neděle 22. května 2016

Měsíční shrnutí - duben

Přeji vám všem krásnou a úplně letní neděli :)

Včera jsem si užívala sluníčka, tak dnes zase trošku dělám na blogu a celkově doma. Mám pro vás shrnutí za měsíc duben.

V dubnu jsem přečetla osm knih a devátou rozečetla. Mezi přečtenými najdete Prach a stín od Lyndsay Faye, A přesto říci životu ano od Viktora Emila Frankla, Dokonalý cizinec od Renée Knight, Farma autora Toma Roba Smithe, 100 dní štěstí italského autora Fausta Brizziho, Deník fejsbukové matky Lucie Nachtigallové, Zeď vzpomínek od Anthonyho Doerra, Přežil jsem Buchenwald od autorů Flinta Whitlocka a Louise Grose. Koncem měsíce jsem rozečetla romantický příběh Láska podle Shakespeara od Georginy Guthrie, který jsem dočetla v květnu.


Na všechny knihy si můžete přečíst recenze.

A nyní se dostaneme k mnohem větší hromadě knih a sice k novým přírůstkům za duben. Chtěla bych to číslo snížit, ale prostě se mi nedaří. Když já mám z těch knih vždy takovou radost :D Je pravda, že některé knihy jsem dostala jako recenzní výtisk, spoustu jich je z Levných knih a z buxu za super ceny. Pár kousků bylo také z bazaru a antikvariátu. Takže za plnou cenu jsem na eshopu nakoupila pouze tři knihy. 

No a to je zmíněná „hromádka“ :) Ne... to je hromada. A to číslo je hrozný. 43 knih. Šílenost.  To jsem snad ani nečekala, knihy jsem průběžně nepočítala. To je určitě můj rekord. Ale je to fakt šílený. Jediné, co mě trošku uklidňuje, a nejspíš jsem to už někdy psala, je to, že knihy čte i mamka a některé i taťka. A určitě si něco časem přečte i dcera. Ale to číslo je i tak pořád hrozné :)) No co, jsem maniak, no :D Musíte se s tím smířit :) 


Největší nálož knih byla jako tradičně z buxu, i když tento týden jsem byla pěkně vytočená, opět jsem na buxu reklamovala knihu. Ale víc se dozvíte, až budu dávat zítra nebo pozítří rozbalovačku.

Na buxu bylo spoustu slev a ještě jednu objednávku jsem měla už hodně starou, byla tam předobjednávka knihy, která vyšla koncem března. No a než se dopracovala ke mně domů, byl duben :) 


Jako vždy vám vložím anotace několika knih, abyste se mohli případně nechat zlákat :)

Neboj se - Lisa Gardnerová
Detektivka D. D. Warenová přišla po setmění na místo činu. Zaslechla jen zavrzání podlahy, odněkud se ozývala tichá ukolébavka... a na víc už si nevzpomíná. Je vážně zraněná, trpí obrovskými bolestmi, není schopná pohnout levou rukou a nemůže se vrátit do práce, kterou tolik miluje. A taky se dozví, že ještě stihla vystřelit ze služební zbraně. O šest týdnů později je nalezena další zavražděná dívka. Na místě jsou stejné rekvizity jako u předešlé vraždy: láhev šampaňského a červená růže. A jediná osoba, která se možná ocitla v blízkosti vraha, je D. D. Warenová, jež si však není schopná vzpomenout na jediný detail z oné noci, kvůli které by mohla nyní tolik ztratit. To jediné, co může ale nyní udělat, je „ničeho se nebát“.

Ztracené duše - Lisa Jackson
Sedmadvacetiletá Kristi Bentzová se už dvakrát stala předmětem zájmu sériového vraha, ale měla dost štěstí, aby pokaždé vyvázla. Nyní žije na přání otce mimo nebezpečí v New Orleans, ale spokojená není. Nehodlá se vzdát svého novinářského snu a psát o zločinech, které svou zvráceností pobuřují a zároveň fascinují. A jak se zdá, nyní nadešla její životní šance. Během dvou let ze střední školy Všech svatých záhadně zmizely tři studentky a Kristi vycítí, že mezi nimi existuje jakési znepokojivé pojítko. Zapíše se ke studiu a brzy zjišťuje, že kdysi bigotní katolická škola skrývá mnohá znepokojivá tajemství, mezi nimiž dominují zvěsti o temném kultovním spolku. Členové údajně nosí na krku ampulky s krví a setkávají se při rituálech, na něž má přístup jen naprostá elita. Kristi pochopí, že pravdu nalezne, jen pokud se jí podaří mezi tuto elitu proniknout. Je to ovšem balancování na hraně nože, kdy přestává být jasné, kdo je pronásledovaným a kdo kořistí. A jakmile zmizí další dvě dívky, Kristi začne být jasné, že svého rivala podcenila – proti své vůli se stala členkou spolku smrti, odkud není úniku...

Zavři očka svý - Suzanne Redfearn
Mohlo by se zdát, že Jillian Kanová má v životě všechno – úspěšnou kariéru architekty, nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Jenomže za zavřenými dveřmi této idylické domácnosti je všechno jinak. Manžel Gordon svou ženu už devět let bije a ponižuje. Jill vše mlčky snáší, protože se jednak bojí o děti a jednak má pocit, že by jí stejně nikdo nevěřil – její muž je policista, který navenek působí jako vzorný manžel i otec rodiny. Situace se změní ve chvíli, kdy si Jill konečně uvědomí, že se Gordon nezastaví před ničím a že by ji byl schopen i zabít. V panice s dětmi proto uteče z domu. Když Gordon Jill obviní z únosu, začíná nerovný souboj, v němž na jedné straně stojí policie a federální agenti, kteří se uprchlíky vydají hledat, a na druhé pak žena, jež je odhodlaná za každou cenu ochránit své děti. Její jedinou zbraní je pravda, které však nikdo nevěří...

Další knihy jsem nasyslila z Levných knih. To je pro mě také zhouba poslední dobou :))


Po noci přijde den - Anita Diamant
Román Po noci přijde den vychází z neobyčejného příběhu, který se skutečně odehrál v říjnu 1945. Tehdy bylo osvobozeno přes 200 židovských zajatců z palestinského internačního tábora Atlit, v němž byli zadržováni britskými ozbrojenými silami coby „ilegální“ přistěhovalci. Příběh je líčen očima čtyř mladých zajatkyň, které přežily holokaust: Polky, která bojovala proti Němcům se skupinou partyzánů; pařížské krásky, přinucené za války k prostituci; holandské Židovky, která se za války ukrývala a teď se snaží zapomenout; a ženy, která přežila Osvětim.
Čtyři mladé ženy, které uprchly do Izraele z nacistické Evropy, sužované nepopsatelně krušnými vzpomínkami a ztrátami, nacházejí spásu v přátelství a pospolitosti a zároveň se pokoušejí přivyknout nové zemi. Pronásledují je nepopsatelné vzpomínky, bojí se začít znovu doufat. Román Po noci příjde den je výjimečně ztvárněný příběh útrap, nezdolnosti a soudržnosti. Dotýká se druhé světové války, holokaustu a založení státu Izrael. Anita Diamant má obdivuhodný dar vytvářet nezapomenutelné postavy, svůj příběh zasadila do strhujícího historického románu, v němž jde především o spásnou moc ženského přátelství, zotavení z těžkých ran osudu a lásku. Je to nezapomenutelný příběh utrpení a nových začátků, zachycující historický okamžik s mistrovskou výmluvností, z nějž dojímá i mrazí. Kniha Po noci přijde den je klenotem mezi romány.

Všechny podoby lásky - Aminatta Forna
Čtyřicetiletý psycholog Adrian Lockheart se rozhodne odejít z Velké Británie, aby unikl z pout krachujícího manželství i poměrně úspěšné, ale už dlouhou dobu stagnující kariéry, a do hlavního města Sierry Leone přichází krátce po skončení občanské války. V nemocnici se spřátelí s mladým charizmatickým chirurgem Kaiem Mansaryem, který žije jen svojí prací a vzpomínkami na osudovou lásku Nenebeh. Jeho prvním pacientem je umírající profesor historie, jenž zase Adrianovi postupně vypráví svůj životní příběh, v jehož centru stojí vztah s ženou jeho kolegy. 
Román britské spisovatelky Aminatty Fornaové, který se dostal do užšího výběru na Orange Prize a obdržel Commonwealth Prize za nejlepší knihu roku 2011, je několikavrstevným příběhem o osudech všedních lidí na pozadí nevšedních historických událostí a netušených hlubinách vášně a lásky, hraničící až s posedlostí.

Na třetím snímku jsou knihy z bazaru na databázi knih, ty tři nahoře, a dole jsou knížky koupené od kamarádky jedné mé další kamarádky :) Trochu chaos, ale snad srozumitelné :D Sice z Joy Fieldingové jsem naposledy nebyla moc nadšená, ale určitě nepřečtené knihy, které od ní doma mám, časem přečtu.


Horká krev - Lisa Jackson
V zašlém hotelovém pokoji byla nalezena uškrcená prostitutka. Několik mil odtamtud zvedne populární rozhlasová moderátorka Samantha Leedsová telefon a z něj poprvé uslyší neznámý mužský hlas, který jí sděluje, že nastal čas, aby začala pykat za své hříchy. Kdo by si tehdy pomyslel, že mezi těmito dvěma ženami může existovat nějaká vazba?
A pak se objeví další mrtvola prostitutky a Samantha čelí dalším anonymním výhrůžkám. Detektiv Rick Bentz je přesvědčen, že vrah, který vnesl strach do celého New Orleans, je nějakým způsoben spojen s osobou Samanthy. Za těchto okolností nemůže Samantha nikomu věřit, zejména se pak musí mít na pozoru před svým novým sousedem Ty Wheelerem, který o ní ví mnohem více, než se na cizího člověka sluší…
Někdo odhalil Samanthino nejtemnější tajemství. Někdo je přesvědčen, že napáchané hříchy lze odčinit jen smrtí. Doposud byly všechny oběti cizí lidé, ale Samanthu začíná paralyzovat obava, že příští obětí má být právě ona…

Mrazivé světlo - Yrsa Sigurdardóttir
V nově postaveném hotelu obchází duch, ale zavražděná je až příliš skutečná… Od autorky thrilleru Poslední rituál.
Když advokátce Tóře zavolá její kamarád Jónas, pomyslí si, že si z ní tropí žerty. V ezotericky zaměřeném hotelu, který vybudoval na pozemcích dvou starých statků, prý straší. Tóra sice na ducha nevěří, ale mrtvole místní architektky nalezené na pláži uvěřit musí.
Vyšetřování jde ztěžka, zvlášť proto, že některá vlákna prorůstají hluboko do minulosti. Co se to vlastně před lety odehrálo? Kdo je tajemná Kristín, která jako by nikdy neexistovala? Když se do všeho zaplete jeden letitý a jeden ambiciózní politik, zohavený mladý muž na vozíku a náznaky čísi nacistické minulosti, je toho právě dost, aby to všem pořádně zamotalo hlavu.
Větrné islandské pobřeží, kde se náš příběh odehrává, je dokonalou kulisou pro dávnou legendu o lásce, smrti a tajemství sahajících až do našich časů...

Tyto tři knížky jsem koupila v antikvariátu. první tři v Pardubicích a čtvrtou v Kutné Hoře.


Stalker - Lars Kepler
Bez Joony Linny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje — od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti. Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

Opožděné vzpomínky - Evelina Merová
Autorka Opožděných vzpomínek se narodila v roce 1930 do asimilované židovské rodiny. Poklidný rodinný život, finanční zajištění a jako kulisa Praha, „nejkrásnější město na světě“, se zdají být zárukou příštích předvídatelných desetiletí. Koncem třicátých let však dostávají politické události rychlý spád: první měsíce nacistické okupace znamenají pro Židy rostoucí diskriminaci, ztrátu majetku, ponižování a nejistotu. Následuje deportace do Terezína a posléze do Osvětimi. „Jedenáct mi bylo v Praze, dvanáct v Terezíně, třináct v Osvětimi, čtrnáct na pochodu smrti,“ shrnuje autorka svůj život lapidárně jednou větou. Podaří se jí přežít a v nepředstavitelně obtížných podmínkách tráví poslední měsíce války, nemocná, hladová, ničená hrůzou ze smrti.Osvobození Evelinu zastihuje ve Východním Prusku, odkud je evakuována vojenským vlakem Rudé armády do SSSR. Ujme se jí vojenský lékař, který ji adoptuje. Nečeká ji však láskyplná rodina, nýbrž život vedle nefunkčního manželského páru, kterému má „vlastní“ dcera dodat punc kýžené normální rodiny. Následují čtyři desetiletí života v Sovětském svazu, s novou identitou a starými vzpomínkami, které nikdo nechce slyšet. Se svým traumatem zůstává sama, musí se s ním vyrovnat, protože nic jiného nezbývá a budoucnost mnoho neslibuje. Jako rámec vyprávění tu slouží válkou zničený a posléze znovu budovaný Leningrad. Židovství je třeba utajovat, protože ve stalinském režimu je cejchem. Denní život určuje ideologie, bída vydávaná komunistickým režimem za blahobyt a všudypřítomný strach. Prožívá však velké soukromé štěstí s manželem a dětmi.

A poslední knihy jsou recenzní výtisky. Palác modrých delfínů jsem vyhrála.


Teď mě tak napadá, že jsem ještě zapomněla na Dívku, která si říkala Tuesday. Dostala jsem ji také jako recenzní výtisk. Mimochodem... recenze bude zítra. Dozvíte se, jestli pro mě byla knížka jako pro spoustu čtenářů  pecka anebo ne :)) Takže konečné číslo je 44. No prostě znovu říkám hrůza :))

Amnézie - Michael Robotham
Jedné studené londýnské noci je z Temže vytažen detektiv oddělení vražd Vincent Ruiz. V noze má kulku a v paměti mu zeje obří propast. Nevzpomíná si ani na střelbu, ani na to, jak se ocitl v řece. Jediným vodítkem je fotografie nalezená v jeho kapse. Je na ní Mickey Carlyleová, sedmiletá dívka, pohřešovaná už celé tři roky… Co když to ale policie celé špatně pochopila? Ruizovou jedinou nadějí, jak celou záhadu vyřešit, je vydat se po svých vlastních stopách a rozpomenout se, co se tu noc vlastně stalo. Pomoci mu může jediný muž – psycholog Joe O’Loughlin. U románu Amnézie nestačíte otáčet stránky. A zvraty v ději jsou smrtonosné.

Amnézii mám momentálně rozečtenou.

Palác modrých delfínů - Brigitte Riebe
Slavný mýtus o krétském labyrintu, o Theseovi a Minotaurovi Asterios, syn královny Pasifay a mořského býka, se stane prvním knězem, který má podle věštby zachránit Krétu před zánikem. Po zasvěcení odjíždí Asterios za matkou, která veřejně před celým dvorem prohlásí, že se vrátil její syn, zplozený z posvátného semene. Měsíční znamení na boku potvrzuje, že je tím, o němž hovořila věštba. U královny je Asteriovi představena i nevlastní sestra Ariadna, do níž se mladík bezhlavě zamiluje. Asterios s Ikarem míří do Knossu, kde se má chlapec naučit tanec jeřábů, s jehož pomocí najde cestu do labyrintu i z něho. Tady poprvé spatří Palác modrých delfínů i obraz liliového prince, který - jak tvrdí dávné proroctví - se objeví, až se Kréta ocitne v největším nebezpečí. Asterios vstupuje se zavázanýma očima do labyrintu, který je klíčem k nesmrtelnosti. Má se stát strážcem ohně, tím, kdo brání posvátné místo vlastním životem, ale i pověstným býkem, posledním mysteriem, které v srdci labyrintu čeká na zasvěcené. Athéňané každoročně posílají na Krétu děti z nejvznešenějších rodin, aby odčinili úkladnou vraždu královského syna Androgea. Tentokrát je vybrán i Theseus, následník trůnu, jenž je přesvědčen, že se vrátí s bílými plachtami vítězství. Asterios ví, že se musí Theseovi postavit kvůli Krétě i kvůli Ariadně, která mladého Athéňana svádí. Když Theseus pronikne do krétské svatyně, zjeví se mu Minotauros s býčí maskou na tváři a nenávistí v srdci…

Je mi úplně jasné, že si myslíte, že jsem blázen, že snad už bych se měla léčit. No, já si to myslím taky :)) Ale na druhou stranu... není tohle přece jen neškodná úchylka? Vždyť škodím jen své peněžence :D A rodina opravdu nepláče hlady :)))

Mějte se krásně a užijte si zbytek nedělního dne :)

Vaše Šárka ♥


41 komentářů:

  1. Bože to je šílené,ale krásné :-D

    OdpovědětVymazat
  2. No MAZEC!!!! :) Samé skvělé knihy!

    OdpovědětVymazat
  3. zajímavé kousky tu máš :-) ps- delfíni jsou stále ve fázi ROZEČTENO :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já myslím, že se k nim taky hned tak nedostanu :)

      Vymazat
  4. Krásné přírůstky! Já na tom budu hodně podobně teď v květnu! :-D Přemýšlím, že si ještě pořídím Lásku podle Shakespeara. A Dokonalý cizinec mě taky hodně zajímá! Už se těším na tvou recenzi! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Dokonalý cizinec je skvělý, recenze je na blogu a Láska podle Shakespeara byla příjemná romanťárna, recenze je také na blogu :) A jinak k těm knihám... vůbec jsem si nemyslela, že jich je opravdu za ten duben tolik :D

      Vymazat
  5. Tak to je opravdu hromada. A to ja vysiluju s sesti knihami za mesic :-P

    OdpovědětVymazat
  6. Wow :-D čekala jsem třeba tak dvacet, ale tohle je fakt bomba :-) Stíháš vůbec knížky, co máš doma, číst? A chodíš i do knihovny? :-) Mnohé z toho mne taky zaujaly, přeji spoustu příjemných chvil při čtení téhle hromád(k)y.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, taky jsem nečekala, že až to sečtu, bude to tolik :D Pravda je, že budu muset omezit recenzní výtisky, abych měla na svoje knihy víc času.

      Vymazat
  7. Úžasně krásná hromada!!! Některé z nich bydlí i u mě, po některých ještě toužím. Každopádně přeji příjemné čtení.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. Zeď vzpomínek se mi moc líbila, já určitě můžu doporučit. Ale už jsem se setkala i s názory, že se kniha čtenáři moc nelíbila, protože jsou povídky docela smutné, melancholické, depresivní. Ano, veselé nejsou, ale je to krásné čtení. Na blogu mám i recenzi :)

      Vymazat
  9. Tak tomu říkám nášup :-) Skvělé kousky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji, je to fakt mega nášup :D Opravdu a upřímně jsem se zděsila :D

      Vymazat
  10. Docela by mě zajímalo jak momentálně vypadá tvoje knihovnička :D Nechtěla by jsi udělat článek zaměřený na svou knihovničku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, ráda bych i udělala článek, jenže klasickou knihovnu nemám... zatím. Obsadila jsem v obýváku obýv. stěnu, takže tam, kde běžně bývá sklo, keramika apod., mám knihy :)) Něco mám na policích v ložnici a zbytek ve skříni. Takže nevím, jestli by to někoho bavilo a zajímalo... takové provizorium :) Ale letos už bych se chtěla ke knihovně dopracovat, je to opravdu kus nábytku, který nutně potřebuji a včera už bylo pozdě :)

      Vymazat
  11. To je mazec :) Ale je to super :) No, když musíš, tak musíš :) To moc dobře znám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No musím říct, že od včerejška nad tím přemýšlím a měla bych fakt se sebou něco dělat. Tohle už je na pováženou :D

      Vymazat
  12. Wau, konečne ďalší šialenec knižne zaťažený ako ja! A to som si myslela, že som úkaz len ja a za tie moje 30-40kusové prírastky už som si pomaly hádzala hlavu o stenu. A musím s tebou naprosto súhlasiť: maniak nakupuje viac kníh ako prečíta, zvyšok rodiny hladom netrpí, zaťažuje sa len vlastná peňaženka a je to super. (och a mimochodom, navštevujem aj knižnicu, respektíve 3 a v jednej aj pracujem. Je to už na diagnózu?? :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za krásný komentář :) To mě potěšilo, že opravdu nejsem jediná s tímhle počtem přírůstků :) A závidím práci v knihovně, to by se mi taky líbilo :) Nebo prostě kdekoliv s knihami. Taky jsme zaregistrovaná v jedné knihovně, ale chodím tam minimálně, mně knihovny na půjčování prostě moc nevyhovují, tam mám pocit, že jooo, tohle chci a tohle a tohle si půjčím a pak, když to donesu domů, tak zrovna chci číst něco jiného. Jsme prostě cvok :D

      Vymazat
  13. Jo jo, nekdy je tezke odolat :-)Uzasna hromada, preji spoustu casu na cteni a prijemne chvilky s knihou v ruce.

    OdpovědětVymazat
  14. To je taková krása <3 Můj rekord je 38 knih, letos v lednu. Jsme hrozné :) Přeji krásné čtení a hlavně ten čas k tomu potřebný :) Hezký den, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristý, jojo, jsme hrozné :D Ale krásně na jednu stranu, že? I tobě krásný den :)

      Vymazat
  15. Tak to je opravdu pořádná hromada knih., na druhou stranu jsou to moc pěkné přírůstky. ;-) Navíc je těžké odolat slevám na Buxu a nízkým cenám v Levných knihách, takže tě chápu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak super, že to všichni chápete, moc mě to těší :D Kdo není knihomol, ten by si opravdu klepal na čelo a hledal svěrací kazajku :)) I když vím, že jsem totální blázen :) Ale opravdu se těžko odolává :)

      Vymazat
  16. Slušná hromada :-D
    Jen tak dále :-)
    Hezký den ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  17. Páni! Tak to je pořádná nálož! :)
    Ale jsme ne tom stejně, slevy na buxu+ LK je smrtelný kombinace pro moji peněženku :-D :)
    Doma mám Pandemii, Zavři očka svý, Smolný rok, Knihkupec, Dvojitý kříž a Mlhy Olandu- ani jednu jsem nečetla, ale moc se na ně těším :)
    Např. Dokonalý cizinec a Láska podle Shakespeare zejí na mám wishlistu :)
    Přeji příjemné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jojo, bux a LK jsou prostě mor a bojím se, že se to hned tak nezmění :)

      Vymazat
  18. No, tomu říkám nadílka! :) Krásné kousky. A jsem ráda, že po sledování Tvého blogu vím, že existují ještě mnohem horší knihomolové, než jsem já. :) Mám Tě v záloze, až začne manžel zase brblat, co mám nových knih, ukážu mu Tvou hromadu. :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to jo, to manželovi moje nadílky ukaž a bude rád, že má doma tak umírněnou knihomolku jako jsi ty :) Ale tentokrát jsem to fakt přehnala, i když úplně neúmyslně :D

      Vymazat
  19. Jsi blázen a měla by ses léčit - sejdeme se v léčebně, já mám tento měsíc dvacet :D Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, po tomto měsíci si říkám, že dvacet je ještě krásné číslo :) Jsem fakt cvok :D Jak by to asi vypadalo v léčebně pro knihomoly? :)))
      Krásný den :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥