pátek 10. března 2017

Měsíční shrnutí – únor

Zdravím všechny náruživé čtenáře :)

Konečně jsem se dostala k sepsání shrnutí za měsíc únor
Únor je nejkratší měsíc v roce a tudíž jsme vlastně přišli o dva, dokonce i tři dny čtení. No, dělám si trochu srandu, ale je to prostě tak.

Během února jsem přečetla šest knih a sedmou rozečetla. Začala jsem českou autorkou Blankou Hoškovou a jejím Voňavým (na)dělením, dále následoval Deník fejsbukové matky od Lucie Nachtigallové, V mlze od Caroline Eriksson, Smrt v zádech od Harlana Cobena, Jaro v Kartágu od Václava V. Michalského, Ďábelské hry Angely Marsons a rozečetla jsem Panenku Věry Kadlecové.



Voňavé (na)dělení bylo příjemné oddechové čtení a příběh Saši, která díky ztrátě zaměstnání začala přehodnocovat svůj život mě prostě bavil. Mám doma další dvě knihy od autorky, takže se na ně těším. Hodnotila jsem 85% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Ani ve své páté knize se Blanka Hošková nevzdaluje od témat, která její čtenářky dobře znají. Opět je její hlavní hrdinkou žena v mezní životní situaci, postavená před problémy, se kterými si musí poradit prakticky zcela sama.
Ve Voňavém (na)dělení se setkáváme s typickou obětí bossingu, ženou, která po mnoha letech opouští zaměstnání, protože dál nemůže snášet ataky svého nadřízeného. Procházíme s ní etapami velkého nadšení z nově nabyté svobody, těšení se na lepší příští, následujeme ji na Úřad práce i na pracovní pohovory a propadáme spolu s ní do beznaděje.
Podaří se zralé ženě s dospělými dětmi nalézt pevnou půdu pod nohama? Umírá skutečně naděje poslední?

Deník fejsbukové matky pokračuje mě stejně skvěle pobavil jako první díl. Víc netřeba dodávat :) Dostal ode mne 90% a recenzi si můžete přečíst tady.

Anotace:
Specifický smysl pro humor, sebeironie a další stovky vtipných příběhů mámy od tří dětí, kterou jste mohli poznat už v prvním díle Deníku fejsbukové matky, tlačí na naši bránici snad s ještě větší silou než předtím.
Peripetie, které rodiče, dvojčata Viki a Fandu, jejich malou sestru Bětku a domácí zvěřinec denně potkávají, tentokráte zahrnují statusy z let 2012 – 2014. Jak to dopadne, když se přetížená matka rozhodne ještě kromě plození, rození, kojení a výchovy dětí podnikat? Věřte, že se budete smát od první do poslední stránky.
Stejně jako u prvního dílu i zde platí, že knihu můžete začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče. Všude se chytnete a všude se poznáte. V tomto vydání navíc najdete originální bonusový materiál.

Od knihy V mlze jsem měla poměrně velká očekávání. Zpočátku jsem však byla malinko rozladěná, protože prvních několik desítek stran mě nijak zvlášť nebavilo. Ovšem potom se příběh rozjel a já si čtení užila. Co ke knize dodat? Je jiná než ostatní. Vyzkoušejte... Uvidíte :) Já ji hodnotila 85% a recenzi na blogu také najdete.

Anotace:
Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA
Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením?
A najdou vůbec Alexe a Smillu?
V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.

Smrt v zádech Harlana Cobena byla skvělá jízda a pokud jste od autora ještě nic nezkusili, děláte chybu. Na mě čekají doma další tři knihy. Smrt v zádech bylo moje první setkání s autorem a odměnila jsem ho 95%. Pokud vás zajímá více podrobností, podívejte se na recenzi zde.

Anotace:
Devátý thriller Harlana Cobena, který dobyl 1. místo žebříčku bestsellerů New York Times.
Myslíš, že víš, co je pravda. Pravda je, že nevíš nic.
Maya Sternová přišla téměř o všechno, co drželo její život pohromadě. Coby elitní pilotka se během mise v Iráku dopustila osudové chyby a musela odejít z armády. Její sestra Claire byla zavražděna při loupežném přepadení a brzy nato se před Mayinýma očima stal obětí střelby také manžel Joe. Maya se snaží postarat o malou dcerku a čelit pravidelným nočním můrám. Spolupracuje s policií při hledání Joeových vrahů a pokouší se nějak se se vším vyrovnat. Pár dní po Joeově pohřbu však na nahrávce natočené doma skrytou kamerou zahlédne něco, co její svět znovu převrátí vzhůru nohama…




Jaro v Kartágu je útlý historický román, ze kterého jsem měla malinko obavy. Nakonec jsem si čtení docela užila, zase to pro mě bylo trošku něco jiného. Je pravda, že mi malinko chyběly znalosti ruské historie, ale i tak jsem se s příběhem poprala. Hodnotila jsem 75% recenzi si můžete přečíst tady.

Anotace:
Horké Tunisko, Rusko, Francie a Československo. Čtyři země, v nichž se odehrávají osudy dvou sester, dcer admirála Carské námořní flotily. „Jaro v Kartágu“ je prvním ze šesti románů, jehož vyprávění končí na počátku Velké vlastenecké války. V „Jaru v Kartágu“ a jeho navazujících částech „Osamělý je všude na poušti, K radosti musí být dva, Chrám přátelství, Estomihi a Ave Maria“ vypráví spisovatel Václav V. Michalskij životní příběhy Mariji a Alexandry na pozadí historických událostí 20. století.





Dále přišly na řadu Ďábelské hry. Další příběh s Kim Stoneovou mě bavil, četl se dobře, ale jak už jsem psala v recenzi, mám s autorkou asi nějaký osobní problém. Chybí mi v jejích příbězích jakýsi náboj, něco, co mě posadí na zadek. Přesto si další knihu opět přečtu a sérii s Kim doporučuji. Ďábelské hry ode mne získaly 90%. Vidíte, že procenty jsem nešetřila, kniha je opravdu hodně dobrá. Ale já jsem od ní asi potřebovala víc. Nevím... Recenzi na blogu samozřejmě najdete také.

Anotace:
Čím větší zlo, tím ďábelštější hra…
Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla – oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby. Ta zná každou její slabinu. A rozhodla se vyzkoušet na Kim vlastní zvrácený experiment. Kim ví, že každý další krok může být smrtící. A tentokrát – je to osobní.


A koncem února jsem rozečetla Panenku Věry Kadlecové. Výborný psychologický román, jež je autorčinou prvotinou. Na dílu to ale rozhodně není znát, naopak. Jde o skvěle propracovaný příběh, který už mám samozřejmě dočtený. Hodnotila jsem 95% a recenzi najdete zde.


Anotace:
Co všechno napadne stárnoucí, vyřízenou ženu ve chvíli, kdy je přesvědčena, že už dál nemůže, že právě dosáhla hranice toho, co se dá snést? Lituje, že neprožila život jinak, vzpomíná, bilancuje, omlouvá se v duchu všem, kterým ublížila bez možnosti nápravy?... 

Mladá žurnalistka Beata se po rozvodu nastěhuje zpět ke své matce a chce napsat svůj první literární počin. Vybere si k tomu skutečný příběh bývalé narkomanky Evy, která všemi opuštěná žije s duševní poruchou v sanatoriu zbavená svéprávnosti. Beata nedbá varování své matky, ani výhrůžek Eviny dcery Ester a odjíždí vstříc velké výzvě. Přijme ji Eva a jak ovlivní Beatin život?

NEJ měsíce získává tentokrát Harlan Coben se Smrtí v zádech, ale dýchá mu na záda Panenka od Věry Kadlecové. Nejméně mě oslovilo asi Jaro v Kartágu. A překvapení a zklamání v tom pravém slova smyslu se nekonalo. 

A kolik jsem v únoru nasyslila nových knih? Celých 18 kousků. Krásné číslo... Mé knihomolské srdéčko se tetelí blahem.



Krásnou baculatou trojku plnou napětí jsem si objednala na MegaKnihách.



Tuto hromádku knih jsem si dovezla z výletu v Praze.



A největší hromádka jsou nasyslené recenzáky. Ano, samozřejmě se stydím, jaký jsem hamoun, ale vy byste takovým kráskám odolali? Hlavně člověk si to většinou nenaobjedná na jeden měsíc, ale jako naschvál se něco zpozdí, něco přijde nečekaně rychle, a tak dorazí vše najednou :)) 



Tak to byl můj knižní únor. A jaký byl váš? Určitě mi napište, všechny vaše komentáře si ráda čtu.

Vaše Šárka ♥

18 komentářů:

  1. Taky plodné :D Spoustu jsem četla, Cobena, Tam kde ji našli, Ďábelské hry...super měsíc, Šári :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné přírůstky i přečtené knížky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Panejo to je knizek :d Vetsinu znam a hodne jich taky mam. Kazdopadne nnejvic se tesim na Psi poslani ale na druhou stranu mi tu lezi uz asi mesic a nemam na nej odvahu porad :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na Psí poslání zvědavá a je mi jasný, že si pobulím :)

      Vymazat
  4. Blahopřeji k přírůstkům i k přečtenému :) Z tvých knih bych si ráda přečetla Čas zapomnění, a pokud se v knihovně někdy dočkám, tak i Dívku v ledu. Mně za únor přibyla Štvanice (5*) a Toskánské věže (3*), v přečtených mám Řeky Londýna (4*), Temná tání (2*) a Štvanici. :)
    Jinak přeju hezký víkend, a ať se už do něčeho začteš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Leni :) Víkend zase nějak rychle utekl :) Právě čtu Návraty domů od Debbie Macomber a baví mě to :)

      Vymazat
  5. Četla jsem jen V mlze. Nejvíce mě zaujala Panenka a Voňavé (na)dělení. Jsem nějaká předthrilerovaná :-) I když....hádej jaký recenzák ke mně míří? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by tedy nějaký thriller? Třeba Dívka v ledu? ☻

      Vymazat
    2. Jinak Panenku moc doporučuji a Voňavé nadělení je takové příjemné oddechové čtení :)

      Vymazat
  6. Z tvých knih jsem četla pouze V mlze a tam jsem byla nadšená a Psí poslání, u kterého jsem si řádně pobrečela, takže doporučuji mít po ruce zásobu kapesníčků :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že u pejsků si pobrečím. Proto zatím ještě knížku odkládám :)

      Vymazat
  7. Paráda! Já jsem také pořídila Temný tajemství a ted mi přišel i druhý díl :D Já mám tedy přečtený již pátý, ale chci mít komplet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc zvědavá, jestli mě bude bavit, kdyžtak pak samozřejmě dojde na další díly :)

      Vymazat
  8. Páni taková kupa knížek se u mě snad ještě nikdy nesešla hh :))
    Každopádně vidím ale samé krásné kousky, které se určitě budou číst nebo už četly, úplně samy!
    Deník fejsbukové matky jsem také četla a jak jsi zmiňovala už i ty, také jsem se nasmála stejně jako u prvního dílu:) Lucka prostě nikdy nezklame! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Lucka je sázka na jistotu, když si potřebuju zvednout náladu :)

      Vymazat
  9. Vydařený měsíc :). Na Psí poslání se chystám a strašně se na něj těším, určitě si ho nenechám ujít. Také bych se ráda pustila do knížky Všichni jsme utkáni z hvězd, zní moc dobře :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥