úterý 2. května 2017

Knižní přírůstky – duben #5

Krásný den všem knihomolům :)

Mám dnes pro vás poslední dubnovou rozbalovačku. Čekala jsem, až mi dorazí poslední výhra, ovšem nedošla zatím, tak se píšu příspěvek bez ní, protože je už nový měsíc.

Jak jsem se už zmiňovala, za poslední dobu se mi podařilo vyhrát knihy ve čtyřech soutěžích. No prostě paráda :))

Jako první mi dorazily knížky od Lenky z blogu StoryHuntress. Čekala jsem knihu Případ Pegasus, protože jsem si místo druhé možné knihy vybrala svíčku. Ale dorazily mi knihy dvě, takže jsem byla naprosto nadšená. A svíčka samozřejmě přišla také. S knihami přišly i záložky a drobnosti z Martinusu.



Tajemství zaváté prachem staletí může otřást samotnými základy církve.
Řád templářů údajně zanikl roku 1312. Ale co když ne? Možná stále existuje a střeží tajemství, které by mohlo otřást vírou milionů lidí…
Americký právník Lang Reilly přijde během podezřelého výbuchu v malebné pařížské čtvrti o sestru. Pustí se do pátrání po skutečné příčině exploze, jenže někdo si očividně nepřeje, aby pravda vyšla najevo, a Langův život se ocitá v ohrožení. 
Zdá se, že se všechno točí kolem obrazu, který si jeho sestra koupila těsně před smrtí. Mohl být důvodem, proč byla zavražděna?
Stopy zavedou Langa přes Řím a Londýn až k ruinám templářského hradu v podhůří Pyrenejí, kde se ukáže, že zdánlivě obyčejný náboženský výjev v sobě skrývá klíč k jednomu z největších tajemství, jaké kdy lidstvo poznalo. 


Je tomu už osmnáct let, co se z lesa vynořil Chris Jacobs. Jediný ze školního autobusu plného dětí, které byly uneseny neznámo kam. Vyhublý, zmrzačený, bez vzpomínek na to, co se stalo.
Když se nyní najde masový hrob jeho spolužáků, jeden mezi nimi chybí – bratr reportéra Michaela Brodyho. Zoufalý novinář má jedinou možnost, jak odhalit pravdu: nalézt Chrise Jacobse, o němž ale nikdo netuší, kde by mohl být.
Neví to ani Chrisova sestra Jamie, která se rozhodne Brodymu v pátrání pomoci. Po Chrisových stopách se však nevydávají jen oni – odhalení pohřbených těl přiměje vraha, aby se i po tolika letech zbavil posledního žijícího svědka svého hrůzného činu…
Dokážou Michael a Jamie nalézt Chrise a přiznat jeden druhému, co k sobě cítí, dřív než bude pozdě?


Svíčka je sice březnová, ale to vůbec nevadí. Zatím jsem ji nezapálila, ale i tak voní naprosto nádherně.


Takže Leničce ještě jednou moc a moc děkuji.

Další knihu jsem vyhrála u Slávky na blogu Slávka Knihomolka. Na knihu A. Doerra se moc těším. Četla jsem už Zeď vzpomínek a povídky mě hodně zaujaly.

Autor zavádí čtenáře na africké pobřeží i na předměstí Ohia, ukazuje předstíranou pompéznost i boj o přežití v divočině, hojnost přírody i její divokou sílu. Slepý hrdina titulní povídky tráví dny procházkami po plážích Keni s německým ovčákem po boku a probírá se zrnky písku. Mimo něj jsou tu pozorovatelé velryb a rybáři, lovci a mystici, zachycení v určitých okamžicích svých životů. Doerr jako přirozený vypravěč zkoumá lidská dilemata ve všech podobách – touhu, zármutek, nerozhodnost, zlomené srdce i pomalé zotavování.


A poslední vyhranou knihou je fialová kráska z nakladatelství XYZ s názvem Lúzři: Tým v nemilosti. Mělo by jít o detektivku okořeněnou humorem, tak uvidím, jaká bude.

Mimořádně oceňovaný detektivní román s ústřední postavou mladé komisařky Anne Capestanové vypráví s humorem, napětím a feministickým nádechem příběh o nežádoucích policistech. Šéf pařížské justiční policie, takzvané Šestatřicítky, dostane skvělý nápad sestavit tým lúzrů, alkoholiků, homosexuálů, pisálků, zkrátka všech těch, kteří nemohou dostat vyhazov, i když jsou k ničemu. Do čela týmu těchto odepsaných kriminalistů přichází ambiciózní Anne Capestanová, která je takto potrestána za neoprávněné užití zbraně. Měla by sklopit uši, být zticha a plnit rozkazy, ale to ona neumí…


Výhra z Čbdb mi zatím nedorazila, tak snad se neztratila někde na cestě a dočkám se.

A na konec tady mám ještě dva recenzní výtisky z nakladatelství Paseka. Nad Literárním spolkem Laury Sněžné jsem váhala strašně dlouho a až teď jsem se tedy rozhoupala, že se do ní pustím. Když už u nás vyšel další kousek od autora :) A na Zahradnictví jsem moc zvědavá. Kniha je krásně graficky zpracovaná, doplněná o filmové fotografie. Tak doufám, že budu spokojená.


Představte si Lynchův Twin Peaks zasazený do Finska. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.
Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce?


Literární zpracování velkolepé filmové trilogie. „Je to nejosobnější věc, jakou jsem kdy napsal. Vycházel jsem ze vzpomínek svých rodičů na moje prarodiče,“ říká scenárista a autor Petr Jarchovský, který se ve svém Zahradnictví vrací k postavám z hitu Pelíšky. Filmovou trilogii i její literární zpracování můžeme vnímat jako pravdivý příběh konkrétních lidí v převratné historické době mezi lety 1939 a 1959. Rodinnou ságu tvoří tři samostatné, nicméně propojené příběhy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Mezi aktéry snadno poznáme odbojáře Jindřicha z kultovních Pelíšků, tentokrát jsou však více v popředí ženy: například autorovu matku sledujeme od jejího narození a válečného dětství až po dospělost, kdy se v padesátých letech v Nápadníkovi stává hlavní hrdinkou. Strhující příběhy plné nečekaných zvratů se odehrávají z velké části v rodinném zahradnictví v Jaroměři a v rovněž rodinném kadeřnickém salonu v Praze. Vzdor svízelné době a krutým osudům protagonistů nechybí osvědčený autorův humor a zejména situační komika.







Tak to jsou moje poslední dubnové přírůstky. Napište mi, kterou z knih jste četli, jestli vás bavila anebo jestli máte na některou z nich políčeno.

Ještě poznámka... Po kliku na název knihy můžete zjistit, kde danou knížku koupit nejlevněji.

Mějte se krásně a užívejte si májových dnů.

Vaše Šárka ♥

16 komentářů:

  1. Krásné výhry! Gratuluji a přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda, užij si všechny knihy i výhry :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása, všechny ty fešandy si užij, Šári! Budu se těšit na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné výhry :) Mě by hodně lákal Literární spolek a Zahradnictví, to mě překvapilo, když jsem si teď přečetla anotaci :) Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jsem na obě taky moc zvědavá, hlavně na Liter. spolek, jestli mi sedne :)

      Vymazat
  5. Hodně mě zaujalo Zahradnictví, už jsem po něm koukala, a když vidím jak krásná kniha je...asi neodolám. Ani ostatní nevypadají špatně. :)) Přeju příjemné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahradnicví je opravdu moc krásné po graf. stránce a věřím, že bude i obsahově skvělé :) A děkuji :)

      Vymazat
  6. Krásné přírůstky, Šári. Těším se na tvé dojmy z knihy Pohřbení, protože na ní tak nějak furt vhám, i když momentálně převažuje asi ne :)
    Moc doufám, že se ti bude líbit Literární spolek - pokud máš ráda magický realismus, tak jistě ano. Pro mě to bylo dílo takové těžko uchopitelné, mnohovrstevnaté...ani jsem tenkrát nebyla schopná napsat recenzi. Pořídila jsem si i Magického průvodce, do kterého se hodlám brzy těšit a očekávám minimálně podivně krásný zážitek :)
    Měj se moc krásně a všechny novinky si užij :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Hani :) Z mag. realismu jsem četla jen Annu a Vlaš. muže. A kniha byla pro mě spíš lepší průměr, ovšem nijak to nesouviselo s těmi prvky mag. realismu. Tak uvidím, jak mě Liter. spolek zaujme. Mám trošku obavy, ale třeba budu spokojená :)

      Vymazat
  7. přeji krásné čtení a jsem zvědavá na reakci

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥