pátek 23. září 2016

Knižní přírůstky 62

Přeji krásný páteční večer všem knihomolům :)

Dnes jsem si byla vyzvednout v zásilkovně dva balíčky, které už mi tam pěkně dlouho ležely. A obsah jednoho vám teď ukážu. Balíček z buxu si nechám pro další článek.

Tento balíček mi poslaly Megaknihy. Objednávala jsem si tam brožované výtisky z nakladatelství Host, na které byla do konce prázdnin akce. Spolu s knížkami mi přišla i známá záložka, DVD a sleva na příští nákup.



Za knihy Petera Maye jsem moc ráda. zatím jsem měla doma pouze Skálu, kterou jsem si přivezla ze Světa knihy, tak jsem teď doplnila sérii. A vzala jsem si i samostatnou knihu Ostrov Entry od autora.


Ostrov Entry
Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti svého dosavadního života.
Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel - a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém domě zavražděný.
Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná - a to i přesto, že se nikdy nepotkali.
Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfliktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.


Muž z ostrova Lewis
Muž beze jména. Muž bez paměti. Muž, který nemá na výběr.
V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století.
Bývalý detektivní inspektor Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Rozešel se se svou manželkou, s životem v Edinburghu i s kariérou u policie a nyní se snaží obnovit staré vztahy a opravit zchátralý dům svých rodičů. Avšak poté, co testy DNA prokážou příbuzenský vztah těla z močálu a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové, je Finovi jasné, že jeho návrat domů bude trochu rušnější, než čekal. Tormod Macdonald, dnes již starý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že je jedináček a že nemá žádné blízké příbuzné. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát.


Šachové figurky
Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol.
Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku.
Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety. Když Fin v Piskořově tváři zahlédne i něco jiného než šok z pohledu na Roddyho ostatky, zmocní se ho mrazivá předtucha. Fin postupně odhaluje Piskořovo tajemství, není však ani zdaleka připraven na to, že pravda o minulosti může ovlivnit i budoucnost.


Knihu Pod sněhem od Petry Soukupové jsem si chtěla už dlouho pořídit, tak teď na ni konečně došlo.

Pod sněhem
Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů. V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stávám jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou.


Měla jsem od Hostu vyhlédnuto víc knih, ale byla dovolená, takže musím trošku šetřit :)

Četli jste knihy Petera Maye a nebo Petry Soukupové? Určitě mi napište, každý váš komentář mi dělá velkou radost.

Vaše Šárka ♥

20 komentářů:

  1. Moc hezké novinky. V té letní akci jsem si celou trilogii od Petera Maye taky pořídila a prokousávám se teď Skálou. Zatím pořád čekám na ten okamžik, kdy mě to opravdu vezme, ale věřím, že se tak nakonec stane. Těším se i na další přírůstky z buxu! :) Hezký páteční večer, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na Maye moc zvědavá, jestli mě chytne. Ale asi bude chvíli trvat, než se ke knihám dostanu :) Měj se krásně Kristý :)

      Vymazat
  2. Moc pekny balicek. Petera Maye jsem jeste nezkousela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já zatím taky ne, tak jsem na něj zvědavá :)

      Vymazat
  3. Petera Maye také neznám, ale Pod sněhem by mohlo být dobré čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, je to příběh čistě ze života, tak by to mohlo být čtivé :)

      Vymazat
  4. Knihy neznám, ani jsem o nich neslyšela. Ta Pod sněhem mě láká, ráda čtu taková sociální dramata :-)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je můžu, tak doufám, že i Petra Soukupová mě osloví :)

      Vymazat
  5. Krasne kousky. Od Petry Soukupove jsem cetla Zmizet a rozhodne budu pokracovat. Je skvela.;) a nad Mayem porad premyslim.;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Sabi. Musím si Zmizet taky přečíst, mám ji doma dlouho a ty jsi mě na ni pěkně naladila. Ale teď se mi nahromadilo tolik recenzáčků, že to ještě chvíli bude muset počkat. Na Maye jsem taky hodně zvědavá, doufám, že nezklame :)

      Vymazat
  6. Z veletrhu jsem si taky přivezla Skálu, ale ještě jsem se k ní nedostala. Zbylé díly dokoupím až pak :)
    Ať se všechny líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom se Skálou stejně :)) Moc děkuji, Leni, doufám, že autor zaujme :)

      Vymazat
  7. Krásný balíček. Všechny knihy bych moc ráda zkusila, tak uvidím, kdy si je koupím. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě na ně někdy dojde :) Já se k nim taky hned tak nedostanu...

      Vymazat
  8. Poslední dobou narážím na Petera M. docela čsto. Ale prý je to vážně skvělé. Chystám se něo přečíst, ale ještě netuším co to bude.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, třeba Ostrov Entry je samostatná kniha, tak by třeba na vyzkoušení autora byla super. I když zase hodně jsem četla, že série Ostrov Lewis je lepší, ale já zatím nemohu posoudit :)

      Vymazat
  9. Ahoj Sarko,at se ti knihy libi a uz ted jsem zvedava co na ne reknes. Mne se serie Ostrov Lewis libila moc, vsak vis :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na sérii se moc těším, ale vůbec nevím, kdy se k ní prokoušu. Doufám, že brzy, protože se na autora moc těším :)

      Vymazat
  10. Krásné přírůstky! :)
    Na Maye se také chystám, tak jsem zvědavá :)
    Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥