neděle 7. dubna 2019

RECENZE – Smrtící tajnosti

Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 384
ISBN: 978-80-271-0592-2

Anotace:
Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve a zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc – zavraždit oběť na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu na Štědrý večer?
Po posledním, velmi bolestném případu se Erika Fosterová cítí zranitelná, ale nakonec se rozhodne, že se ujme i tohoto vyšetřování. Jakmile začne pracovat, objeví zprávu o útocích ve stejné, dosud poklidné čtvrti Londýna. Všechny spojuje jeden detail – oběti byly napadeny černě oblečenou postavou s nasazenou plynovou maskou…

Krásná mladá dívka je nalezena mrtvá ráno po Štědrém dnu na prahu vlastního domu. Tělo je přimrzlé v tratolišti krve. Případu se ujímá Erika Fosterová se svým týmem. V Londýně se objevuje tajemná postava v černém s plynovou maskou na obličeji, která přepadává muže i ženy. Nechává je však na živu. Stojí za vraždou tanečnice burlesky on? Měl nějaký důvod tuto dívku zabít, přestože ostatní přepadené neusmrtil? Nebo je pachatelem úplně někdo jiný a padouch s maskou mu jen přihrál trumf do karet?
Do práce se po zranění vrací detektiv Peterson a Erika je z toho značně nervózní. Jejich osobní vztah se stále úplně nevyřešil. Důležitý úkol dostává Mossová, když Erika odjede pečovat o otce svého mrtvého manžela. Mossová na určitou dobu přebírá vedení případu a dostává se do velmi složité situace. Je velmi ráda, když se Erika vrací a velící otěže opět přebírá do vlastních rukou.


Robert Bryndza mě stále baví, přestože tvoří tak trochu podle zajeté šablony. Začátek této knihy mi hodně připomněl Dívku v ledu. Jeho knihy jsou však čtivě a svižně napsány, že se pokaždé těším na další novou. Beru je jako oddechovější detektivky, přestože autor dokáže být také pěkně drsný a krve v jeho příbězích neteče málo, o různých úchylkách nemluvě. Eriku jsem si postupem času oblíbila, její postava se vyvíjí a s ní i životy dalších členů týmu, tudíž je opravdu dobré, číst sérii od prvního dílu. 

Smrtící tajnosti z mého pohledu nepřekonaly Do posledního dechu, ovšem bavily mě více než předchozí díl Chladnokrevně. Fanoušci série jistě už novinku nedočkavě přečetli a vám ostatním, kdo jste ještě autora nezkusili, doporučuji, jděte do toho.

Knihy mají dokonalé obálky, které k sobě skvěle ladí a v knihovně vypadají božsky.

O autorovi:
Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller.
Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Deadly Secrets se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení: 87%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada/Cosmopolis. Knihu zakoupíte zde.

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥