pátek 2. prosince 2016

Můj knižní tip #44 – Co si přečíst v zimě a o vánocích?

Přeji krásný páteční večer všem knihomolům :)

Tak jsem zase rejdila po internetu a jak jinak než po knižních eshopech. A mám pro vás článek o knižních tipech na zimní období, na vánoce a tak podobně. Máte nějakou knihu, kterou třeba čtete každé vánoce? A máte chuť si nějakou novou přidat na seznam? Nebo chcete nějakou vánoční krásku darovat pod stromeček? Pak je pro vás tento článek nutností :)) Určitě se přinejmenším inspirujete.

Vánoční koleda – Charles Dickens
Proslulý příběh o starém lakomci, kterému duchové ukážou svět chudých, a změní tak jeho smýšlení.
Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit... O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost... Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu...

Dárek z pravé lásky – Dvanáct zimních políbení – kolektiv autorů
Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.


Sněží, sněží – Tři sváteční romance – J. Green, M. Johnsonová, L. Myracleová
Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla!
Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...


Příšerné příběhy vánoční – Chris Priestly
Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno.


Vánoce po francouzsku – Fiona Valpy
Evie kdysi Vánoce milovala, ale teď se nemůže dočkat, aby se jich zbavila. Úplně sama odjede na francouzský venkov, aby zapomněla na nejhorší ztrátu, která může ženu potkat. 
Vyzbrojená jen sešitem receptů po babičce je Evie odhodlaná Vánoce ignorovat a nejradši nikoho nevidět. Ale stane se, co vůbec nečekala. Sladké pokušení vyvolá ty nejromantičtější představy a zasuté pocity, světlo svíček zahřeje duši – a Vánoce přece jen přijdou i pro Evii, ačkoliv je nechtěla a nečekala…
A když se seznámí se svým sousedem – hezkým a charismatickým doktorem Didierem, který má za sebou podobně bolestné zážitky a ztráty jako ona, začnou se dít pravé vánoční zázraky. 
Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?

Hledám chlapa do vánoc – Jenny Stallardová
Moderní způsoby randění? Tinder, seznamka, speed dating…
Být věčně single je hrůza sama o sobě, natož být single a živit se psaním blogu o randění. Genie Havishamová pracuje v prestižním lifestylovém online časopise, a jelikož má za šéfk u mrchu, dostane ultimátum: buď si najde přítele do Vánoc, nebo má padáka.
Začíná bláznivá pětiměsíční mise, na níž Genie marně hledá muže, se kterým by mohla chodit. Jako by nestačilo, že se musí pohybovat na minovém poli internetových seznamek, Tinderu a speed datingů, zaváže se také psát o každé schůzce příspěvek na blog, kde jí rapidně roste nejen počet fanoušků, ale i čtenost.
Jenže když se začnou rozsvěcet vánoční světýlka, zamyslí se Genie nad tím, jestli mezi všemi těmi příšernými schůzkami, občasnými dobrodružstvími na jednu noc a nečekaným návratem jejího „údajně polepšeného“ bývalého, náhodou nepřehlédla, co má přímo pod nosem…

Kouzlo vánoc – Cathy Kelly
Štěstí nejsou žádné čáry...
Ve své první povídkové knize vypráví Cathy Kelly poutavé příběhy mnoha pozoruhodných hrdinek, v nichž zaručeně poznáte samy sebe nebo své blízké. Zažila to každá z nás, takové běžné všední trable i vážné situace, ať je to nevítaná vánoční návštěva, na kterou se ani trochu netěšíte, soupeření se sestrou, nedorozumění s matkou, smutek, když nám zůstane prázdné hnízdo, nenaplněná touha po dítěti, radost, kterou si odpíráte, samota po bolestivém rozchodu nebo zrada kamarádky. Cathy Kelly své hrdinky líčí s hlubokým pochopením, s laskavostí, moudrým nadhledem a humorem.

Vánoční zázrak – Jay Asher
Nový romantický příběh od bestselerového autora Jaye Ashera. Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo začít znovu věřit… Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.

Vánoce z babiččina kapsáře – Klára Trnková
Vánoce by měly do našich duší přinášet klid a pohodu. Zdá se však, že přes rychlejší komunikační prostředky a vybavení usnadňující práci, jsme rok od roku uspěchanější. 
V současné době, kdy je advent naplněn pouze spěchem a překotnými předvánočními přípravami, je však také možné se zastavit a třeba se pokusit vyrobit nějakou drobnost sami nebo společně s dětmi. Knížka plná inspirace, rad, návodů a receptů na vánoční dobroty k tomu může být užitečným pomocníkem.



Vánoce na nitkách – Eva Bešťáková
Původní české povídky nabízejí nečekaná tajemství spjatá s kouzlem Vánoc i s neobvyklými náměty. Rozhovor s mrtvou přítelkyní, vzkazy z minulých životů a možná i z vesmíru, dívka uvězněná v osamělém domě, podivný zajatec, záhada egyptské skříňky, cest ování proti času, odvážná hra s koloběhem dějin, zlý dráček pokušitel, dobrodružné hledání nezvěstného a další příběhy s prvky hororu, sci fi a humoru zaujmou vtipnými pointami i věčnými otazníky bloudícími mezi pevnou zemí a hvězdnou oblohou, mezi skutečností a snem.



Zbožňuju vánoce – Lindsey Kelková
Angelu čekají perné svátky
Angela plánuje svou vlastní newyorskou pohádku…
* Obrovský vánoční strom
* Vaječný koňak
* Výstřední britské tradice
* Senzační mužský
Jenže Santa přihazuje samá překvápka - nová práce, nečekaná posedlost nejlepší kamarádky Jenny, která touží po dítěti, a odhodlání jejího mužského, že by se měli chovat dospěle a usadit se. Když se na prahu začnou bez pozvání objevovat přátelé (a svádět ji na scestí), s Angelinými veselými Vánocemi to jde z kopce. Tolik ke šťastným svátkům - z něčeho bude nutno slevit…

Mezi náma holkama – Lindsey Kelková
Nejlepší Vánoce všech dob?
Kdyby se dalo v životě stisknout tlačítko pro vymazání historie, Tess Brookesová by po šesti šílených měsících neváhala. Když se jí naskytne příležitost jet na Vánoce za nejlepší kamarádkou Amy do New Yorku, Tess po té šanci skočí. Je v tom jediný háček: bydlí tam Nick, muž, který jí zlomil srdce. A zrovna s ní znovu začal mluvit Charlie, jehož tak dlouho potají milovala a pak ho odmítla. Navíc je to nahnuté s její novou kariérou, a když se Tess přihlásí do fotosoutěže, má jen čtyři dny na pořízení soutěžní fotky, co by ji mohla zachránit.


Oliver – Kocour, který zachránil vánoce – Sheila Norton
Půvabný vánoční příběh, který vás chytne za srdce.

Kocourek Oliver jen výjimečně opouští svůj bezpečný domov v hostinci Myslivna. Když ale hospodu zničí požár, zůstane bez střechy nad hlavou. Přátelskému kocourkovi se zvláštní jiskrou v oku naštěstí jen tak někdo neodolá, proto se mu brzy podaří najít nový domov. Pak se však seznámí s nemocnou holčičkou Karolinou, která nemá žádné kamarády. Oliver si vzpomene na to, jak lidé pomohli jemu, a rozhodne se, že je nejvyšší čas na to, aby vesnice, ve které bydlí, zažila pravý vánoční zázrak…



Doktore, šťastný a veselý! – Patrick Taylor
Mladý doktor Barry Laverty se těší na první Vánoce v útulné vesnici Ballybucklebo, radost mu však pokazí jeho dívka Patricie, protože nemíní na svátky přijet. Jenomže Barry se nemůže svými srdečními záležitostmi příliš zabývat – on a jeho starší kolega Fingal Flahertie O’Reilly mají plno práce s běžnými chorobami i s naléhavými případy vyžadujícími plnou pozornost. A navíc se objeví velký problém. V blízkém okolí si otevře ordinaci nový doktor, jenž podvodně přetahuje pacienty a jehož šarlatánství začíná ohrožovat zdraví důvěřivých venkovanů. Je možné, aby se ve zdejším kraji uživili tři praktičtí lékaři? Barry o tom začíná pochybovat.
Leč i v nepříjemném zimním období nastávají bezstarostné chvíle a páni doktoři z Ballybucklebo si uprostřed shonu kolem vánočních sešlostí a veselic dokážou najít čas, aby obstarali třeba nadílku pro děti osamělé matky. Sníh tady sice padá jen zřídka a ani zázraky se nedějí jako na běžícím pásu, to ovšem neznamená, že musejí být Vánoce nutně na blátě a lidé že by měli přestat doufat a věřit…
Ať už jste staří známí, anebo se s oběma doktory a jejich bližními setkáváte dnes poprvé, vítejte do světa humoru, přátelství a lásky!

Dash & Lily – Kniha přání – David Levithan, Rachel Cohnová
„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek. Jestli chceš, otoč stranu. Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“ Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?

Zimní příběh – Mark Helprin
Mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy.
Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný – Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu.
Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí…
Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života...
Literární předloha stejnojmenného filmu s Colinem Farellem a Jessicou Brown Findlayovou v hlavní roli.

Sněhová královna – Hans Christian Andersen
Veškeré kouzlo jedné z nejoblíbenějších pohádek Hanse Christiana Andersena ožívá na stránkách knihy s překrásnými ilustracemi Manuely Adreani.








Modrý dům – Táňa Keleová-Vasilková
Příběh se odehrává na samotě, v modrém domě, kde se na Vánoce setkává velká rodina. Postupně se před námi odvíjejí nejen osudy, ale i charaktery lidí, které spojuje osobitá a silná osobnost – jejich matka. Staré paní je sedmasedmdesát let, její osobnost je protknutá moudrostí a láskou, ale navzdory tomu, že svoje děti miluje, vidí i jejich nedostatky a slabosti. Osudy členů jedné rodiny se odkrývají v průběhu tří svátků. Někdy stačí i tak málo času, aby se toho v životě hodně změnilo...




Vánoční stromek – Jennifer Johnstonová
Constance Keatingová, která prožila celý svůj dospělý život odcizena od rodiny i od Irska, v jakémsi vnitřním vyhnanství, se vrací krátce před Vánocemi, s miminkem v náručí, domů zemřít. Do líčení jejích posledních dnů, v nichž zvláštní místo připadá vánočnímu stromku, se neustále prolínají vzpomínky, útržky minulosti, takže se před námi postupně rozvíjí celý život umírající ženy. Constance čeká na nevyhnutelnou smrt a zároveň i na příchod otce svého dítěte, aby vše skončilo tak, jak si to přeje. 
Úsporné vyprávění, typické pro autorku, nás dovede k nádhernému a zcela nečekanému konci.

A další mrazivá četba....

Spasitel – Jo Nesbo
Spasitel je šestým románem volné série případů nekonvenčního vyšetřovatele Harryho Holea. 
Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později…..v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi. Chorvatský nájemný vrah s červeným šátkem kolem krku dokončil svůj poslední úkol a opouští nepozorován místo činu. Jeho let do Záhřebu je však kvůli hustému sněžení zrušen. Následujícího dne při pohledu do ranních novin zjistí, že zastřelil nesprávného muže. Návrat do vlasti se odkládá, zadanou práci je třeba dokončit stůj co stůj. To však nebude tak jednoduché. Problémy se jen vrší, Chorvat nemá peníze, nemá kde spát, docházejí mu náboje ve zbrani, a především policie v čele s Harrym Holem už je mu na stopě. Harry přitom stojí před nelehkým úkolem - ochránit skutečnou oběť a chytit zabijáka co nejdříve. Aby to dokázal, musí se uchýlit k ještě nekonvenčnějším postupům než obvykle.

Sněhulák – Jo Nesbo
Je listopad a v Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí sněhuláka, kterého na zahradě postavili její manžel a syn. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. V úžasu stojí celá rodina u okna.
Syn si všimne, že sněhulák je obrácen čelem k domu a jeho černé oči hledí přímo na okno, na ně...
Vrchní komisař Harry Hole dostane anonymní dopis s podpisem Sněhulák. Později zjistí, že několik starých případů zmizení nese společné rysy. V den, kdy napadl první sníh, se ztratilo několik vdaných žen. Stejné noci si Sylvia Pedersenová razí cestu prvním sněhem v lese za Oslem. Ví, že běží o život, ale neví, před čím utíká. A naštěstí netuší, co má před sebou...

Mrazivý chlad – Sandra Brown
Ospalé horské městečko Cleary, kde se zpravidla nic neděje, zažívá sérii únosů mladých žen. Po stopě neznámého únosce se vydává šéf místní policie Dutch Burton. Do Cleary se vrací i jeho bývalá manželka Lilly, aby prodala srub v horách a nadobro tak za sebou zanechala minulost. S tím se však Dutch nechce smířit. Když Lilly ve srubu uvězní sněhová vánice, Dutch jí spěchá okamžitě na pomoc. Pohání ho i žárlivost, Lilly je tam totiž s novinářem a cestovatelem Benem Tierneym. Dutch věří, že Ben je oním vrahem, kterého hledá.



Skryté zlo – Sandra Brown
Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil.


Dokonalé ticho – Rosamund Lupton
24. listopadu se Angličanka Yasmin s desetiletou dcerou Ruby vydají na cestu přes severní Aljašku. Pátrají po Rubyině otci Mattovi, který se při katastrofálním požáru inuitské vesnice ztratil v polární divočině. S každou další mrazivou mílí se hrouží stále hlouběji do nekonečné polární noci. A Ruby, která je od narození úplně hluchá, musí čelit temnotě, v níž se nemůže dát vést ani zrakem. Nehodlá milovaného otce opustit za žádnou cenu. Avšak zima je svírá v ledových spárech stále pevněji… a kdosi je ve tmě sleduje. 



Mrazivé ticho – Wulf Dorn
Magnetofonová nahrávka končící náhlým, nesnesitelným tichem. To je všechno, co Janovi po mladším bratrovi zůstalo. Před třiadvaceti lety Sven beze stopy zmizel. Tu noc havaroval za záhadných okolností i otec obou chlapců. Ani jeden z případů se nikdy nepodařilo objasnit. Když se Jan vrací na místo svého dětství, minulost ho opět začne dohánět. Mysteriózní sebevražda mladé ženy ho přivede k odhalení hrůzného tajemství.




Mrtvá beze jména – Patricia Cornwellová
Vánoce, svátky klidu a míru. Ve vzduchu se však vznáší podivný opar smrti. Mnohonásobný, mimořádně brutální vrah Temple Brooks Gault (známý z příběhu Výjimečný trest) znovu zaútočil. Obětí je mladá žena, jejíž zohyzděné tělo bylo nalezeno v zapadlém koutě zasněženého newyorského Central Parku. Scarpettová nepochybuje, kdo je na řadě nyní. Je pouze otázkou času, kdy psychický teror rafinovaného zločince vyústí v další smrt nevinného člověka. Karty jsou rozdány a cestující podzemní dráhy netuší, co se v jejich bezprostřední blízkosti odehrává.



Neboť jejich je království nebeské – Kjetil Try
Komisař Lykke vyšetřuje v předvánočním shonu svůj dosud nejsložitější případ Blíží se Vánoce a známý divadelní herec Reidar Dahl sklízí na jevišti aplaus za vynikající provedení Josefa ve Vánočním evangeliu. Druhého dne jako by se po něm slehla zem. Policie v jeho mrazáku objeví dva úhledné balíčky s hrůzným obsahem. Je zřejmé, že herec byl zavražděn. Jaký však byl motiv vraždy a kam se podělo jeho tělo? Záhadná zmizení pokračují a komisař Rolf Lykke se obává, že další obětí by mohl být chlapec narozený na Štědrý večer...



Pamatuji si vás všechny – Yrsa Sigurdardottir
U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci.
Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?
V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?
Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...

Strach zemřít – Lisa Jackson
Vrah nepokládá své konání za zločin. Mrtvá těla se totiž v jeho očích stávají uměleckým dílem.
Celá řada lidí má z tuhých montanských zim hrůzu, ale on si je užívá. Jedině s pomocí krutých mrazů totiž může zabíjet tak, aby jeho oběti zůstaly i po smrti krásné. Tak rád sleduje ledový vodopád, který ženy zbavuje života, tak rád se dotýká jejich chladné kůže... Ano, celý svět může díky němu spatřit tu krásu – a jeho pomstu.
V horském městečku Medvědí brod byly nalezeny dvě mrtvé ženy. Před smrtí je vrah nechal zmrznout na kost a pak je veřejně vystavil, jako by se chtěl pochlubit vykonaným dílem. Obyvatelé trnou hrůzou, kdo se stane příští obětí.

Policejní vyšetřovatelka Selena Alvarezová obě zavražděné ženy znala. Proč ale na sobě měly její šperky? Chce jí tím vrah něco naznačit? Společně s kolegyní Pescoliovou a soukromým očkem O'Keefem se snaží dopadnout pachatele, který o ní zjevně ví až příliš mnoho. A který chce, aby Serena na vlastní kůži pocítila strach zemřít.

Chyť mě – Lisa Gardnerová
Seržantku D. D. Warrenovou z bostonského detektivního oddělení hned tak něco nepřekvapí, Charlene Rosalind Carter Grantová ji však dokonale zaskočí: prosbou o vyšetření své vlastní vraždy – Charlene je přesvědčena, že ji někdo usiluje o život. Dva roky po sobě zemřely dvě její nejlepší kamarádky – obě 21. ledna, obě rukou neznámého vraha. Blíží se další 21. leden a Charlene počítá hodiny do své smrti. Ale rozhodně se nevzdá bez boje... 
V D. D. však hlodá podezření: Je Charlene obětí, nebo pachatelkou dokonalých zločinů? A co ji spojuje s chladnokrevnými vraždami bostonských pedofilů, které vypadají, jako by si někdo vyřizoval účty?


Dívka v ledu – Robert Bryndza
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Vánoce Hercula Poirota – Agatha Christie 
Vánoce bývají časem dobré vůle a rodinné pospolitosti - nikdy však pro rodinu Leeových. Letos to ale má být všechno jinak... Milionář, panovačný a bezcitný Simeon Lee, pozve své potomky, aby strávili vánoční svátky v jeho společnosti. Sentimentální milující otec na stará kolena? Nebo má snad Simeon Lee jiné, zlověstnější úmysly? S velikým znepokojením a váhavě se členové rodiny sjíždějí do starého rodinného sídla. V brilantně vykreslené atmosféře podezíravosti a vzájemné nevraživosti dojde k vraždě. Hercule Poirot bude tentokrát potřebovat veškerý svůj um, aby tak neslýchanému zločinu přišel na kloub.


Útěk – T. Dönhoff, G. Sperl
Příběh dramatického útěku před Rudou armádou...
Lena, hraběnka von Mahlenberg, se v roce 1944 vrací se svou nemanželskou dcerou domů, na panství ve Východním Prusku. Před lety se nepohodla s otcem právě kvůli narození dítěte. Poté, co se dozvěděla, že otec je těžce nemocný, se rozhodla k návratu, aby převzala správu rodinného panství. V době, kdy v Evropě a v Německu naplno zuří válka, na venkově život ještě příliš nezasáhla. Vládne tu německé vojenské velitelství, na usedlostech pracují váleční zajatci a všichni obyvatelé se musí uskrovnit. Válka je jakoby za skleněnou stěnou. Ale fronta se blíží. Německé úřady stále naléhavěji vykřikují nacistická hesla, lidé začínají být neklidní, váleční zajatci se bojí o život. Jejich předáka Francoise uznává Lena nejen jako schopného člověka, ale, i když si to nechce připustit, postupně si uvědomuje, že ho miluje... Všem je jasné, že se Rudá armáda bude tvrdě mstít za vraždy a zpustošení své země. Chtějí uprchnout, ale nesmějí, útěk je považován za zradu a trestá se smrtí. Když už jsou Rusové velmi blízko, dostanou i obyvatelé Mahlenbergu povolení k odjezdu. Lena se rozhodne s Francoisem a ostatními lidmi z panství uprchnout. Vyrazí na strastiplnou cestu, zařazují se do proudu uprchlíků. Na západ vede cesta pouze přes zamrzlou mořskou zátoku… Román je inspirován skutečným příběhem útěku autorčiny pratety, hraběnky Marion Dönhoff, a byl také zfilmován. 


To je z dnešních tipů všechno. Jako další z této série článků budou tipy na knihy od českých autorů. Určitě si spoustu z vás bude přát knihy pod stromeček i od našich spisovatelů. Můžete se těšit v pondělí nebo v úterý :)

Krásný večer...

Vaše Šárka

17 komentářů:

  1. Vanocni koleda by me docela zajimala, jen nevim, jestli bych to zvladla precist. S temi klasikami mam docela problem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, ale taky mě láká :) Třeba jednou jí dáme šanci :)

      Vymazat
  2. Tolik skvělých vánočních tipů, páni! Letos se chystám, jak asi už víš, na Sněží, sněží a Dárek z pravé lásky a myslím, že neodolám, a pořídí si Vánoce po francouzsku. Zbytek asi bude muset počkat na Vánoce příští :)) Díky za tenhle úžasný výběr, ukládám do záložek do budoucna .) hezký večer, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristý :) Vánoce po francouzsku si asi také pořídím, letos už možná ne, ale časem :) Třeba na příští vánoce :)

      Vymazat
  3. Budu číst Dívku v ledu a prý je to pecka!!!
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Uzasny vyber Sarko :-)Vanocni koledu ctu kazdym rokem , stejne tak koukam kazdym rokem na film a vzdy rada.Snehovou kralovnu jsme zhledli minuly tyden, take klasika, ale knihu jsem jeste necetla.Divka v ledu mne hodne laka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jani :) Já mám s klasikou trošku problém, moc jsem toho z ní nepřečetla, ale snad to jednou napravím :)

      Vymazat
  5. To je opravdu výživný výběr :) několik knih ze seznamu jsem četla, plno jich mám na wishlistu :D a o plno nových jsem se právě dozvěděla. Těším se i na článek o českých autorech. Každý rok kupuji kamarádce k Vánocům právě knihu od nás z ČR, takže se ráda nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jak jsem rolovala, tak si říkám-to je jenom pro Veru :D O kousek níž už jsem byla spokojená i já :D Většinu jsem četla, ale krásné tipy Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji :) Ano, začátek je opravdu vánočně romantický, takže jsem musela potom přidat i ty mrazivější knihy :)

      Vymazat
  7. Já se v prosinci chystám na Sněží, sněží, které si syslím snad už půl roku :D A svou obálkou mě láká Vánoční zázrak a Dárek z pravé lásky :) Krásný výběr knih! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Vánoční zázrak má opravdu překrásnou obálku :)

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥