středa 16. března 2016

Knižní přírůstky 21

Všem přeji krásný středeční večer :)

Mám pro vás dnes ještě jeden příspěvek a sice rozbalovačku :) A dvojitou rovnou :D

První balíček mi přišel z nakladatelství Paseka, které mi poslalo recenzní výtisk.


Pečlivě zabalený...


Ještě v bublinkové fólii...


A tady už je kniha a několik pohledů :) Prach a stín od autorky Lyndsay Faye. Kniha má překrásnou obálku a také uvnitř je krásně graficky zpracovaná.



Anotace:
Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání 
bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je – on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových 
lamp. Lyndsay Faeyová dokonale propojila mýtus Velkého detektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.

Další balíček není balíček, ale igelitová taška :D Objednala jsem si několik knih u Dobrovského a byla jsem si je vyzvednout. 


Jsou to tyto čtyři krásky od Odeonu. Byly ve výprodeji, takže pochopitelně nešlo opět odolat.



Domov - Toni Morrisonová
Píše se rok 1953, zrovna skončila Korejská válka a Frank Money se vrací domů, do malého městečka ve státe Georgia. Prožil různé válečné hrůzy, jeho zranění nejsou jen fyzická. Vrací se do země a doby, kdy reálná práva černochů byla spíše papírová než skutečná. Svůj domov zprvu nepoznává, za tu dobu se hodně změnilo. Stejně tak je otřesen svou vlastní netečností, pokud jde o mladší sestru, kterou zneužíval lékař v soukromé nemocnici. Posléze se Frank rozpomíná na své dětství, na svůj domov, na svou rodinu, a začíná v sobě nacházet odvahu k činům, na které dříve neměl ani pomyšlení.

Od autorky mám doma už Milosrdenství, ale zatím čeká na přečtení. Každopádně se mi bude hodit do výzvy.


Enon - Paul Harding
Vypravěčem příběhu je muž středního věku, kterému zemřela dcera. Tuhle „lapidární“ informaci se dozvíme hned v úvodu: „Většina mužů v naší rodině po sobě zanechává vdovy a sirotky. Já jsem výjimka. Mou jedinou dceru Kate porazilo auto, když jela jednou odpoledne na kole z pláže.“ Bylo jí třináct. Rodiči to samozřejmě otřese. Natolik, že se rozejdou. Charles začne pít, cpe se prášky proti bolesti, ocitne se na ulici. Melancholie ho naprosto paralyzuje. Svůj čas tráví nicneděláním, pozorováním okolí a – vzpomínkami. Přese všechno cesta z naprostého dna nevede do pekel. Román je hlubokou a intimní meditací nad smyslem či koncem života – má neobyčejnou filmovou atmosféru a vnitřní sílu.


Tělo a krev - Michael Cunningham
Rodinná sága čtyř generací Stassosových, kteří pocházejí z Řecka, se odehrává v Detroitu a obemyká bezmála celé 20. století. Na první pohled se zdá, že rodina zpodobňuje typický americký sen. Nebyl by to ale Cunningham, aby v jeho příběhu nehrály roli uplně jiné věci: menšinová sexuální orientace či transvestitismus. Nicméně vše objímá láska v nejrůznějších podobách, ať už milenecká nebo rodičovská.

Zatím jsem od autora nic nečetla, ale myslím, že jsem viděla zfilmované Hodiny.


Hrad - Jennifer Egan
Mezi bratranci Howiem a Dannym byl vždycky zvláštní vztah. Když byli malí, byl první tím „divným“ dítětem – byl tlustý a bledý, zatímco Danny byl zlatý hoch, co všechno umí. Po letech je to přesně naopak: z Dannyho je flákač, který zklamal rodiče, zatímco Howard úspěšně obchoduje s akciemi, má rodinu a – zrovna koupil hrad. A když Danny dostane od bratránka nabídku, aby mu pomohl předělat tuhle zříceninu na luxusní hotel, přijímá od něj letenku a přistává kdesi ve střední Evropě. Brzy ale získá pocit, že se z hradu už nikdy nedostane, neboť se mu Howard zřejmě mstí za to, co mu provedl v mládí… Fascinující styl vyprávění, alternativní pohled na svět a v neposlední řadě zajímavá lokalita a prostředí, to vše dělá z románu napínavý a čtivý příběh, kterému nechybí citlivě vylíčený milostný vztah ani magické prvky.


Znáte některou z knih? Lákala by vás nebo jste četli? 

Budu se těšit na vaše komentáře, názory a dojmy. Musím se přiznat, že se mi hodně líbí obálky z Odeonu a vždy se mi líbily... takové minimalistické, super :) Jen to čtení asi bude těžší trošku, ale přece jen mě láká někdy proložit ty své oblíbené žánry něčím úplně jiným.

Mějte se krásně :)

Zdraví Noel ♥


21 komentářů:

  1. Veľmi pekné knihy :) Prajem príjemné čítanie!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné kousky :-)
    Na Prach a stín se moc těším, láká mě. Takže budu netrpělivě vyčkávat tvou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Prach a stín vypadá skvěle! Budu se těšit na recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, hned je v pořadí po knížce, kterou teď budu číst :)

      Vymazat
  4. Já ty obálky z Odeonu moc ráda nemám. Nevím proč je tak kazí těmi pruhy. Žádná individuálnost, všechno stejné :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Jé Luci :) Je krásné vidět, jak jsou lidé v preferencích odlišní. Já totiž jakožto člověk zbožňující edice a to, když knihy korespondují a v knihovně ladí, odeonské obálky úplně miluju a můžu se vzteknout, když někdy nakladatelství obálky změní a mě to pak v knihovně k sobě nesedí :)) Prostě obsese. Rodina a kamarádi už se mi smějou kvůli tomu, jak spravedlivě mě rozdílnost obálek dokáže pobouřit :D

      Vymazat
    2. Taky jsem chtěla napsat, že se mi líbí, že knihy k sobě ladí a líbí se mi i ty prouhaté i bez pruhů :) Ale je dobře, že jsme každý jiný, jinak by to byla nuda :D

      Vymazat
  5. Krásne novinky (: milujem knihy a akurát čítam Dievča vo vlaku (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Dívku ve vlaku mám doma, vyhrála jsem ji před vánoci na jednom blogu, ale zatím jsem se k ní nedostala. Ovšem těším se na ni moc :)

      Vymazat
  6. Prach a stin vypada uzasne, urcite to bude skvele cteni, tesim se na recenzi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má nádhernou obálku i zajímavou anotaci, tak jsem moc zvědavá.

      Vymazat
  7. Prach a stín má fenomenální zpracování. A knihy od Odeonu <3 Ty jejich edice jsou prostě závislost. hezké čtení a už se těším na nové recenze :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prach a stín vypadá opravdu skvostně. A Odeonky je kapitola sama pro sebe, jen doufám, že mě knihy chytnou i obsahem... to hlavně :D

      Vymazat
    2. Dobrý den, a děkuji Vám moc za krásnou recenzi na mou obálku.
      Pokud Vás to nebude zlobit, tak odkaz na Váš blog používám jako svou referenci ohlasu na svou práci:
      http://mujknizniraj.blogspot.cz/2016/03/knizni-prirustky-21.html
      Ještě jednou děkuji, s pozdravem
      Gabrielas Sigaud Plítková

      Vymazat
  8. Snad se ti všechny knihy budou líbit a snad se budou i dobře číst :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé přírůstky! Gratuluji! Na recenzi Prachu a stínu se obzvlášť těším, obálka je super, moc se mi líbí mapa a po přečtení ukázky na kosmasu o knížce začínám uvažovat:)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Jsem na ni moc zvědavá, chci se do ní pustit co nejdříve :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥