úterý 25. října 2016

Recenze – Dům na Baker Street – Za každým velkým detektivem stojí velká žena

Autorka:                      Michelle Birkby
Překlad:                       Kateřina Elisová
Nakladatelství:        Grada – Cosmopolis
Rok vydání v ČR:     2016
Počet stran:                332

Anotace:
Bytná Sherlocka Holmese a manželka doktora Watsona se rozhodnou vyjít ze stínu a rozjet své vlastní detektivní pátrání. Z kuchyně na Baker Street číslo 221b se vydávají do temných zákoutí Londýna a zjišťují, že přestože nejsou nejslavnější detektiv všech dob, i ony dokážou vyřešit zapeklitý případ.

Martha Hudsonová je hospodyně nám všem známého detektiva Sherlocka Holmese a také majitelkou domu 221b na Baker Street. Ale o moc víc jsme se o ní z příběhů A. C. Doyla nedozvěděli. Michelle Birkby je velikou fanynkou pana Holmese a rozhodla se, že sama paní Hudsonovou takříkajíc zhmotní. Proč se o této ženě nedozvědět více? A taktéž o manželce doktora Watsona Mary?

Paní Hudsonová je žena středního věku, milující svůj dům a především svou kuchyni. To je její království. Téměř pravidelně ventilační šachtou odposlouchává rozhovory mezi Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem, když spolu diskutují o případech. Ví, že je to neslušné a stydí se za to, ale nemůže si pomoct. Jednoho dne se v domě objeví Laura Shirleyová. Přichází za panem Holmesem s prosbou o pomoc. Není však schopná mu vypovědět, o co se jedná, a s pláčem odchází. Zarazí ji však paní Hudsonová, pozve ji na čaj a nabídne svou pomoc. Přece z odposlouchaných hovorů pochytila tolik z detektivní práce, že to spolu s Mary Watsonovou určitě zvládnou. Je natěšená a najednou si připadá důležitě a potřebně. Konečně může také přemýšlet nad něčím závažnějším, než jen nad tím, co připravit k obědu. A Mary je odhodlaná ještě víc. Zvládnou dvě ženy situace, ve kterých občas dostává na frak i silný muž?


„Mary...“ začala jsem pomalu. Nebyla jsem si jistá, jestli bychom měly udělat to, co jsme slíbily. Mary nepotřebovala, abych své obavy vyslovila nahlas – věděla o nich.
„Můžeme jí pomoct,“ pronesla Mary rozhodně a uklidila umyté šálky do skříňky. „Hodně jsme se naučily, a to jen díky tomu, že jsme seděly tady dole a poslouchaly Johna a Sherlocka. Zvládneme to.“
vždy mě udivovalo, že mu říká Sherlock, a to dokonce i tváří v tvář, i když on ji stále oslovoval paní Watsonová.
„Ale, Mary...“
„A jsme ženy. Věří nám a nemůže věřit Sherlockovi,“ trvala na svém Mary. „To je také naše výhoda ve vyšetřování. Nikdo nepodezřívá ženy. Většina mužů si myslí, že jsme neškodné, bezduché a hloupoučké. Nikdo ani okem nemrkne, když si Laura Shirleyová najde dvě nové přítelkyně, kdežto kdyby se v jejím životě znenadání objevil Sherlock, všichni by byli velmi podezřívaví. Včetně jejího téměř svatého manžela.“


Když jsem si přečetla, o čem kniha Michelle Birkby pojednává, hned jsem věděla, že se do ní s chutí pustím. Sherlocka Holmese a doktora Watsona známe všichni, ale poznat blíže Holmesovu hospodyni a Watsonovu manželku bylo velmi lákavé.
Kniha se mi četla moc dobře. Baví mě toto období konce 19. století. Představuji si starou Anglii, pochmurné uličky, mlhu... Ne, že bych tam někdy byla, ale autorka vás svými popisy krásně rozličnými zákoutími provede. Od počátku jsem měla pocit, že je paní Hudsonová mnohem starší, než ukazuje skutečnost. Byla tak prezentována a vlastně se tak i sama cítila. 
Příběh je vyprávěn v 1. osobě paní Hudsonovou. V některých kapitolách nám Martha líčí svou minulost. Ale rozhodně se nemusíte bát, že byste se nějak ztráceli v minulosti a současnosti. To vůbec ne. 

Kniha je krásně graficky zpracovaná. Každá kapitola má svůj název psaný ozdobným písmem a také obálka je velmi povedená. Cosmopolis prostě umí.

Pokud máte rádi klasické anglické detektivky a máte chuť se blíže seznámit se dvěma svéráznými ženami, určitě sáhněte po Domu na Baker Street. Budete mít chuť dát si s paní Hudsonovou čaj v její nablýskané kuchyni a větrací šachtou vyslechnout něco málo z horlivé diskuze mezi panem Holmesem a doktorem Watsonem. Já určitě doporučuji.

Autorka: Michelle Birkby



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu zde můžete zakoupit.






Hodnocení: 80%

8 komentářů:

  1. Knížka vypadá moc dobře, už jsem o ní slyšela :)

    Blog by Vea

    OdpovědětVymazat
  2. To zní velmi dobře. Po knize se určitě podívám. Sherlocka moc nemusím, ale všetečná hospodyně slibuje dobrý zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je paráda :) Já věděla, že tohle bude něco pro mě :) Díky za senzační recenzi a přeji Ti pěkný večer, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Kristý :) Je to opravdu příjemný počteníčko, paní Hudsonová je sympaťačka :))

      Vymazat
  4. Skvela recenze Sarko :-) K teto knize bych se take nekdy rada dostala, urcite si pisu na seznam :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥