pátek 12. srpna 2016

Měsíční shrnutí – červenec

Přeji vám všem krásný páteční den :)

Je zhruba polovina měsíce a já vám přináším shrnutí za měsíc červenec. Musím říct, že tentokrát mi přibyl podprůměrný počet knih :)) Tedy co se mých hromádek každý měsíc týká. Pro ostatní to stejně bude určitě dost vysoké číslo.

Ale nejprve se vrhneme na knihy přečtené. V červenci jsem dočetla rozečtený Domov od Toni Morrison, přečetla jsem Dívku s jahodami od Lisy Stromme, Němý křik Angely Marsons, Lásku podle Shakespeara 2 od autorky Georginy Guthrie, Matčiny dary Cecilie Enger a rozečetla jsem Zelený stan od Ljudmily Ulické. Musím říct, že ten čtu stále, není to knížka, kterou byste bez přemýšlení zhltali, nicméně mě hodně baví. Je to zase něco úplně jiného v mé knihovně a jsem ráda, že jsem se k ní dostala. A jak to tak vidím, sešly se mi tento měsíc samé autorky, žádný muž :))


Kromě Zeleného stanu, který čtu, jsou všechny knihy zrecenzovány, takže si můžete recenze na blogu vyhledat, pokud jste je ještě nečetli.

Nejlepší knihou z přečtených knih měsíce července je asi Němý křik a nejslabší Matčiny dary. Tentokrát jsem měla celkem jasno, ani jsem nemusela dlouho přemýšlet.

A nyní se podíváme na nové přírůstky. Je jich celkem 15. Ano, pouze patnáct. A u mě :)) Ale člověk se musí někdy umírnit, že :) Ani to nebylo nijak úmyslné, prostě se to tak sešlo. Na fotografii je knih 14, Bábovky jsem dnes dopoledne půjčila kamarádce na dovolenou, takže na snímku chybí. Já vím, že vždy píšu, že půjčuji knihy jen rodičům, však taky ano, ale výjimečně udělám dobrý skutek :))


Tyto krasavice jsem si pořídila na buxu. Výjimečně i dvě kuchařky, byly za krásnou cenu a jsou to moc pěkně zpracované knihy. A další knihy od Agathy. Spouštěč byl v akci za 99Kč, do série mi chyběl, takže to byla povinnost ho koupit :)


Spouštěč
Kdo se bojí Černého muže?
Případ zneužívané pacientky se pro psychiatričku Ellen Rothovou stává noční můrou. Žena tvrdí, že ji pronásleduje Černý muž, a krátce nato beze stopy zmizí. Při pátrání se cílem neznámého přízraku stává i Ellen. Při šíleném závodu o čas je ve hře život lékařky i její pacientky. Psychiatrička stále hlouběji zabředá do labyrintu strachu, násilí a paranoie. A čas na splnění ultimáta co nevidět vyprší…

Na Spouštěče se neskutečně hodně těším a jakmile mi vyjde čas, bude po recenzních výtiscích první na řadě.

Hadí doupě
Hadí doupě - příběh, který na scénu nepřivádí ani slavnou slečnu Marplovou, ani bystrého ješitu Hercula Poirota, a dokonce ani Tommyho Beresforda a jeho ženu Pentličku; přesto jej jeho autorka opakovaně označila za jednu ze svých nejoblíbenějších detektivek. Ve velkém, poněkud bizarním domě na londýnském předměstí žije rozvětvená rodina řeckého přistěhovalce Aristida Leonidese. Když náhle starý pán za podezřelých okolností zemře, vše nasvědčuje tomu, že byl úkladně zabit a že pachatele je nutno hledat právě v okruhu rodinných příslušníků. Vždyť příslib tučného dědictví je tak lákavý... Ovšem motivů vraždy může být přinejmenším tolik, kolik žije na sídle lidí. O ruku milionářovy vnučky Sofie se shodou okolností uchází syn kriminalisty ze Scotland Yardu - napůl host v domácnosti a napůl amatérský detektiv začíná luštit hádanku, jejíž řešení vyráží dech. Jaké štěstí pro čtenáře, že před více než padesáti lety nepodlehla Agatha Christie naléhání vydavatelů a odmítla závěr Hadího doupěte přepsat!

Tady mám recenzní výtisky. Na Němý křik a Matčiny dary najdete recenzi, jak jsem již psala. Jojo Moyes na přečtení zatím čeká, dokonce ji mám stále zatavenou ve fólii. Na Zelený stan sepíšu recenzi nejspíš během příštího týdne. Počítám, že během víkendu bych ho mohla dočíst.


Zelený stan
Ve stejném roce, kdy umírá J. V. Stalin, se ve škole setkávají tři přátelé, jejichž osudy se propletou do jednoho dlouhého a složitého příběhu. Učitel Viktor Julijevič Šengeli se je snaží nadchnout pro ruskou literaturu, a právě prostřednictvím této postavy se autorka snaží přiblížit a snad i nově interpretovat ty nejlepší tradice ruského písemnictví - od Puškina a Gercena přes Dostojevského k Mandelštamovi, Achmatovové, Solženicynovi a Brodskému. Zároveň ale tři mladí hrdinové začínají chápat pravou podstatu sovětského režimu, v jehož spravedlnost a správnost na počátku věří, a postupně se z nich stávají společenští vyděděnci.

Jeden plus jedna
Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové. Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Syna od J. Nesboho jsem koupila na bazaru a Bábovky, které mám na fotografii nyní pouze ilustrativně, jsem vyhrála v soutěži na FB stránkách Ženy a život.


Syn
Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.

Bábovky
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.

A jsme na konci. Mějte se moc krásně. Momentální chladnější počasí přímo vybízí k tomu, uvařit si hrnek čaje a zalézt si s knížkou někam na gauč nebo do křesílka a ponořit se do příběhu. Tak toho určitě využijte a také mi napište, jestli jste si některou z knih pořídili rovněž a nebo ji máte na svém seznamu.

Vaše Šárka ♥

19 komentářů:

  1. Parádní přírustky ! Spouštěče už mám přečteného a byla to teda perfektní jízda. Moc mě bavil. Jinak už dlouho se chystám na nějakou knihu od Jojo Moyes, tak bych to měla co nejdříve napravit :) Přeju příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Jeden plus jedna taky bude moje Jojo poprvé, tak jsem moc zvědavá. No a na Spouštěče se fakt klepu. Musím ho po dovolené vložit mezi recenzáky :))

      Vymazat
  2. Ty tvoje přírůstky mi dávají zabrat Šárko;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak teď jsem zjistila, že jich mám na fotce pouze 13 :D Chybí ještě Nákaza od Robina Cooka. Pár knížek a ještě v tom mám hokej :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na syna se take chystam, hodne mne lakaji Babovky,Zeleny stan a Jeden plus jedna. Pekne kousky Sarko :-)Preji krasny vikend a prijemne cteni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji. Zelený stan o víkendu konečně dočtu, takže brzy se můžeš těšit na recenzi. I když s jejím sepsáním budu mít asi docela problém tentokrát :))

      Vymazat
  5. Krásný měsíc si měla, jseš druhá co mě láká na stan. :-D Připíšu ho manželovi na vánoční seznam. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavé čtení, baví mě to, ale čtu to teda fakt pěkně dlouho. Ale o víkendu dočtu, takže v týdnu by mohla být recenze. A určitě za přečtení kniha stojí.

      Vymazat
  6. Super přírůstky, Syn mě taky moc láká a už se těším, až si ho přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Taky se na Syna těším, dávám si do kupy i celou sérii s HH od Nesboho, ale jsem ráda, že Syn je samostatný a můžu ho číst kdykoliv :)

      Vymazat
  7. Juuu , Ty jsi ještě nečetla Bábovky?? jsem zvědavá co na ně řekneš. jinak bych hned brala spouštěč a němý křik.. Super knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetla, mám je chvilku a teď jsem je půjčila kamarádce. Tak zatím nevím, kdy na ně dojde. Navíc raději čtu knihy, kolem kterých je humbuk, až později. Na Spouštěče se těším moc a Němý křik mě bavil, těším se na další díl série.

      Vymazat
  8. Jé, na Zelený stan se moc těším, tak jsem ráda, že tě zatím baví :) budu napjatě čekávat recenzi ;-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Během víkendu ho určitě dočtu. Je to moc zajímavé čtení... více bude potom v recenzi :) Rozhodně kniha stojí za přečtení :)

      Vymazat
  9. Bezvadné přírůstky :-) Jeden plus jedna, Bábovky, Spouštěč jsou také v mém chtíči koupit a číst :)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné přírůstky! :)
    Spouštěče bych si chtěla jednou také přečíst, tak snad se mi do rukou dostane :)
    Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥