pondělí 11. prosince 2017

Knižní přírůstky – prosinec #1

Krásné odpoledne, milí knihomolové :)

Úplně se mi chce psát večer, protože venku je tma pomalu jak v pytli. Ale jsou teprve čtyři hodiny ☻ 
Dnes tady mám několik nových knižních přírůstků, které bych vám chtěla ukázat.

Přišly mi tři novinky od nakladatelství Paseka. Opět jsem je vůbec nečekala, takže to bylo příjemné překvápko.


Praha na prahu moderny – Zdeněk Lukeš, Pavel Hroch
Autoři oblíbené série Praha moderní přináší knihu o pražské architektuře druhé poloviny 19. století. Uprostřed zdánlivě neochvějně panujících stylů – klasicismu, romantismu a historismu – se hlásí o slovo nový umělecký výraz – secese.
Průvodce zachycuje slovem a obrazem nejpozoruhodnější stavby v historickém jádru města spolu se čtvrtěmi, které je obklopují, tedy Vinohrady, Žižkov, Karlín, Smíchov, Holešovice nebo Bubeneč. Kromě velkých projektů typu Národního divadla, Národního muzea, Rudolfina či dostavby katedrály sv. Víta se autoři opět zaměřují na architektonická díla, jež se často ocitají v jejich stínu.
Výpravnou publikaci doprovází nové černobílé snímky, mapy, medailonky architektů a slovníček odborných výrazů.

Publikace vypadá moc pěkně a obsahuje spoustu černobílých fotografií. Už se těším, jak si knihou budu listovat.


Sedm životů – Vladimír Votýpka
Životní osudy hraběte Františka Podstatzkého-Lichtensteina patří k pestrým příběhům exilu a návratu se všemi jeho peripetiemi. František prožil dětství na zámku ve Velkém Meziříčí, po roce 1948 odešel s rodiči do Chile, pracoval na vinici i na rýžových polích, stal se honcem ovcí vysoko v horách pod Andami, živil se jako taxikář, pilotoval malá letadla. Po svatbě se s manželkou přestěhoval do Kanady, zde dělal barmana, avšak také vedl hotel a dosáhl úspěchů v obchodu s vínem. Na sklonku života se vrátil na Moravu, kde ho čekal možná nejtěžší úkol jeho života: setkání a soužití s lidmi, kteří jeho rodiče připravili o majetek a přinutili je odejít do exilu.


Zvíře jménem Podzim – Jakub König
„Ten den, kdy Lebza v půlce zápasu mezi Tady a Předměstím Kolín vykopl míč do slunce, se stala spousta věcí…“ Jakých, ptáte se? Někdo spatřil, co nejspíš vidět neměl, taky se ztratila jedna holka, k tomu do zaplivanýho městečka přijela kapela a někde blízko zamrkalo zvláštní zvíře. Jmenovalo se Podzim a dalo události do pohybu.
Bohatě ilustrovaný detektivní příběh pátrá v temných koutech kolínské krajiny i lidské duše. Kam zmizela Lenora a kde se vlastně schovává zvíře jménem Podzim?


Dále mi přišel překrásný recenzáček od Alpressu. Obálka je naprosto úchvatná, moc chválím. Je sametová, líbivá, no za mě velký palec nahoru. A hodně se na knihu těším, protože Týden blázna od paní Černé mě nadchl.

Jeden život nestačí – Jaroslava Černá
Pavla vyrůstá se dvěma staršími sestrami v pekle příkazů a rozkazů. O co přísnější je vojenská výchova, o to dravější je její touha rodičovskému drilu uniknout. Když se jí to konečně podaří, odnáší si s sebou nenávist a odhodlání pomstít se. Bloudí světem i svým životem a zjišťuje, že ubližuje především sama sobě. Cesta k usmíření přitom leží v daleké minulosti.


A nakonec tady mám útlounkou dětskou knížku od Šárky Svobodové s názvem Myšák Očko. Děti nejen že si můžou přečíst příběh, ale mohou také vyrazit po stopách Myšáka Očka a setkat se třeba s žabákem Brňákem a veverkou Věrkou. Ale pokud v okolí Brna nebydlíte, nezoufejte, prožijete dobrodružství alespoň prostřednictvím stránek.

Anotace:
Příšera z Mariánského údolí. Olympiáda u Růženina lomu.
„Hlavní zpráva dne: V Mariánském údolí se v rybníku Líšeňská říčka 1. usídlila příšera. Byla viděna sobotního večera kačerem Žbluňkalem a hned druhý den jako záhadou zmizely všechny ryby a zvířátka od rybníka.“ Tak to se na to podívejme! Příšera v našem rybníce? To by přeci nebyl myšák Očko, aby si na to neposvítil! 
Milé děti, od této chvíle už nebudete při čtení knihy jen sedět na židli nebo ležet v postýlkách. Čeká vás velké dobrodružství a putování na místa, kde se záhady a detektivní příběhy opravdu staly. Běžte po stopách myšáka Očka. Hledejte skutečné značky v přírodě. Seznamte se s Žabákem Brňákem a veverkou Věrkou. Před vámi je parádní výlet Brnem, jak ho ještě neznáte.


A to je pro dnešní článek vše. Sešlo se mi knih více, ale další až v příštím článku :)

Mějte se krásně a čtěte.

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Ta kniha o Praze vypadá hodně zajímavě. Přeji hezké chvilky u stránek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy mi nic neříkají a myslím, že to není ani můj šálek kávy, ale musím pochválit fotky!! Ty jsou luxusní :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se těším na paní Černou, jednu knížku jsem od ní četla a byla skvělá. A kniha o Praze je taky moc pěkná. A díky moc za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Praha na prahu moderny vypadá naprosto perfektně!!! :O

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥