úterý 20. března 2018

Knižní přírůstky – březen#2

Krásné slunečné odpoledne, milí knihomolové :)

Březen začíná být bohatý na přírůstky, takže mám pro vás další rozbalovací článek. Minulý týden mě opět překvapilo nakladatelství Paseka nečekaným balíčkem. Obsahoval tři novinky a pokud o nich chcete vědět něco víc, čtěte dál...

Takže tyto tři krásky mi dorazily. Jeden komiks, dobrodružství ve stylu Jaroslava Foglara a román od V. Nabokova.


Artur a zlaté lano je úžasně ilustrovaný komiks. Já nejsem komiksová, ale takovéhle krásné knihy si ráda prolistuju, prohlédnu a jelikož tato má jen 48 stran a textu je tam pomálu, tak si ji určitě přečtu a výhledově se můžete těšit na recenzi.

Artur a zlaté lano – Joe-Todd Stanton
Z produkce nakladatelství, které dalo světu slavnou komiksovou Hildu, přichází další knižní podívaná, plná dobrodružství, podmanivých ilustrací, kouzel, netvorů, chrabrých hrdinů a mytologie.
Představte si sbírku tak velkou a pestrou, že obsáhne ty největší a nejúžasnější poklady na světě. Najdete v ní mumifikované ostatky pradávných panovníků i blyštivé meče, jimiž se oháněli věhlasní válečníci. Jak mohl jediný člověk přijít k tak vzácným kouskům? A kdo je profesor Brownstone?
Poslyšte, jak byly získány první přírůstky do této skvostné kolekce, vydejme se společně na vikinská území, do končin oplývajících kouzelnými předměty, kde vládnou mocní bohové a zdánlivě nepřemožitelní tvoři.



Prašina by měl být dobrodružný příběh ve stylu Foglara. Kniha je plná nádherných ilustrací.

Prašina – Vojtěch Matocha 
Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu.
A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny.




Skutečný život Sebastiana Knighta je prvním anglicky psaným románem Vladimira Nabokova. 

Skutečný život Sebastiana Knighta – Vladimir Nabokov
Prvním anglicky psaným románem Vladimira Nabokova je životopis fiktivního anglického spisovatele s ruskými kořeny (jehož osud se na mnoha místech zřetelně protíná s osudem autora). Jeho vypravěčem je hrdinův nevlastní bratr, který se po letech odloučení vydává po stopách předčasně zemřelého sourozence, mimo jiné proto, aby se - jak naznačuje titul - vypořádal s dříve vydaným svědectvím Knightova bývalého sekretáře.
Polemiku s veskrze hloupou a tendenční Tragédií Sebastiana Knighta lze číst jako Nabokovův potměšilý komentář k soudobému literárnímu životu a především k senzacechtivému, rutinérskému či moralizujícímu psaní. Hravě ironický a mnohovrstevný text, jež díky analýzám neexistujících knih a rozsáhlým citátům získává až mystifikační potenciál, je zároveň biografií literáta, tragickým milostným příběhem s prvky detektivky i jemnou parodií na všechny tyto žánry.
Dvojice osudových žen v hrdinově životě se dotýká autorova návratného tématu sváru kulturních identit člověka v exilu - přestože hrdina touží stát se Angličanem, nakonec miluje a umírá jako Rus. A prostřednictvím rafinované hry s prolínáním vypravěče a jeho hrdiny svědčí román o nepoznatelnosti a nepopsatelnosti "skutečného života" kohokoli v jeho celistvosti.


Zaujala vás některá z knih? Máte rádi komiksy? Dejte mi vědět do komentářů, jaký je třeba váš oblíbený.

Vaše Šárka ♥

4 komentáře:

  1. Artur a zlaté lano je nádherně kreslené :-O :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš, to jsou krásné přírůstky, ani nedokážu říct, který ti závidím nejvíc :D
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paseka vždy překvapí, protože posílá bez domluvy a ohlášení. Ne vždy se mi pochopitelně strefí do noty, přece jen Paseka vydává specifické kousky, ale tak přečtu to, co mě zaujme a ostatní alespoň představím na instagramu a v článku na blogu. Však by to člověk ani nestíhal číst všechno :) Ovšem jsem třeba ráda za Skoncovat s Eddym B., protože ta by mi určitě unikla, sama bych si ji asi nepořídila.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥