pondělí 16. ledna 2017

Recenze – Dopis do ticha

Autor:                         Zdeněk Hanka
Nakladatelství:       Alpress
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              176

Anotace:
Zdravotní sestra Linda, se dostává na operační sál sama jako pacientka. Při operačním výkonu je u ní odhalena jistá vada omezující naději na otěhotnění. Třebaže Linda má svého partnera a schyluje se k jejich svatbě, nalezne pochopení u ženatého lékaře, který se stane její oporou. Vztah přeroste v silné milostné pouto a skandál se již nedá utajit.

Po přečtení anotace bych tipovala, že hlavní hrdinkou příběhu bude zdravotní sestřička Linda, ale více se děj směřoval k doktoru Langovi. Doktor Lang a Linda spolu pracují na jednom oddělení dětské pediatrie. Samozřejmě mezi nimi přeskočí pověstná jiskra, přestože je lékař ženatý a Linda zadaná. Linda se Langovi svěřuje se svými zdravotními problémy, týkající se možnosti jejího mateřství a je šťastná, že ji vyslechne a situaci s ní rozebere ne jako se zdravotní sestrou, ale prostě se ženou. A pocit důvěry má už velmi blízko k tomu, aby se zažehl plamen citového vzplanutí. Ovšem nic krásného většinou netrvá věčně a objeví se obrovské problémy a těžkosti, které mohou vést k tragédii.


Nerada bych z děje více prozrazovala, potom už byste neměli třeba chuť knihu číst. Na román českého autora jsem se docela dost těšila, ale úplné nadšení se nedostavilo. Spíš bych román hodnotila jako průměrný. Četl se sice dobře, ale přišel mi napsaný tak nějak povrchně. Postavy nebyly úplně nejlépe propracované, navíc autor některé situace vlastně vůbec nevysvětlil a já si teď říkám... Jak to celé bylo? Co se ve skutečnosti stalo? To mě tak trochu zamrzelo a přimělo snížit knize mírně hodnocení.

„Co tady děláš?“ zvedla od práce oči Kačka. „Vždyť je teprve devět pryč.“
„Abyste mohly jít dřív domů, přišla jsem už teď.“
Kačka neměla čas o věci přemýšlet, protože se snažila co nejpevněji držet desetiletého zápasníka tak, aby doktor Lang, oblečený do gumové zástěry mohl provést výplach žaludku.
„Lindo,“ oslovil s klidem sestru, jako by s jejím příchodem počítal, „buďte tak hodná a natáhněte mi pro začátek pět miligramů furosemidu. Píchneme mu ho do žíly, ať to všechno vyčurá.“
Už zase pocítila ten magický klid, který Lang vyzařoval. Ten se obrátil zpět k vztekajícímu klukovi.

Pokud si chcete dopřát oddechovou četbu, ale přece jen toužíte ponořit se do vážnějšího tématu, knihu vám můžu určitě doporučit. Ale nečekejte bravurně propracovaný psychologický román. Mohli byste být malinko zklamaní.

O autorovi:
Vlastním jménem Zdeněk Šťastný, narozen 20. ledna 1956 v Uherském Hradišti, od školních let žije v Praze a od roku 1999 v Kanadě. O svém psaní říká, že múzy ho navštěvují jen z čiré zvědavosti. Zdeněk Hanka získal díky tomu zkušenost s jevištěm, amatérským filmem, byl aktivním členem hudební skupiny a rád maluje. Psát začal během studentských let drobnými povídkami. Soubor ‚Rozhovory s oblohou‘, který nikdy nebyl publikován, vycházel z jeho horolezecké činnosti.
Rozhodl se pro studium medicíny, po ukončení studia pracoval v nemocnici Kadani, později v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí jako novorozenecký lékař. V roce 1991 přijal místo ředitele zdravotnického zařízení v Praze, vyučoval na zdravotnické škole, Lékařské fakultě University Karlovy a byl členem redakční rady populárního časopisu pro zdravý životní styl. Okolnosti ho později zavedly do Kanady. Profesionálně se specializuje na pohotovostní medicínu a zásah prvního kontaktu. Příběh Partitura pro srdce se opírá o autorovu osobní zkušenost, třebaže nejde o autobiografii v dokumentaristickém smyslu.
Vedle autorských knih Zdeněk Hanka přeložil z angličtiny thriller Twilight Petera Jamese (Příšeří, Naše Vojsko 1993) a společně s Marií Koubovou přeložil práci Rosemary Gladstar, Herbal Healing for Women (Přírodní léčba pro ženy, TOK-Eminent 1995).

Hodnocení: 70%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu zde také můžete zakoupit.


22 komentářů:

  1. Nepropracované postavy a nevysvětlené situace jsou věci, které mě od nějaké knihy odrazují snad nejvíc... Takže tentokrát asi nic pro mě. Ať je další kniha lepší, Šári, měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem knížku četla. Je pravda, že anotace je zavádějící. Hlavní postavou není Linda, ale doktor Lang. Znám i jiné knihy Zdeňka Hanky, téméř všechny má takto znepokojivě otevřené. Já to ale nehodnotím jako něco negativního. Ani doktor Lang nevidí do nitra ostatních postav. Dostává ale ze všech stran indicie k tomu, aby prohlédl (od doktora Bernarda odborné, od kartářky z vyšších sfér, z Lindina chování k malým pacientům jsou to indicie téměř hmatatelné...) z toho všeho lze vyčíst mezi řádky, proč se Linda zachovala tak, jak je v knize. Mně se naopak tento styl líbí. Hodnotím velmi vysoce, že to autor nenaservíruje prostým popisným stylem, ale má svůj nezaměnitelný rukopis.
    Radka Jakubíčková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, moc děkuji za komentář. Já si myslím, že právě mezi řádky si můžeme vyčíst cokoliv, ale já měla pocit, že to s tou Lindou potřebuji mít vysvětlené a dořešené. Samozřejmě známe důvod, ale vlastně nevíme, co se stalo konkrétně. Alespoň já to tak úplně nevím. Ale to už jsou prostě moje pocity a je pravda, že otevřené konce nemám ráda. Ovšem tady bych neřekla, že je konec otevřený, pro mě spíš některé detaily nedovysvětlené. A to mi trochu zkazilo dojem z knihy.
      Mějte se krásně :)

      Vymazat
    2. Já děkuji za odpověď, Šárko :-). Ano, každý samozřejmě od četby očekáváme něco jiného. Rozumím Vám. Já jsem měla při čtení stejný pocit (do háje proč? jak?), protože postava Lindy mi byla opravdu sympatická. A to je dobře. Knížka má vzbudit emoci. Ale podle mého názoru to není znak povrchnosti příběhu. Je v něm hodně rovin. Mám ráda knihy, které nedají na všechno odpověď, ale vzbudí další otázky. Toto samozřejmě cítíme každý jinak.
      Tady je spíš asi jiný problém - alespoň já to tak vnímám - podle anotace čtenář(ka) očekává aférku mezi lékařem a sestrou, ale ona je zde láska vyjádřená v úplně jiné podobě. Na jedné straně vášnivá a spalující a na druhé ta neviditelná, manželská. A mezi tím vším osciluje Lang, který nevnímá varovné signály.
      Ještě jednou Vám děkuji za odpověď a za možnost o knížce promluvit.

      Vymazat
    3. MOŽNÉ DROBNÉ SPOILERY!!!!!!
      Nemyslela jsem toto nedovysvětlení jako povrchnost, k tomuto se to nevztahovalo. Já jsem prostě z toho příběhu necítila tolik, abych mohla říct, že je to skvěle propracovaný příběh. Lang byl určitě lépe vykreslený, jeho charakter a podobně, u Lindy jsem to postrádala. Také žádná reakce Lindina manžela nakonec neproběhla. Navíc mi nic moc neříkal začátek v podobě dopisů, i když samozřejmě svůj význam měl.
      Ale jak se říká, sto lidí, sto chutí. Nechci více prozrazovat, abych čtenáře neodradila případnými spoilery. I já děkuji za váš názor. Možnost podiskutovat o knize vždy ráda uvítám :)

      Vymazat
  3. Milá Šárka,

    Nedá mi to a musím rozhodne reagovať, mám totiž pocit, že Vám uniklo to zásadné. Kniha zdaleka nie je povrchná, práve naopak, jej štruktúra je veľmi premyslená, príbeh je živý a nesie hlboké a múdre posolstvo. Je to príbeh lásky. Lenže Hanka nelíči romantickú, okvetnými lístkami ruží zasypanú lásku z červenej knižnice. Lacný príbeh u Zdeňka Hanky nikdy nehľadajme. On stavia proti sebe - ako zreteľne uvádza čitateľka Radka - Vášeň a Lásku. Vášeň ako podobu vzťahu, ktorý hubí, spaľuje, ničí a zaslepuje proti Láske, ktorá má korene v súznení dvoch ľudí, kedy jeden dýcha za druhého, rozumie mu a aj napriek vlastnej bolesti je na jeho strane. Nie je to dostatočne mohutný náboj? To je predsa ten odkaz. Okrem toho funkcia dopisu pani Patris je ideálnou formou ako ozrejmiť slepotu doktora Langa a súčasne priniesť prvok niečoho nad nami, niečoho, čo je mimo nás. To je predsa sama esencia lásky.

    Aj to, že Hanka diagnosticky nepopisuje to, čo viedlo Lindu k takému jednaniu má svoj dôvod a nejde o opomenutie. Rozumie Lang jej kroku? Veď on je zaslepený, presne tak, ako mu vyložila pani Patris. Pod vplyvom takéhoto vzťahu prestáva byť "lekárom". V tom je to jadro a princíp Vášne. Keby to vedel, nikdy by takto nezablúdil.

    Hanka veľmi citlivo a pritom precízne a bez pátosu porovnáva závislosti na chemickej látke, droge, so závislosťou na Vášni. Zatiaľ čo jednu možno kvantifikovať, popísať, vypočítať a liečiť dohodnutými štandardnými prostriedkami, na tú druhú sú lieky krátke. Čo je skutočným liekom, je v príbehu obsiahnuté tak, až z toho mrazí.

    Knihy Zdeňka Hanky sú mince, ktoré platia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Ivko, moc děkuji za váš názor. Já jsem jistě pochopila to, o čem píšete, o lásce a vášni, ale prostě mi styl psaní autora moc nesedl, neohromil. Sto lidí, sto chutí, jak se říká. A jsem ráda, že osloví další čtenářky. Mně tam prostě něco chybí, nemůžu si pomoct. Přeji krásný den.

      Vymazat
  4. Tahle kniha by mě asi moc nenadchla. Nepromyšlené postavy a nedovysvětlené situace by mi opravdu vadily. Raději sáhnu po nějaké propracovanější knize :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to individuální, někoho nadchne, jiného ne. Ale tak je to u většiny knih, žádná nemá jen příznivce :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Překvapuje mě, že v dnešní době, kdy můžeme mít svůj názor, tolik lidí slepě přejímá názor druhého bez toho, aby knížku přečetl a raději ji předem odsoudí. Pokud někoho knížka zklame po přečtení, to se stává a způsobuje to milion vnějších i vnitřních faktorů. Asi jsem měla taky jiná očekávání při návštěvě těchto stránek. Je mi z toho trochu smutno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svůj názor nikdy nikomu nevnucuji, je na každém, aby si udělal svůj vlastní, pokud bude chtít. Ale pokud mě kniha nenadchne, nebudu to psát. Jak píšete... Každý můžeme mít svůj názor. A pokud jsem se dotkla vašeho oblíbeného autora, tak to mě mrzí, ovšem takový je život. Nečteme přece všichni stejné knihy, máme odlišné názory. Co je pro někoho pecka pro druhého být nemusí. Realita.
      Mějte se hezky.

      Vymazat
    2. Šárko, ta poslední poznámka nepatřila Vám. Vy jste knížku četla. Když jste neobjevila hloubku, neznamená to, že ta hloubka tam není, ale ani to neznamená, že Vás ji posílám hledat. Ten komentář patřil tomu, kdo nečetl a odsoudil předem. A jestli se to dotkne mého oblíbeného autora? Asi ano, až si to přečte. U mě se spíš ty plané řeči v reakcích dotýkají mé největší lásky a tou je literatura, kterou jsem pět let studovala a patnáct let studenty učím, na základě čeho mají hodnotit.
      Taky Vám přeji, ať se máte hezky.

      Vymazat
    3. Radko, já věřím, že autor je natolik inteligentní, že ví, že se nikdy nemůže zavděčit úplně všem. Někdo je z knihy nadšený, jiný méně. Tak to prostě je a zažívá to každý člověk, který nějakým způsobem tvoří pro lidi. Tudíž se určitě nebude cítit dotčený. Ano, lidé by neměli odsuzovat knihu, pokud si ji nepřečtou. Ale když budu mluvit za sebe, pokud čtu méně nadšené recenze na knihy, které mě až tolik nelákají a nebo to není vyloženě něco, po čem prahnu, nevidím důvod knihu vyhledávat a přesvědčovat se, zda budu mít stejný názor na knihu jako jiný čtenář. Potom bych už nestihla číst knihy, po kterých opravdu toužím. A zase naopak... velmi nadšená recenze mě dokáže zlákat na přečtení knihy, po které bych třeba jinak nesáhla, unikla by mi. Přijde mi to logické a není na tom nic neobvyklého. Proto tady možná čtenářky reagují tak, jak reagují. Není to odsouzení knihy, pouze napsaly, že nemají chuť si ji přečíst. Spoustu lidí ale tu chuť mít třeba bude... a možná i díky této zapálené diskuzi :)

      Vymazat
  6. Kniha se mi velmi libila. Byl jsem mile prekvapen jeji ctivosti a realnym popisem intimnich pocitu postav. Zivot je mnohdy pestrejsi a tajuplnejsi, nez si je leckdo ochoten pripustit a co se muze zdat, jako autorova fantasie, je obcas jen stripek skutecneho zivota... :-) Je to ma prvni kniha od Zdenka Hanky! Tleskam a smekam!!! Oddechovka, ktera se cte jednim dechem s vyuzitim autorova vhledu do lekarskeho prostredi, tolik to atraktivni kulisy v milostnem a lidskem pribehu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se vám líbila :) A děkuji za komentář :)

      Vymazat
  7. Autor má rád češtinu, hraje si s ní a to je pro mne něco úžasného. Knihy, které píše se myslím dotýkají jeho osoby, některé příběhy možná prožil, některé trochu upravil a hlavně je z nich cítit, že je píše srdcem.
    Za poslední rok jsem přečetla od autora Zdeňka Hanky 4 knihy. Ta poslední je právě Dopis do ticha. Velmi mne oslovila, neboť původním povoláním jsem zdravotní setra. V každém jeho příběhu je chuť pravdy. Některé knihy tohoto autora končí otevřeným koncem, aby si každá čtenářka, či čtenář domysleli příběh sami. Dopis do ticha si moc líbil a jsem ráda, že byť autor žije tak daleko, našlo se v České republice nakladatelství, které knihu vydalo. Proto přeji Alpressu hodně úspěchů s dalšími rukopisy od autora Zdeňka Hanky a panu spisovateli hlavně zdraví, sílu a dobré nápady, které by měly být využity.
    Vždyť každý den je jako nová kniha, kterou čteme a večer ji postavíme do knihovny svého života.
    Jitka Kejřová

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Milujem knižky, ktoré pre nás Zdeněk napíše. Je úžasné ako autor píše, ako dokáže čitateľa vtiahnuť do deja. Mám rada pocit, keď prečítam od neho knižky. Neviem sa zbaviť myšlienok a úvah nad dejom. Tento silný príbeh sa mi veľmi páčil a určite ho odporúčam prečítať. Je výborná!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥