sobota 30. července 2016

Knižní novinky – srpen 2016 – část 1.

Přeji krásný sobotní večer :)

Jak jsem slíbila, mám tady pro vás knižní novinky, které vychází v měsíci srpnu. A hned se na ně vrhneme.

Kulka – Mary Louise Kellyová
nakladatel: Knižní klub
společenský román

Když profesorku francouzské literatury Caroline začne pobolívat zápěstí, ani v tom nejdivočejším snu by ji nenapadlo, že preventivní magnetické rezonance odhalí kulku v oblasti krčních obratlů… Šokovaná Caroline se následně dozvídá, že je adoptovaná, protože její biologické rodiče zastřelili v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla postřelena také, ale přežila. Pachatel nebyl nikdy dopaden. 
Caroline tedy vyhledá novináře, který o vraždě kdysi psal. Ten jí navrhne, že s ní udělá interview, což by mohlo přitáhnout pozornost veřejnosti, aby se o své minulosti mohla dozvědět více. A opravdu, Caroline se začínají ozývat pamětníci – bývalí sousedé, policista, jež případ vyšetřoval či otcův kamarád. Jenomže i vrazi čtou noviny…

Tulák – Peter Newman
nakladatel: Host
sci-fi

Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka.
Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčeni. Už není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A co je vlastně Tulák zač?

Útěk – Peter May
nakladatel: Host
krimi

Román o tom, jak nás formují naše touhy a jak rozhodující, avšak proměnlivou roli hraje v našich životech přátelství.
Je rok 1965 a pětice teenagerů pod vedením sedmnáctiletého Jacka Mackaye opouští své domovy v Glasgow a míří do Londýna. Jack nemusel přátele dlouho přemlouvat, aby utekli před svými nudnými životy a násilnickými rodinami a aby jako kapela vyrazili za slávou a štěstím.
Jenže chlapci brzy zjišťují, že realita nemá s jejich sny nic společného, a tři z nich se do osmi týdnů od útěku vracejí domů s nenávratně poškozenými životy.
O padesát let později dojde v Londýně k brutální vraždě a tři muži, nyní téměř sedmdesátníci, se musejí vrátit do města a čelit démonům, kteří je po pět desetiletí strašili a ničili jim život.

Její život v očích panenky – Ingrid Desrjoursová
nakladatel: Host
detektivky, thriller

Dvě zraněné duše. Dva sny o druhé šanci.
Potížista, cynik a mizogyn Marc je po vážné nehodě přidělen k mravnostní policii. Při vyšetřování jednoho případu potkává jemnou dívku Barbaru. Barbara se stará o slepou matku, svůj život zasvětila péči o nerudnou, zahořklou ženu, která jí oplácí jen výčitkami a nadávkami.
Jedinou útěchou je jí její sbírka panenek.Už brzy si bude moct jít koupit vysněný nový kousek, překrásnou panenku jménem Sweet Doriane. Marca vyvádí Barbařin bezelstný pohled z míry. Její křehkost ho dojímá a zasáhne natolik, že je znovu ochoten uvěřit v budoucnost.
Zároveň je však přesvědčen, že Barbara je chybějícím kousíčkem skládačky, figurkou, kterou musí manipulovat, aby odhalil psychopata, jemuž je na stopě.
Ale co když se mýlí?

Povídky – Jan Čep
nakladatel: Host
česká klasika

Jan Čep (1902–1974) patří k výrazným českým prozaikům dvacátého století. Jeho odchod do exilu po únoru 1948 a spirituální orientace jeho tvorby způsobily, že v době komunistického režimu byla Čepova díla umlčována. Několikasvazkové vydání autorových próz a esejů, připravené Bedřichem Fučíkem a Mojmírem Trávníčkem, tak mohlo být zveřejněno jen v samizdatu a knižní podoby se dočkalo až po roce 1989. Česká knižnice přináší kratší prózy ze všech období Čepovy tvorby, od knižního debutu Dvojí domov z poloviny dvacátých let až po exilové Cikány. Výběr a komentář Tomáš Kubíček, příprava textu Marie Havránková.

Obvyklé hrdinství – Tomáš Gabriel
nakladatel: Host
poezie

Nová sbírka mladého autora rozrušuje stereotypy současné poezie.
Už název sbírky zachycuje protiklad. Pokud hrdinství nazveme „obvyklým“, zařazujeme ho do času, zbavujeme jej kouzla, navíc z něj děláme něco rutinního. Ale neměli bychom být „hrdiny“ zcela samozřejmě? Je to jen jiné vyjádření protikladu romantiky a realismu. Humorný tón žene jeho hru (situace a příběhy) kupředu, ale co se lehce říká, může být i docela vážné, hranice mezi veselostí a šílenou „vážností“ je nejasná. Odlehčené pasáže kontrastují s přesycenými, patos sousedí s ironií. Zároveň tento svůj přístup nenabízí jako jedinou možnost tvorby a rozumění. Znovu a znovu usazuje svůj styl, zahušťuje svoji výpověď, zintenzivňuje práci s obrazem, jako by se bál tolik zrádné snadnosti a rozmáchlosti lyrického psaní. Je to svérázná, svého druhu „quijotovská“ reakce na neduhy současné poezie.

Slavičí píseň – Fiona McIntosh
nakladatel: Baronet
společenský román

Láska si nikdy nevybírá – najednou se odnikud vynoří ve chvíli, kdy ji nejméně čekáme, a usídlí se v našich srdcích. Přichází sama, nehledaná, nečekaná, nežádaná…
Uprostřed masakru bitvy o Gallipoli se setkávají britská zdravotní sestra Claire Nightingalová a australský voják Jamie Wren. Navzdory hrůzám, které se kolem nich dějí, mezi nimi vzplane láska. Jenže jejich románek má krátké trvání, protože válka jejich cesty na dlouhou dobu rozdělí…
Když je konečně nastolen mír, Claire nemá tušení, kde a jak začít Jamieho hledat. Přežil? Nebo ve válce padl? Cesta ji zavede až do Konstantinopole, kde se setkává s charismatickým otcem padlého tureckého vojáka, s nímž se Jamie setkal v bitvě o Gallipoli. Přestože se tomu oba brání, je vzájemná přitažlivost nepopiratelná.
Příběh plný smutku a hrdinství, lásky a touhy… Kdo bude ten, který nakonec získá Claiřino srdce?

Hrdina – Samantha Youngová
nakladatel: Ikar
romantika

Samostatný příběh od autorky oblíbené série Dublin Street. Pro Alexu Hollandovou byl vždycky hrdinou její otec… dokud nezjistila, že ona a její matka nebyly jedinou rodinou, kterou měl. Zrazená a nejistá se snaží aspoň uspět ve své profesi, ale když má v popisu práce schůzku s Cainem Carrawayem, povolí jí nervy. Tenhle nádherný, úspěšný muž je s její minulostí až příliš spojený. Jak se tedy vlastně stalo, že kývla na jeho nabídku stát se jeho asistentkou? Přestože Caine není právě vzorný šéf, navzdory minulým i čerstvým sporům je to k sobě začíná táhnout.

Pomsta – Fern Michaels
nakladatel: Baronet
společenský román
3. díl série Sesterstvo

Před pěti lety se Myřina těhotná dcera stala obětí opilého řidiče, jenž navíc z místa tragédie chladnokrevně odjel. Co hůř, pachatel dokonce unikl trestu, neboť šlo o syna velvyslance a na celou rodinu se vztahovala diplomatická imunita. Myra Rutledgeová oplakávala dceru a současně šílela vzteky, protože v tomto případě byla spravedlnost na pachatele krátká.
Myra a jejích sedm přítelkyň sdružených v Sesterstvu, spolku žen fungujícím jako prodloužená ruka zákona, nemilosrdně trestají všechny zločince, kteří tragicky změnili jejich životy.
A teď se jejich terčem stal floutek z bohaté a vlivné čínské rodiny, jenž dosud nemusel nést zodpovědnost za žádný svůj čin… Dokonce ani za smrt nevinného člověka.

Flaubertův papoušek – Julian Barnes
nakladatel: Odeon, vydání 2.
román

Geoffreymu Braithwaitovi, postaršímu vypravěči Barnesova slavného románu Flaubertův papoušek, se na sklonku života konečně otevře prostor k tomu, aby se oddal dávné zálibě: putování po duchovních i hmotných stopách Gustava Flauberta. Předmětu svého zájmu se tento zachovalý šedesátník, profesí lékař, věnuje s příkladnou oddaností a nelituje peněz ani námahy, aby vrhl světlo i na ten nejpodružnější detail, který se francouzského romanopisce týká. Při veškerém úsilí však zůstává amatérem z přesvědčení, pro něhož přemýšlet o literatuře mnohdy znamená též odhalovat stíny vlastního nitra.

Šik jako Francouzka – I. Thomasová, F. Veysset
nakladatel: Ikar
populárně-naučná literatura, móda, kosmetika

Praktický průvodce módou, svůdností a elegancí ve francouzském stylu, plný rad a tipů, jak pozměnit svůj šatník a vytříbit si osobní styl. Kniha vychází z rozhovorů s návrháři a lidmi, zabývajícími se módou a stylem, a přidává rady, čemu se vyhnout, čím zakrýt nedostatky a zdůraznit přednosti a hlavně – jak si s módou pohrávat tak, aby přinášela radost. Nechybí ani tipy, kde v Paříži nejlépe nakupovat módní kousky i oblečení s nadčasovou elegancí.

Šik jako Francouz – I. Thomasová, F. Veysset
nakladatel: Ikar
populárně-naučná, móda, kosmetika

Kniha o módě a stylu, plná praktických rad a tipů. Průvodcem je patnáct Pařížanů ve věku mezi 23 a 73 lety, kteří slouží jako ikony tolik probíraného francouzského stylu a předvádějí, jak si osobitý styl osvojili. Ke stylu se vyjadřují i odborníci – historik, krejčí, obuvník, šéfkuchař či kadeřník… Autoři nevynechali jediný detail, který je potřeba promyslet, když se muž snaží být elegantní: boty, kravaty, obleky, košile, brýle, toaletní vody, pláště, dokonce i cigarety, nemluvě o chování!

Nedej se – Rainbow Rowellová
nakladatel: YOLI
pro dívky

Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr.
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal…
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

Děti, které přežily – R. D. Rosen
nakladatel: Ikar
biografie, osudy

Na osudech tří židovských dívek – z Polska, Holandska a Francie – autor otevírá téma židovských dětí, které přežily druhou světovou válku v úkrytech. 
Dočteme se o polské Židovce Sophii, které spolu s její matkou zařídil jejich otec falešné doklady a rodné listy prokazující křesťanský původ. Sám krátce poté zmizel a rodina o něm už nikdy neslyšela; matka tak s malou Sophií zůstala sama a v neustálém strachu z prozrazení přežily celou válku. Díky tomu, že hovořila německy, pracovala jako písařka u místního SS důstojníka, který ani netušil, že zaměstnává Židovku. Malou Floru odložila matka nejprve do kláštera, a když i tento úkryt začal být příliš nebezpečný, putovala holčička do bezdětné rodiny francouzsko-švédských manželů, kteří byli chráněni švédskou ambasádou. Malou Carlu zase spolu s její matkou ukrýval holandský holič. 
Kniha se věnuje i tematice vlivu dětských traumat na život v dospělosti obecně: v kariéře, navazování vztahů, ale i v psychické vyrovnanosti a povědomí o vlastních kořenech.

Milenci – Rod Nordland
nakladatel: Ikar
biografie, osudy

„Romeo a Julie Afghánistánu“, tímto přirovnáním označuje autor příběh afghánské dvojice mladých lidí, kteří riskovali vše, aby mohli být spolu. Zakija a Alí vyrůstali vedle sebe, přesto jako kdyby byli každý na jiné straně zeměkoule – jejich rodiny pocházely z odlišného prostředí a panovala mezi nimi nesmiřitelná propast. Když tedy Alí požádal Zakijina otce o dívčinu ruku, dočkal se kategorického odmítnutí. Zamilovaná dvojice se však rozhodla vzít osud do svých rukou a vzali se tajně. Od té doby se ukrývají a hrozí jim smrt.

Dvůr trnů a růží – Sarah J. Maasová
nakladatel: CooBoo
dívčí, fantasy

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce. Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete.


Vraždy na střední škole – M. Paetrová, J. Patterson
nakladatel: CooBoo
detektivky

Po smrti svých rodičů Tandy pokračuje v pátrání po vlastní minulosti a doufá, že se dokáže povznést nad špinavé dědictví, které jí rodiče zanechali. Již se zdá, že se svět vrací do normálu, ale v tom okamžiku je obviněn její bratr z vraždy své okouzlující přítelkyně. Tandy se snaží dokázat bratrovu nevinu a při vlastním vyšetřování zjistí, že po celém Manhattanu jsou vražděni studenti a studentky prestižních soukromých středních škol. Jednou z posledních obětí byl student školy, na kterou chodí i sama Tandy – a ona sama až příliš dokonale zapadá do profilu obětí. Policie však odmítá brát její obavy vážně a ani si nedokáže spojit jednotlivé vraždy. Ovšem Tandy jedno ví určitě – v jejím bezprostředním okolí řádí vrah a je velmi pravděpodobné, že ona má být jeho další oběť. A tak jí zbývá stále méně času, nejen aby dokázala bratrovu nevinu, ale především aby si zachránila vlastní život.

Šťastně až navěky – Kiera Cass
nakladatel: CooBoo
povídky

Kniha povídek ze světa Selekce. Než se America přihlásila do Selekce, jiná žena musela projít touto soutěží, aby se stala královnou. Aspen nikdy nevěřil, že se vymaní z chudoby, která provázela všechny příslušníky jeho kasty. Avšak poté, co se stane strážcem, dokáže, že kasty nemusí určovat lidskou budoucnost. Marlee Tamesová se přihlásila do Selekce a prince Maxona zbožňovala, ale nikdy by si nepřipustila, že se může zamilovat i do někoho jiného. Princ si nikdy nemohl vybrat, co bude dělat – o všem rozhodoval jeho otec, ale nyní nastal okamžik, kdy vše musí vzít pevně do svých rukou. Bonusové scény, epilog, mapy a ilustrace navíc!

Stránky světa – Kai Meyer
nakladatel: CooBoo
fantasy

Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!

Adéla na svatbě královny Margot – Silene Edgar
nakladatel: CooBoo
pro dívky

Adéle je třináct let a nikdo jí nerozumí. Rodiče s ní moc nemluví, škola ji nebaví a ještě ke všemu jim učitel francouzštiny dal na prázdniny za úkol přečíst Královnu Margot od Alexandra Dumase, která je tak nudná, že Adéla při čtení usne… A jako zázrakem se ocitne v době, o níž kniha vypráví – v 16. století na svatbě královny Margot a Jindřicha Navarrského v Louvru! Seznámí se s francouzským královským dvorem, a dokonce potká krásného šlechtice Samuela. 
Každou noc se ve snech vrací na honosné plesy za Samuelem a už nedokáže rozlišit, co je více skutečné – život v minulosti, nebo současnosti? A hlavně najednou neví, kde by chtěla žít. Opustit své přátele a rodinu v naší době není jednoduché, ale i přesto se musí rozhodnout, bude žít v roce 2015, nebo 1572?
Navštivte s Adélou napínavou dobu plnou přepychových šatů, velkých plesů a banketů!

Smrtící ukolébavka – Robert McClure
nakladatel: Knižní klub
thriller

Oba žijí v Los Angeles, oba se pohybují v místním podsvětí – John Crucci, přezdívaný Frajer, pracuje jako odstraňovač nepohodlných osob. Jeho syn Leo Crucci alias Kručák dělá kariéru u policie. Zdálo by se, že stojí na opačných stranách zákona, ale… Leo nemá zrovna bezúhonnou pověst, často si rád vsadí a nesmlouvaví bossové žádají splatit dluhy. Frajer se zrovna vrací z vězení. Plánuje sice odchod na odpočinek, ale musí se postarat o poslední zakázky. Rád by se postaral i o Lea, ale nemají spolu zrovna ideální vztah. A fakt, že Leo se stane svědkem otcovy „práce“, k tomu nijak nepřispěje. 
Smrtící ukolébavka je drsná mafiánská detektivka plná přestřelek, vražd, drog, prostituce, pomsty, intrik a korupce. A taky pokusů o jedno komplikované rodinné sblížení…

Temný stín – Sylvain Reynard
nakladatel: XYZ
román
2. díl série Raven

Princ přísahal Raven Woodové lásku a slíbil, že se pomstí za všechna příkoří, jež musela vytrpět. Hned na počátku jejich znovu objevené náklonnosti musí ale Raven čelit nelehkému rozhodnutí – má upířího prince nechat pomstít se démonovi z minulosti, nebo ho má přesvědčit, aby se ovládl? V sázce je totiž mnohem víc než jen Ravenino srdce... Na knížectví florentské mezitím padá stín. Inspektor Batelli se neúnavně snaží odhalit Ravenino spojení s krádeží neocenitelných uměleckých děl z galerie Uffizi. A zatímco princ pátrá po zrádci, který sabotuje každý jeho krok, ocitá se v hledáčku jejich největšího nepřítele. William se snaží vést válku na dvou frontách a svou lásku k Raven musí tajit, jinak riskuje, že jeho největší slabost vyjde najevo…

Ty, já a ti druzí – Fionnuala Kearneyová
nakladatel: Ikar
společenský román

Říká se, že všechny rodiny mají svá tajemství. Dobře ukrytá tajemství…
Co se však stane, když se všechny naráz jednoho dne nezadržitelně vynoří na světlo denní? A přesně to se stane manželům Adamovi a Beth a jejich devatenáctileté dceři Meg. Rodina žije navenek spokojený život, dokud Adamova náhodná nevěra – Servírka, jaké klišé! – nespustí sled událostí s neodvratnými důsledky. A jak plánovat budoucnost, když se celá minulost v jednom okamžiku zničehonic převrátí naruby?

Hlavní role – Vítězslav Jareš
nakladatel: Ikar
román

Román talentovaného spisovatele a scenáristy přibližuje filmové zákulisí a odvrácenou stranu slávy. Filmová herečka Marie Polková, několikrát oceněná Českým lvem, si sáhne až na samé dno. Jako klientka protialkoholní komuny se v rámci terapie musí vrátit k minulosti, která ji dostala až sem… Není to tak dávno, kdy Marie šla od úspěchu k úspěchu. Přesto touží po větší výzvě. Po roli, která ji zapíše do historie. Zdá se, že její sen je nadosah, ale její neúspěšná kolegyně se jí pomstí. Šikmá plocha, na kterou Marie nedobrovolně vstoupí, je náhle stále strmější. Jediné špatné rozhodnutí zničí vše, co dřív tvrdou prací vybudovala. Dokáže se ještě někdy postavit zpátky na nohy?

Noc s Aubrey Hepburnovou – Lucy Hollidayová
nakladatel: Ikar
romantika

Vtipná odlehčená romance ze současnosti. Herečka Libby Lomaxová nemá v profesním ani osobním životě zrovna moc štěstí, a tak se uchyluje do světa starých filmů, kde se svět zdá být dokonalý. I ten nejhorší den, kdy se ztrapnila před celým štábem i hlavní hvězdou, krasavcem Dillonem O’Harou, se dá přežít na jejím starém gauči, když si už po tisící pustí Snídani u Tiffanyho. Jedné noci se ale stane cosi magického a vedle Libby náhle sedí skutečná Audrey Hepburnová (včetně slavných slunečních brýlí a cigaretové špičky) a je ochotná se podělit o pár životních rad. Má Libby šanci pohnout se od štěků k pořádné roli a od loserů k pořádnému muži? S Audrey po boku není nic nemožné!

Popravčí – Chris Carter
nakladatel: BB/art, 2. vydání
thriller
2. díl série Robert Hunter

Ví, co tě na smrt vyděsí…
V losangeleském kostele leží na oltářních stupních zkrvavené, bezhlavé tělo kněze. Je pečlivě naaranžované, nohy natažené, paže křížené na hrudi, ale nejhrůznější ze všeho je, že hlavu kněze někdo vyměnil za hlavu psí.
Ze začátku je detektiv Robert Hunter přesvědčený, že jde o rituální vraždu. Jenže když se objeví další mrtvoly, je nucen situaci přehodnotit. Všechny oběti zemřely způsobem, kterého se bály ze všeho nejvíc. Jejich nejstrašnější sny se staly skutkem. Ale jak o nich mohl vrah vědět? A co spojuje tyto zdánlivě nahodilé oběti?
Hunter se ocitá na stopě přízračného a sadistického vraha – někoho, kdo má zřejmě schopnost číst myšlenky svých obětí. Někoho, kdo dokáže vycítit, co oběť nejvíc vyděsí. Někoho, kdo se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého zvráceného cíle.

Dokud nás smrt nerozdělí – Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román

Calista Langleyová řídí exkluzivní „seznamovací“ agenturu ve viktoriánském Londýně a pomáhá váženým dámám a gentlemanům, kteří jsou na světě sami. Zničehonic však začne dostávat dárky určené osobám, jež mají hluboký smutek, a co hůř, jsou na nich vyryty její iniciály.
Zoufalá Calista nevěří, že by jí policie nějak pomohla, ale naštěstí jí ve vyšetřování pomůže Trent Hastings, samotářský spisovatel populárních detektivek. Trent jí však nedůvěřuje, protože se domnívá, že Calista využívá jeho osamělou sestru, která se stala jednou z jejích klientek. Po minulých zkušenostech drží své emoce na uzdě, i když mezi ním a Calistou okamžitě zavládne silná přitažlivost.
Zatímco se Trent a Calista probírají záznamy o odmítnutých klientech v naději, že naleznou jejího mučitele, začíná být jasné, že nebezpečí nejspíš přichází z Calistiny vlastní minulosti – a že jejího pronásledovatele uspokojí pouze její smrt...

Rockový risk – Kylie Scott
nakladatel: Baronet
Young Adult

Může pověstný rockový zpěvák a svůdník podlehnout lásce?
Coby zpěvák rockové skupiny Stage Dive je Jimmy zvyklý, že dostane, cokoli a kdykoli si namane, a život je pro něj jedna velká párty. Velká chyba, která by na jeho kapelu mohla uvrhnout špatné světlo, ho ale konečně probere a Jimmy nastoupí na odvykačku. Tak pozná Lenu, novou asistentku, která mu má pomoct vyhrabat se z problémů.
Lena se nehodlá chytit na jeho řečičky a je odhodlaná udržet jejich vztah v profesionální rovině, přestože to mezi nimi jiskří. Když ji Jimmy zažene do kouta, dojde mu, že možná ztratil to nejlepší, co ho kdy potkalo.
Dokáže Lenu přesvědčit, aby zariskovala a poslechla, co jí radí srdce?

Nalezení ztracené Marty – Caroline Wallaceová
nakladatel: Jota
romány, příběhy

Chceme-li, aby náš život měl šťastný konec, musíme najít jeho začátek.
Marta je ztracená. Je ztracená od chvíle, kdy ji jako miminko našli v kufru ve vlaku. Od té doby čeká v kanceláři ztrát a nálezů na liverpoolském nádraží. Je to už šestnáct let a Marta, které dali jméno Ztracená, stále doufá, že se o ni někdo přihlásí. Celou dobu Martu vychovává žena zvaná Matka, bigotní manipulativní tyranka, pro niž jsou všechny příjemné stránky života jen dílem Satana. Navzdory tomu si Marta zachová ničím nezkalenou víru v dobro a málem na svou naivitu doplatí, ale s pomocí přátel nakonec dokáže nástrahy zlého světa překonat.
Na první pohled fantaskní příběh, který se odehrává prakticky celý na liverpoolském nádraží sedmdesátých let, se mohl docela dobře stát. Autorka stránky své knihy zaplňuje svéráznými hrdiny a napínavými dějovými linkami, ať už je to vzrušující nález kufříku údajně obsahující předměty skupiny Beatles, či objevování tajuplných chodeb pod městem, a jak sama přiznává, její kniha je „milostným dopisem městu Liverpool“. A především je to příběh hledání vlastní identity. Je to příběh ztrát a nálezů. Příběh podobající se pohádce, viděný čistýma očima dívky, která si dokázala vytvořit svůj vlastní magický svět mezi zdmi rušného nádraží, mikrosvět, v němž čtenář spolu s Martou a jejími přáteli objevuje celý vesmír.

Tak to je první část srpnových novinek a zítra nebo v pondělí bude pokračování. Rozhodně je opět z čeho vybírat. Mám už několik favoritů... Kulka, Popravčí, Ty, já a ti druzí. A co vy? Vyberete si? Věřím, že určitě ano :)

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥


16 komentářů:

  1. Zaujalo mě Šťastně až navěky (ač jinak povídky moc nemusím), Její život v očích panenky, Stránky světa, Útěk a Kulka taky nevypadají špatně... Jsem zvědavá na druhou část novinek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dvůr trnů a růží, Nedej se a Šťastně az navěky jsou moje must-havy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty, já a ti druzí, Milenci, Slavičí píseň, Její život v očích panenky - to zaujalo mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U knihy Ty, já a ti druzí se mi hodně líbí obálka ♥

      Vymazat
  4. To je zase lákadel :-) Děti, které přežily - ta mě zaujala nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že do ní půjdu. A rozhodně Carter už jen čeká, až ho objednám :)))

      Vymazat
  5. Mě nejvíc zaujal Flaubertův papoušek – Julian Barnes. Díky za všechny novinky, já nemám vůbec čas to sledovat a díky Tobě jsem v obraze. Moc se těším na další novinky a na všechny další příspěvky. Krásné dny :).

    OdpovědětVymazat
  6. V srpnu toho vyjde mnoho. Já jsem si vybrala sedm knih, které bych si ráda koupila, protože mě velice zaujali, tak snad to vyjde a nějakou si koupím. :D
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  7. Zajimave knihy a hned me nejake zaujaly a přidám si je na seznam..

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezký výběr, tady už mě něco přeci jen láká. V červenci jsem si pořídila knihy od Petera Maye, bude to moje první zkušenost s autorem, tak jsem na něj zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si koupila na Světu knihy Skálu a ještě bych si chtěla dokoupit zbytek série. Zatím jsem ji tedy nečetla, ale věřím, že se mi bude líbit. Taky jsem na autora moc zvědavá :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥