pátek 23. března 2018

Poprvé jsem otevřela – Co zbylo z mojí sestry

Krásný páteční den vám všem :)

Já se snad nedostanu k tomu únorovému shrnutí, to je děsný. Prostě nestíhám a když mám čas, potřebuji zveřejnit něco jiného. Dneska například vám chci ukázat, jakou knihu právě čtu. Takže holt to shrnutí musí ještě počkat, byť už bude za chvíli čas na březnové.

Momentálně mi tedy společnost dělá kniha z nakladatelství Domino Co zbylo z mojí sestry. Autorkou je Nualla Ellwood. Její otec i celá řada jeho přátel působili jako váleční reportéři a právě jejich vyprávění inspirovalo Nuallu k tomu, aby tento námět použila ve své knize. Hlavní hrdinka se tedy vyrovnává nejen se smrtí své matky, ale také jako s posttraumatickou stresovou poruchou. Příběh je to pořádně zamotaný, musím říct, že občas se trošku ztrácím, byť u jednotlivých kapitol je vždy napsáno, kdy se odehrávají. Ovšem hlavní postava se potýká s děsivými nočními můrami, halucinacemi a sny, takže někdy přemýšlím, co je sen a co skutečnost. Nicméně je to hodně čtivé, psychologické a to mě baví. Jsem v polovině, možná už slabě za půlkou a jsem moc zvědavá, jak to bude celé pokračovat. 


Anotace:
Kate strávila posledních patnáct let ve válečné zóně. Psala reportáže o nenávisti a brutalitě, teď se však vrací domů. Ne z vlastního rozhodnutí, ale protože jí zemřela matka. Pohřeb už nestihne; sestra jí dala vědět pozdě. Vlastně ji to ani neudivuje, nikdy neměly dobrý vztah.

V rodném domě by se měla cítit bezpečně, ale opak je pravdou. Všude na ni doléhají děsivé vzpomínky. V sousední zahradě vídá dítě, které by tam podle všeho nemělo být. Dějí se jí věci, které jsou velmi podivné a znepokojivé. A tehdy začne Kate pochybovat, jestli se nepomátla. Nemá se komu svěřit. S kým se poradit. Sestra nepřichází v úvahu, ta utápí v alkoholu žal nad tím, že před pár lety zmizela její dospívající dcera. Ještě že je tady sestřin manžel Paul, ten jediný je aspoň trochu nápomocný.

Přesto se Kate ocitá na pokraji zoufalství. Neví, jestli je to, co vidí, skutečnost, nebo výplod její mysli. Jako by už nic nebylo takové, jakým se jeví. Dochází k jediné jistotě – že něco je zatraceně špatně. Zbývá otázka, jestli v sobě bude mít dost síly odhalit pravdu.



Jak jsem psala výše, knihu vydalo nakladatelství Domino a to v letošním roce, a má 376 stran.
Zaujala vás? Slyšeli jste o ní nebo už dokonce četli? Dejte mi vědět do komentářů :)

Mějte krásný víkend a čtěte...

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Uz jsem o ni slysela. Vypada dost zajimave. Jinak tyhle clanky me bavi. Ja nedavno premyslela,ze budu tyden s knizkou psat, misto videi, ale neni na to cas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se pomalu blížím do finále, je to fakt moc dobré čtení. Jinak já zas nikdy tyhle články nepsala, až od nového roku, tak snad mi to vydrží :)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá moc dobře, láká mě. :D Jsem zvědavá na recenzi... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Připravuji recenzi, která v průběhu dubna objeví na blogu. Mně se kniha dost líbila, myslím, že byť se jedná o profláklou výstavbu děje, autorka přišla s mnoha inovativními prvky a nejvíc se mi líbila právě minulost hlavní hrdinky ve válečné zóně, konečně jsem jednou taky dokázala pochopit, proč musí hlavní hrdinka chlastat :D tahle k tomu opravdu měla plné právo :) Myslím, že konec je docela předvídatelný, ale jako celek hodnotím knihu kladně :)
    Měj se krásně a užij si čtení, předpokládám, že už jsi na konci, tak se budu těšit na recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi kniha moc líbila a recenze bude brzy. Ještě dřív musím napsat na Skoncovat s Eddym B. Jen mi trochu vadilo, že jsem musela děj kouskovat, protože jsem neměla čas, ale posledních asi 100 stran jsem sjela na jeden zátah a jo, bylo to skvělé. Měj se krásně, Hani :)

      Vymazat
  4. Tak ať se zbytek knihy líbí, Šári. Mně to přišlo jako skvělé čtení, byť jsem si potvrdila, že pro mě ten koncept nespolehlivého vypravěče prostě není. Nicméně tohle mě bavilo moc, slupla jsem to za pár dní a autorka mě rozhodně přesvědčila, abych sledovala její další tvorbu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, kniha se mi líbila a po dočtení dokonce řeknu, že hodně. Autorka mě sice na konci pěkně vodila za nos, ale za to jí právě tleskám. Jako debut za mě vynikající :) Asi tyto psychologické rejdy mám prostě ráda.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥