úterý 23. srpna 2016

Knižní přírůstky 57

Přeji vám krásné úterý :)

Ještě než se pustím do článku s dalšími knižními novinkami měsíce září, mám tady pro vás nové přírůstky, které mi dnes dorazily.

V prvním balíčku jsem měla tři knihy od nakladatelství Větrné mlýny. Dosud jsem o tomto nakladatelství neměla ani ponětí. Jsem tedy zvědavá, jaké knihy budou, jakým stylem autoři píší, jestli mě chytnou a budou bavit.


Překvapilo mě, jak jsou knihy malinké. Ale mají tvrdou vazbu, za což jsem ráda. Celkově po grafické stránce vypadají moc hezky. Doufám, že totéž bude platit i po stránce obsahu.


Původně jsem si vybrala jednu knihu a to Počátek veškeré lásky od Judith Hermann. Ovšem spolu s ní přišly ještě dvě knihy.

Počátek veškeré lásky – Judith Hermann
Stella, její muž Jason a čtyřletá dcera Ava působí jako šťastná rodina. Až do okamžiku, kdy stiskne zvonek neznámý muž, Mister Pfister, stalker, který se objevuje a mizí. Zanechává vzkazy ve schránce, je stále neodbytnější, Stellin život a život její rodiny se mění v peklo.
Judith Hermannová, hvězda německého literárního nebe, dosud své čtenáře uhranula třemi povídkovými tituly. Počátek veškeré lásky, její první, dlouho a napjatě očekávaný román, je příběhem o stalkingu, zranitelnosti a křehkosti lidského štěstí. Hermannová zde otevírá téma v současné společnosti více než aktuální: strach o vlastní bezpečí.


Tato kniha mi přišla bez přebalu a nebo jestli je pouze v takto látkové vazbě, nevím. Každopádně vypadá docela hezky.

Pátá loď – Monika Kompaníková
Křehká výpověď o světě dospělých viděném očima dětí, stejnou měrou však i drsný obraz nazírání dospělých na dětský svět. Citlivě (v ich-formě) napsaná kniha o životě dívky na pomezí dětství a dospívání. Svou matku smí oslovovat jen křestním jménem, aby jí nepřipomínala předčasné mateřství. Žije na ulici a v bytě plném podezřelých návštěv a večírků, kde své místo nemá ani ve vlastní posteli. Hledá lásku mezi Luciiným (matčiným) nezájmem, závislostí a depresemi a nezdá se jí zvláštní, když se nešťastnou náhodou sama na krátkou chvíli stane matkou dvěma kojencům. Dojemný a do masa se zařezávající text mrazí přirozeností, s jakou Jarka svůj příběh vypráví. Příběh provázený nevykalkulovanou, čistou potřebou přilnout k druhému. Aby se člověk nestal jediným plavcem mezi loděmi, ke kterým se nechce nebo nemůže přiblížit. Čekaní na tu svoji, pro naši hrdinku pátou loď může být dlouhé. Do té doby se snažíme především udržet nad vodou.


Věta holá o lásce – Dušan Dušek
Věta holá o lásce je nejfilmovějším prozaickým dílem Dušana Duška. A to nejen profesním prostředím, ve kterém se odehrávají všechny tři novely do knihy zařazené. Sám autor je známým slovenským scenáristou a scenáristiku také vyučuje na bratislavské Filmové a televizní fakultě Vysoké školy múzických umění. Postavy Duškových próz jsou plné lásky a citu a láskyplný je i přístup samotného autora k nim. Dušek má prostě své postavy rád se všemi jejich chybami a nedostatky. Právě proto jsou tak živé a můžeme s nimi prostřednictvím jejich příběhů mluvit jako se svými dobrými známými.


Tak nevím, jestli tato poslední kniha mě nějak osloví. No, uvidíme.

A další dva recenzáčky mi přišly od nakladatelství Paseka. Čekala jsem také jeden a sice Zbláznila ses? od Jany Jiráskové, ale spolu s ní přišla ještě jedna novinka. Nakonec jsem za ni ráda, protože jsem si ji chtěla stejně přečíst.



Zbláznila ses? – Jana Jirásková
Je rozvedená, je jí přes čtyřicet a čeká dítě s partnerem o generaci mladším. Dalo by se to ustát lépe, kdyby doma už neměla čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Sama dalšího potomka rozhodně chce, ale ne všichni v okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Každodenní kolotoč vytížené ženy se střídá se snově fantazijními pasážemi, v nichž se hrdinka vypořádává s problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu odhaluje se vší složitostí a emocionální tíhou. Přes specifickou situaci hrdinky se v románu, zachycujícím univerzální témata dneška, najde nejedna čtenářka.


A proto skáču – Naoki Higašida
Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti „sepsal“ za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na papírové matrici odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus?


A tady vidíte, že knihy z nakladatelství Větrné mlýny jsou opravdu menší než klasický formát.


Tyto dva balíčky nebyly jediné, které mi dnes přišly. Došla mi ještě jedna úžasná výhra, která se netýká knih, proto na ni budu psát článek na druhý blog. Pokud vás zajímá, co krásného jsem vyhrála, během odpoledne se na můj druhý blog mrkněte. A pokud na něj třeba začnete chodit pravidelně, uděláte mi obrovskou radost.

To je pro tento článek s mými knižními přírůstky všechno. Večer se ještě přihlásím s druhým dílem knižních novinek měsíce září. Těšte se :)

Vaše Šárka ♥

20 komentářů:

  1. Neznám, Vůbec neznám, ale tedy ty obálky se jim náramně povedly. Malinké knihy a jaou udělají v knihovně parádu. Někteří by si z toho měli vzít příklad :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky mají pěkné, to se musí nechat :) Tak jsem moc zvědavá, jaké budou obsahově. Je to pro mě taky velká neznámá toto nakladatelství :)

      Vymazat
  2. A proto skáču si určitě budu muset přečíst taky. Jsem na ni hrozně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na ni moc zvědavá. Je to teda tenoučká knížka a má spoustu prázdných stránek, takže to bude možná tak na dvě hodinky čtení.

      Vymazat
  3. Samý supr kousky ti přišly. :) O Počátku veškeré lásky jsem taky původně uvažovala, ale nakonec jsem si vybrala jinou. Jinak graficky jsou knížky od Větrných mlýnů fakt povedený. Moc se mi líbí. A proto skáču si musím určitě přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky souhlasím, že jsou knihy z Větrných mlýnů moc pěkně graficky zpracované. Tak hlavně, aby byly čtivé. Z jedné knížky mám obavy, o dvou si troufám říct dle anotace, že by mě mohly bavit. A na knihy z Paseky jsem taky moc zvědavá.

      Vymazat
  4. Knížky jsou tematicky mimo můj okruh zájmu, ale důležitější je, aby se líbily tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám okruh celkem široký, nečtu jen fantasy, komiksy a nějaké vyloženě sci-fi. Tak doufám, že mi knihy sednou :) Navíc ráda poznávám nové autory, nesázím jen na ověřené jistoty.

      Vymazat
    2. Což o to, taky mám široký okruh, ale přiznávám, že náročnější literaturu u mě moc často neuvidíš. Ale třeba k ní jednou taky dospěju.

      Vymazat
    3. Na složitější čtení musí mít člověk náladu a nedá se to lámat. Já vždy po nějaké takové knize potom zase s chutí sáhnu po něčem lehčím :)

      Vymazat
  5. A proto skacu si budu chtit urcite precist :-)Jsem zvedava co na ni reknes :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem moc zvědavá, podobné náměty mě zajímají :)

      Vymazat
  6. Krásne prírastky. :) Krásne obálky! :D Prajem príjemné čítanie!

    OdpovědětVymazat
  7. Mě zaujalo všech pět knih. Viděla jsem, že nakladatelství Větrné Mlýny posílalo různé tituly a tyhle tvoje se mi líbí nejvíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se dívala, jaké knihy nakladatelství posílalo. Ještě mě docela zaujala Skoro směšná story, co jsem tak sledovala, tak je chválená. Doufám, že mi knihy sednou, z jedné mám trošku obavy, jak jsem psala, ale ty další by mi mohly sednout. No a na knihy od Paseky se taky moc těším :)

      Vymazat
  8. Knihy jsou zajímavé, obě z Paseky se chystám taky číst. Jsem na ně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ti nakonec Větrné mlýny odpověděli?
    Můj email je stále bez odpovědi :D
    Jinak snad se ti všechny knihy od nich budou líbit i ty od Paseky:))
    Přeji hezké čtení ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, po pár dnech potom odpověděli. Zkus se připomenout, je možné, že mail přehlédli. A děkuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥