sobota 21. ledna 2017

Knižní přírůstky – leden #3

Přeji vám všem krásný, pozdní, sobotní večer :)

Dnes mám pro vás úplně neplánovanou rozbalovačku, protože i knihy, které mi v pátek přišly, byly rozhodně neplánované.
Přišly mi totiž dvě knihy k recenzi od nakladatelství Větrné mlýny. Trochu mě to udivilo, protože se nikdo předem neptal, jestli mi má knihy zaslat. Takže tak trošku překvapení a uvidíme, zda příjemné, či nikoliv.


Musím říct, že po grafické stránce se mi knížky docela líbí. Mají pěkné, výrazné obálky.



První kniha má název Rus je ten, kdo miluje břízy a napsala ji německá autorka Olga Grjasnova. Asi vás zarazí autorčino jméno. Proto uvedu, že pochází z Azerbajdžánu a do Německa odešla v jedenácti letech.

Anotace:
Tato kniha se stala jedním z nejdůležitějších románů mladé německé literatury desetiletí.
„Máša suverénně střídá jazyky i kultury. Jako dítě utečenců v Německu rychle pochopila, ‚že jazyky znamenají moc‘, a tuto moc si cílevědomě osvojovala. Po studiu tlumočnictví se touží dostat úplně na vrchol, do OSN, a ví, jak toho může dosáhnout. Minulost vědomě a bez sentimentu odsouvá stranou. Na její současný, vlastními silami vydobytý život už někdejší traumatické prožitky z Ázerbájdžánu ani diskriminace zažívaná během školních let nemají vliv. Avšak před osudovým uvažováním v národních kategoriích nemá šanci uniknout, ať už má podobu absurdně komických všedních situací, či naprosté noční můry,“ píše o prvotině Olgy Grjasnove Rus je ten, který miluje břízy Cornelia Fiedler v Süddeutsche Zeitung. Tato kniha se stala jedním z nejdůležitějších románů mladé německé literatury za uplynulých deset let. Prodaly se desítky tisíc výtisků, následovaly překlady do mnoha světových jazyků. Příběh Máši, autorčina alter ega, hovoří za celou jednu generaci dětí uprchlíků. Pro ni a pro její přátele je původ a národnost něčím nezřetelným, mohou koneckonců přežít všude. Nikde na světě ale není místo, které by mohli nazvat skutečným domovem. Román navíc pro dnešní dobu až děsivě srozumitelným způsobem popisuje, jak, slovy autorky, „vzniká a projevuje se etnicky motivované násilí, jak je možné v průběhu několika týdnů připravit půdu pro pogromy“.


Druhou knihu napsal slovinský autor Borut Golob a jmenuje se Raclette.

Anotace:
Notoricky nezaměstnaný hrdina tohoto sžíravého románu s ledovým klidem rozebírá a vzápětí zahazuje do škarpy všechno, co se mu připlete do cesty. Neunikne nikdo: jeho partnerka (humanitární pracovnice), její kolega, její rodiče, nejbližší společný přítel (jehož náklonnost hraničí s intimním vztahem, ovšem pouze k ní), Habsburkové, bývalý spolužák (někdejší kriminálník, dnes úspěšný ekopěstitel), dokonce ani knihy, s nimiž se setkává a které pokaždé nějak záhadně souvisí s borovicemi. To vše vetkáno do příběhu odehrávajícího se během jediného dne, v němž se náš hrdina rozchází se svou partnerkou. A důvod? Rozteklý, pronikavě páchnoucí sýr s exotickým názvem: Raclette. Bravurní stylista Golob umí své čtenáře přinutit k bouřlivým výbuchům smíchu, přestože probíraná témata myslí smrtelně vážně. Jeho kousavě zábavná interpretace světa je tak konzistentně politicky nekorektní, až se téměř zdá, že vlastně docela korektní je.


Tak jsem zvědavá, co mě v těchto příbězích čeká. Rozhodně bude chvíli trvat, než se k nim dostanu.

Zeptám se vás, jakou máte zkušenost s knihami z Větrných mlýnů? Nadchla vás některá? Já zatím přečetla pouze jednu a bylo to veliké zklamání. Mám tudíž ještě z minulé recenzní zásilky nějaké restíky a vůbec se mi do nich nechce.

Budu se těšit na vaše komentáře, třeba mě pozitivně naladíte :)

Ahoj Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Od větrných mlýnů jsem ještě nic nečetla, nicméně co se týká obálek tak co jsem viděla tak byly pokaždé svým způsobem moc hezké, určitě vzhledem zaujmou.
    Snad se ti knihy budou líbit a nebudeš zklamaná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nejsem právě optimistická v tomto případě. Ale děkuji :)

      Vymazat
  2. Taky mi poslali balíček a abych pravdu řekla, tak nejsem vůbec ráda. Mě ty jejich knihy vůbec nesedí. Přečetla jsem z první várka jen jednu a další dvě odložila :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, jsem na tom úplně stejně, ze tří, co mi přišly v létě, jsem přečetla jednu, která byla navíc příšerná. Takže se rozhodně žádné nadšení nekoná. A vůbec nevím, kdy se do nich pustím. A hlavně se mi nelíbí, že posílají knihy bez domluvy.

      Vymazat
  3. Tak to bude boj s Větrnými mlýny:-) Knihy mají zajímavé obálky. Ani anotace nezní nejhůř...upřímně nemám ráda, když se pošlou knihy, které si nemůžu vybrat. Nechce se mi číst knihy, které nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem nadšená, že mi přišlo něco, co jsem vůbec nečekala. No, rozhodně se do nich hned pouštět nehodlám. Snad jednou najdu odvahu.

      Vymazat
  4. Knizky vypadaji zajimave, ale jinak vubec tohle nakladatelstvi neznam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, mně loni v létě měla přijít k recenzi jedna kniha. Nakonec přišly tři. Přečetla jsem zatím jednu a byla hrozná. Ani snad nebyl děj tak strašný, jako zpracování, překlad, hrubky. To byla jedna velká katastrofa. A teď mi nečekaně dorazí další dvě, aniž by se někdo zeptal. To se mi nelíbí. Hodlám jim napsat, aby mi další knihy již nezasílali, protože co jsem tak četla hodnocení, tak možná jedna z těch čtyř knih, které mám teď doma, bude možná za něco stát. A jedna teda ještě nemá hodnocení. Takže se na ně rozhodně dvakrát netěším a na přečtení si počkají.

      Vymazat
  5. Uvidíš, Šári, třeba tě nekterá příjemně překvapí :) Nedávno publikovala Týnka recenzi na Džehenem a byla nadšená, tak ti přeji, aby se to alespoň v jednom případě stalo i u tebe :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu doufat :) Týnky recenzi jsem četla. Ale i kdyby byly knihy skvělé, takovýto přístup ráda nemám. Vše by mělo být o domluvě.
      Krásnou neděli, přeji Hani :)

      Vymazat
  6. Koukám, že jsi dostala balíček s jinou knihou, než já. Tak jsem zvědavá, kdy se ke čtení dostaneš a zda Ti spraví dojem. Za mě byl Džehenem fakt super, recenzi jsi četla, takže víš. Samozřejmě ale souhlasím s tím, že jsou ve VM s těmi receenzními výtisky trochu nevyzpytatelní, ani já jsem balíček vůbec nečekala... Tak držím palce, Šári, a měj se moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Kristý, jsem zvědavá, ale vůbec se do nich nepohrnu. Nemám ráda takováto překvapení, nechápu, že nemůžou dopředu napsat. Takže až budu mít chuť zariskovat, teprve se do některé pustím.
      Měj se hezky :)

      Vymazat
  7. Sice mají knihy krásné obálky a anotace nezní úplně nejhůř, ale chápu Tvé rozčarování, Šári! Nečekaný balíček a navíc s knihami, které vlastně ani nechceš...to není zrovna příjemné. Tak snad to nebude tak strašné jako předchozí várka. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nebylo to moc milé překvapení. Z minulé várky mi zbyly ještě dvě nepřečtené, tak teď mám čtyři, ale kdy se do nich pustím, nevím. Doufám, že alespoň některá z nich bude stát za pozitivní recenzi. Ale podle zkouknutí databáze to moc růžově nevidím. A děkuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥