čtvrtek 1. února 2018

Knižní novinky – únor 2018

Krásný první únorový den :)

Máme nový měsíc a jistě už čekáte na článek s novinkami, které v únoru najdete na knižních pultech. Jak jsem si je tak chystala, samozřejmě se mi zase prodloužil seznam knih, které bych chtěla číst. 

Tak jdeme na to, ať můžete vybírat :)

Někdo v cizím domě – Shari Lapena
nakladatel: Knižní klub
thriller

V téhle útulné čtvrti spokojených domovů zůstávají nebezpečné lži uzavřeny za dveřmi…
Shari Lapena, autorka thrilleru roku 2017 Manželé odvedle, přichází s dalším rodinným dramatem plným tajemství a nečekaných zvratů, které nikdy nepřestanou překvapovat.
Karen a Tom Kruppovi jsou šťastní – vzali se teprve nedávno a vlastní nádherný dům poblíž New Yorku. Jednoho dne se Tom vrátí domů a zjistí, že Karen zmizela – její auto je pryč a zdá se, že odjela ve spěchu. Nevzala si dokonce ani kabelku, telefon, doklady. Krátce nato se Tom dozví, že Karen měla nehodu a leží v nemocnici s otřesem mozku a ztrátou paměti. Po čase se Karen, odhodlaná vyléčit se a zapomenout, vrací s Tomem domů. Ale zdá se, že se tam něco změnilo. Něco není v pořádku. Někdo tam byl. Někdo cizí.
Jenže v tomhle domě je každý cizí. Každý má něco, co by podle něj mělo zůstat skryto. Něco, kvůli čemu by raději vraždil, jen aby si to mohl nechat pro sebe...

Agonie smrti – Bernhard Aichner
nakladatel: Knižní klub
thriller

Strhující finále FUNEBRAČKY.
Brünhilda Blumová. Mezinárodně hledaná vražedkyně. 
Láskyplná matka dvou dcer. Řadu měsíců na útěku.
V Hamburku chce najít klid a začít znovu. Skoro se zdá, že se jí to podaří. Vybavena novou identitou a trochou peněz bydlí se svými dcerkami v rybářském domku u Labe a pracuje jako výpomoc v pohřebním ústavu. 
Všechno je dobré až do okamžiku, kdy musí za svůj nový život zaplatit, protože muž, kterému za něj vděčí, požaduje splnění daného slibu. Má pro něj někoho zabít. Problém je v tom, že jde o člověka, který Blumové přirostl k srdci.

Cizinec – Ursula Poznanski, Arno Strobel
nakladatel: Knižní klub
thriller

V Joannině domě náhle stojí cizinec. Tvrdí, že je její životní partner. Ale ona ho dosud nikdy neviděla. Erik se večer vrací domů ke své Joanně. Ale ona ho nepoznává. Myslí si, že se k ní ten cizí muž vloupal. V době nejsou žádné jeho věci.
Žena. Muž. Čím víc se pokoušejí situaci pochopit, tím je zamotanější.
Někdo tu hraje děsivou hru. Hru, která se brzy projeví jako smrtelně nebezpečná pro oba…

Za války, 1915: U domácího krbu – Cynthia Harrod-Eagles
nakladatel: Knižní klub
historický román

Koncem roku 1914 je jasné, že válka tak brzy neskončí. Němci na frontě použili nervový plyn, Londýn zažije ničivé bombardování nepřátelských vzducholodí a lidé v sobě hledají tiché odhodlání i zarputilou snahu vydržet a nedat se zlomit. Země se připravuje na dlouhé strádání. Barvitá freska z pera britské autorky celosvětově úspěšných ság přibližuje nejen složitou situaci v Anglii za první světové války, ale především další osudy hlavních protagonistů. David, který se ve výcvikovém táboře chystá na frontu, poznává strasti první lásky, Sadie vypomáhá v nemocnici pro raněné vojáky a Diana se sbližuje se svým vyvoleným lordem Denem; netuší však, že jí osud přichystal velkou zkoušku.

Divoká země – Iny Lorentzová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Po texaské válce za nezávislost v roce 1836 se Walter Fichtner stane v Texasu vlivným mužem. Když jeho druhá žena, indiánka Nizhoni, přivede na svět dceru, zdá se jejich štěstí úplné.
Brzy se ale nad Texasem začnou stahovat mračna. Nástupce Sama Houstona v prezidentském úřadě se chystá vyhnat Komanče z jejich lovišť a provozuje ve velkém stylu spekulace na indiánskou půdu. Podílí se na nich i Waltrův úhlavní nepřítel, který zosnuje přepad jeho ranče. Útok se sice podaří odvrátit, ale od této chvíle se Walter a jeho rodina obávají o vlastní život...

Víkend v Londýně – Jan Folný
nakladatel: Host
česká současná literatura

Petr sedí holým zadkem v heřmánkovém čaji a sní o divokém sexu. Marek plánuje sebevraždu. Adam chce svatbu a možná i dítě.
Průměrný český muž se dožívá sedmdesáti šesti let, což znamená, že jste-li muž a je-li vám čtyřicet, nacházíte se ve druhé polovině svého života. V té horší polovině. Dostavuje se úzkost z toho, kolik vám zbývá času, kým jste se stali a kým už nikdy nebudete. Šance na změnu vám připadají mizivé a začínáte si uvědomovat konečnost svého života. A pokud máte navíc pocit, že jste v té první půlce něco zanedbali, nestihli nebo si ji dostatečně neužili, právě teď přichází poslední možnost to napravit.
Tři kamarádi a bývalí spolužáci se chystají na víkendovou pařbu v Londýně, při které chtějí oslavit své čtyřicátiny. Chlast, sex, jídlo, fotbal a kecy o všem i o ničem. To všechno proto, aby zahnali společný neklid z toho, že v jejich životech nadešel čas bilancovat. Během nadcházejícího víkendu se však změní víc než jen jejich věk.

Švédské holínky – Henning Mankell
nakladatel: Host
společenský román

Působivý román o tom, že na některé vzpomínky nestačí ani ničivý oheň...
Jedné podzimní noci se Fredrik Welin probudí a zjistí, že mu hoří střecha nad hlavou. Fredrik unikne doslova na poslední chvíli a stihne popadnout jen pláštěnku a dvě holínky — obě levé. Jeho milovaný dům na ostrůvku v Baltu lehne popelem i se vším majetkem. Ohořelé trosky se stanou symbolem
jeho osamělého života, který se už chýlí ke konci. Fredrik se nastěhuje do starého přívěsu po dceři a hned si objedná nové holínky. Když mu dcera přijede na pomoc a zkontaktuje ho sympatická novinářka kvůli rozhovoru pro místní noviny, obrátí se Fredrikovi život vzhůru nohama.

Ta druhá – Marta Rojalsová
nakladatel: Host
společenský román

Výjimečný román o tajemství, vztazích a nutnosti zapomínat...
Anna je osmatřicetiletá grafička. Žije v Barceloně se svým přítelem Manelem.Je to tvrdá žena postrádající empatii, která se neustále snaží najít ve svém životě rovnováhu. Ona i Manel patří ke generaci, která vyrostla v době ekonomického růstu a kterou k zemi srazila krize ve Španělsku. Manel přišel o zaměstnání, nastěhovala se k nim jeho sestra a Anna mezitím potkala Tea, neslyšícího jednadvacetiletého muže, s nímž má poměr. Ale proč? Ekonomická krize, mateřství, izolovanost i sociální sítě, tajemství a konec všech tužeb — Marta Rojalsová svižnýma osobitým stylem, se smyslem pro humor a skvělými dialogy ukazuje současnost i minulost jako přesné mechanismy,neúprosně se stahující kolem hlavní hrdinky, která se snaží něco udělat se svým životem.

Odloučení – Katie Kitamura
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Jejich manželství se rozpadlo, ale zatím si to nechávali pro sebe... Christopher odjíždí do Řecka za prací a jeho manželka se ho po čase vydá hledat – na popud své tchýně, která se synovi nemůže dovolat. Je to trochu podivná výprava: pro vypravěčku se cesta stává příležitostí k poslední rekapitulaci vyhaslého manželství. Přijíždí s odhodláním požádat Christophera o rozvod, v téměř opuštěném hotelu však nenachází ani svého chotě, ani klid na přemýšlení. Pak je ale Christopher nalezen mrtvý u cesty do nedaleké vesnice. Je teď z manželky exmanželka, nebo už jen vdova? Zprvu banální příběh o důvěře a nevěře nabírá hloubku a sílu, která dokáže ohromit i ochromit.

Kvůli tobě i zhubnu – Ellen Bergová
nakladatel: Ikar
humor, satira

Pětačtyřicetiletá Niki je kulatá a spokojená.
Náhle se jí však zhroutí svět. Mladičká podvyživená zmije jí chce odloudit manžela. Niki je konfrontovaná s osudovou otázkou všech žen: Jsem příliš tlustá? 
Po létech baculaté idylky se rozhodne bojovat. Naordinuje si odtučňovací pobyt, kde najde útěchu nejen u obézních družek v neštěstí, ale i u Lea, muže velikosti XXL. A je tu také Mario, vysoce erotický masér shiatsu. 
Je snad hubnutí nový druh sexu? A co vlastně je a není sex? Niki svádí nelítostný boj o pravou lásku.

Cizí ložnice – Katarína Gillerová
nakladatel: Motto
společenský román

Poutavý příběh od nejprodávanější slovenské autorky...
Radka pracuje v realitce a jednoho dne se po návštěvě luxusní vily probouzí v nemocnici. Nepamatuje si, co se přesně stalo, jen cítí, že s inženýrem, který chce dům koupit, si začíná rozumět. Že by ji konečně potkalo štěstí a ona mohla zapomenout na nelehké dětství bez maminky i na nevydařené vztahy s muži? Chvíli má naději, ale brzy se situace znovu zkomplikuje a Radka musí čelit nečekaným problémům.

Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě – Meik Wiking
nakladatel: Jota
psychologie

Zapojte se do revolučního tažení za štěstím! Autor světového bestselleru Hygge – Prostě šťastný způsob života přichází s dalšími inspirativními nápady a návrhy, jak dosáhnout většího štěstí. Vezme nás na výpravu za pokladem jménem Lykke, tedy hledáním a nalézáním dobra, které ve světě kolem nás ještě je.
Dánové jsou sice nejšťastnější národ na světě, ale štěstí jako takové není výhradně dánské. Kultury po celém světě mají své jedinečné cesty vedoucí ke spokojenému a naplněnému životu. Meik Wiking v rámci práce v Institutu pro výzkum štěstí v Kodani procestoval celý svět od Dubaje po Finsko, Ria de Janeira po Bhútán, Jižní Koreje po USA a hledal tajemství těch nejšťastnějších lidí.
V knize Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě definuje Meik šest stěžejních faktorů, které vysvětlují valnou většinu rozdílů ve štěstí na světě, a to pospolitost, peníze, zdraví, svobodu, důvěru a laskavost. Zkoumá, jaké kroky můžeme podniknout, abychom vedli šťastnější život. Zjišťuje, že se budeme cítit pohodověji a spokojeněji, pokud jen trochu změníme chování, ať už je to stolování po francouzském vzoru (kdy posedíme kolem stolu a vychutnáváme každý okamžik) či tančení tanga jako Argentinci v Buenos Aires.
S vřelostí a důvtipem sobě vlastním zkoumá Meik Wiking rozdíl ve štěstí u rodičů a u bezdětných párů, kolik peněz skutečně potřebujeme na „pořízení štěstí“, jak být zdravější, aniž bychom museli do fitness centra, jak se naučit budovat důvěru a spolupráci, jak si můžeme pomoct tím, že pomůžeme jiným, a proč naše očekávání často převáží skutečnost. Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě v sobě snoubí výsledky výzkumů i osobní příběhy a je globální mapou radosti, která nabízí nový přístup k dosažení každodenního štěstí, které nám nepřinese jen hezčí život, ale pomůže nám vybudovat lepší společnost i lepší svět.

S každou padající hvězdou – E. Susan McClellandová, Sungdžu Lee
nakladatel: Jota
světová současná literatura

Přežil jsem dětství a dospívání v Severní Koreji.
S každou padající hvězdou je hutně podaná autobiografie severokorejského chlapce jménem Sungdžu, který se ve dvanácti letech musel naučit žít na ulici a postarat se o sebe. Aby vůbec přežil, vytvořil s několika dalšími dětmi gang, naučil se krást, prát se, žebrat i jezdit nákladními vlaky. Sungdžu barvitě líčí svůj drsný příběh a popisuje, jaké to je, když si nedospělý kluk musí najednou vystačit se skupinkou „bratrů“ z ulice, hladovět a prožívat strach z věznění nebo i popravy. Naděje je často jediné, čeho se dá držet. Tyto poutavé vzpomínky rozkrývají mladému čtenáři odlišnou kulturu, kde mnohé z toho, co považujeme za samozřejmé, vůbec neexistuje.

„V jedenácti letech jsem přišel skoro o všechno: o rodinu, o svoje sny i o vzdělání. Ale neztratil jsem úplně všechno. Pořád jsem měl naději, že se zase setkám s rodiči. A tohle přání jsem si opakoval vždycky, když jsem zahlédl, jak padá hvězda.“

Mucholapka – Dominik Dán
nakladatel: Slovart
detektivka

V dalším z detektivních příběhů Dominika Dána Mucholapka, který volně navazuje na předchozí román Moucha, se detektivové z oddělení vražd vrací k případu, který jim už rok nedává spát – záhadné smrti mladé dívky Cley Petresku. Vyšetřování, které se dostalo do slepé uličky, Richardu Krauzovi a jeho parťákům neulehčují ani ostatní kriminální případy, kterých se v letním období vyrojilo hned několik. Muž – Bestie, který vraždí ženy brutálním způsobem přímo v jejich bytech, je zaměstnává na sto procent. V jeho stínu se však obratně pohybuje další muž, který stejně tak nemá s ženami žádné slitování…

Neuvěříte, co se stalo potom – James Goss
nakladatel: Slovart
Young Adult, New Adult

Na motivy seriálu Class, podle námětu Patricka Nesse...

Druhá kniha z volně navazující série inspirované seriálem Class se světa kultovní ságy Doctor Who zavede čtenáře do školy Coal Hill. Všichni studenti tu najednou poslušně plní výzvy webové stránky, kterou spravuje miláček vlogerského světa Seraphin. A výzvy jsou čím dál brutálnější a nebezpečnější. Nejdřív vedou ke rvačkám, potom začnou ohrožovat život. Až nakonec několik lidí zmizí. Když webová stránka začne rozdělovat i Aprilinu partu, rozhodně se dívka, že na vlastní pěst vypátrá, kdo za tím vším stojí. Ke své hrůze zjistí, že svět už není takový, jako byl dříve. A neuvěříte, co se stane potom.

Nejdelší den Adama T. – Patrick Ness
nakladatel: Slovart, #booklab
Young Adult, New Adult

Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.
Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je kon?ikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný kon?iktů, útěků a vysvětlování. Den plný sexu, lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

Poslední paní Parrishová – Liv Constantine
nakladatel: Domino
thriller

Získali jste všechno, co jste kdy chtěli?
A je to takové, jak jste si představovali?
Opravdu?

Hrdinka této knihy vám nedá spát. Je jako talentovaný pan Ripley s chromozomem XX.

Amber Pattersonová už toho má dost. Příšerně ji nebaví být taková nula: tuctová, téměř neviditelná žena, kterou každý přehlíží. Přímo před očima má vzor toho, jak by mohl její život vypadat. Jak by měl vypadat.
Daphne Parrishová je blonďatá bohyně, která bere svůj luxusní život jako naprostou samozřejmost. Společně se svým manželem patří k místní honoraci, mají peníze, moc, obdiv, navíc dvě krásné dcerky... Proč by někdo měl mít všechno, zatímco jiný nemá nic?
Amber by se při pohledu na Daphne možná zadávila závistí, ale to se nestane. Má totiž plán, jak sladký život své sokyně postupně nahlodat a zničit, aby mohla v závěru nastoupit na její místo.
Podaří se jí proniknout do rodiny Parrishových a zanedlouho se stává Daphninou blízkou přítelkyní. Ráda přijme pozvání, aby s nimi jela na dovolenou, protože jí to skýtá vítanou příležitost ke sblížení se šarmantním Jacksonem. Všechno jde naprosto hladce... ale pak Amber dostihne pečlivě skrývané tajemství z minulosti, které by mohlo její krásný plán úplně zničit. Něco takového ona ale odmítá připustit. A tehdy začne opravdové peklo.
Psychothriller Poslední paní Parrishová nás provádí nejtemnějšími zákoutími lidské mysli a prostřednictvím celé řady nečekaných zvratů můžeme až do konce jenom hádat, jak to všechno nakonec dopadne.

Co zbylo z mojí sestry – Nuala Elwood
nakladatel: Domino
thriller

Kate strávila posledních patnáct let ve válečné zóně. Psala reportáže o nenávisti a brutalitě, teď se však vrací domů. Ne z vlastního rozhodnutí, ale protože jí zemřela matka. Pohřeb už nestihne; sestra jí dala vědět pozdě. Vlastně ji to ani neudivuje, nikdy neměly dobrý vztah.
V rodném domě by se měla cítit bezpečně, ale opak je pravdou. Všude na ni doléhají děsivé vzpomínky. V sousední zahradě vídá dítě, které by tam podle všeho nemělo být. Dějí se jí věci, které jsou velmi podivné a znepokojivé. A tehdy začne Kate pochybovat, jestli se nepomátla. Nemá se komu svěřit. S kým se poradit. Sestra nepřichází v úvahu, ta utápí v alkoholu žal nad tím, že před pár lety zmizela její dospívající dcera. Ještě že je tady sestřin manžel Paul, ten jediný je aspoň trochu nápomocný.
Přesto se Kate ocitá na pokraji zoufalství. Neví, jestli je to, co vidí, skutečnost, nebo výplod její mysli. Jako by už nic nebylo takové, jakým se jeví. Dochází k jediné jistotě – že něco je zatraceně špatně. Zbývá otázka, jestli v sobě bude mít dost síly odhalit pravdu.

Kde příběh končí – Alessandro Piperno
nakladatel: Omega
světová současná literatura

Když Matteo Zevi náhle odešel do Kalifornie, aby se zbavil dotěrného lichváře, jeho život byl vzhůru nohama. O dvacet let později se vrací do Říma stejně nečekaně, jako před lety odešel. Ale jeho návrat zatřese životy blízkých ještě víc, než když utekl.
Během života v Los Angeles měl Matteo několik pochybných „zaměstnání“: zajišťoval catering pro filmovou společnost produkující porno nebo se ženil a rozváděl s ženami, které potřebovaly zelenou kartu.
Opuštěná první manželka a děti se zatím snažily jít dál. Jeho nejstarší syn Giorgio otevřel Orient Express, nejpopulárnější klub v Římě, a nyní se těší na prvního potomka. Jeho dcera Martina si vzala povaleče, ale problémy jí začaly v momentu, kdy políbila Benedettu, sestru jejího manžela. Matteova druhá žena Federica je jediná, která na něj nezapomněla, a úzkostlivě čekala na jeho návrat.
A zatímco každý má starosti s rozmotáváním nitek svých vlastních životů, historie se náhle přihlásí a všední každodenní rutinu všech zúčastněných převrátí vzhůru nohama hrozným způsobem...

Neplakej – Mary Kubica
nakladatel: Omega
thriller

ELEKTRIZUJÍCÍ PŘÍBĚH O PODVODU A POSEDLOSTI OD AUTORKY BESTSELLERŮ HODNÁ HOLKA A ANDÍLEK

Pohřešovaná dívka...
Chicago: Jednoho dne brzy ráno zmizí beze stopy ze svého bytu Ester Vaughanová. Její spolubydlící Quinn hledá stopy, ale jediné, co objeví, je schovaný dopis nadepsaný „Miláčku,“ který obrátí vzhůru nohama všechno, co o Ester věděla.

Cizinka...
Jezero Michigan:
V poklidné kavárně, kde pracuje osmnáctiletý Alex Gallo, se objeví tajemná dívka. Od prvního okamžiku ho přitahuje. Co však začíná jako nevinná zamilovanost, rychle přerůstá v něco mnohem zlověstnějšího.

Jsou obě dívky těmi, kterými se zdají?

Jak Quinn, tak Alex si brzy začnou pokládat otázku, jestli tu druhou osobu vlastně znají? A pokud ne, jak si můžou být jistí, že jim říká pravdu?

Hraj mrtvého – Julia Heaberlin
nakladatel: Omega
thriller

"Drahá Tommie, přemýšlela jste někdy o tom, kdo vlastně jste?"

Dopis začínající touto větou dostala Tommie McCloud jen několik dní po smrti otce a převrátil jí život vzhůru nohama. Žena, která dopis napsala, tvrdí, že Tommie je její dcera, kterou neznámý člověk, když byla ještě dítě, před jednatřiceti lety unesl.
Tommie chce věřit tomu, že je to podvod, ale ať chce nebo nechce, je vtažena do hrůzné minulosti: vyvraždění rodiny v Chicagu, vraždy oklahomské královny krásy a únosu dívky jménem Adriana. Tommie svádí boj s časem, neviditelný stalker ji pronásleduje a tajemství zůstává uzamčené v demencí postiženém mozku staré ženy, o které si Tommie vždycky myslela, že je její skutečnou matkou.

Skrytá píseň – Valentina Nazarova
nakladatel: Omega
thriller

Fanoušky Dívky ve vlaku pohltí tento záhadami naplněný thriller v rytmu kytar. Atmosféra rostoucího neklidu, ponuré prostředí nudného předměstí v Anglii rozhýbe zápletka plná zvratů. Ponořte se do zákulisí rock-n-rollu a prozkoumejte pokrevní pouta, talent, fanatické fandovství a zradu.
Jednadvacetiletá Nika Lukina studuje v Londýně. Je krásná, temperamentní a má vše, co chce, nebo to alespoň dokonale předstírá. Nika má tajemství. Když jí bylo třináct, její milovaná starší sestra Jenya zmizela v malém městečku ve střední Anglii. Jediná věc, která Nika má, je sbírka ikonických rockových alb. Podle nich utvořila svou osobnost: vnímání krásy, lásky, života a svého vlastního já.
Snaží se nemyslet na to, co se stalo. Až jednoho dne, těsně před Velikonocemi, ji minulost dostihne strašným způsobem, takže jí nezbývá než zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Nika zveřejní sestřinu starou fotku na Facebooku v naději, že by ji někdo mohl poznat. Téměř okamžitě obdrží odpověď od ženy, která tvrdí, že byla nejlepší kamarádkou Jeniy, a Nika se vydává vlakem do Notownu, města, kde její sestra žila...

Dívka na sněhu – Danya Kukafka
nakladatel: Plus
thriller

Úspěšný debut mladé Newyorčanky poodkrývá děsivá tajemství jednoho maloměsta.
V coloradském městečku je nalezena zavražděná středoškolačka. Hrůzný čin otřese tamními obyvateli. Atmosféru plnou strachu a podezření prožívá každý po svém – dospívající Cameron, jenž byl mrtvou dívkou posedlý, spolužačka Jade, která ji nenáviděla, a vyšetřující policista Russ. Všichni tři se však musejí vypořádat s vlastním životem a démony, kteří je sužují. Každý z nich totiž skrývá nějaké tajemství. Kým člověk je, když se nikdo nedívá?

Na lovu – Meagan Spooner
nakladatel: CooBoo
fantasy

Když se Kráska vydá na lov Zvířete... Mrazivé převyprávění oblíbené pohádky.
I když Kráska vyrostla mezi šlechtici, zná tajemství lesa lépe než kdokoli jiný. Poté co její otec přijde o majetek, musí se i se sestrami odstěhovat pryč z města. Uleví se jí, protože v lese se už nemusí dál přetvařovat. Jenže při lovu její otec zmizí a Kráska nemá na vybranou. Vydává se ho hledat a stopuje tajemné Zvíře až do jeho království, do světa z pohádek, který ji může zničit, nebo spasit. Ale kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

Replika – Lauren Oliverová
nakladatel: CooBoo
Young Adult, New Adult

Individualita? Lidskost? Odpovědi najdete v ohromujícím románu autorky trilogie Delirium.
Lyra Z dálky vypadá Institut sídlící na soukromém ostrově poblíž Floridy poklidně a skoro krásně. Když se ale podíváte blíž, najdete zavřené dveře a značky upozorňující na biologické riziko. Ve skutečnosti se tam nachází utajované vědecké středisko, v němž se nachází se nachází tisíce replik, neboli lidských modelů, kteří se tam rodí a vyrůstají a které přitom pozorují a zkoumají. Institut je však nečekaně napaden a dvěma zkoumaným objektům, dívce Lyře – neboli číslu 24, a chlapci číslo 72, se podaří uniknout. Společně se vydají do neznámého prostředí venku, kde potkají Gemmu, jež se sama vydala na nebezpečnou cestu. Když se Lyra snaží pochopit, k čemu vlastně sloužil Insitut, odkrývá tajemství, která změní život oběma dívkám. Gemma Gemma doposud strávila většinu svého života po nemocnicích. Dřív bývala malou, věčně nemocnou holčičkou. Teď je z ní osamělá dívka, jejíž život ohraničuje domov, škola a její nejlepší kamarádka April. Poté, co ji téměř unese cizí člověk tvrdící, že ji rozhodně zná, začne Gemma zkoumat minulost své rodiny. Zjistí, že její otec byl zapojen do výzkumu v záhadném Institutu. Aby nalezla odpovědi na své otázky, vydá se na Floridu, kde narazí na dva lidské modely – repliky, čísla 24 a 72. Když se snaží pochopit, co se dělo v Institutu, dozví se o sobě i o své rodině děsivé tajemství, které může zničit vše, co je jí drahé. Příběhy obou dívek se navzájem zrcadlí a každý z nich obsahuje detaily důležité pro ten druhý. Mohou být čteny na přeskáčku po kapitolách, nebo postupně jako dva nezávislé texty.

Osmý příchod syna – Petr Hroch Binder
nakladatel: Nosková Věra
česká současná literatura

Tomáš je normální kluk, vlastně muž a někdy také táta. První syn se mu narodil ve dvaceti letech, poslední v šedesáti. Každý v jiné době, v jiné rodinné situaci. Ke každému ho pojí jiné pouto. Ale všechny miluje.
Osmý příchod syna je o lásce, nenávisti, nevěrách, vzestupech i pádech. Příběh jednoho člověka, který se snaží být tátou, ale moc mu to nejde. Snaží se být manželem, ale také nic moc. A zjevně nechce ani neubližovat… Přesto se nevzdává. Vždy je poněkud nad věcí, trochu furiantský a do všeho jde naplno. Mockrát si nabije nos, ale nelituje. Tomáš S. prostě žije nadoraz.

Počátek – Dan Brown
nakladatel: Argo
thriller

Harvardský profesor symbologie Robert Langdon přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který „navždy změní tvář vědy“. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace; pečlivě naplánovaný večer se však najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen.

Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen z Bilbaa uprchnout; doprovází ho při tom Ambra Vidalová, elegantní ředitelka muzea, která Kirschovi pomáhala provokativní společenskou akci zinscenovat. Společně se vydají do Barcelony za nebezpečným úkolem: nalézt záhadné heslo, s jehož pomocí odhalí Kirschovo tajemství. V cestě jim však stojí zákeřný nepřítel, který se nezastaví doslova před ničím…

1352 V plamenech – Philippe Favre
nakladatel: Argo
historický román

Román o lékaři jménem Guillaume Perronet, jenž ve čtrnáctém století působil v kantonu Valais a postavil se do čela vzpoury proti bezpráví a tyranskému vládnutí biskupa Guicharda Tavela i proti vojenským zásahům savojského hraběte. Zastání našel v osobě Karla IV., římského císaře a českého krále. Phillippe Favre vykreslil velkolepý historický román hodný Alexandra Dumase staršího; napínavý, romantický a vtipný příběh zalidněný hrdiny fiktivními i historicky doloženými, již se vydávají po pěšinách vinoucích se k vrcholům Alp i po cestách vedoucích okouzlující krajinou údolí Rhôny, plnou opevněných hradů, kostelů, usedlostí a vinic.

V lidožroutově zahradě – Leila Slimani
nakladatel: Argo
světová současná literatura

Je mladá, krásná, úspěšná. Má zajímavou práci novinářky, milujícího manžela a roztomilého synka. Tak proč ty stále hlubší kruhy pod očima? Adele Robinsonová, tajemná antihrdinka Leily Slimaniové, neuroticky podvádějící manžela, kdykoli se jí naskytne příležitost, je žena s nejasnou diagnózou. Zmítaná mezi neustálým strachem a chorobnou touhou po uznání, vůlí vzepřít se nástrahám a slastí jim podlehnout, potácí se mezi pohodlím měšťáckého života, které potřebuje, ačkoli jím pohrdá, a obsesivní nezřízeností, která ji zraňuje.

Opravdově, šíleně, řecky – Mandy Baggot
nakladatel: Baronet
společenský román

Letní lásky z dovolených nemívají dlouhý život. Ledaže byste se zamilovali opravdově, šíleně a řecky!

Ellen ještě před nedávnem měla skvělou práci, peníze a přítele, ale najednou o všechno přišla. Na kouzelný ostrov Korfu si přijela vyčistit hlavu, zahojit zlomené srdce a hlavně pomoci mladší sestře Lacey zorganizovat nadcházející svatbu. V hotelu Blue Vue však patří k all-inclusive nabídce taky přitažliví muži. Jeden je zkušený svůdník, druhý je plný záhad a tajností. Jenže i Ellen ukrývá velké tajemství – kdyby vyšlo najevo, mohlo by ji navždycky zničit.
Dovolená najednou pro obě dívky nabere nečekaný spád, zvlášť když se v hotelu objeví nečekaní hosté, kteří pořádně zamíchají kartami. Zamilované i bláznivě vtipné scény vystřídají okamžiky, kdy jde doslova o život!
Jak se „chladná Angličanka“ Ellen vypořádá s novu situací? Vždyť přece ona o vztah vůbec nestála! Dokáže překonat zátěž minulosti a žít taky někdy srdcem a ne stále jen rozumem? A která ze sester se nakonec dočká své velké tlusté řecké svatby? Žhavá připomínka řeckých prázdnin v románu Mandy Baggot přináší romantiku, humor i napětí.

Zvířecí detektiv – Tom Watkins
nakladatel: Baronet
světová současná literatura

SKUTEČNÉ PŘÍBĚHY O POHŘEŠOVANÝCH A VYPÁTRANÝCH DOMÁCÍCH MAZLÍČCÍCH
Každý majitel domácího mazlíčka zná onu trýznivou úzkost, když se jeho milovaný společník znenadání ztratí. Ale žádný strach: Tom Watkins, bývaly policista, z něhož se stal nefalšovaný zvířecí detektiv, je připravený zatoulaného chlupáče vypátrat a přivést zpátky domů.
Ať už použije audiozáznam hlasu majitele, některou z důmyslných metod k vylákání kočky z úkrytu, rekonstrukci únosu, zveřejněnou na sociálních sítích, anebo pronajme letadlo s informačním transparentem – Tom udělá všechno pro to, aby se čtyřnohý člen rodiny ve zdraví a v pořádku shledal se svým ustaraným páníčkem.
Zvířecí detektiv líčí úspěchy a úskalí i chvilky štěstí a zklamání v průběhu dvaceti let činnosti Tomova týmu, od počátečního amatérského, ale nadšeného úsilí, až po vznik agentury se zkušenými a profesionálními vyšetřovateli.

Poldark – Zatmění – Winston Graham
nakladatel: Baronet
historický román

Ross Poldark se po řadě osobních i finančních ztrát snaží zajistit svou ženu Demelzu a syna Jeremyho, ale stále naráží na svého úhlavního nepřítele, mstivého bankéře a podnikatele George Warleggana. Hluboce zakořeněná vzájemná nenávist obou mužů dostává další rozměr po Georgeově sňatku s křehkou Elizabeth, Rossovou první láskou a vdovou po jeho bratranci, která přivádí na svět dítě a zjišťuje, že její manželství s bezcharakterním, všeho schopným zbohatlíkem dostává první trhliny. Zlá krev mezi oběma rodinami zasahuje i do rodícího se vztahu mezi Demelziným bratrem Drakem, synem nuzného horníka, a Elizabethinou příbuznou Morwennou, která žije s Warlegganovými jako vychovatelka jejich syna. Jediné uklidnění nastává mezi Rossem a jeho ženou Demelzou, kteří k sobě po překonaných tragédiích a hlubokém rozkolu způsobeném Rossovou nevěrou znovu nacházejí cestu, a dokonce k sobě mají blíž než dříve. Do jejich života však zasáhne válka, když Ross zjistí, že jejich přítel doktor Dwight Enys upadl do francouzského zajetí, a vydá se ho osvobodit.
Stejně obětavě se snaží pomáhat svým zbídačelým sousedům, zasaženým krizí a chudobou, která sužovala Cornwall koncem 18. století.

Slečna M. – Caroline Woodsová
nakladatel: Fragment
společenský román

Dvě sestry, dva osudy, které rozdělila válka.
Berlín 1938 Sestry Berni a Greta vyrůstaly společně v berlínském sirotčinci. Pak ale do jejich životů vstoupí válka. Berni si začne vydělávat jako prodavačka cigaret v nočních klubech – svérázných kabaretech, ve kterých jsou porušována veškerá tabu a mnohé je dovoleno. Greta nastoupí na zdravotnickou školu. Když je nacisty donucena pomáhat při zrůdných lékařských experimentech, rozhodne se, že nastal čas rodnou zemi opustit. Nehodlá však odejít sama, bez sestry. Vše ale dopadne jinak než plánovaly. Rozhodnutí, která učiní, změní jejich vztahy i životy. Navždy. Jižní Karolína 1970 Jednoho dne dostane Janeen Moorová do ruky dopis adresovaný její matce. Je to zpověď s naléhavou prosbou o odpuštění, kterou napsala neznámá Němka. Jakou roli sehrála v tomto příběhu její matka? A proč ji tak rozrušila nedávná zpráva o tom, že byl v Americe spatřen bývalý německý důstojník SS?

Srdce v kleci – Román o něžném rváči Janu Nerudovi – Otomar Dvořák
nakladatel: Fortuna Libri
historický román

Zahoďte veškeré školní představy o rozšafném pánovi s plnovousem a hůlkou, jenž laskavě popisuje komické figurky malostranských obyvatel! 
V tomto příběhu poznáte skutečného Jana Nerudu, mladého rebela, vzpurného darebáka a výtržníka, znalce pivnic a vináren, cynického ironika, vášnivého tanečníka, svůdce žen a prokletého básníka, jenž dlouho a bolestně hledal své místo v životě, jenž prožíval osudové a nešťastně končící lásky, často se pohyboval po tenké hraně mezi životem a smrtí, aby konečně našel svou cestu, která nejen obrazně, ale naprosto reálně mířila ke hvězdám.

Opatrné city – Nora Roberts
nakladatel: HarperCollinsPolska
romantika

2 příběhy v 1 knížce

Nedokončená záležitost
Vanessa, světoznámá pianistka, se po smrti otce vrací do rodného města, aby se tu po dvanácti letech znovu setkala s matkou – a našla odpovědi na řadu otázek, jimiž se tak dlouho trápila. Konečně se dozvídá pravdu o tíživé a pohnuté matčině minulosti i důvodech, které vedly její studentskou lásku Bradyho k tomu, že ji opustil. Vanessa se teď s Bradym pomalu sbližuje, ale navázat důvěrný vztah se bojí. Sama ještě neví, co podnikne s vlastním životem…

Láska pro vítěze
Johanna je úspěšná televizní produkční. Stálo ji nemálo úsilí prosadit se ve světě, v němž prim hrají muži, a je na svůj úspěch patřičně hrdá. Poučena příkladem svého otce, věhlasného producenta, nevěří v trvalost vztahů a vyhýbá se mužům, zejména těm ze světa showbyznysu. Potom však potkává Sama, talentovaného herce, jehož hvězda strmě stoupá. 
Samovi cit neomylně říká, že pod maskou nepřístupné, ambiciózní a soběstačné produkční se skrývá křehká, citlivá a po lásce toužící žena. Zároveň tuší, že Johanna v sobě nosí jakési dávné tajemství, které jí brání opravdu milovat.

Dračí náhrdelník – Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba
historická detektivka

V průběhu okázalé slavnosti, kterou na svém hradě uspořádá Jaroslav ze Šternberka, zmizí jeho krásná neteř Elška, manželka veverského purkrabího Drslava. Mezi hosty to vyvolá posměch, protože nemá pověst ctnostné manželky, jenže její manžel vyhledá Oldřicha z Chlumu a se slzami v očích ho prosí o pomoc. Domnívá se, že jeho žena Elška neutekla, ale někdo ji unesl. Záhy poté je nalezen zavražděný trubadúr, který se jí předešlého večera dvořil. Společnost obviňuje z jeho smrti Drslava. Vše by vypadalo jako banální příběh msty podváděného manžela, pokud by mezi věcmi onoho trubadúra nenašel Oldřich z Chlumu důkaz, že jde o záležitost nanejvýše tajemnou.

Umírající detektiv – Leif G. W. Persson
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Lars Martin Johansson, bývalý šéf Národní kriminální policie a legendární vyšetřovatel, mezi kolegy známý jako „muž, který vidí za roh“, je už v důchodu. Jednoho dne je stižen mozkovou příhodou, ale naštěstí je do nemocnice dopraven včas. O tři dny později se probere z kómatu, částečně ochrnutý. Během konzultace s neuroložkou přijde řeč na pětadvacet let starý případ vraždy devítileté dívenky, který byl krátce předtím prohlášen za promlčený. Starý dobrý Johansson znovu začne s vyšetřováním, které vede přímo z nemocničního lůžka. Touží po tom, aby bylo spravedlnosti konečně učiněno zadost, ale zároveň tuší, že právě řeší poslední případ svého života.

Bojovnice – Lesley Pearse
nakladatel: Moba
společenský román

Russell, 1938
Mariette je vzdorovitá, neústupná a sebestředná sedmnáctiletá dívka. Malé město Russell na Novém Zélandu, plné klepů, nevytváří dostatečný prostor pro Mariettiny ambice a její oddaní rodiče se obávají o dceřinu reputaci. Svět je na pokraji války a výlet do Evropy se stává riskantním, ale jiné možnosti se zdají ještě horší, a tak je Mari poslána do Londýna na návštěvu ke strýci Noahovi. Mari, které byla od dětství poskytována neobvyklá svoboda, se rychle zamiluje do Morgana, pohledného stevarda na lodi. Jakmile však dorazí do Londýna, objeví se další pokušení...

Sůl do rány – Becky Masterman
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Brigid Quinnová, bývalá agentka FBI, už se šťastně usadila v Tucsonu a svou rodinu na Floridě moc často nenavštěvuje. Jenže její někdejší parťačka od policie Laura Colemanová - žena, jíž zachránila život a která zase zachránila život Brigid, nyní na Floridě žije. Když tedy Laura zavolá kvůli případu, jenž se nevyvíjí dobře, Brigid neváhá nastoupit do letadla.Laura přerušila službu u FBI a dobrovolně pracuje pro právnickou skupinu, která se snaží dokázat nevinu člověka, jehož čeká trest smrti za vyvraždění rodiny. Laura je pevně přesvědčená, že nic neudělal, ale Brigid si tak jistá není - ovšem datum popravy se neúprosně blíží, takže musí jednat rychle, chtějí-li najít důkazy, které by ho mohly zachránit, než bude pozdě…

Noc – Bernard Minier
nakladatel: XYZ
thriller

Čtvrté pokračování bestsellerové série s kriminalistou Martinem Servazem...
Během vyšetřování vraždy na ropné plošině narazí norská inspektorka Kirsten Nigaardová na sérii fotografií. O pár dní později sedí v toulouské kanceláři kriminalisty Martina Servaze, který si snímky se zájmem prohlíží. Je na nich on sám zachycený objektivem nepolapitelného sériového vraha Juliana Hirtmanna. To ale není vše. Na dalším snímku je malé dítě, Gustav. Pro Kirsten a Martina začíná děsivá výprava s ještě děsivějším nepřítelem na jejím konci.

Odhalená tvář – Sidney Sheldon
nakladatel: Alpress
krimi, detektivky

Proslulý psychoanalytik Judd Stevens stojí před nejzávažnějším případem své kariéry. Dva lidé z jeho blízkosti byli zavražděni. Vyřizuje si s ním účty někdo nervově labilní, komu nedokázal pomoci? Je snad on sám dalším cílem? Než vrah udeří znovu, musí Judd proniknout do jeho mysli, nebo bude z vraždy obviněn právě on.



Vzdálená řeka – Barbara Woodová
nakladatel: Alpress
společenský román

Schallerovi a Newmanovi jsou odvěkými nepřáteli. Když se na pozemku Schallerových najde lidská kostra, je zřejmé, že se jedná o oběť odporného zločinu. Nenávist mezi rodinami vzplane mohutným plamenem a na denní světlo se vynoří děsivá tajemství, kterým by bylo lépe ve věčné tmě.




Vařila jsem pro Picassa – Camille Aubray
nakladatel: Metafora
společenský román

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provence
Provence, jaro 1936: v přímořském městečku Juan-les-Pins panuje mimosezonní klid. Sedmnáctiletá Ondine, matčina pravá ruka, pracuje ve vyhlášené rodinné restauraci Café Paradis. Příjemným vytržením je pro ni nový zákazník z Paříže, slavný Pablo Picasso, vystupující pod falešným jménem. Ondine mu v pronajaté vile připravuje obědy.
Picasso se ocitá na životní křižovatce a tajný pobyt u moře v Provence mu může jenom prospět. Ondine začíná díky němu objevovat své schopnosti, talent i touhy. Setkání s Picassem ovlivní její život na dlouho dopředu, přestože každý z nich jde dál svou cestou.
New York, současnost: úspěšná hollywoodská maskérka Céline přijíždí na Vánoce domů a dozvídá se od matky, že její babička Ondine kdysi vařila pro Picassa. Pod vlivem náznaků o tajemné rodinné historii se vydává na jih Francie. V omamné atmosféře Azurového pobřeží a za pomoci několika excentrických přátel z kurzu vaření se Céline konečně může otevřít budoucnosti. Objevuje pravdu nejen o sobě a své rodině, ale také odvahu důvěřovat vlastní intuici.
Vařila jsem pro Picassa je čtivý román plný barev a překvapivých dějových zvratů, který vypráví o umění, provensálské kuchyni, rodinných vztazích a síle tvůrčího přístupu k životu. Podmanivý příběh, inspirovaný jediným málo známým obdobím Picassova života, proplétá fiktivní postavy s historickými v kulisách kouzelné jižní Francie.

Vybrali jste si? Já se těším a doufám, že konečně opravdu vyjde Bojovnice od Lesley Pearse. Těším se taky na novou Becky Masterman, na obě novinky z Domina, zaujalo mě Odloučení od Odeonu, Slečna M. od Fragmentu, no jak vidíte, můj seznam roste a roste.

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Tyhle tvoje články mám prostě naprosto nejradši, Šári, absolutně nechápu, kde bereš čas a píli, sepsat to pro nás. Obrovský dík :) Nicméně... Možná bych měla přestat číst :D vždycky mám pocit, že si žádné knížky kupovat nepotřebuju, a pak zjistím, že jich chci aspoň pět :D
    Z dnešního výběru chci určitě zkusit Někdo cizí v domě (mimochodem ten překlad je podle mě hrozný - jakože A stranger in the house přeložit jako Někdo cizí v domě...nevím, na mě kostrbaté, tak doufám, že tak nebude celý překlad) a zaujal mě taky Cizinec. Z Domina mi má dorazit Co zbylo z mojí sestry a do čtvrtice uvedu novinku od Joty S každou padající hvězdou, to vypadá báječně :)
    Měj se moc krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc díky, těší mě, že se na můj blog ráda vracíš :) Jinak favority taky mám, jak sis určitě všimla, jen to budu muset ještě přehodnotit, knihovna, bohužel, vážně není nafukovací :))

      Vymazat
  2. To je vážně spousta skvělých knih. Minimálně polovina mě hodně zaujala. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsme trochu doufala, že ě třeba nic nazaujme, a nakonec přece jen:
    Někdo cizí v domě (P.S. máš to u sebe v názvu přeházené) :-)
    Slečna M, Poslední paní Parrishová, Cizí ložnice, Hraj mrtvého - to je tak nějak výčet toho, co by se mi mohlo možná zamlouvat.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, díky za upozornění, vůbec jsem si nevšimla :)) Já Shari Lapenu asi pokoušet podruhé nebudu, nicméně názory na knihu si ráda přečtu :)

      Vymazat
  4. Pořádná nálož novinek! Já osobně jsem zvědavá na novou Lapenu, kterou už mám nachystanou a strašně mě láká i Na lovu, hlavně tedy na první pohled kvůli obálky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Bůh Ti žehnej za tyhle přehledy, já už to dohromady dávat přestala. Únorové novinky vypadají skvěle, já se samozřejmě těším na věci z Domina, to je klasika, ale taky mě láká Odloučení a určitě si pořídím Počátek :) A přemýšlím nad tou Někdo cizí v domě, ale nevím, byla jsem z Manželů dost zklamaná, tak jestli mám vyhazovat peníze... Když zas bych byla zvědavá, jestli se autorka trochu posunula, chápeš :) No dilema! :D
    Měj se moc krásně, Šári :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥