sobota 13. srpna 2016

Knižní přírůstky 55

Krásnou sobotu vám přeji :)

Včera mi dorazily dva balíčky s knihami. Ten jeden už jsem ani nečekala, protože měl přijít v červnu, ale přece jen si nakonec ke mně cestu našel.

Jde o knihu z nakladatelství Odeon a přišla mi z knihkupectví Dobrovský. Anotace mě dost zaujala, tak jsem zvědavá, jaká kniha bude.


Podle skutečného příběhu – Delphine de Vigan
Fakt, že česky vychází již čtvrtá próza Delphine de Vigan, znamená, že tato francouzská autorka si u nás našla svoje početné věrné publikum. Vždy si však pro ně připraví nové překvapení: tentokrát je to román Podle skutečného příběhu, dramaticky gradující líčení vztahu dvou žen, které se postupně mění v opravdový psychologický thriller. Tajemná L., která razantně vstoupí do života spisovatelky, má všechny parametry, aby sklízela obdiv, zároveň však „je typem osoby, kterou by žádný spisovatel neměl nikdy potkat“. A ač se to zprvu nezdá, v tomto případě je to vážně nebezpečné - jde totiž o život.

Od autorky mám doma už dvě knihy, Noc nic nezadrží a Ani později, ani jinde. Obě však na přečtení čekají, takže tato novinka bude moje seznámení s Delphine a uvidím, jestli mě její styl osloví.

Další dva recenzáčky mi přišly z nakladatelství Grada. Jde o dva díly Buchenwaldské trilogie. Četla jsem druhý díl s názvem Přežil jsem Buchenwald. Myslím, že vůbec nevadí, když člověk tyto knihy čte na přeskáčku. Říkala to i Sabina z Knižní kavárny u Nely, která tyto knihy také čte. 


Novinka od Flinta Whitlocka, která právě nyní vyšla, má název Peklo na kopečku.

Anotace:
Každodenní život mezi mučením, hladověním a pseudolékařskými pokusy. Na území obývaným civilizovaným německým národem existovalo místo, kde stráže SS bez omezení mučily, vraždily a nechávaly hladovět desetitisíce bezbranných vězňů. Kde nacističtí lékaři mohli volně provádět děsivé pseudolékařské experimenty a studnice zla neměla žádné dno. Kniha popisuje každodenní život v koncentračním táboře Buchenwald, kterému vládli lidé bez svědomí a zábran. Až ji budete číst, je pravděpodobné, že budete prožívat velmi nepříjemné pocity, avšak díky ní budete moci porozumět, co koncentrační tábor Buchenwald přesně znamenal.


A úplně první díl z volné trilogie má název Buchenwaldské bestie – Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže

Anotace:
Velitel tábora Buchenwald Karl Otto Koch měl neomezenou moc a zcela volné ruce rozpoutat nevídané peklo. Se svou ženou Ilse dali volný průchod zlu ve všech možných podobách a vládli společně jako šílený královský pár, který si svůj palác vybavoval dekoracemi vyrobenými z lidské kůže.
Kniha vypráví jejich příběh a vysvětluje podstatu fungování koncentračního tábora s fascinující naléhavostí, která nás přenese desítky let nazpět časem, abychom mohli být svědky hrůz koncentračního tábora a naštěstí i jeho osvobození americkou armádou a následného potrestání vládnoucího páru.


Takže tentokrát nejde o žádné oddechovky, ale vůbec mi to nevadí, naopak. Na knihy se moc těším.

Četli jste některou z knih? Zajímáte se o problematiku koncentračních táborů? Znáte francouzskou autorku Delphine de Vigan? Určitě mi napište :)

Mějte se krásně a užijte si víkend :)

Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. Ahoj Sarko, kniha Podle skutecneho pribehu vypada podle anotace hodne zajimave, tuto autorku neznam. No a Buchenwald bych si take moc rada precetla :-)Jsem zvedava, co na ne reknes ty.Mej se krasne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od de Vigan taky zatím nic nečetla, tak uvidím, jestli mě osloví. A na Buchenwald jsem taky hodně zvědavá.

      Vymazat
  2. Na tvůj názor na Delphine jsem moc zvědavá, je to celkem pojem - poslední dobou ještě víc než dřív, zdá se mi, a proto bych se od ní do něčeho brzy taky ráda pustila. Další dvě knihy by na mě byly asi moc silnou kávou, ještě jsem asi nedozrála natolik, abych takové příběhy dokázala skousnout, ale o zajímavé tituly půjde určitě.
    Užívej a měj se krásně, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám od Delhine doma dvě knihy, ale nečetla jsem, tak vůbec nevím, jak se mi její styl bude zamlouvat. A ano, knihy z Buchenwaldu nebude lehké čtení, nicméně ta doba mě hodně zajímá. Třeba si jednou také nějakou podobnou knihu přečteš, ale člověk asi opravdu musí nějak dozrát k rozhodnutí, že je na to pravý čas .)

      Vymazat
  3. Ten Buchenwald bych si přečetla také :-)
    https://www.instagram.com/stopy_historie/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem Přežil jsem Buchenwald a bylo to zajímavé. Více knih jsem přečetla z prostředí Osvětimi, ale chtěla jsem poznat v rámci četby i jiný tábor.

      Vymazat
  4. Od Delphin jsem četla No a já a moc mě to nezaujalo... Ten Buchenwald vypadá dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, mám doma od autorky nějaké knihy, ale tuhle zrovna ne. Snad se mi bude líbit, uvidím :)

      Vymazat
  5. No nevim, jestli bych na neco takoveho mela zaludek... Asi spis ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečetla jsem pár podobných knih a dá se. Člověk si myslí, že žaludek nemá, ale myslím, že na to máme všichni. Normálně jsem cíťa a nervák, hodně si připouštím věci, přesto mám potřebu do toho žánru jít. Nejvíc mě rozsekala knížka Byl jsem Mengeleho asistentem.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥