pátek 18. března 2016

Recenze - Můj psí život

Autor:                          Martin Čáp
Ilustrace:                   Pavel Koutský
Nakladatelství:        Grada - Cosmopolis
Rok vydání v ČR:    2015
Počet stran:              224


„Komisařřře Rexe ještě skousnu, ale psího Beethovena beru jako pohádku, stejně jako 100+1 dalmatinů.“

Anotace:
Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité.
Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět „dvounoháčů“ a odhaluje, co to znamená „psí život“.

Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné…


Hlavním hrdinou útlé brožované knížky Martina Čápa je rozpustilý bígl Bertík. Narodil se jako šestý z osmi dalších brášků a sestřiček. Jednoho dne stejně jako ostatní sourozenci putuje do nového domova k úplně cizímu „dvounoháčovi.“ Tak nazývá nás lidi :) V příběhu vás vůbec překvapí a pobaví spoustu psích názvů jako například psí kost - mobilní telefon, velká plechovka - automobil, smečka - rodina a mnoho dalších.

Bertík se v novém domově seznámí nejen se svým dvounohým páníčkem, ale také s Benem, starším kníračem od sousedů. Ben uděluje Bertíkovi jakožto štěněti cenné rady do života, například jak si vycvičit páníčka. Bertík poslouchá opravdu se zaujetím a spoustu rad poté zkouší v praxi.

Mám pocit, že na mě pán tak trochu žárlí, Když mě totiž nějaký dvounoháč začal obdivovat takovým tím naivním, lidským způsobem: „... a to je krásnej hafík. To je pes, nebo fenka? No né, ten se ale vyvedl, pojď sem, ať si tě pohladím...“, pán měl na začátku radost, určitě to uspokojovalo libido jeho ješitnosti. Chvíli postával, když to bylo venku, nebo s úsměvem čekal, když to bylo v našem bytě, až se mě dvounoháči nabaží.
Když to ale trvalo déle, začal projevovat rozmrzelost. Venku se většinou spěšně rozloučil a pokračovali jsme v procházce, doma mě vykázal do mého pelechu.



Roztomilého bígla si rozhodně oblíbíte. Budete se smát jeho kouskům, kterých není v knize rozhodně málo. Podniknete s ním spoustu dobrodružství, poznáte jeho psí přátele, lásky i nepřátele. Bertík je šikovný pejsek, který umí dokonce jezdit sám autobusem :) Miluje sledování seriálů, především samozřejmě s psími hrdiny.

Příběh je psaný ich-formou, takže se na chvíli opravdu ocitnete v psím světě a bude to rozhodně moc příjemné i zvláštní. Knížka je veselá, vtipná, ale obsahuje i několik mouder do života. Myslím, že pejskaři z ní budou určitě nadšení, protože i mně, přestože pejska nemám, se moc líbila. Určitě doporučuji k přečtení, je to skvělá oddychovka, příjemné pohlazení po duši všech milovníků pejsků i ostatních čtenářů, kteří pejsky nechovají.


O mém udatném souboji s ovčákem Asterixem zakrátko mluvila celá čtvrť. Hlavně tedy páníčkové. Zrodila se další legenda. Podle nich se stalo něco neuvěřitelného: ten malý a veselý pes (tím jsem byl míněn pochopitelně já a bylo rázem poznat, kdo měl na své straně sympatie veřejnosti) rozcupoval všemi neoblíbeného Asterixe téměř na (psí) kusy. Přitom vůbec nikdo nebral v potaz, že Asterix se svým páníčkem denně (a celý) chodil na procházky, zatímco já jsem ležel doma jako lazar a nemohl se dobelhat ani na zahradu.

O autorovi:
Martin Čáp... novinář, dramaturg, scenárista. Vystudoval na FAMU katedru scenáristiky a dramaturgie. Poté pracoval jako novinář, např. v Mladé frontě dnes a Denním telegrafu, následně jako dramaturg České televize v Praze. Je autorem několika televizních inscenací (Čtení, Smrt moderátorky hlavních zpráv, Noční můra).

Hodnocení: 4/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada.

Knihu zakoupíte zde.


zdroj


4 komentáře:

  1. Také se mi kniha líbila, a máš hezké fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně takovou odlehčenou literaturu v poslední době potřebuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to určitě potřeba a Bertík je pro rozptýlení jako dělaný :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥