neděle 26. června 2016

Recenze - Co je tvoje, je i moje

Autorka:                     Tess Stimson
Překlad:                     Klára Šumová
Nakladatelství:        Domino
Rok vydání v ČR:    2013
Počet stran:              264

Anotace:
Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí - anebo navždy rozdělí. Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra... Susanna je rozený smolař. Na co sáhne, to se zkazí. Ale děti mít může, dokonce je už i porodila – a dala k adopci. Šest let strávila v americkém tetovacím salonu a teď se vrací do Británie, aniž tuší, čím se tam vlastně bude živit. Už ani nevěří, že se jí podaří dělat něco smysluplného; spíše doufá, že zas nevytvoří nějaký další průšvih. Setkání obou sester je zprvu jako setkání dvou bytostí z rozdílných planet. Přesto se dokáží shodnout na jedné věci: Susanna se stane náhradní matkou Graceina dítěte. Odnosí a porodí je, pak novorozeně předá jeho biologickým rodičům. Zádrhel nastane ve chvíli, kdy se Susanna rozhodne, že si dítě nechá...


Nikdo by nehádal, že Grace a Susanna mohou být sestry. Jsou naprosto a ve všem rozdílné. 
Grace je úspěšná ve své práci, vydělává velké peníze a žije v poklidném a relativně šťastném manželství s Tomem. K úplnému štěstí jí však chybí dítě, které, jak se dozvěděla, nikdy nebude moct mít. V jejím případě nepomůže ani umělé oplodnění. Není možná ani adopce, protože Tom má srdeční vadu a tudíž by jako otec nejspíš před adopční agenturou neobstál. Nikdo neřeší, že vás, zdravého člověka,  může kdykoliv srazit auto a třeba právě někdo se srdeční vadou se může dožít požehnaného věku. Zkrátka byrokracie. Tom se s nastalou situací bezdětného manželství vyrovnal mnohem snáz než Grace. Ta stále hledá nějaké možnosti, jak by se mohlo povést miminko mít. I když ve skrytu duše nejspíš sama ví, že je to marné. Navíc je těhotná i její nejlepší kamarádka Claudia, která už dvě děti má. Grace jí to samozřejmě přeje, ale také jí neskutečně závidí.

Susanna nebo také Zee je na rozdíl od své sestry nezodpovědná volnomyšlenkářka a koketa. Dvakrát otěhotněla a obě děti žijí v náhradní rodině. Momentálně žije v Americe a pracuje v tetovacím salonu. Bohužel však zjišťuje, že ji bývalý manžel zadělal na velký problém a ona nedostane pracovní vízum. Musí se vrátit do rodné Británie nebo bude deportována. Co tam ale bude dělat, z čeho bude žít? 

Nakonec vše za Susannu rozhodne těžký zdravotní problém matky obou sester. Grace zavolá Susanně, aby přijela domů a navštívila matku, protože nevědí, jestli se ještě z mozkové příhody vzpamatuje. Susanna až později Grace svěří, že se vlastně poté už do Států vrátit nemůže, protože nemá vízum. A dostane bláznivý nápad, že se stane náhradní matkou dítěte své sestry. Tom s tím nesouhlasí, ví, že to nemůže dopadnout dobře, protože Susanna je nezodpovědná a svá rozhodnutí a názory je schopná změnit několikrát za den. Ovšem Grace se této myšlenky chytne úplně jako posedlá. Jak to vše skončí?



Susanna šíleně zvrací a já jsem šťastná jako blecha.
„Proč jsi mi to neřekla?“ Přidržuju jí dredy, aby jí nepadaly do záchodové mísy. „Kdybych to věděla, nenechala bych tě nikdy pít tolik kávy.“
„Já mám kafe ráda. Potřebuju ho. Nikdy dřív jsem po něm nezvracela.“
„V těhotenství bys neměla pít nic s kofeinem,“ spílám jí. „I kdyby tobě po něm nic nebylo, miminku to nedělá dobře.“
Susanna se narovná, sedne si na bosé paty a hřbetem ruky si otře ústa. „Blbost. S oběma kluky jsem vypila hektolitry nescafé a nic jim není. Ani s jedním jsem na ranní nevolnosti netrpěla. Vsadím se, že to bude holka. Všichni říkají, že je při nich daleko víc špatně, údajně kvůli nějakým hormonům.“
Podám jí žínku, aby si mohla pořádně umýt obličej, a rychle pod okraj mísy nastříkám domestos. „Musíš se o sebe začít pořádně starat, Susanno. tyhle první týdny jsou ze všeho nejdůležitější. Žádný alkohol, žádný kofein a rozhodně žádné kouření.“

Do knihy jsem se pouštěla s chutí a Tess Stimson samozřejmě nezklamala. Mám moc ráda její příběhy ze života. Je psaná stejným stylem jako ostatní její knížky, které jsem už od autorky přečetla. Střídají se kapitoly z pohledu Grace a Susanny. Ani jednu ze sester jsem si nemohla úplně oblíbit a bez výhrad jí fandit. Každá měla nějaké své chyby a něco, čím mě byla schopná vytočit :) To je však realita, nikdo není jen kladný nebo úplně záporný. Tím si získaly autorčiny knihy popularitu. Jsou reálné a z běžného života s problémy, které známe. Spoustu situací v tomto příběhu má svůj původ v minulosti, někdy i v raném dětství. Stačí několik nevysvětlených nebo špatně pochopených věcí a je zaseto na pořádný problém, který se s člověkem potom léta vleče.

Knihu určitě doporučuji k přečtení, strávíte s ní příjemné dva, tři večery jako já. Určitě mám v plánu další knihy od autorky, tato byla již čtvrtá a doma na mě čeká ještě Manželka, která utekla. Takže až zase budu mít chuť na příjemnou oddechovou četbu, určitě po ní sáhnu.

O autorce:
Každý spisovatel čerpá inspiraci z vlastního života. Tess Stimson není v tomto směru výjimkou. Průměru se ovšem vymyká množstvím zážitků, zkušeností a míst, na nichž pobývala – a snad právě proto patří její knihy k tomu nejlepšímu, co současná literatura pro ženy nabízí.
Není mnoho autorů, s jejichž literárními postavami se můžeme ztotožnit do té míry, až nabudeme pocit, že vlastně čteme o sobě. Nebo o svých blízkých. Nebo o situacích, v nichž se tu a tam všichni nacházíme. Toto umění ovládá Tess Stimson naprosto bravurně. A protože navíc píše se sympatickým nadhledem, aniž by se vyhýbala velkým a závažným tématům, jsou její knihy skutečným čtenářským zážitkem.

Hodnocení: 5/5 


14 komentářů:

  1. Tak to jsem ráda, že se ti kniha líbila :) Mně včera dorazila spolu s Než jsem tě poznala a těším se na ně jako malá :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím, že se těšíš :) A určitě se ti Tess bude líbit, já ji mám moc ráda :) Užij si nové knihy :)

      Vymazat
  2. Šárko, moc pěkná recenze a kniha je velice lákavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel díky, určitě by se ti líbila :) A na buxu je nejspíš stále za super cenu :D

      Vymazat
  3. Moc hezká recenze. Nevím, jestli by mi kniha sedla, ale téma je rozhodně lákavé. Kouknu na ten bux a uvidím :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Káťo :) Je to příjemné čtení, žádný přeslazený románek :) A autorku mám už vyzkoušenou a baví mě :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem četla. Taková dovolenková pohodovka.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  5. Knihy ze života mám docela ráda, podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tess Stimson píše opravdu pěkně, určitě doporučuji vyzkoušet :)

      Vymazat
  6. Hezká recenze, krásná kniha, zajímavý obsah. Tu musím mít!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Šárko, moc děkuji za recenzi :) Doposud jsem kolem knížek autorky kroužila, ale po Tvé recenzi jsem se rozhodla, že si její knížky pořídím! Zní to moc dobře, tato obzvlášť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, věřím, že budeš s autorkou spokojená. Četla jsem ještě Hru na lež a Kdo miluje nejvíc a ty se mi taky hodně líbily. Potom ještě Otevřené manželství, ale ta se mi líbila trošku míň. Ale rozhodně píše autorka čtivě :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥