti Němcům se skupinou partyzánů; pařížské krásky, přinucené za války k prostituci; holandské Židovky, která se za války ukrývala a teď se snaží zapomenout; a ženy, která přežila Osvětim.
Čtyři mladé ženy, které uprchly do Izraele z nacistické Evropy, sužované nepopsatelně krušnými vzpomínkami a ztrátami, nacházejí spásu v přátelství a pospolitosti a zároveň se pokoušejí přivyknout nové zemi. Pronásledují je nepopsatelné vzpomínky, bojí se začít znovu doufat. Román Po noci příjde den je výjimečně ztvárněný příběh útrap, nezdolnosti a soudržnosti. Dotýká se druhé světové války, holokaustu a založení státu Izrael. Anita Diamant má obdivuhodný dar vytvářet nezapomenutelné postavy, svůj příběh zasadila do strhujícího historického románu, v němž jde především o spásnou moc ženského přátelství, zotavení z těžkých ran osudu a lásku. Je to nezapomenutelný příběh utrpení a nových začátků, zachycující historický okamžik s mistrovskou výmluvností, z nějž dojímá i mrazí. Kniha Po noci přijde den je klenotem mezi romány.

Tato kniha by mi asi i unikla, ale naštěstí se začala objevovat na skupince o knížkách, takže jsem ji zaregistrovala.


Einsteinova krev - Philip Sington
Krátce před nástupem Adolfa Hitlera k moci najdou dva chlapci v lese za Berlínem nahou, zřejmě umírající dívku. Poté, co se probere z bezvědomí, mladá žena neví, kdo je, trpí ztrátou paměti. Jedinou stopou je vedle ní nalezená pozvánka na přednášku Alberta Einsteina. Psychiatr Martin Kirsch, kterého případ zaujme, odhalí dívčiny geniální matematické schopnosti a začne objevovat záhadné souvislosti jejího života. Má snad dívka s Einsteinem společného i něco víc, než je zájem o jeho práci? Kirsch se vydává do Curychu a začíná tušit, že tento psychiatrický případ je jeho poslední.

Tuto knížku jsem zaregistrovala právě také díky Sabině, jinak by mě asi názvem nijak neoslovila a nepídila bych se ani po anotaci.


A další tři krasavice jsou z antikvariátu...


Stalker - Lars Kepler
Bez Joony Linny je policie bezmocná.
Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje — od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti.
Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.


Návrat - Victoria Hislopová
Pod majestátnými věžemi Alhambry hraje hudba a dlážděné uličky Granady skrývají tajemství. Sonia Cameronová, Londýňanka se španělskými kořeny, nezná dějiny města, přijela sem jen se svou přítelkyní Maggie, aby se zdokonalily v tanci. V tiché kavárně si však náhodou vyslechne cizí rozhovor a poutavá sbírka fotografií ji vtáhne do výjimečného příběhu děsivé španělské občanské války. Před sedmdesáti lety žila v domě, kde se kavárna nachází, soudržná rodina Ramírezových. V roce 1936 naruší křehký mír v zemi vojenský puč generála Franka. Manželé Ramírezovi, jejich tři synové a dcera Mercedes se stanou svědky nejhorších válečných hrůz. Svědky, ale i oběťmi. Jejich životy rozdělí politika a každý z nich si musí vybrat, na čí stranu se přidá, a bojovat v soukromých bitvách, zatímco se celé Španělsko rozpadá. Soniu tato pohnutá rodinná historie – a také tanec – zcela pohltí, a ani netuší, jak podstatně obojí zasáhne do jejího života.

Tato autorka je docela dost chválená, tak jsem zvědavá, jak mě zaujme.


Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - Arnošt Lustig
Dramaticky vypjatá novela o tragickém osudu židovské dívky, která povýšila pomstu za své soukmenovce na smysl své existence.
Lustig ve své sugestivní novele zpracovává motiv sadistické léčky, s jejíž pomocí se nacističtí pohlaváři pokusili získat majetek od skupiny zajatých bohatých židovských obchodníků. V druhé rovině novely pak vypráví vlastní příběh hrdinky, dívky, která se na prahu smrti vzepře ponižování své lidské důstojnosti a dokáže v sobě zmobilizovat sílu, schopnou překonat strach i přirozený pud sebezáchovy.

Tuto knížku jsem měla teď půjčenou z knihovny, ale zatím jsem ji nestihla přečíst. Jelikož jsem ji objevila v antikvariátu, sáhla jsem po ní a vypůjčenou vrátila. Od Arnošta Lustiga jsem zatím nic nečetla, takže je to pro mě výzva.


Pokud jste některou z knih četli, určitě mi napište do komentářů, jak se vám líbila. Hodně by mě zajímal názor právě třeba na pana Lustiga.

Přeji vám všem krásný večer ve společnosti zajímavé knihy :)

Zdraví Šárka ♥


26 komentářů:

  1. Nádhera. Knihkupec, Dvojitý kříž a Trojice asi přibudou i v mé knihovně, naposledy jsem odolala, ale budu muset podniknout další výpravu :) Jinak také krásné antikvariátní úlovky, připomněly mi, že s Keplerem už musím konečně také začít. Přeji příjemné čtení a hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mám doma první dva díly Keplera, ale zatím jsem se k nim ještě nedostala. Ale taky jsem zvědavá, jak mi sedne styl psaní, jestli se mi bude líbit :) No a v LK se opravdu odolat nedalo :D Hezký den :)

      Vymazat
  2. Krásná sbírečka :) já plánuji po výplatě pořídit ještě Dvojitý kříž. Smolný rok už mám. Hezké čtení přeji.

    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jsem zvědavá na všechny knížky, jaké budou a docela se divím u některých z nich, že se ocitly v LK. Hezký den :)

      Vymazat
  3. skvělé knihy :)
    Já když tam byla, tak už Smolný rok nebyl :/
    Takže závist :))
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já zase koukala na skupině o knížkách, že v Praze na Smíchově v LK mají spoustu knih od Táni Keleové-Vasilkové, ale na netu nejsou a v LK třeba v Pardubicích také ne. No, pro změnu tedy něco málo peněz ušetřím :D :D Hezký den :)

      Vymazat
  4. Dnes jsem tam také byla, ale neměla jsem moc času. Tyto knihy vypadají moc dobře, ale myslím, že je tam neměli. No příště se po nich mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dají se, nevím jestli tedy všechny, objednat přes internet. Já si třeba nechávala doručit na prodejnu, kam chodím, aby to bylo bez poštovného. Hezký den :)

      Vymazat
  5. Vidím, že sa musím do LK znova vypraviť. Odkedy tam nepracujem, strácam prehľad o knihách, ktoré sa im tam dostanú. A keď už sa tam dostanem, zakecám sa s bývalými kolegyňami a na prezretie kníh mi nakoniec neostane čas :D
    Ale teraz by som vedela vybrať pár kníh pre mňa i pre maminu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Trojice a Knihkupec mě taky hodně lákají, tak uvidím jestli podlehnu ^^
    Přeji pěkné čtení!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že díky těm cenám v LK podlehne většina z nás :) Děkuji a pěkný den :)

      Vymazat
  7. Dvojity kriz take planuji, predevcirem jsem od nej docetla Nocniho lovce a slupla jsem ho raz dva i kdyz me behal fakt mraz po zadech:-)Z techto tvych knih mne pak hodne laka kniha Po noci prijde den,
    Einsteinova krev a Slepy instinkt:-)Pekny den preji Šárko:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak se mi knížky budou líbit, zvláště teda Carter, ale věřím, že určitě bude. Po noci přijde den mě také hodně láká. Krásný den, Jani :)

      Vymazat
  8. Pěkné kousky :-) Jsem zvědavá jak se ti bude líbit Dvojitý kříž ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marcel :) No, Dvojitý kříž máš na svědomí :D Ale věřím, že se mi bude líbit :)

      Vymazat
  9. Parada.;) ma Vsechny podoby lasky jsem taky koukala. Ta obalka je nadherna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ta obálka je krásná, úplně jsem se nad ní rozplývala :D Tak doufám, že bude kniha krásná i obsahem :)

      Vymazat
  10. Pěkně řádíš. Taky jsem si pořídila Trojici :-)

    OdpovědětVymazat
  11. To sú krásne prírastky! :) Prajem príjemné chvíle strávené pri čítaní týchto kníh :).

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné kousky! :)
    Také jsem LK navštívila a největší radost mám asi z Dvojitého kříže, který tam byl úplně poslední. Nalákaly mě na knihu hlavně bloggerky, takže mám velká očekávání! :)
    Jinak od Larse Keplera jsem četla Hypnotizére (první díl série kam patří Stalker) a byla jsem nadšená!! Recenze na blogu ještě není (nestíhááám), ale určitě ji chystám!! :)
    Přeji příjemné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Od Larse Keplera mám doma Hypnotizéra a Paganiniho smlouvu, ale zatím jsem nečetla. Ale snad brzy budu :D

      Vymazat
  13. Tý jo, to je knih! Ať se všechny líbí :) Hlavně Knihkupec vypadá lákavě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥