pátek 3. června 2016

Recenze - Anna a Vlaštovčí muž

Autor:                         Gavriel Savit
Překlad:                     Věra Klásková
Nakladatelství:       Paseka
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:             208

Anotace:
Píše se rok 1939. Sedmiletá Anna, dcera profesora krakovské univerzity, se poté, co otce zatkne gestapo, náhle ocitá na světě sama. Pak se ale setká s tajemným mužem, který rozumí vlaštovčí řeči a dokáže si poradit s nepřátelskými vojáky i s celou řadou dalších problémů. Tak začíná velké dobrodružství, ve kterém mezi Annou a jejím záhadným ochráncem vznikne těsné pouto, zatímco společně putují válkou rozvrácenou zemí a vzájemně si dodávají sílu. Nebezpečí však číhá na každém kroku - a jak se má Anna přesvědčit, i tam, kde ho člověk nejméně čeká.


Hlavní postavou této velmi zvláštní knihy je sedmiletá Anna. Žije pouze se svým otcem, profesorem Jagellonské univerzity. Píše se rok 1939 a Anna se ocitá sama na ulici, poté co je její otec deportován do koncentračního tábora, ze kterého se nikdy nevrátí.
V životě sedmileté holčičky se objevuje záhadný, vysoký muž. Vlaštovčí muž. Anna je ráda, že již nezůstává sama a vydává se s cizincem na putování válkou týranou zemí.

Za normálních okolností Anně nebylo docela jasné, zda je Vlaštovčí muž vůbec člověk jako ona. Soustavně se choval odtažitě, dokázal se tvářit, jako by svět byl jiný než ve skutečnosti, a chvíle, kdy si nejúporněji přála zjistit, co si její společník myslí, byly právě ty, kdy bylo nejméně pravděpodobné, že se jí to podaří.
Avšak v bažinách se Vlaštovčí muž uvolnil. Tam se stával více něčím, co by Anna dokázala chápat - a po ničem netoužila víc. Už dávno sice zavrhla nápad, že by se pokusila popsat Vlaštovčího muže pomocí toho, v čem se mu podobali lidé, které znala z dřívějška - fakt byl, že se mezi nimi zkrátka nenašel nikdo jako on-, ale pořád si přála zjistit, kým pod slupkou dlouhých prstů, strniště a cestovštiny vlastně je. Chtěla vědět, jakým jazykem promlouvá jeho srdce.

Kniha mě zaujala hned svou anotací. Sedmiletá Anna byla na svůj věk v určitých oblastech velmi chytrá, díky svému otci slušně ovládala několik jazyků. Na zadní straně knihy je napsáno, že příběh je nejlepší knihou roku pro mladé čtenáře. Já si myslím, že je rozhodně určena pro všechny, kteří hledají něco trochu zvláštního, místy nerealistického, místy naopak realistického až dost. A to opravdu bez ohledu na věk.
Chvílemi vám může kniha připadat trochu jako pohádka, možná i díky té dětské naivitě a nevinnosti, ale rozhodně jí není. Krutost druhé světové války zde autor totiž místy popisuje opravdu syrově a detailně. Což působí hodně kontrastně k některým dalším pasážím knihy, které se právě snaží působit tím trošku pohádkovým dojmem.


Vůbec neumím nijak vysvětlit, jaký vztah jsem si ke knize vytvořila. Je prostě zvláštní, úplně jiná než knihy, které jsem dosud četla. Chcete se dozvědět, jaký význam má „cestovština“ a kdo se skrývá za vlky a medvědy? Přečtěte si Annu a Vlaštovčího muže.

S knížkou jsem to měla trošku jako na houpačce. Zpočátku jsem se nemohla pořádně začíst. Další, asi největší část příběhu, jsem si čtení užívala. A konec... No ten dle mého názoru autor docela zabil. Nevím, ale ten konec mě prostě otrávil, nemám ráda podobné zakončení knih a jsem z něj dost rozladěná. Proto jsem nakonec dala knížce takové tři lepší hvězdičky, přestože jsem byla rozhodnutá pro čtyři. 

Knihu vám ale určitě doporučuji k přečtení. Je to zvláštní příběh a já v recenzi dost dobře nedokážu popsat atmosféru příběhu, která na vás bude během čtení dýchat. A přestože mě konec dost rozladil, příběh si v mém knižním světě svoje místo získal a nejspíš se k němu ještě někdy vrátím.

O autorovi:
Gavriel Savit je absolventem oboru muzikálového herectví na Michiganské univerzitě v Ann Arboru. Jeho prozaický debut Anna a Vlaštovčí muž (2016) se stal bestsellerem a vychází v desítce jazyků. Gavriel Savit žije v New Yorku.






Hodnocení: 3,5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Paseka, kde knihu můžete také zakoupit.




17 komentářů:

  1. Hezká recenze, kniha vypadá zajímavě a má krásnou obálku. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Veroniko, je to moc příjemné čtení, jen ten konec mi teda nesedl. A knížka je moc pěkně graficky zpracovaná.

      Vymazat
  2. Na tuto knihu se chystám a těším, i proto jsem ráda, že čtu pozitivní recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Prvotní koncept-dcera,otec,válka,otec v koncenráku-mi připomíná knihu Jsou světla, která nevidíme :-) Asi si ji na svůj seznam "NUTNĚ POTŘEBUJI" nezařadím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světla jsem zatím nečetla, takže vůbec nějak nemůžu přirovnávat...

      Vymazat
  4. Po přečtení této recenze mně zaujala více. Uvidím zda ji seženu ve svém oblibenném knihkupectví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu zvláštní čtení a nebýt toho konce takového, jaký byl, byla bych hodně spokojená.

      Vymazat
  5. Hmmmm, lakala me ale nejak jsem rada zes to cetla driv, aspon si udelam cas na jine.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je moc pěkná, jen ten konec bych potřebovala jiný... Ráda se ke knížce někdy vrátím, třeba tam najdu ještě něco, co mi mohlo teď uniknout.

      Vymazat
  6. Pěkná recenze, jako vždy :)
    Myslím, že se k ní ale dostanu až pozdějI. Potřebuji si od knih s válečným tématem odpočinout.
    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde sice o válečné téma a místy je vylíčeno dost syrově, ale převážná většina knihy se zabývá spíš vztahem Anny a Vlaštovčího muže, jejich putování, setkání s další důležitou postavou příběhu... je to úplně něco jiného než klasická kniha s válečnou tématikou.

      Vymazat
  7. Momentálne hľadám nejakú "normálnu" knihu, pretože v poslednej dobe sa mi do rúk dostávajú halušky či ťažkočitateľné kúsky. Myslím si, že toto by patrilo asi k tomu. Nevravím, že ich nemusím, rada sa túlam po šialených príbehoch, ale tu tam si musím prečítať aj niečo menej šialená. Tak túto knihu si síce môžem zapísať, no prečítať až neskôr. Nevyzerá to zle, ale tiež to znie haluzoidné a bláznivo :-). I keď tá vojna sa mi tam už menej páči.

    Čaja z Paláca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není vůbec halucinoidní ani šílené nebo tak něco na ten způsob. Je to místy trošku nerealistické, jako by pohádkové, ale rozhodně to má svůj důvod a k příběhu to sedí. Já normálně dávám přednost realistickým příběhům, ale tady mi to sedělo. Je pravda, že mi nesedly třeba jiné věci, ale to už je individuální a na každého to může zapůsobit jinak. Jinak knížka se čte dobře a většina příběhu je realistická, jde o 2. světovou válku a ta, bohužel, pohádková nebyla. Ale tato knížka je opravdu zvláštní, vymyká se ostatním svým zpracováním a každý si musí udělat svůj názor, protože si myslím, že se názory budou hodně různit.

      Vymazat
  8. o tyhle knizce ted ctu uplne vsude, budu se po ni taky muset podivat :)

    OdpovědětVymazat
  9. Včera mi dorazil balíček z abz knih, odkud jsem si krom jiného objednala (po přečtení recenze) i Annu a Vlaštovčího muže, tak jsem na ni zvědavá.. Teda jakmile dočtu momentálně rozečtené knihy :)
    PS: Teď mne nadchla svojí zajímavostí kniha "Kam se poděla Elizabeth" - doporučuji, pokud by vás zaujala.. byla bych totiž zvědavá na vaši recenzi :-)
    Hezký víkend Monika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥