čtvrtek 20. července 2017

Měsíční shrnutí – červen

Zdravím všechny knihomoly :)

Konečně jsem dala dohromady červnové knižní shrnutí. To člověk pořád odkládá a odkládá, a pak hle, půl nového měsíce v tahu.

Moje čtecí skóre je ještě horší než v květnu. Štve mě to, ale vím, že přes léto s tím vůbec nic nenadělám. Sázím na ošklivé podzimní a zimní počasí. Snad se výčet přečtených knih potom navýší.

V červnu jsem dočetla rozečtenou knihu Moje všechno od Katie Marsh, přečetla jsem Znesvětitele od Paula Finche, Do tmy od Anny Bolavé a rozečetla Poslední výročí od Liane Moriarty. Bída, že? Já vím.


Moje všechno mě poměrně zklamalo, přestože určitě nejde o špatnou knihu. Čekala jsem však jinak se ubírající příběh a proto mě kniha úplně nenadchla. Přesto ji ale můžu doporučit, určitě se jí nemusíte vyhýbat proto, že ze mě nesrší nadšení. Hodnotila jsem ji 78% a recenzi najdete zde. A pokud se dočkáme další autorčiny přeložené knihy, určitě ji zkusím.

Anotace:
V den, kdy se Hana chystá oznámit manželovi, že od něj odchází, ho najde v ložnici na podlaze, vyděšeného a neschopného se pohnout. Dostal mrtvici. A jejich život se ve vteřině změní.
Haně nezbývá než odložit všechny své plány, aby se mohla starat o manžela, kterého byla připravená opustit. Tom nemůže chodit, není schopen základních úkonů. Po měsících vzájemného zanedbávání a partnerského odcizení nastává dlouhé období rehabilitace, během nichž má Tom čas pohlédnout na svůj život z nové perspektivy, aby ho mohl přehodnotit. Podaří se Tomovi překonat nemoc a zachránit manželství? A dokáže se Hana vzdát svých plánů na nový život a znovu se do Toma zamilovat?
Moje všechno je debutový román, který nedáte z rukou. Rozpláče vás i rozesměje. A přiměje vás zamyslet se nad tím, co je v životě skutečně důležité.

Ovšem Znesvětitel mě hodně bavil, to byla moje krevní skupina. Styl autora Paula Finche mi připomíná styl Chrise Cartera. Je drsný, nebere si servítky, děj odsýpá. V tomto případě za mě velké doporučení. Hodnotila jsem 90% a recenzi si můžete přečíst zde.

Anotace:
I ten nejzrůdnější zločin může zprvu vypadat jako nešťastná náhoda.
V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha?
Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři.
Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?

Na knihu Do tmy jsem se chystala téměř od jejího vydání a dostala jsem se k ní až letos v červnu. A byla vážně výborná, ovšem vím, že nenadchne všechny čtenáře. Já ji přesto za sebe doporučuji. Ode mne dostala kniha 85% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.

Poslední výročí, které jsem na konci června rozečetla mám už k dnešku pochopitelně přečtené. Od autorky jsem zatím četla jako další knihu pouze Manželovo tajemství a ta mě nadchla více. Ale jako příjemné oddechové čtení Poslední výročí určitě doporučuji a na další knihy autorky se těším. Hodnotila jsem 80% a recenzi si můžete přečíst zde.

Anotace:
Sophii táhne na čtyřicet, a ačkoliv je taková optimistka, že podle své kamarádky Claire nevidí sklenici zpola, ale úplně plnou, už i ji začínají trochu znervózňovat biologické hodiny a nová známost je přitom v nedohlednu. Neudělala chybu, když tak lehkovážně pustila k vodě Thomase, nejhodnějšího muže, jakého kdy poznala? Sophie začíná mít pocit, že její život uvízl na mrtvém bodě, když jednoho dne zjistí, že jí Thomasova mazaná prateta z Ostrova počmáraných blahovičníků ve své závěti odkázala něco tak nečekaného, že tím Sophii jako pohádková kmotřička obrátí život úplně naruby.
Grace je krásná ledová královna a má všechno, o čem kdy snila: manžela, který ji miluje, a čerstvě narozeného syna. Jak se s tím ale vypořádá, když vidí, jak se Sophie na oba toužebně dívá?
Veronice se v životě nic nedaří a na všechny má dopal. Nejvíc na pratetu Connii za to, že umřela a že do své závěti zahrnula zrovna Sophii! Veronika je odhodlaná závěť napadnout a hnát celou „kauzu“ až před nejvyšší soud. A taky vyřešit záhadu Ostrova počmáraných blahovičníků a napsat o tom knihu!

Mám problém vybrat NEJ knihu, protože Znesvětitel i Do tmy byly obě skvělé a každá naprosto jiná. A zklamání byla asi kniha Moje všechno, čekala jsem opravdu jinak postavený příběh. Vyloženě překvapení anebo naopak propadák se v červnu nekonalo.

No a jelikož málo čtu, měla bych logicky i méně syslit nové knihy. Chyba lávky, já jsem děsná. A přírůstků je 20. No joooo, blázen. Ale tak neztratí se mi ty knihy, že ☻ A co když přijdou horší časy a v mé peněžence nastane vítr? Budu zásobená ☻ Musím si to nějak vysvětlit a omluvit. Ale ne, nemám výčitky svědomí. Nikdo kvůli mě netrpěl ani nehladověl.


Recenzní výtisk jsem si objednala pouze jeden, v tomto směru se chválím :)


Jednu hromádku knih jsem si pořídila na Knižním klubu.


Další hromádka pochází z knihkupectví Papyrus.


Potom tady mám knihy z Dobrých knih ze sekce poškozených knih. Poškození nebylo téměř žádné, pouze u jedné knihy :)


Další přírůstky jsem ulovila v Levných knihách a u Dobrovského.



A zabrousila jsem také do antikvariátu.


Takže tento měsíc to bylo opravdu pestré. Rozhodila jsem sítě všude možně :)

A co vy a váš knižní červen? Jaká kniha pro vás byla trhákem? A kolik nových krásek jste si pořídili? Určitě mi napište do komentářů.

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. My si prostě s tím syslením knížek nedáme pokoj, ale co se dá dělat :) Krásné přírůstky i shrnutí a přeji mnoho zábavy u čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéééé krása Šári :-) já už se snažím taky tolik neutrácet, ale když se naskytne příležitost, tak to tam nenecham, to je jasné, že jo :-)))) Nasysleno mám hromady :-))) A přes léto taky tolik nestíhám číst, většinou ty 4 kousky, někdy jen 3, někdy 5. Záleží na množství času a práce :-) Hezké léto Šári :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já bych taky ráda šetřila, ale nesměla bych do LK, na internet a tak podobně :)) Užívej léta, Verunko :)

      Vymazat
  3. Pěkná hromádka knih. Tak si hlavně užij pěkné čtení... A k tomu problému, myslím, že máme všichni stejný. Kupíme víc knih než zvládneme číst :-D

    OdpovědětVymazat
  4. To byl hodně pestrý měsíc :) O knize Moje všechno slyším poprvé, celkem mě zaujala ale asi od ní nebudu očekávat mnoho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka určitě není špatná, ale já čekala hlubší psychologický příběh a to nebyl. Ale jako oddechovka proč ne :)

      Vymazat
  5. Já byla v červnu naprosto marná. Přečetla jsem jedinou knihu...ale tak co už? Naprosto souhlasím s hodnocením knihy Moje všechno ( o ničem) a Poslední výročí...fajn četba na dovolené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to tak prostě vyjde, taky čtu málo a byť mě to štve, nic s tím te´d neudělám :) Měj se hezky, Míšo :)

      Vymazat
  6. Jak jsem již psala pod recenzí u knih, na Moje všechno a Poslední výročí se chystám, tak snad brzy. A přírůstků je požehnaně, ale zdá se, že samá krásné kousky, tak přeji ať se k nim brzy dostaneš.

    OdpovědětVymazat
  7. Náhodou, čtenářský výkon hezký. A ta přírůstková hromádka, to je u Tebe klasika, Šári, už se nad tím naprosto nepozastavuji :))) Vždycky se u Tebe pokochám. Navíc tam máš kousky, které já mám přečtené / nachystané k brzkému čtení / u kterých uvažuji o koupi, takže doufám, že na ně dojde řada brzy a já se dozvím Tvé názory a dojmy! Měj se báječně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já jsem notorický sysel a až uvidíš tu hromadu za červenec, tak tě, Kristý, klepne. To se sešly akce, slevy, antík, LK a je z toho obr hromada :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥