sobota 24. června 2017

Recenze – Znesvětitel

Autor:                          Paul Finch
Překlad:                      Zuzana Pernicová
Nakladatelství:        Domino
Rok vydání v ČR:    2017
Počet stran:               448

Autor se čtenářem nejedná v rukavičkách, připravte se na drsnou jízdu...

Anotace:
V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha?
Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři.
Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?


Starší muž v oblečku Santa Clause zaživa zazděný v komíně, milenecká dvojice v autě prostřelená šípem přesně na Valentýna, tři oběti ukřižované poblíž dálnice na Velký pátek... Zní to šíleně? Buďte v klidu, není to všechno. Detektiv Heckenburg právě dořešil jeden složitý případ a už je postaven před další, který je navíc naprosto šílený. Proč vrah zabíjí vždy ve svátek? Má to být nějaký rituál, oslava či znesvěcení tradic? Surový šílenec si vyslouží přezdívku Znesvětitel. Brzy je policii jasné, že nemůže vraždit jedna osoba. Celý tým pod vedením superintendantky Gemmy Piperové se pouští do tvrdé práce. Každý další svátek totiž znamená nové oběti.
V první chvíli si myslela, že ta vysoká postava s lesknoucíma se očima stojí na příjezdovce za nimi, ale vzápětí jí došlo, že vidí odraz v zadním skle. Postava stála před autem.
Jako by byli telepaticky propojeni, Todd taky postřehl, že se něco děje. Oči se mu rozlétly a zadíval se přes Cherylino strnulé rameno na postavu asi patnáct metrů od nich. Moc toho ve tmě nerozeznal, jen to, že je napjatá jako struna a stojí k nim natočená bokem. A ve zlomku vteřiny pochopil proč. Dotyčný napínal nějaký sofistikovaný moderní nástroj a zdálo se, že si přitahuje k rameni provaz.
Todd zalapal po dechu.
Byl to luk s nasazeným šípem.
Ozvalo se tlumené brnknutí.
A čelní sklo se roztříštilo.
Nečetla jsem první knihu série s názvem Stalkeři, tudíž jsem vůbec nevěděla, do čeho jdu, do jaké hry s autorem vstupuji. A že je Paul Finch skvělý hráč, to si pište. Rozhodně si nebere žádné servítky a mrtvoly nám sází jednu za druhou. Některé pasáže popisující vraždy jsou hodně drsné. Připravte se na to. Přestože má kniha přes čtyři stovky stran, autor si dokáže udržet svižné tempo a čtenář nemusí mít strach, že by se nudil. Dokonce se panu Finchovi povedlo ve mně vzbudit pocity strachu. Jo, při čtení jsem se chvílemi vážně bála a poslouchala, co se kde v domě šustne. A to už se mi dlouho nestalo. Za sebe tedy tohoto autora určitě doporučuji a tím i tedy knihu Znesvětitel. Sama se ještě někdy podívám po Stalkerech, byť je to předchozí díl série. Detektiv Mark Heckenburg mě jako člověk baví, je mi sympatický, zkrátka jsme si sedli jak s autorem Paulem Finchem, tak s jeho hlavní postavou.

V knize mě zaujala jedna podstatná věc a sice to, že se dozvídáme i něco málo ze života budoucích obětí sériového vraha. Autor nás s nimi vcelku dostatečně seznámí, přestože se s nimi dál v příběhu již v reálném životě setkávat nebudeme. Leda by někdo útok šílence přežil. Šance jsou však velmi nepatrné.

O autorovi:
Paul Finch býval policistou a novinářem. Postupně obě profese pověsil na hřebík, ovšem jen proto, aby je přetavil v profesi novou: stal se spisovatelem a scenáristou. (Měl koneckonců na co navázat, poněvadž jeho otec Brian Finch byl jedním ze spoluscénáristů Coronation Street, britského televizního kultu ze šedesátých let.)
Na svém autorském kontě má dnes Paul Finch několik epizod slavného slavného seriálu Poldové, podílel se i na kultovním sci-fi fenoménu Doctor Who.
Největší slávu si však vydobyl svými thrillery, zejména sérií s ústřední postavou Marka Heckenburga, jejímž prvním dílem, nazvaném pragmaticky Stalkeři, představujeme Paula Finche také českému čtenáři.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. To vypadá na dobré počtení a když ty dá 90%, tak to musí být opravdu dobré! :-) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Míšo, fakt mě to bavilo. Je to svižné, drsné, čtivé a Heck je sympoš :D

      Vymazat
  2. Jéé, to jsem ráda, že Ti Finch sedl! :)) Za mě byl tedy druhý díl o dost lepší než Stalkeři, kteří jsou fakt spíš takovým přepsaným akčním filmem plným rvaček a automobilových honiček. Zpětně mi i dělá problém dát dohromady, jak to celé bylo. Znesvětitel, to je jiná liga. Nemůžu se dočkat, co přinesou další díly! :) Měj se krásně, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Finch mě vážně chytnul, má šťávu :) Takže se taky těším na další díly :) Měj se krásně, Kristýnko :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥