čtvrtek 13. srpna 2020

RECENZE – První řez

Autoři: Judy Melinek, T. J. Mitchell
Překlad: Roman Lipčík
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání v ČR: 2020
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-7625-120-5 

Anotace:
Za podezřelým případem smrtelného předávkování se skrývá něco zlověstného.

San Francisco mělo pro Jessie znamenat nový začátek – příležitost zbavit se břemene trpké minulosti v Los Angeles. Realita však vypadá jinak: je přetížená, špatně placená a pracuje v zanedbané pitevně. Navíc jediné bydlení, které sehnala, je ve stísněném vagonu odstavené lanové tramvaje, předělaném na obydlí ve městě věčně utopeném v mlze. A když po pitvě ženy, která na první pohled zemřela na předávkování drogami, postupně vyjde najevo, že extrémně velká dávka heroinu v krvi měla zamaskovat vraždu, je to pro ni začátek další noční můry.

Jakmile se pokusí věnovat případu důkladněji, setká se s nelibostí nadřízeného a z jeho reakce vycítí, že si přeje, aby celou záležitost rychle uzavřela. Je však rozhodnutá dopátrat se pravdy, a poté, co na jejím pitevním stole přistanou další mrtví, kteří by mohli s případem nějak souviset, už není cesty zpět.

Vzdor dobře míněným radám kolegů i maskovaným výhrůžkám shora nepřestává svůj případ rozplétat a stopy ji k jejímu překvapení vedou tam, kde by je nejméně čekala – do vlastních řad... a také do neznámých vod virtuální měny a nových technologických firem, které v rychle se měnícím San Francisku rostou jako houby po dešti.

Autopsie znamená doslova „na vlastní oči“ a Jessie Tesková nehodlá přestat, dokud vlastníma očima nespatří pravdu – i za cenu rizika, že by mohla skončit na pitevním stole ona sama.


Jessie Tesková odchází z Los Angeles a nastupuje jako soudní lékařka v San Francisku. Chce se tak nějak zbavit minulosti, která jí dýchá na záda. Trochu ji šokuje nemoderní pitevna, přesto se s chutí pouští do práce. Žije se svou bíglicí Beou v odstaveném vagónu tramvaje. Postupně pitvá různé oběti, zasekne se však na ženě, která měla údajně zemřít na předávkování heroinem, jenž měl být navíc říznutý jakousi nebezpečnou látkou. Oběť má však na těle různá drobná poranění, ke kterým by určitě nepřišla při obyčejném požití drogy. Navíc kamarádka oběti i rodiče jsou přesvědčení, že by nikdy drogu nevzala. Rebecca se také zapletla do problémů souvisejících s bitcoinovou měnou a scházela se s tajemným přítelem. Jessie prostě nevěří, že Rebecca zemřela na předávkování a chce se dopátrat pravdy. To se však nelíbí jednomu z jejích vedoucích pracovníků. Zemřela Rebecca opravdu násilnou smrtí nebo si Jessie pouze něco namlouvá?

Kniha mě zaujala díky hlavní postavě, kterou je soudní lékařka. Mám ráda příběhy, které se částečně odehrávají na pitevně, člověk se dozví spoustu zajímavého. Od počátku jsem byla s knihou trochu na rozpacích. Nevím, jak to přesně říct, příběh mě zaujal, dobře se četl, ale v podstatě nevím, jestli se mi nějak zvlášť líbil. Po dočtení můžu říct, že jde o průměrnou detektivku se sympatickou hlavní hrdinkou, odehrávající se v zajímavém prostředí. Avšak děj je hodně zdlouhavý, chvílemi se omílá jedno a to samé, vystupuje v příběhu spoustu vedlejších postav, které, hlavně ty okrajově zmiňované, se mi trochu i pletly. Žádná zvláštní akce, absence šokujících zvratů, celé je to takové utahané. 

Přestože jde o málo akční knihu, nebude asi pro čtenáře, kteří mají lehčí žaludek. Některé detaily z pitevny byly opravdu na hraně, člověku se obracel žaludek :))

Suma sumárum... příběh nenadchne, neurazí. Nicméně si asi přečtu i další díl, který by měl vyjít příští rok, protože Jessie mi byla sympatická, tudíž dostane manželská dvojice autorů ještě šanci.

Knihu můžu doporučit čtenářům, kterým nevadí rozvleklejší příběh nebo námět soudního lékařství a detaily z pitevny.

Jen poznámku na okraj... Docela bych chtěla vidět bydlení v odstaveném, tramvajovém vagónu. To by mě zajímalo.

O autorech:
Dr. Judy Melinek
judy vystudovala Harvard a Kalifornskou univerzitu v Los Angeles a devět let pracovala jako soudní lékařka v San Francisku. Dnes je soudní patoložkou v Oaklandu a kromě toho vede poradenskou a vzdělávací firmu Pathology Expert.

Thomas J. Mitchell
Spisovatel a manžel Judy Melinek vystudoval angličtinu na Harvardu a poté pracoval ve filmovém průmyslu, dokud se nestal „otcem v domácnosti“ a nezačal se na plný úvazek věnovat péči o jejich tři děti.
Společně napsali vzpomínkovou knihu Řez do tuhého – Dva roky, 262 mrtvol aneb vzpomínky soudní lékařky, která se propracovala až do žebříčku bestsellerů deníku New York Times, a také dvě detektivky s prvky thrilleru – První řez a Příčný řez s hlavní hrdinkou Jessie Teskovou. Příčný řez vyjde v roce 2021.

Hodnocení: 77%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora a knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥