úterý 30. listopadu 2021

RECENZE – TŘETÍ POLOVIČKA

Autorka:
Carola Lovering
Překlad: Kateřina Prešlová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2021
Vazba: pevná/vázaná
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-271-3289-8

Anotace:
Když ji její přítel Burke požádá o ruku, Skye Starlingová se vznáší na obláčku štěstí. Je chytrá, krásná a pochází ze zámožné rodiny, a tak to na první pohled vypadá, že jí leží celý svět u nohou. Ve skutečnosti však bojuje s obsedantně kompulzivní poruchou, která jí zabraňuje navazovat milostné vztahy. Ale Burke – pohledný, starší a emocionálně vyzrálý muž – tvrdí, že ji chce… navždy!

Akorát že Burke není tím, za koho se vydává. Je šťastně ženatý a Skye jen využívá pro své vlastní záměry. Aniž by postřehla, že se řítí do záhuby, začne Skye plánovat svatbu a Burke zatím svůj plán vypracovává k naprosté dokonalosti. Jenže dokonalý plán prostě neexistuje a neexistuje ani jedna pravda.

Skye Starlingová se seznámí s pohledným, zralým mužem, který ji po pár měsících vztahu požádá o ruku. Skye nevěřila, že se jí podaří najít tak úžasného partnera, protože trpí obsedantně kompulzivní poruchou, a to všechny její známosti vždy odradilo. Možná proto je malinko zaslepená a v euforii vidí vše kolem jejího přítele naprosto růžově. Prožije pohádkovou svatbu, líbánky a poté ji čeká tvrdé prozření. Burke není ten milovaný Burke, za kterého ho považovala. Je to ženatý muž, který se svou ženou vychovává tři děti a Skye sprostě podvedl a okradl. Skye se zhroutí celý svět, nevěří, že ji Burke dokázal takhle neskutečně oklamat. Potom, co se dozví, že její otec zná Burkeho manželku, začne pátrat a dozvídat se detaily z minulosti svých rodičů i Burkeho a jeho ženy.


Třetí polovička je zajímavý psychologický román, který se však zpočátku tváří jako klasický příběh tuctového manželského trojúhelníku. Začátek je malinko rozvleklý, až na sto šedesáté straně, kdy čtenář vstupuje do druhé části příběhu, dochází k zajímavým zvratům a překvapením. Poté již děj ubíhá svižněji, ale těch x stran opravdu nebylo nijak zvláštních, že by vás totálně přikovali ke čtení.

V knize se střídají kapitoly vyprávěné Burkem, jeho ženou Heather a Skye. Některé kapitoly jsou psány formou deníkových zápisků, které psali Burke a Heather. V příběhu se vyskytují dvě časové roviny, minulost, kde Burke a Heather vystupovali coby teenageri a přítomnost. 

Zajímavé na příběhu rozhodně byly popisy obtíží, které Skye zažívala v rámci své obsedantně kompulzivní poruchy. 

Díky vysokým hodnocením jsem od knihy očekávala asi příliš, nicméně určitě přečtení nelituji a můžu i doporučit. Jde o zajímavý příběh, nicméně jsem čekala více, ale to už je asi můj problém přehnaného očekávání. 

Za mě tedy dobrý psychologický román se zajímavým námětem, ovšem žádná originální pecka.

O autorce:
 
Carola Lovering žije se svým manželem a synem v Connecticutu. Přispívá do časopisů W Magazine, National Geographic, Qutside, Yoga Journal a mnoha dalších. Kromě toho je lektorkou jógy.
Svou prvotinu Tell Me Lies vydala v roce 2018. Třetí polovička je její druhá kniha.


Hodnocení: 80%


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥