pondělí 29. května 2017

Červnové knižní novinky

Krásný den přátelé :)

Blíží se červen a tím pádem samozřejmě nová nálož knižních novinek. Vrhneme se na některé z nich.

Do vody – Paula Hawkins
nakladatel: Ikar
thriller

Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou… V říční tůni se najde tělo svobodné matky – a to právě na místě, kde bylo téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy zdejších obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství…
Druhý román Pauly Hawkins, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když překonal všechny rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčků bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen znamenitě obsazený film. Není pochyb – tohle bude knižní událost roku!

Dívky z trajektu – Lone Theilsová
nakladatel: Ikar
společenský román

Novinářka Nora Sandová má zálibu ve sbírání starých kufrů, a když jeden obzvláště podařený exemplář objeví v malé anglické vesničce, ani ve snu by ji nenapadalo, že krom nového úlovku dost možná natrefila i na pořádného sólokapra. Na těch starých polaroidových fotografií, které z něj vypadnou, se jí totiž od první chvíle něco nezdá… A pak si konečně vzpomene: ta dvě děvčata na fotkách jsou přece ty holky z dětského domova, co se před několika lety beze stopy ztratily na trajektu z Kodaně do Anglie! Když navíc na kufru objeví jmenovku, jež avizuje, že toto zavadlo dříve patřilo známému sériovému vrahovi Billu Hixovi, pustí se do pátrání v dávném případu, který nebyl nikdy vyřešen. 
Vynikající temná prvotina, která hned po vydání atakovala první příčky dánského žebříčku bestsellerů.

Podvedená – Charlotte Linková
nakladatel: Ikar
společenský román

Scenárista Jonas Crane doufá, že v osamělém domě v yorkshirských slatinách unikne hrozícímu syndromu vyhoření. Doprovází ho manželka a jejich malý syn. Trojice však netuší, že ve stejnou dobu hledá jistý nebezpečný kriminálník na útěku před policií bezpečnou skrýš: Denis Shove je v podezření, že brutálně zavraždil policistu Richarda Linvilla. Kate Linvillová, dcera oběti a vyšetřovatelka ze Scotland Yardu, ztratila v otci jedinou osobu v životě, k níž měla citový vztah. Na vlastní pěst se pokouší zločin objasnit. Přitom zjišťuje, že její milovaný otec nebyl tím mužem, za kterého ho považovala. Přichází dramatické pravdě na stopu – a netuší, že rodině Cranových již začal závod s časem.

Společný byt – Danielle Steel
nakladatel: Ikar
romantika

Uprostřed hlučného, živého a bohatého New Yorku, v samém srdci nejslavnější čtvrti, žijí čtyři mladé ženy. Dříve se neznaly, ale teď z nich jsou spolubydlící, a společný život z nich brzy udělá nerozlučné přítelkyně. Claire je návrhářka, Abby se snaží prosadit jako spisovatelka, Morgan má náročnou kariéru přímo na Wall Street a Sasha studuje medicínu. Každá si nese nějakou bolest; každá se postupně učí, jak si stát za svým ve svém životním povolání i v srdečních záležitostech. Jak jde čas, jedna po druhé s lítostí zjišťují, že možná přijde čas opustit byt, kde začaly všechny jejich sny…

Život po tobě – Jojo Moyes
nakladatel: Ikar, paperback
romantika

Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…

Dívka ve vlaku – Paula Hawkins
nakladatel: Ikar, paperback
thriller
 
Kniha roku 2015. 
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou.
Potřebujete vědět víc? 
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

Titáni – Leila Meachamová
nakladatel: Knižní klub
společenský román
 
Dějištěm strhujícího vyprávění o lásce, bolestných ztrátách i zradách je Texas, který se kolem roku 1900 ocitá na prahu ropné konjunktury, jež odstartuje období prudkého hospodářského růstu. Na pozadí dramatických změn pronikajících na texaský venkov prožívají svůj osudový příběh dvě nezapomenutelné postavy: Samantha, privilegovaná dědička rozlehlého dobytkářského ranče, a Nathan, okouzlující mladík z farmy na severu.

Naděje na konci světa – Sarah Larková 
nakladatel: Knižní klub
historický román

Persie, uprchlický tábor u Isfahánu, rok 1944 
Tady skončí osmnáctiletá Polka Helena se svou mladší sestrou Luzynou po strastiplné cestě Ruskem a Persií poté, co byla jejich rodina deportována ze Lvova na Sibiř. Když má několik set polských sirotků dostat azyl na Novém Zélandu, vzklíčí v Heleně naděje. Je však na transport příliš stará. Luzynu naproti tomu vyberou, i když o vystěhování nestojí, protože má v táboře přítele. Ačkoli se Helena cítí provinile, hrozně jí závidí lístek, který znamená záchranu života. 
Pochopitelně na sobě nedá nic znát a přesvědčuje sestru, aby odjela. Přesně v hodinu odjezdu stojí s Luzyniným zavazadlem na shromaždišti.
Luzyna se ale neobjeví…

Spící obři – Sylvain Neuvel
nakladatel: Knižní klub
sci-fi
 
Deadwood, Jižní Dakota. Jedenáctiletá Rose se prohání na kole poblíž domova, když tu se náhle propadne pod zem. Probere se na dně jámy v krychlové místnosti, na jejíchž stěnách září tajemné složité symboly. Hasičům, kteří ji přispěchají zachránit, se naskytne ještě podivnější pohled: Rose leží na dlani obří kovové ruky. 
Uběhlo sedmnáct let, avšak záhada bizarního artefaktu, jeho původu či tvůrců zůstává nevyřešena. Určení stáří se vzpírá logice, vojenské zprávy jsou cenzurované, nové teorie zuřivě zamítané. Pár lidí však neúnavně pátrá po odpovědích, mezi nimi i Rose, toho času již vystudovaná fyzička a vedoucí tajného týmu pokoušejícího se rozluštit záhadné symboly. Brzy je jasné, že se ocitli na cestě k odhalení objevu, který přepíše dějiny lidstva. Buď mu přinese definitivní mír, nebo hromadnou záhubu…

Mramor a plátno – Stephanie Story
nakladatel: Knižní klub
historický román
 
Příběh je zasazen do renesanční itálie a popisuje dnes téměř zapomenutou rivalitu mezi dvěma největšími umělci své doby – Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarroti. Zatímco Leonardo již zažil téměř vše, od uznání davů po válečnou vřavu, a nyní zoufale hledá novou múzu, Michelangelo je naopak mladý, bez úcty ke starým mistrům, zoufale toužící proslavit se vlastními silami. Jejich setkání změní svět.

Kalypso – Ingar Johnsrud
nakladatel: Host
krimi, detektivky
 
Když vaši jediní svědci mlčí…Vyšetřovatel Fredrik Beier se probouzí z bezvědomí v nemocnici v Oslu. Léky proti bolesti a alkohol, vysvětlil mu lékař. Pokus o sebevraždu. Ale Fredrik si nic z toho nepamatuje. Stará vdova zmizela ze svého domu a místo ní tam policisté nacházejí mrtvolu cizího muže, kterého policie prohlásila za mrtvého před více než dvaceti lety.Ve východním Oslu zatím potkani hodují na těle dalšího člověka. Oběti spojuje tragická minulost z doby krátce po pádu Sovětského svazu a neúspěšná vojenská operace. Zapomenutá zbraň se znovu probouzí k životu a dostává se do rukou mstitele, který nemá důvod žít.

Ta druhá – Marta Rojalsová
nakladatel: Host
společenský román
 
Výjimečný román o tajemství, vztazích a nutnosti zapomínatAnna je osmatřicetiletá grafička. Žije v Barceloně se svým přítelem Manelem.Je to tvrdá žena postrádající empatii, která se neustále snaží najít ve svém životě rovnováhu. Ona i Manel patří ke generaci, která vyrostla v době ekonomického růstu a kterou k zemi srazila krize ve Španělsku.Manel přišel o zaměstnání, nastěhovala se k nim jeho sestra a Anna mezitím potkala Tea, neslyšícího jednadvacetiletého muže, s nímž má poměr. Ale proč?Ekonomická krize, mateřství, izolovanost i sociální sítě, tajemství a konec všech tužeb — Marta Rojalsová svižnýma osobitým stylem, se smyslem pro humor a skvělými dialogy ukazuje současnost i minulost jako přesné mechanismy,neúprosně se stahující kolem hlavní hrdinky, která se snaží něco udělat se svým životem.

Poprava – Werner Stanzl
nakladatel: Mladá fronta
krimi, detektivky
 
Zabíjí archaickými prostředky. Posílá zašifrované zprávy. Jde za svým přesvědčením. A má cíl…
Jednoho rána při východu slunce nad Cormons se rozezvoní zvony na poplach a město se stane svědkem ukamenování na dálkové ovládání. Pachatele nikdo neviděl, zůstane jen oběť zasypaná kamením, přivázaná k mariánskému sloupu uprostřed náměstí. Vítaná potrava pro média, která dle krutosti provedení rychle soudí, že vraždu
mají na svědomí islámští džihádisté. Zvlášť když postupně umírají další vážení katolíci a indicie se množí. Navíc se blíží návštěva papeže! To komisaři Vossimu vyšetřování jen ztěžuje. Brzy se ocitá ve spletité síti zájmů a vměšování nejvyšších. Co má záhadný vrah v úmyslu? A kdo zatáhne za nitky při konečném zúčtování?

Šílená – Chloe Espositová
nakladatel: Jota
thriller
 
Beth a Alvina jsou jednovaječná dvojčata, ovšem kromě podoby nemohou být snad už rozdílnější. Beth se provdala za bohatého italského krasavce a žije na Sicílii ve vile snů. Alvinin život nestojí za nic. Bydlí v Londýně v levném podnájmu a vydělává si prodejem pofi dérních inzerátů v bulvárních novinách.
Když Beth pozve Alvinu do vily na Sicílii, Alvie zprvu váhá. Jenže když dostane výpověď z práce a spolubydlící ji vyhodí z bytu, představa luxusní dovolené se nezdá tak marná.
Ovšem po příjezdu na Sicílii naberou události nečekaný spád. Beth osnuje podezřelý plán a Alvina se má stát součástí komplotu jako sestřina dvojnice. Když Alvie okusí život v luxusu, chopí se příležitosti a bez skrupulí začne odstraňovat všechny, kteří jí stojí v cestě.
Nic není takové, jak se na první pohled zdá. Thriller nabitý šokujícími zvraty, bezuzdným sexem a žízní po krvi, který nenechá čtenáře vydechnout.

Všichni jsme nějak vadní – Matthew Norman
nakladatel: Jota
světová současná literatura
 
Andy Carter byl šťastný. Měl solidní zaměstnání, běhal pro charitu, vedl spokojený život. A pak ho opustila žena, přišel o práci a zkazil svatbu svého nejlepšího přítele. Přestěhoval se do New Yorku, kde žije v maličkém bytě s věčně nabroušeným kocourem Jeterem, který ani není jeho. Dozvídá se, že mu doma v Omaze umírá jeho milovaný dědeček, takže se musí okamžitě vrátit.
V rodném městě je Andy nevyhnutelně konfrontován s nepříjemnou minulostí. Musí se vyrovnat s bolestí z rozchodu se svou životní láskou, kterou stále miluje, s radikálně konzervativními názory své matky, s manželskými problémy rodičů a se svým nejlepším přítelem, který mu ještě neodpustil.
A jako by to nestačilo, vše navíc komplikuje setkání s výstřední Daisy, nezaměstnanou dívkou s patnácti tetováními a spoustou tajemství.

Něžná píseň – Leila Slimani
nakladatel: Argo
světová současná literatura
 
Najmout si pro své dvě malé děti stálou chůvu je pro skromnou pařížskou domácnost Myriam a Paula finančně takřka neúnosné. Je to však jediná možnost, jak Myriam umožnit to, co potřebuje stejně jako vzduch a vodu: prosadit se v náročné profesi advokátky. Po počátečním ostychu a zdráhání mladí manželé zjišťují, že chůva Louise převrátila jejich život naruby. Totiž teprve tato hypervýkonná, pečující, vždy dokonalá hospodyňka dokázala v jejich bytě vytvořit opravdový domov – nejen pro jejich děti, ale i pro ně samotné. Postupem času však prohlubující se vzájemná závislost chytí trojici do pasti. Pokus o únik z ní vyústí v drama.

Pomněnčino dítě – Amanda Prowseová
nakladatel: Omega
společenský román
 
Když osmnáctiletá Dot, žijící v 60. Letech v Londýně, potká Sola, cítí, že je tu láska. Solomon Arbuthnott je člověk, který může přinést světlo a teplo do jejího fádního života – a co víc, Sol je mladý, pohledný voják s vynikajícími vyhlídkami. Někdo, o kom vždycky snila. Někdo, kdo jí může slíbit modré z nebe, smích, slunce. A na chvíli je život opravdu krásný. Držíce se za ruku procházejí Serpentine, tancují v zakouřených barech SOHO a začínají plánovat idylickou budoucnost, že spolu zestárnou na ostrově Svatá Lucie, Solově rodišti. Ale je rok 1961. Dívky z East Endu by neměly chodit s indickými chlapci, natož aby s nimi někam odjížděli. Svůj život mají od rodičů naplánovaný. I když to často znamená prožít život v osamění a bez lásky. I když to srdce rve na kusy...

Nejhorší noční můra – Brenda Novak
nakladatel: Omega
thriller
 
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.

PÁTRÁNÍ PO SÉRIOVÉM VRAHOVI
Evelyn Talbot ví, že psychopat může vypadat naprosto normálně. Bylo jí teprve šestnáct, když jí její přítel Jasper věznil a mučil, a opustil ji v domnění, že je mrtvá. Nyní je respektovanou psychiatričkou, která se specializuje na myšlení zločinců, Evelyn pracuje v Hanover House, léčebném zařízení s maximální ostrahou, které se nachází v malém městečku na Aljašce. Má rozpory se seržantem Amarokem, který je přesvědčen, že Hanover je pro místní obyvatele hrozbou, i když osobně je ke krásné Evelyn velmi přitahován a hrozí, že se jeho svět převrátí vzhůru nohama.

ZAČÍNÁ PRCHAT PŘED SVOU MINULOSTÍ
Život ve městě se změní v noční můru poté, kdy je nalezeno zmrzačené tělo místní ženy. Pro Amaroka je to důkaz, který potřeboval: Hanover se musí zrušit. Evelyn má důvod k obavám, že se jí tento zločin osobně dotýká, že vrah, který jí straší ve snech, si jí opět našel, a že život, který si tak pečlivě vybudovala, už nikdy nebude takový, jaký byl.

Lord John a důvěrná záležitost – Diana Gabaldon
nakladatel: Omega
historický román

Píše se rok 1757. Jednoho jasného rána uprostřed června lord John Grey vyjde z londýnského klubu Biftek a v mysli má zmatek. Šlechtic a vysoce postavený důstojník v armádě Jeho Veličenstva se právě stal svědkem něčeho šokujícího. Ale snaha vyhnout se skandálu, který by mohl zničit jeho rodinu, přebije něco ještě důležitějšího: Koruna mu určí, aby vyšetřil brutální vraždu kamaráda ve zbrani, který byl možná zrádce. 
Přinucen sledovat dvě vyšetřování zároveň, octne se major Grey v pavučinách intrik a zrad, jež se dotýkají všech vrstev anglické společnosti – a ohrožují vše, co je mu drahé. Od vykřičených domů nočního Londýna do nablýskaných salonků šlechty a od krve zavražděného k bouřícím mořím, které ovládá majestátní flotila Východoindické společnosti. Lord John sleduje mlhavé stopy zmizelého lokaje a ženy v zeleném sametu, kteří by mohli být klíčem ke všemu - nebo také ne...

Za zavřenými dveřmi – B. A. Paris
nakladatel: Motto
thriller

Thriller, který ohromil svět, vás přinutí pozorněji sledovat dokonalé páry kolem vás.
Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!

Osm – Radka Třeštíková
nakladatel: Motto
detektivky
 
Tak trochu jiný detektivní román od autorky bestselleru Bábovky.
Jednu březnovou sobotu je nalezena postřelená mladá dívka. Michaela zůstává v bezvědomí a policie je při vyšetřování bezradná. Kdo čin spáchal a proč? Snoubenec, nejlepší kamarádka, někdo z rodiny, kde hlídala děti? Vysvětlení nepřichází ani po probuzení z kómatu. Michaela si totiž osudný den nepamatuje. A co víc, nepamatuje si ani poslední rok svého života. Rok, který začal tak nevinně, ale všem zamíchal životy a skončil pokusem o vraždu.

Hovor se smrtí – Chris Carter
nakladatel: BB/art
thriller

Losangeleští detektivové Hunter a Garcia se při vyšetřování nového případu ocitnou na horské dráze zla. Pronásledují predátora, který hledá v ulicích a na sociálních sítích oběti, dráždí je anonymními zprávami a živí se jejich strachem. přední záložka: Po náročném týdnu se Tanya Kaitilinová těší na odpočinkový večer doma. Když vyjde ze sprchy, uslyší zvonit mobil. Požadavek na videohovor přichází od její nejlepší přítelkyně Karen Wardové. Tanya hovor přijme a noční můra začíná.
Karen je s roubíkem v ústech připoutaná k židli v obývacím pokoji svého bytu. Jestliže Tanya hovor přeruší nebo odvrátí pohled od kamery, bude příště na řadě ona, slibuje hluboký chraplavý démonický hlas na druhém konci linky. A pokud Tanya neodpoví pravdivě na jeho otázku, on její přítelkyni Karen brutálně zavraždí. Jenže vyděšená Tanya si správnou odpověď nevybaví.
Hovor se smrtí je osmým příběhem o dvojici detektivů vyšetřujících v Los Angeles ultranásilné zločiny – Robertu Hunterovi a Carlosi Garciovi.

Sedmá pohroma – James Rollins
nakladatel: BB/art
thriller

Dva roky po svém zmizení v súdánské poušti se vůdce britské archeologické expedice profesor Harold McCabe objevuje znovu, ale umírá dřív, než stačí vyprávět svůj příběh. Záhada se prohloubí, když pitva odhalí děsivou skutečnost: někdo ho začal zaživa mumifikovat.
Profesor McCabe zmizel při hledání důkazů deseti egyptských ran z Mojžíšových časů. A skutečnost, že lékařský tým, jenž prováděl pitvu profesorova těla, onemocní neznámou chorobou, klade znepokojivou otázku.
Neschyluje se k dalším?
Velitel Gray Pierce a Sigma Force při hledání odpovědi cestují z epidemií postižených ulic Káhiry ke starobylé hrobce ukryté pod žhavými súdánskými písky a do odlehlého arktického komplexu provozovaného šíleným géniem. Dochází však čas, po který je možné vypořádat se s hrozbou zrozenou z dávné minulosti a znovu uskutečněnou nejmodernější vědou – s nebezpečím, jež zahájí sérii pohrom vrcholících smrtí všech dětí na světě… a zničením celého lidstva.

Měsíční údolí – Melanie Gideon
nakladatel: Domino
společenský román

To nejcennější, co máme, je čas.
Lux Lysanderová je uhoněná svobodná matka a špatně placená servírka. Před totálním zhroucením ji zachrání nabídka rodičů, aby si na dva týdny vyjela někam do přírody, že se jí postarají o čtyřletého syna.
Lux vyrazí tábořit do místa zvaného Měsíční údolí a užívá si volnosti. Uprostřed noci ji probudí zima, a když vyjde ze stanu obklopuje ji hustá mlha, z níž v dálce problikává světlo. Vydá se tím směrem a najednou se ocitá na prosluněné louce uprostřed skupiny lidí, jejichž oblečení, způsob mluvy i chování působí dojmem, jako by byli z jiných časů.
A pak si Lux uvědomí, že oni jsou z jiných časů.
Ocitla se v idylické komunitě, žijící v naprostém odloučení od světa. Jakmile v ní odezní šok, že se přesunula časem na začátek dvacátého století, začne si Lux užívat přirozenosti a nekomplikovanosti zdejšího života. Stres a vypětí moderní doby se rozplývají, namísto nich nastupuje klid a nebývalá energie.
Ke své neskonalé úlevě se může přesunovat v čase tam a zpět: od milovaného syna, který je bezezbytku dítětem moderních časů, ji to táhne zpátky na jediné místo, kde se cítí opravdu doma. Jak dlouho lze ovšem vést takto rozpolcený život?

Zmizelý – C. L. Taylor
nakladatel: Domino
thriller
 
Pouto mezi matkou a dítětem je nezničitelné. Co když ale matka cosi děsivého skrývá?
Čtrnáctiletý Billy uprostřed noci záhadně zmizel z domu. Každý člen rodiny to klade za vinu sobě samému, ale před ostatními pocit provinění tají. Wilkinsonovi jsou zkrátka tajnůstkáří, a tak trvá celý rok, než díky veřejné prosbě o pomoc začne vyvstávat na povrch děsivá pravda.
Billyho matka Claire je na pokraji šílenství. V podivném stavu mysli se ocitá v omšelých hotelových pokojích nebo bloumá neznámými ulicemi, aniž by tušila, jak se tam vlastně dostala. V její kabelce se objeví předměty, které nikdy předtím neviděla. Claire ztrácí vědomí vlastní identity.
Když se to stane poprvé, lékař to připisuje neobvykle silné reakci na stress. Když se ale jednoho dne Claire probudí s krví na rukách, nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. A nejméně ze všech tomu rozumí právě Claire…

Mořský detektiv – Mark Douglas-Home
nakladatel: Plus
detektivky
 
Detektivka, která pluje proti proudu! První díl bestsellerové série.
„Jen zřídka se stane, že nějaká kniha zvedne laťku ve svém žánru, a přesně to Mořský detektiv udělal pro skotskou detektivku,“ napsal recenzent ve Scotsmanu. A měl pravdu. Mark Douglas-Home vychází z téže tradice jako Peter May a jeho detektivky se dotýkají jak ryze současných společenských témat, jako je ekologie či nucená prostituce, tak dávných tajemství, a obojí dokáže skloubit v poutavém příběhu s životnými postavami a věrohodně vystiženým prostředím. A navíc přichází se zcela novým typem detektiva… Cal McGill nemá daleko k detektivům z drsné školy, pod nepřístupným zevnějškem skrývá stejnou slabost pro lidi v nesnázích, ani on si nedělá velkou hlavu s pravidly a nezřídka se dostává do křížku s policií… Jen na rozdíl od Phila Marlowa a jemu podobných netráví většinu času po zakouřených barech, ale spíš někde na pobřeží, kde zkoumá naplaveniny a studuje mořské proudy… Cal je totiž prvotřídní oceánograf a díky svým ojedinělým znalostem dokáže občas přijít na kloub záhadám, s nimiž si jinak policie neví rady. Užijte si první detektivku plnou soli, ale také lidských vášní, intrik a napětí, kde jde hrdinovy mnohdy i o život…

Hlavně to nikomu neříkej – Miroslava Varáčková
nakladatel: Slovart
Young Adult

Slova jsou někdy nebezpečnější než pěsti…
Ivovi je dvacet a život má před sebou. Mladší sestra Eva je jeho jediná slabost, pro niž bez váhaní vytáhne do boje. Sedmnáctiletá Eva je bratrův pravý opak. Je terčem posměchu, proto se snaží byt neviditelná. Ale s jizvou na tváři a stigmatem rodinné tragedie se před spolužáky uniká stěží. Když nevinné žertíky přerostou v přímočarou tyranii, Eva nachází jedinou radost ze života v tanci. A tam ji osud uštědří poslední a nejtvrdší ránu jménem láska. S něhou a porozuměním píše autorka o šikaně, pocitech osamělosti v rozvrácených rodinách a o přátelstvích teenagerů, která pro ně v těžkých chvílích znamenají všechno.

Malý život – Hanya Yanagihara
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí… Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem.

Miluji Paříž – Caroline Vermalle
nakladatel: Moba
společenský román

Guillaume zná tajemství Paříže jako nikdo jiný. Se svou energickou kolegyní Edie pracuje pro turistickou agenturu I LOVE PARIS. A i když Guillaume vždy trefí ten správný okamžik, kdy se před turisty blýsknout překvapivými detaily o městě, k tomu, aby Edie vyznal lásku, se doposud odhodlat nedokázal. Pak ale agentuře hrozí krach a jako jediná záchrana se jeví smělý plán: spolu s vlivnou japonskou bloggerkou chtějí Guillaume a Edie zinscenovat nostalgickou Paříž 60. let, která je snem všech, kdo sem zavítají…

Stírací losy – Kerstin Ekmanová
nakladatel: Moba
společenský román

Ingefrid vyráží do malé vsi jménem Černá Voda, která leží u temného jezera obklopena nekonečnými lesy. Musí zde vyřídit dědictví po matce Myrten, kterou nikdy nepoznala, neboť ji vychovávali pěstouni. Na čas přijímá místo zdejší farářky a pouští se do pátrání po matčině i své vlastní minulosti. Do ruky se jí díky Myrtenině ošetřovatelce Risten dostává pár starých dopisů i zažloutlých fotografií, a na světlo světa tak vyplouvají dávno zasuté události, tajemství, bolestivé ztráty…

Ženy a lži – Naďa Horáková
nakladatel: Moba
detektivky

Jižní Morava. Dva detektivní případy. A jeden sympatický starožitník, který rád pomáhá rozplétat kriminalistické hádanky. V prvním příběhu je zavražděna učitelka a dojde k dopadení bandy převaděčů a pašeráků obrazů. Ve druhém dějství se staneme svědky rodinné tragédie. Vyšetřování formálně vede mladý kriminalista Adam, ale důležitou roli v nich hrají především šarmantní starožitník Ábel a atraktivní učitelka s hříšnou duší Vilma.

Josefovská krev – Jaroslav Kuťák
nakladatel: Moba
detektivky

Když se uprostřed romského ghetta v josefovské pevnosti najde mrtvola, potenciálních motivů i pachatelů je mnoho. Vedle rasových, osobních a loupežných pohnutek se začíná hovořit také o znovuzrozených legendách z různých období. A hradecká kriminálka se bude muset vypořádat nejen s neuspořádanými romskými domácnostmi, s předsudky a pověrami, ale také s přibývajícími oběťmi téhož vraha… Čas kvapí…

Němé oběti – Tim Weaver
nakladatel: Mystery Press
thriller

Colm Healy kdysi patřil k nejlepším detektivům londýnské Metropolitní policie, jenže kvůli jednomu osudovému případu přišel o všechno. Jeho neúspěšné snahy dopadnout vraha ženy a jejích dvou dcer, nebo alespoň odhalit motiv tohoto ohavného činu, ho nakonec stály nejen práci, ale také rodinu.
Soukromý vyšetřovatel David Raker je poslední přítel, který Healymu zbyl a zároveň je nejspíš jediný, kdo dokáže pochopit Healyho touhu vraždy vyřešit. Společně se znovu pouštějí do vyšetřování a Raker postupně zjišťuje, jak návykový tenhle případ je a jak snadno dokáže srazit na kolena i zkušeného detektiva.
Vlákna celé tragédie totiž sahají hluboko do minulosti a než jejich pátrání dospěje ke konci, budou Raker s Healym možná muset obětovat vše, co jim ještě zbývá.

Dívky, které zmizely – Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román

Charlotte Sawyerová se snaží kontaktovat svou nevlastní sestru, Jocelyn, aby jí oznámila, že jedna z jejích nejbližších přítelkyň byla nalezena mrtvá, avšak zjistí, že se Jocelyn ztratila.
Krásná, oslnivá – a lehkomyslná – Jocelyn už zmizela několikrát, ale takhle nikdy. V zoufalé snaze ji najít spojí Charlotte síly s Maxem Cutlerem, soukromým detektivem, který se nedávno přestěhoval do Seattlu, když se jeho předchozí kariéra u policie zhroutila v plamenech – a to doslova. Vyčerpaný, rozvedený a skoro na mizině, Max potřebuje práci.
Poté co Charlotte a Max jen o vlásek uniknou pokusu o vraždu, obrátí se na Jocelyniny nejbližší přítelkyně z online investičního klubu v naději, že naleznou odpovědi. Ovšem to, co objeví, je děsivé…
Když se spolupráce Charlotte a Maxe promění ve vášnivý románek, Charlotte nemá jinou možnost než mu svěřit svůj život. Stíny Jocelyniny minulosti totiž hrozí, že ji pohltí – a s ní i každého, kdo se jim dostane do cesty…

Svatba s Winterbornem – Lisa Kleypas
nakladatel: Baronet
romantika

Zuřivá ctižádost přinesla neurozenému Rhysu Winterborneovi obrovské bohatství a úspěch. V podnikání i v soukromí dosáhne Rhys vždycky, čeho chce. A od chvíle, kdy potká plachou šlechtičnu lady Helen Ravenelovou, je odhodlán ji získat. Jestli ji musí připravit o počestnost, aby se za něj musela provdat, tím líp…
Helen až dosud nepřišla do styku s pozlátkovým, cynickým světem londýnské společnosti. Přesto však Rhysovo cílevědomé svádění probudí intenzivní oboustrannou vášeň. Helenino jemné vychování právě nepodporuje zarputilou jistotu, že svého nezdárného manžela dokáže zkrotit jedině ona. Rhysovi nepřátelé se proti nim spiknou, a tak mu Helen musí svěřit své nejtemnější tajemství. Riziko je nepředstavitelné… odměnou by byl život v nepřekonatelné blaženosti. A všechno to začíná… svatbou s panem Winterbornem.

Náklaďáky Volvo – Erlend Loe
nakladatel: Kniha Zlín
román

Vtipný a lehce absurdní román o tom, kam v životě může vést píle a zodpovědnost.
Do värmlandské krajiny přichází muž. Jmenuje se Doppler. Andreas Doppler. Je to Nor. Má s sebou ročního losa Bonga. A syna Greguse. Los kráčí v jeho stopách po stezičce a syn spí na potahu taženém losem. Ačkoli je pozdě večer, nic nenasvědčuje tomu, že by Doppler brzy hodlal někde složit hlavu. Co dělá ve švédských lesích? Těžko říct. Možná mu bylo Norsko příliš těsné a potřeboval se trochu porozhlédnout po světě. Rozhodl se opustit oslavu, zatímco ostatní se u stolu ještě bujaře veselili. Brzy se bude podávat káva a doutníky, ale Doppler se zvedl a šel. Cosi hledá. Hledá dobré lidi. Hledá souvislosti a spořádanost. Náklaďáky Volvo jsou pokračováním úspěšného románu Doppler a líčí osudy stejného hlavního hrdiny a stejného losa na cestě Värmlandem. Doppler se tu setkává se skautem, který prospal venku dvacet pět tisíc nocí, a se stařenkou holdující marihuaně, která chce změnit svět. I tento Loeův román nabízí velkolepou rozpustilou zábavu, v níž specifický loeovský tón souzní s úsměvným naivismem a melancholickou závažností.

Odplata – Steffen Jacobsen
nakladatel: Kniha Zlín
krimi, detektivky

Jednoho podzimního odpoledne dojde v největším dánském zábavním parku Tivoli k teroristickému útoku. Sebevražedného atentátníka pustí do parku zadním vchodem nic netušící Ain, dívka pákistánského původu. Při útoku zahyne 1241 lidí, ale atentátník po sobě nezanechá žádné stopy. Nějakou dobu po útoku jsou tajné služby opět v pohotovosti. V Kodani se chystá summit světových diplomatických špiček a teroristé jsou připraveni udeřit znovu. Tou dobou se vyšetřovatelce Lene Jensenová dovolá vyděšená Ain a Lene jen bezmocně poslouchá, jak během hovoru přijde Ain o život. Lene, hluboce deprimovaná smrtí své dospělé dcery Josefine, je přesvědčena o tom, že Aine nespáchala sebevraždu, jak se ostatní policisté domnívají, proto se pustí na vlastní pěst do vyšetřování. Lena však vůbec netuší, že stopy vedou mnohem hlouběji do nitra teroristické organizace, která plánuje zaútočit během kodaňského summitu. Svou neústupností v případu Ain si Lena udělá mnoho nepřátel, a navíc je na ni uvaleno podezření z vraždy. Má jen dvacet čtyři hodin, aby prokázala svou nevinu. Naštěstí se opět setká opět s Michaelem Sanderem, bezpečnostním poradcem, se kterým již v minulosti vyšetřovala případ lovců lidí, a který ji nabídne pomoc. Události v krátké době eskalují a Lena s Michaelem záhy pochopí, že odhalit pravdu bude jedna z nejnebezpečnějších věcí, která je životě čeká. Odplata je aktuální thriller 21. století – nechybí mu napětí, neotřelá zápletka, nečekané zvraty, ani tolik diskutované téma teroristických útoků. Steffen Jacobsen, v Dánsku po Jussi Adler-Olssenovi druhý nejprodávanější autor, opět v Odplatě dokázal, že patří k velkým vypravěčům, kteří posouvají žánr severské krimi do nové podoby.

Co přede mnou tajíš? – Linda Howard
nakladatel: Alpress
společenský román
 
Isabeau Bo Maranová je šéfkou policie v horském městečku, vede spokojený život, jenže ten končí, když se na jejím prahu objeví Morgan Yancy. Bo o žádného muže nestojí – zvlášť ne o přitažlivého potížistu, jehož se někdo usilovně snaží zlikvidovat. Past, kterou Morgan nastraží na své pronásledovatele, může stát život nejen jeho, ale i Bo.


Znamení osudu – Laura Walden
nakladatel: Alpress
společenský román
 
Líza s Richardem se vystěhovali na Nový Zéland, jenže manželství s násilníkem je pro ni nesnesitelné. Útěchu, pochopení a lásku najde Líza v náruči Ronga, polovičního Maora. Narození jejich syna Rufuse se však pro oba milence stane osudovým mezníkem a je otázkou času, zda se někdy někdo dozví strašlivou pravdu…

Možná jednou – Colleen  Hooverová
nakladatel: YOLI
Young Adult

Sydney žila v dokonalém světě – dobrá škola, práce, skvělá kámoška i úžasný přítel. Jenže pak zjistí, že její přítel ji podvádí a nádherná bublina perfektní idylky praskne. Naštěstí je tu záhadný soused a jeho hudba, který dá Sydney novou naději. Ale psát písně, stejně jako žít vlastní život, není nikdy snadné…



Hořící měsíc – Jo Watsonová
nakladatel: XYZ
společenský román
 
Exotické dobrodružství jako lék na zlomené srdce
„Promiň, nemůžu“ - Když si Lilly Swansonová přečte tenhle vzkaz od svého snoubence pět minut před začátkem svatebního obřadu, má pocit, že se jí zhroutil celý svět. Její pečlivě naplánovaný, dokonalý život s mužem snů se roztříští na tisíc kousků a Lilly z minuty na minutu neví, co dál. Rozhodne se proto ještě v přechodném pominutí smyslů nastoupit do letadla a odletět sama na líbánky do exotického Thajska. To ještě netuší, jaká vzrušující cesta plná poznání, nečekaného dobrodružství a možná i nové lásky ji čeká…

Samozřejmě jsem nevypsala všechny knihy, které vychází, ale i tak máte rozhodně z čeho vybírat.

Mějte se krásně a užívejte sluníčka...

Vaše Šárka ♥

17 komentářů:

  1. A tak docela dobrý Šári :D Vypadá to jen na dvě :-) a to od Omegy Pomněnčino dítě, tu mám vyhlídlou už od listopadu :D a Naděje na konci světa vypadá taky zajímavě :-) Uffff :-) :-) Děkujůůůů :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujali mě Spící obři, Mramor a plátno, Měsíční údolí :) Hořící měsíc taky nevypadá špatně... Jinak jich asi bude víc, ale teď si další nevybavuji.
    Také se měj hezky, a užívej krásného počasí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plus ještě jedna věc: Podvedenou bych tipla spíš na thriller než společenský román

      Vymazat
    2. Podle anotace jo, to je fakt, ale mají ji mezi romány, tak jsem to tam nechala. Kdo ví, co se z toho vyklube :) Taky užívej krásného počasí :)

      Vymazat
  3. no ja se urcite tesim na novou Gabaldon :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka Do Vody od Hawkins vypadá fakt dobře :)
    Pak mě nově zaujali i Spící obři.
    Hmmm asi zařadím do seznamu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do vody vypadá lákavě, to je fakt, a má úžasnou obálku :)

      Vymazat
  5. Ach jo, to je peklo :-D. No, mám vybráno, takže díky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tentokrát mě zaujalo opravdu hooodně knih. Osm od Radky Třeštíkové jsem si u Albatrosu už předobjednala, na tu se hodně těším, od Třeštíkové jsem četla doposud vše, co jí vyšlo a všechny knihy se mi líbily a když jsem se dozvěděla, že napsala detektivku, tak jsem neváhala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Třeštíkové zatím nečetla nic, nicméně Bábovky doma čekají. Tak potom uvidím, jak mě autorka zaujme. A docela mě láká i To prší moře.

      Vymazat
  7. Tak to možná vypadá, že červen nebude nic pro mě.. Nějaké kousky mě zaujaly, ale ne na tolik, že bych je nutně musela mít. Tak uvidím, zda to vydržím .)

    OdpovědětVymazat
  8. Hm, ne že bych tam měla vyloženě nějakou favoritku, ale určitě bych chtěla zkusit: Do vody, Šílená, Všichni jsme nějak vadní, Něžná píseň, Osm, Zmizelý, Hlavně to nikomu neříkej, Malý život, Němé oběti... Není toho zrovna málo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pěkný soupis :) Taky to tak mívám. Není to must have, ale... nebylo by marné je zkusit :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥