úterý 15. března 2016

Můj knižní tip #11 - ve znamení Velkého knižního čtvrtku

Všechny vás srdečně zdravím :)

Mám pro vás nový knižní tip pro tento týden a tentokrát se ponese ve znamení Velkého knižního čtvrtku.

Ve čtvrtek 17. 3. 2016 se na pultech knihkupectví objeví hned čtrnáct krásných titulů. Kdo se ještě nepídil, jaké to budou, tomu je představím v tomto příspěvku.

1. Bůh v troskách - Kate Atkinsonová
nakladatel: Argo
román

Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal.
Autorka získala za román Bůh v troskách cenu Costa Book Awards, stejně jako za předchozí knihu Život za životem.

2. Ochlazení - Michael Žantovský
nakladatel: Prostor
špionážní thriller, sci-fi

Titul Ochlazení, sci-fi thriller z blízké budoucnosti, není míněn pouze v přeneseném smyslu – v tomto případě se ochlazují vztahy mezi Ruskem, Evropskou unií a NATO –, ale i doslovně. Rusko přestává Evropě dodávat ropu a plyn.
Příběh vypravěče K., který ve službách české zpravodajské služby začíná svou pouť v Bělorusku v kapitole uvozené slovem Proměna, pokračuje obloukem přes Čechy (Zámek), Ameriku a Izrael (Amerika) a končí v Rusku (Proces). Odkaz na dílo Franze Kafky má své opodstatnění. Svět kafkovských hrdinů není úplně odlišný: nejistota je součástí nejen jejich okolí, ale i jejich vnitřního ustrojení.
V prostředí současných zpravodajců, bývalých operativců ministerstva vnitra a spolupracovníků KGB z doby normalizace či samotných agentů KGB si vypravěč nemůže být ničím jistý, je neustále v ohrožení života. Musí jednat rozhodně, odhadovat přesně situaci a pečlivě promýšlet každý další krok. Současně však žije v přízračném světě zrcadel, v němž nikdo nedůvěřuje nikomu, ba ani sobě samému, jak káže zásada zpravodajské práce.
Na začátku románu ruské tanky potlačí v Bělorusku, bojujícím za demokracii, jak lidská práva, tak „kontrarevoluci“. Tato událost, která má mnohé shodné rysy s rokem 1968 v Československu i s následnou normalizací, k nimž se autor v retrospektivě vrací, přerůstá v mrazivý, děsivý příběh. Nadějí zůstává jen láska, bezpodmínečná, nic neočekávající.
Nové vydání románu Michaela Žantovského Ochlazení nelze nazvat doslovně „špionážním thrillerem z blízké budoucnosti“, jak uvádí podtitul knihy. Ochlazení je už dnes svým způsobem thrillerem z horké současnosti. Sám autor pak nové vydání tohoto románu mírně upravil a také doplnil osobně laděným doslovem.

3. Měsíc nad Soho - Ben Aaronovitch
nakladatel: Argo
fantasy

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.
Další, ještě napínavější a zábavnější, případ Petera Granta, kterého znáte z bestselleru Řeky Londýna.

4. Provazochodkyně - Simon Mawer
nakladatel: Kniha Zlín
román

Zatímco spojenecké jednotky na jaře roku 1945 utahují smyčku kolem Berlína, vynořuje se z trosek a rozvalin Německa na scénu tohoto románu osamělá postava. Je to Marian Sutrová, se kterou její britští velitelé ztratili kontakt na podzim 1943, kdy v Paříži padla do rukou gestapa. Nyní je jednou z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací.
Statečně čelila zatčení, brutálním výslechům i hrůzám pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück, ale jakou cenu za to musela zaplatit? Vrací se do Anglie, kterou sotva poznává, učí se žít v poválečném světě, kterému nerozumí, a hledá nějaký záchytný bod, s jehož pomocí by mohla začít budovat svůj nový život. Rodina a přátelé jsou jí nablízku a mladý důstojník RAF se snaží probudit v ní chuť k normálnímu životu, k lásce a citům, ale vzpomínky a prožitky nepřestávají Marian pronásledovat. Za války se naučila, jak splynout s davem v ulicích Paříže, jak zabíjet a přežít mučení a věznění – nyní se musí přizpůsobit znovu, musí se naučit, jak žít v podivné realitě poválečné Anglie.
Jakkoli se Marian snaží znovu vybudovat svůj život a setřást ze sebe minulost agentky a hrdinky odboje, vzpomínky na mučení, nešťastnou lásku a zradu nedokáže zapudit – podobně jakou touhu po dobrodružství. Když ji její bývalý řídící důstojník láká zpět do temného světa špionáže, těžko odolává vnitřní potřebě sloužit vyšším cílům. Marian se dostává do tíživého soukolí politiky studené války a nakonec je nucena riskovat všechno - aby ochránila ty, které miluje, aby pomohla věci, které věří, a, ze všeho nejvíc, aby dala průchod svým touhám.
Provazochodkyně přináší napínavou a velmi propracovanou sondu do složitých motivů idealismu a odvahy těch, kteří nepřestali bojovat ani poté, co druhá světová válka dávno skončila. Je to ale také příběh neobyčejné ženy: ženy, která neváhá vraždit, která dokáže přežít, hrdinky i zrádkyně.

5. Amatér - Robert Littell
nakladatel: Moba
thriller

Vynikající kryptograf Charlie Heller nerušeně pracuje u Ústřední zpravodajské služby, dokud mu teroristé na americkém konzulátu v Mnichově chladnokrevně nezastřelí snoubenku. Charlie ztrácí vnitřní klid a marně nutí CIA k odvetě. Posléze proniká železnou oponou a pronásleduje vrahy napojené na Sovětský svaz až do Československa. To už ho ale kromě pomsty zaměstnávají problémy se zpravodajskou službou a jako neřízená střela se řítí do nebezpečné hry vysokých vrstev mezinárodní špionáže. Ve světě profesionálů je Charlie Heller… AMATÉR.
Nesmírně napínavá kniha proslulého autora, který snese srovnání jen s těmi nejlepšími.

6. Stopy v oblacích - Richard Askwith
nakladatel: Mladá fronta
populárně naučná, sport

Tato kniha změnila žánr – patří k povinné četbě každého běžce a běžkyně, kteří se alespoň jednou za čas hodlají popasovat s nějakým (nejlépe vyšším) kopcem. Uznávaný autor a běžec se rozhodl, že svět trailrunnerů a skyrunnerů otestuje na vlastní kůži. Potkával se s běžeckými legendami, které absolvovaly nejděsivější závody a běžecké výzvy, účastnil se mnohadenních závodů, v nejzapadlejších koutech Anglie objevoval tvrdé borce, kteří pamatují doby, kdy běh ještě hodně bolel … A vznikl portrét jedné z nejdrsnějších běžeckých disciplín, v níž se střídá extrémní vyčerpání s okamžiky radostného osvícení. Stopy v oblacích jsou kronikou masochistické touhy a obdivuhodné výdrže. Je to lyrická pocta britským horám a lidské vůli. 
Askwithova kniha Stopy v oblacích získala ocenění za nejlepší literární debut ze sportovního prostředí a Bill Rollinson Prize for Landscape and Tradition.

7. Chomejní, Sade a já - Shalmani Abnousse
nakladatel: Garamond
biografie, osudy, životopisy

V Teheránu osmdesátých let se mladá Abnousse bouří proti nošení šátku. Provokuje ve škole a odmítá se podvolovat nesmyslné zlovůli „vousáčů“ a „vran“, přísných strážců morálky, kterých jsou po íránské revoluci plné ulice. Aby se vyhnula nátlaku a šikaně, odchází rodina do Paříže, kde však Abnousse zjišťuje, že ani tam není svoboda přesně to, o čem snila. Její vzpoura nekončí a dál vede svůj boj za rovnoprávnost ženského těla. Autorka, jejiž rodina odešla z Íránu po islámské revoluci do Francie, vypráví o své vzpouře proti nesvobodě žen v muslimské společnosti a jejím pokračujícím boji za práva a rovnoprávnost žen v západním světě.

8. Létala jsem za sluncem - Paula McLainová
nakladatel: Metafora
biografický román

Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.
Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.
Společenský skandál donutí Beryl uprchnout do Anglie. Po návratu do Keni už ale nic není jako dřív. Kde je její místo na zemi? Jenomže ono vůbec není na zemi. Je na obloze. V kabině letadla. 
Učí se ovládat stroj. Být nejlepší. Přeletět Atlantik. Doletět až ke slunci. Zlomit osud.

9. 7x ve vedlejší úloze - Lucie Horáčková
nakladatel: Argo
literatura česká, biografie a memoáry

Ivan Havel chodil za svým bratrem Václavem o dva kroky pozadu, sourozenci Jana Zajíce měli zakázáno na vysoké škole vynikat, Helena Landovská se kvůli bratrovi Pavlovi stala tajnou bytnou disentu a Hana Hnátová posílala bratrovi Arnoštu Lustigovi do emigrace jeden pár polobotek ve dvou balíčcích. Zdenu Mašínovou vláčeli po útěku jejích bratrů k výslechům po schodech se zavázanýma očima, nadějnou tenistku Janu Navrátilovou vyhnali kvůli emigraci sestry trénovat na parkety v tělocvičně a hudebník Ďula Banga taktak unikl nakládačce, když se jeho bratr Gipsy.cz nezdál Romům dost romský. Na většinu zpovídaných žen nasadila StB své svůdce.
Novinářka Alice Horáčková se dopodrobna vyptávala osmi sourozenců sedmi výjimečných lidí na to, jaké to je, žít svůj život ve vedlejší úloze. Zjistila, že to je často těžší než vystupovat v hlavní roli. Nikdo z jejích zpovídaných si svůj úděl nezvolil, ale všichni v něm skvěle obstáli. A kromě toho mají na své slavné sourozence úplně jiný pohled než jejich obecenstvo. 

10. Ratajský les - Aleš Palán
nakladatel: Pistorius + Olšanská
literatura česká, román

Staré zločiny jsou dávno promlčeny. Zapomněli na ně snad i jejich dřívější aktéři z padesátých. Už nechtějí převrátit svět jako kdysi, stačí jim dožít stranou a v klidu. Jsou tu ale také ti, kteří jsou přesvědčeni, že pachatelé zločinů by v klidu žít neměli, že na zaplacení viny není nikdy dost pozdě.
Ratajský les v Posázaví se stal v lednu 1952 místem vraždy. Na hromadě klestí zde byla nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Rudá justice odpověděla na její smrt nekompromisně a propaganda jí propůjčila vlastní interpretaci. Znovu tekla krev, vinných i nevinných, na starou křivdu se navršily křivdy nové… Prošlo víc než půl století, a spravedlnost se nedostala ke slovu. Na její místo tak nastupuje msta a kolo násilí se znovu roztáčí. Ratajský les čeká na svou poslední oběť.
Román vychází ze skutečných událostí, dotváří je a fabuluje. Dvě linie příběhu z let 1952 a 1958 prolíná třetí dějová osa – ta současná. Brzy se ukáže, jak osudově spolu všechny tři souvisejí. Neboť minulost stále ještě není pohřbena.

11. Jerúldelger - Ian Manook
nakladatel: Kniha Zlín
thriller, krimi

Komisař Jerúldelge, rázný muž, jehož vychovali mniši ovládající bojová umění, se ujímá dvou případů plných krutosti a násilí. Pátrání se odehrává v hlavním městě Ulánbátaru, ale i v mongolských stepích a autor nás při něm provádí krásnou a drsnou přírodou, připomíná mnohé dávné tradice, ale také bez příkras ukazuje dnešní Mongolsko. Upozorňuje na problémy, které si země nese z minulosti, vztahy s Ruskem a pozůstatky sovětského režimu, napjaté kontakty s Čínou, korupci, bídu, nebezpečí nacionalistických a nacistických bojůvek. Společnost je rozdělena. Jedny lákají nejmodernější technologické přístroje, motoristická a sportovní výstroj, druzí se snaží zůstat v sepětí s minulostí a udržet si duchovní bohatství předků. Mniši, kočovníci, tajemní stepní jezdci a divocí koně měří síly se zkorumpovanými policisty, bohatou smetánkou, zpupnými motorkáři, mazanými překupníky, prostitutkami nebo s ubohou komunitou přežívající v městské kanalizaci. Jerúldelger ovšem zároveň musí vyřešit i různé soukromé záležitosti a je načase uspořádat si osobní život…

12. Sítě - Petra Dvořáková
nakladatel: Host
literatura česká, příběhy

Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život
Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch. Tři současné ženy, tři příběhy, které se zdaleka netýkají jen jich.
Kristýna se svým malým synem konečně zakotví ve vztahu s charismatickým a movitým Jáchymem. Jediným jejich problémem je, že Kristýna si „trochu nevěří“.
Začíná tedy navštěvovat psychoterapii, která ji však velmi rychle přivádí k dramatickému poznání i změně života.
Karolína čeká čtvrté dítě a definitivně si přiznává, že opakuje nenáviděné chyby své matky. Touha vymanit se z vlivu nábožensky fanatického manžela, který striktně odmítá antikoncepci, ji přiměje oslovit starého kněze Ambrože. Dokáže ale vystoupit z bludného kruhu? Stačilo by mít jen o trochu větší prsa a život by byl mnohem lepší. Nadinu touhu po dokonalosti neumenšuje ani fakt, že jako zdravotní sestra se denně setkává s opravdovým utrpením a smrtí. Postupně se stává cynickou obchodnicí s důvěrou a před čtenářem se na pozadí příběhu rozkrývá i zákulisí kontroverzního obchodu s ukládáním pupečníkové krve.
Není lhostejné, zda budete vně, nebo uvnitř sítí. Rybolov začíná!

13. Válka proti superkrávám - A. Audhild Solbergová
nakladatel: Host
dětská literatura 10+

Být jiný není žádná sranda. Anne Bea o tom ví svoje
Seznamte se s Anne Beou - je jí dvanáct, umí výborně počítat, má skvělý smysl pro humor a zároveň je ze všech sedmáků skoro nejmíň oblíbená. Albínka s bílými vlasy, bledou pletí a špatným zrakem prostě nezapadá.
Nejenže v jednom kuse naráží do lavic, na chodbě musí snášet pohrdavé pohledy svých spolužáků a je na světelné roky vzdálená šanci, že si jí Magnus někdy všimne, navíc - dva týdny před nejdůležitější podzimní událostí na škole - si ji vezmou na mušku největší krávy ze třídy. Kdyby neměla nejlepšího kamaráda Nilse, život by byl absolutně nesnesitelný. Spolu přijdou na fantastický způsob, jak se pomstít protivným holkám, které kralují celé škole…

14. Čuníkův supertajný deník - Emer Stamp
nakladatel: Moba
dětská literatura

Čuník je štěstím bez sebe. Má svého vlastního nejlepšího kamaráda Kačera a je si docela jistý, že ho má farmář ze všech zvířat nejraději. Proč by ho jinak neustále krmil tak dobroučkými pomyjemi a pořád ho poplácával po hřbetě tím speciálním způsobem, kterým nepoplácává nikoho jiného? Jediným Čuníkovým problémem jsou Zlá kuřata. Nejen proto, že mu kradou žrádlo, ale i kvůli tomu, že staví vesmírnou raketu z traktoru a chtějí v ní Čuníka poslat na Pluto. Tam tedy nepoletí ani náhodou! Starosti mu ovšem přibydou, když mu Kačer oznámí, proč ho farmář ve skutečnosti tak vykrmuje. Aproč mu říká Pečínka. Že by nakonec vesmírná mise Zlých kuřat byla Čuníkovou jedinou volbu?

Devět nakladatelství, čtrnáct lákavých titulů různých žánrů a z toho čtyři z české tvorby. Máte už svého favorita?

Přeji všem krásný večer ve společnosti příjemného počtení :)

Ahoj Noel ♥




8 komentářů:

  1. Z výběru z Knižního čtvrtku bych si asi nevybrala :/ od Kate Atkinson jsem rozečetla Život za životem a pak jsem ji odložila. Asi na ni tenkrát nebyla správná doba. Ale šanci jí ještě dám. A podle toho pak možná pořídím Bůh v troskách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tenkrát taky měla na Život za životem políčeno, ale četla jsem všelijaké názory, tak jsem potom od ní ustoupila. Teď mě docela zaujaly Sítě od Petry Dvořákové :)

      Vymazat
  2. Celkem mne laka kniha Sítě a pak mozna i Bůh v troskách.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem koukala na Létala jsem za sluncem a Provazochodkyni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě láká Mawera vyzkoušet... je to hrozné, tolik autorů a knih a jen jeden život :D

      Vymazat
  4. Žantovského Ochlazení mě moc láká, ten odkaz na Kafku je pro mě velice přitažlivý... Tak snad brzy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se už strašně dlouho odhodlávám Kafku zkusit, pořád v Levných knihách obcházím Proměnu, Zámek, teď už mají i proces, snad se někdy dokopu.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥