pondělí 30. listopadu 2015

Recenze: Pod kůží

Autorka:                    Sabine Durrantová
Překlad:                     Veronika Volhejnová
Nakladatelství:        Paseka
Rok vydání v ČR:    2015
Počet stran:               328

Nic nepředpokládej.
Nikomu nedůvěřuj.
Všechno prověř.

Anotace:
Gaby Mortimerové na první pohled nic nechybí - je hvězdou populárního ranního televizního programu, matkou osmileté dcerky, s manželem Philipem, úspěšným finančníkem, vlastní luxusní dům na londýnském předměstí. Když však jednoho rána narazí při běhu v místním parku na mrtvolu neznámé dívky a uvědomí o nálezu policii, uvede do pohybu sled událostí, které její život nenávratně změní.
Mohla za to skutečnost, že se těla dívky dotkla a pak policistům tvrdila opak? Nebo souhlas s tím, že bude vyslechnuta bez přítomnosti právníka? A kde se berou další a další stopy, jež naznačují spojitost zavražděné s Gaby a její rodinou? Zatímco šokovaná žena zjišťuje, že se v případu stala hlavní podezřelou, její svět se začíná hroutit: Philip, se kterým procházela v poslední době manželskou krizí, odjíždí narychlo na služební cestu do Singapuru, dům se ocitá v obležení senzacechtivých novinářů, v televizním programu je nahrazena moderátorkou, která o její roli už dlouho usiluje. Zachrání Gaby její pokus pustit se do vyšetřování na vlastní pěst?

Psychologický thriller britské autorky, ve kterém nelze nikomu věřit a vše je jinak, než se na první pohled zdá, čtenáře nepustí až do poslední stránky a svého zcela nečekaného vyústění.




Gaby Mortimerová je mladá žena, hvězda dopoledního televizního programu, matka osmileté Millie a manželka schopného finančníka Philipa. Žijí v dokonalém přepychu, ale luxus neznamená vždy zároveň štěstí.
Jednoho rána při své pravidelném běhu narazí Gaby na mrtvé tělo mladé dívky. Nekřičí, nehysterčí, jen zírá na její nehybné oči, jakoby potažené průhlednou blánou. Zavolá na místo policii. Během čekání se vrátí pohledem k mrtvé dívce. Je tak mladá. Mimoděk ji pohladí po vlasech. Potom si všimne rozepnutého ramínka od podprsenky a zapne ho. Nejspíš v šoku jí nedochází, že by se neměla ničeho dotýkat. Jedná instinktivně a později vyšetřujícímu inspektorovi řekne, že na nic nesahala. V rozrušení na to asi úplně zapomene.  Přizná to až mnohem déle, když si situaci už v klidu opět vybaví. Inspektor Perivale od počátku Gaby podezřívá, že je do případu nějak zapletená. Sleduje ji a objevuje další důkazy, které svědčí proti ní. Vzorek půdy nalezený v bytě oběti se shoduje s půdou u Mortimerů na zahradě. Na lednici v bytě mrtvé dívky je připevněn lísteček s Gabyinou adresou. proč? Ta dívka u nich určitě nikdy nebyla... Ale co pizza, zaplacená Gabyinou kreditkou a účtenka nalezena též v bytě zavražděné dívky? Těhotné dívky... Gaby tomu vůbec nerozumí. Je zatčena, ale odmítá právníka, vždyť přece nic neudělala. Podporu nemá ani ve svém muži, který odletěl na služební cestu do Singapuru a nemůže se mu dovolat. 
Objevené důkazy jsou velkou záhadou. Mrtvá dívka Ania pracovala jako chůva dětí... stejně tak Marta, dívka, která pracuje pro Gaby a stará se o malou Millie.. Znala Marta zavražděnou dívku? Mohla vzít Gaby kreditku a zaplatit s ní?
A nebo  s tím vším mohl mít něco společného Philip, její muž? Má sice potvrzené alibi, ale hned po té vraždě najednou musel odletět na služební cestu a vůbec s ní nekomunikuje... Gaby už neví, co si myslet. Nakonec se ještě objeví přívěsek se svatým Kryštofem, který nosila Ania na krku.

Na knihu Pod kůží jsem se hodně těšila. Zaujala mě hned, jak jsem ji poprvé uviděla na stránkách Paseky. Samozřejmě úplně nejdřív svou obálkou. Potom jsem se začala shánět po anotaci. Měla jsem tedy velká očekávání a zpočátku jsem si říkala, že to asi nebude to, co jsem si představovala. Ale postupem času přicházely zvraty a příběh se začal velmi dramaticky vyvíjet. No a konec... ten jsem prostě nečekala. To byl zvrat úplně totální. Posledních asi 80 stran knihy pro mě bylo nejlepších, doslova jsem je zhltala.

Knížku k přečtení určitě doporučuji. Jen se nenechte odradit pomalejším rozjezdem. I když možná pomalý ani svým způsobem není... možná to má vše svůj smysl. Psychologie zde hraje opravdu velikou... ne-li největší... roli.
Pod kůží je autorčin debut na poli psychologického thrilleru. Povedený debut. Těším se tedy, až budu mít možnost, si v budoucnu přečíst další autorčinu knihu.

Leží na boku, bílé paže má nad hlavou, záda prohnutá. Mahagonové vlasy jsou odtažené od hlavy, jako by ji za ně někdo vláčel. Oči má otevřené, ale zastřené, jako by přes ně měla průhlednou fólii. Má dlouhé husté řasy - tak dlouhé a husté, že musejí být umělé nebo prodloužené... , hubenou tvář, malé zuby kolem oteklého jazyka, který jí vyčuhuje z úst přes spodní ret. Na sobě má přiléhavé khaki kalhoty - snad z Topshopu - s kapsami na stehnech a krátkými zipy u kotníků. Je bosá...
( str. 10 )
O pár minut později...

Nevykřikla jsem. Vůbec jsem nevydala žádný zvuk. Není to zvláštní? Ale najednou si uvědomuju vlastní dech; zní to jako vzlykot, nebo jako dávení. Dalo by se snad říci, že lapám po dechu. Spoustu věcí bych nečekala - třeba to, jak mě napadl ten Topshop. Co je mi do toho, kde koupila kalhoty nebo jestli má falešné řasy? Detaily, kterých si všímám, které vypočítávám, se na mě valí všechny najednbou, jako záplava. Nezpracovávám je , a když s tím začnu, rovnou si je přetvářím do slov. Srovnávám je. Už se chystám, jak je budu někomu líčit. Už teď myslím na potom.
( str. 11 )

Tentokrát píšu recenzi asi až týden po dočtení knihy. Na mě je to dost dlouho, protože mám pocit, že rychle zapomínám, a proto to běžně nedělám. Ale myslím, že konkrétně u této knihy mi vůbec nebylo na škodu, znovu si ji prolistovat, vybavit si zpětně děj, zamyslet se nad některými stránkami, úryvky, nad Gaby samotnou.

O autorce:

Sabine Durrantová působila v britských listech Guardian a Sunday Times, dnes pracuje jako novinářka na volné noze. Je autorkou dvou knih pro mládež, Pod kůží (2013) je jejím debutem v žánru krimi a psychologického thrilleru.Žije v Londýně.




Hodnocení: 4/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka.

Knihu můžete zakoupit ZDE.


7 komentářů:

  1. Když jsem si četla tvoji recenzi a byla na jejím začátku, úplně mě lákalo se první podívat, jak jsi knihu ohodnotila :D Prostě jsem neodolala a musela jsem se mrknout na ty 4 hvězdičky :) Až poté jsem se mohla soustředit na recenzi samotnou :) Na knihu se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, ať se ti líbí a ráda si potom taky přečtu recenzi :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Kniha mě docela láká, byla by to příjemná změna po hromadě young adult :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Tak to by určitě příjemná změna byla, třeba ji přinese Ježíšek :) Nebo ne? :-D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. Kniha mě také láká, tak snad někdy na ni dojde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marcel :) Těch knih, co nás láká, viď. Říkám si, kolik životů bychom asi potřebovaly :)

      Vymazat
    2. No zrovna my dvě asi moooc :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥