sobota 2. dubna 2016

Knižní novinky - duben 2016 - část 3.

Vítám vás u posledního, třetího dílu dubnových knižních novinek :)

A jdeme se do nich hned pustit :)

Červená růže, bílá růže - Joanna Hicksonová
nakladatel: Brána
historický román

Dramatický příběh Cecily Nevilleové, vévodkyně z Yorku, jedné z nejmocnějších žen Anglie, která žila v období zmítaném krvavou občanskou válkou mezi Lancastery a Yorky. V patnáctém století vládla rodina Nevilleů anglickému severu železnou pěstí. Zapřisáhlý Lancaster Ralph Neville, hrabě z Westmorlandu, chytře posiloval moc výhodnými sňatky svých dětí. Mohl však předvídat, že manželský svazek nejmladší dcery Cecily a jeho chráněnce Richarda, vévody z Yorku, z ní učiní jednu z nejvlivnějších žen Anglie?
O svatebním dni předstoupí Cecily k oltáři s tajemstvím, jež pro ni bude mít nedozírné následky. Jako manželka nejbohatšího muže království bude muset projít nebezpečnou cestu, která jí přinese lásku, bolestné ztráty i vězení, aby se nakonec ocitla v centru bratrovražedného boje mezi červenou růží Lancasterů a bílou růží Yorků, jež změní království od základu. Ona sama sice na trůn neusedla, ale dva její synové, vnučka a pravnučka ano. A korunu nosí její potomci stále.

Hedvábný strom - Julian Stockwinová
nakladatel: Brána
historický román

Řím 549 našeho letopočtu. Kupec Nicander a legionář Marius jsou nuceni uprchnout z města, a tak utíkají za novým životem do Konstantinopole. Odhodláni jít štěstí naproti, vymyslí několik zdánlivě neuskutečnitelných plánů, jak vydělat velké peníze. To se nakonec povede, když dají šanci tomu nejúžasnějšímu z nich. Vyzbrojeni odvážným nápadem ukrást drahocenné tajemství výroby hedvábí z daleké země Seres (Číny), se Nicander a Marius vydávají na děsivou i poučnou cestu zcela neznámou krajinou. Nejdřív však musí ošálit mocného panovníka impozantní Byzantské říše Justiniána. Nicander a Marius v příběhu plném dobrodružství čelí nebezpečí nejvyššího řádu a zjišťují, že v Římské říši není nic tak, jak se zdá.

Pákistánská princezna - Monika Wurmová
nakladatel: Brána
společenský román

Kniha je strhujícím příběhem krásné Slovenky Angeliky. Dynamická dívka, žijící ve Vídni, přijímá lukrativní nabídku stát se modelkou v krajině, která jí nahání hrůzu. Všechno se však zdá být zpočátku ideální, kdyby ovšem nebyla unesena neznámým pachatelem. Ten ji drží několik dní spoutanou a se zavázanýma očima. Šokující odhalení nastane, když ji únosce přinutí, aby si ho vzala za manžela... Nechte se ovládnout vášní, drsnou láskou a spalující nenávistí hlavní hrdinky v zemi, která není k ženám právě přátelská. Práva na zfilmování příběhu koupila Anglie.

Šarlotin anděl - Denisa Martincová
nakladatel: Brána
společenský román

Šarlota se dožívá vysokého věku, jak jí to předpověděla slepá kartářka Magara. Magarino srdce si získala už jako malá, když ji otec prodal do kočovného cirkusu. Magara jí také svěřuje tajemství života, ale nesmí dívce prozradit, v čem je jiná než ostatní. Odpovědi na otázky, které si Šarlota nedokázala zodpovědět, nachází v okamžiku, kdy už od života nic neočekává. Stane se však něco nepředvídatelného. Šarlota se dostává na místa, kde nikdy nebyla, a začne chápat věci, které jí dříve nedávaly význam. Pochopila, že život, který žila, neměl patřit právě jí...

Malý princ a Aškabarova planeta - Antoine de Saint-Exupéry
nakladatel: Mladá fronta
děti 10+, komiks

Malý princ s Liškou přistávají na planetě ledu a zimy a brzy se setkávají s jejími obyvateli. Od princezny se dozvídají, že planeta je ve válečném stavu. Dva národy zde žijící na sebe střídavě útočí a mezi sebou postavili zeď z ledových
kostek. Velitelé obou stran slibují, že povedou mírová jednání, ale i přes jejich snahu stále zuří nepokoje a mír je jen velmi křehký. Jeho upevnění brání lži a nevyřčená tajemství na obou stranách. I přes ledovou zeď a válčení se do sebe zamilují dva mladí lidé ze znepřátelených táborů – princezna Šaz a princ Zac. Nedokázali by svou láskou přesvědčit obyvatele planety k uzavření míru? Malý princ a Liška udělají vše, aby jim v tom pomohli. Čeká je nejedno překvapení.

Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí - Bruno Sutkus
nakladatel: Mladá fronta
literatura faktu, military

Bruno Sutkus (1924–2003), pocházející z litevsko-německé rodiny usazené ve Východním Prusku, působil za druhé světové války jako odstřelovač v 68. pěší divizi wehrmachtu a za pouhých šest měsíců na frontě prokazatelně
zneškodnil 209 sovětských vojáků – rekord, který v německé armádě patrně nemá obdoby.
V této autobiograficky laděné knize Sutkus detailně popisuje své zážitky z války, založené na pečlivě vedených, téměř deníkových záznamech, i svůj pozdější život ve vyhnanství na Sibiři pod dozorem sovětských tajných služeb. Souhlas k návratu do Pobaltí dostal od úřadů až v roce 1971 a do Německa se dostal teprve v roce 1997, po dvaapadesáti letech.

Pokrevní sestry - Kateřina Janouchová
nakladatel: Mladá fronta
česká beletrie
7. díl série Švédský rodinný thriller

Cecilie Lundová si pozvolna zvyká na nový život bez manžela i na skutečnost, že teď mají s Johnem děti ve střídavé péči. Ani na porodním oddělení, kde pracuje, není situace právě růžová. Úsporná opatření v nemocnici si vybírají svou daň, oddělení trpí nedostatkem personálu a Cecilie i její kolegyně mají ještě víc práce než předtím. Jedné noci pak dojde k tragédii: při komplikovaném porodu zemře mladá maminka i s dítětem. Její manžel je zdrcený žalem a hledá útěchu u Cecilie.
Zhruba ve stejné době do nemocnice přivezou dívku v pokročilém stupni těhotenství. Je v hlubokém bezvědomí, nemá u sebe žádné doklady a zdá se, že ji nikdo nepostrádá. Co je zač? A jak je možné, že se k ní nikdo nehlásí? Zkrátka je tu další záhada, která Cecilii přímo vybízí, aby se pustila do pátrání na vlastní pěst.

Havraní kruhy 1 - Ódinovo dítě - Sirri Pettersenová
nakladatel: Host
fantasy

První díl fantasy trilogie Havraní kruhy
Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus.
Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk.
Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy…
Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.

Brennerová - Wolf Haas
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Svérázný detektiv Simon Brenner v nejvtipnější detektivce posledních let
Věř tomu nebo ne. Napřed Brennera do bezvědomí zmlátí desetiletí ruští kluci. Pak ho přítelkyně dovleče k oltáři. Mají teď totiž vyloženě dobrý vztah. Je tu jen jeden problém: velmi dobrý vztah má i se svou další přítelkyní. Brenner má vlastně štěstí, že třetí žena, která mu vstoupila do života, náhle zmizela. Pravděpodobně ji unesli překupníci prostitutek.
Pátrání po ní pomáhá detektivovi při řešení vlastních osobních problémů, rozuměj, utíká do práce. Protože nikdy není vhodnější doba přemýšlet o štěstí, které skýtá snubní prstýnek, než když se nejdrsnější vídeňský gangster rozhodne, že vám usekne obě ruce.

Tulák - Peter Newman
nakladatel: Host
sci-fi

Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka
Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčeni. Už není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak
neúprosně pronásledují? A co je vlastně Tulák zač?

Naslouchač - Petra Stehlíková
nakladatel: Host
fantasy

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách, těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

Černý anděl - Kjell Ola Dahl
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Detektiv šéfinspektor Gunnarstranda vede vyšetřování případu policisty Ivara Killiho, který byl v civilu zastřelen. Při zběžné obhlídce jeho bytu najde fotoaparát a v něm kontroverzní snímky velmi mladé dívky. Odnese ho na policejní ředitelství a uloží do zásuvky, ze které ale zakrátko materiál zmizí, stejně jako počítač z Killiho bytu... Policejní vyšetřovatel Frolich zatím pracuje na oddělení, které se zabývá pohřešovanými osobami, a aktuálně vyšetřuje případ zmizelého advokáta s pohnutým rodinným osudem.
Gunnarstranda postupně nachází souvislosti mezi oběma zdánlivě nesouvisejícími případy.

Moba mívá většinou krásné obálky, ale tato je teda otřesná :(

Dravec - František Uher
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

S nálezem mrtvého těla mladé dívky se krásný den mění v noční můru. Vyšetřování se ujímají tři králové, jak kolegové říkají krimi nálním inspektorům Čemusovi, Plevákovi a Justovi. Podezřelých je více než dost a najít mezi nimi pachatele není snadné. Elitním kriminalistům navíc komplikuje práci i děravá legislativa…




Panství Daringham Hall - Rozhodnutí - Kathryn Taylor
nakladatel: Moba
společenský román
2. díl série Panství Daringham Hall

Ben Sterling si to nedokáže vysvětlit. Od chvíle, kdy dorazil na panství Daringham Hall, už v jeho životě nic není jako dřív. Anení to jen proto, že jej jeho dlouho ztracená rodina přijala na rodovém sídle ve Východní Anglii tak nečekaně vstřícně. Tohoto obvykle rezervovaného byznysmena vyvádějí z rovnováhy i city vůči zvěrolékařce Kate. Je pro něj Anglie skutečně země zaslíbená? Zatím ještě netuší, že kdosi v pozadí dál spřádá intriky – a že ho právě Kate přiměje k tomu, aby své rozhodnutí ohledně panství Daringham Hall ještě zvážil…

Rytíři z Vřesova - František Niedl
nakladatel: Moba
historické romány

Píše se rok 1310 a do Čech přijíždí mladičký Jan Lucemburský, aby se zde ujal vlády. Země je rozpolcená. Na jedné straně přívrženci slabého Jindřicha Korutanského, na druhé straně přívrženci Jana Lucemburského, manžela Elišky Přemyslovny. Vysoko na šachovnici stojí i Jindřich z Lipé a Eliška Rejčka, královská vdova a jeho milenka. Je tu i Petr I. z Rožmberka, nejmocnější jihočeský velmož.
Skutečnými hrdiny tohoto příběhu jsou však spíše ti, o nichž kroniky většinou mlčí. Ti, jejichž životy upadly v zapomnění, jejichž příbytky a tvrze se rozpadly v prach a dnes si již nikdo nevzpomene na to, kde se nacházely...

Utajený drahokam - Virginia Cleo Andrewsová
nakladatel: Moba
společenský román
4. díl série Landry

Krásný sen pronásledují stíny minulosti...
Po absurdních soudních tahanicích, které musela Ruby absolvovat, aby mohla vychovávat svou dcerku, vyrůstá Pearl i se svými dvěma bratry ve šťastné rodině. Střední školu skončila jako premiantka třídy a o své budoucnosti má jasno – touží se stát lékařkou. Opojný pocit štěstí, lásky a sounáležitosti však nemá trvat dlouho. Tragická smrt jednoho z Pearliných bratrů všechny poznamená a Ruby se vydává do zátoky ke svým cajunským předkům...

Amnézie - Michael Robotham
nakladatel: Moba
thriller

Jedné studené londýnské noci je z Temže vytažen detektiv oddělení vražd Vincent Ruiz. V noze má kulku a v paměti mu zeje obří propast.Nevzpomíná si ani na střelbu, ani na to, jak se ocitl v řece. Jediným vodítkem je fotografie nalezená v jeho kapse. Je na ní Mickey Carlyleová, sedmiletá dívka, pohřešovaná už celé tři roky…
Co když to ale policie celé špatně pochopila? Ruizovou jedinou nadějí, jak celou záhadu vyřešit, je vydat se po svých vlastních stopách a rozpomenout se, co se tu noc vlastně stalo. Pomoci mu může jediný muž – psycholog Joe O’Loughlin. U románu Amnézie nestačíte otáčet stránky. A zvraty v ději jsou smrtonosné.

Apage Satanas! - Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba
historické romány
13. díl ze série Hříšní lidé Království českého

Přítelkyni Ludmily z Vartemberka trápí podivné sny. V pitoreskním reji se jí zjevuje dílna obklopená skálami a démon, který se necudně zmocňuje jejího těla. Její otec povolá exorcistu, jenže Ludmila ví, že Anna není blázen. Začne se vyptávat v okolí Bezdězu a záhy narazí na znepokojující fakt, že něco podobného zažily i jiné urozené dívky. Naštěstí se právě vrací domů její manžel Oldřich z Chlumu se svým pomocníkem panošem Otou. Případu se ujmou a začnou bojovat nejen s krutým vrahem, ale také s pověrami a intrikami severočeské šlechty...

Smrtící okamžik pravdy - Roman Cílek
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Nová kniha proslulého autora, jehož celoživotní témata tvoří vina, trest a spravedlnost. Povídky se čtou doslova jedním dechem a o momenty překvapení není nouze. Slovy zkušeného kriminalisty: „Trpělivě sbíráme kamínky důkazů, skládáme je do mozaiky – a najednou pak zjistíme, že je vše úplně jinak.“ Pro kriminalisty je to věru nepříjemné, pro milovníky dobrých detektivek výhra.



Miluju tě... i s natáčkama - Alena Jakoubková
nakladatel: Moba
společenský román

Chiara Valentová je půvabná mladá žena se zajímavým zaměstnáním - pracuje jako letuška. A právě v letadle se seznámí s budoucím manželem Radimem. Počáteční idylka však netrvá dlouho a než se Chiara z manželovy proměny vzpamatuje, má na krku péči o dům i zahradu a několik kilo navíc. Když zjistí, že je jí manžel nevěrný, uvědomí si, že takhle to přece nemůže nechat…



Mstitel - Frederick Forsyth
nakladatel: Knižní klub
thriller

Druhá světová válka, válka ve Vietnamu... Konflikty 20. století, v nichž muži bojující se zlem uzavírají přátelství na život a na smrt. Když pak jednoho z nich tragicky zasáhne krutá vražda, stejně nelidská, jako byly jiné zločiny spáchané na těch, kteří chtěli v 90. letech pomoci nešťastné Bosně, nemůže ji nechat bez odplaty. Obrací se tedy na svého dávného přítele... Po vrahovi se však jako by slehla zem. Osamělý mstitel má k dispozici jedinou nejasnou stopu, přesto pátrání po zabijákovi z bývalé Jugoslávie nevzdává. Nevědomky vede i nerovný boj s americkými zpravodajskými agenturami, které se snaží dostat jistého islámského teroristu... Děj nového Forsythova románu vrcholí 10. září 2001, v předvečer hrůzné akce teroristů v New Yorku. Zda lze proti zlu bojovat jiným zlem a jaká je ve světě plném násilí cena přátelství, to si už musí rozhodnout čtenář sám...

Údolí rozhodnutí - Marcia Davenport
nakladatel: Omega
světová klasika, román

Rozsáhlá sága o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů. Hlavním motivem nesmrtelného příběhu Marcie Davenportové je láska mezi Marií Raffertyovou a Pavlem Scottem, která překoná všechna protivenství. Kniha se dočkala velmi úspěšného filmového zpracování.
Světoznámý román milenky Jana Masaryka se dokonce částečně odehrává v meziválečném Československu.

U rodinného krbu - Émile Zola
nakladatel: Omega
světová klasika, román

V elegantním středostavovském činžáku v centru Paříže žije několik vážených rodin. Na první pohled se jedná o velmi spořádané měšťany, žijící v souladu s obecnou morálkou, ale když nahlédneme pod pokličku, najednou uvidíme jen amorální lumpy, kterým nic není svaté.




Peníze - Émile Zola
nakladatel: Omega
světová klasika, román

Hlavním hrdinou knihy je zkažený finančník Aristid Saccard, který při nevydařených spekulacích přišel o veškerý majetek. Proto se rozhodl využít sousedova čirého idealismu a založit s ním banku, která má pokřesťanštit arabský svět. Ve skutečnosti jde od začátku o jeden velký tunel… Emile Zola se v tomto románu s mistrovstvím sobě vlastním věnuje světu finančních elit – ale i tam nachází převážně jen morální bahno a nepoctivost. Je to další Zolova jednoznačně nadčasová kniha, která se tentokrát čtenáře snaží varovat před zhoubným vlivem bezduchého hromadění peněz.

Z tajů pražských pověstí - Popelka Bibiánová
nakladatel: Omega
česká klasika

Středověké pražské uličky skrývají víc, než je patrné na první pohled. Bezmála každý dům či věž v historickém centru našeho hlavního města ukrývá nějaký mystický příběh. Například u Staroměstské mostecké věže lidé mívali vidění, která byla spojena s pobělohorskou popravou odvážných českých pánů. Nebo z věže kostela svatého Haštala se každý den ozve tajuplný umíráček, co na věky věků bude připomínat utrpení nespravedlivě umučené dívky. A v Týnském dvoře se dokonce zjevuje Turek, jenž drží pod paždí svou uťatou hlavu. Tyto a také další fascinující pražské zkazky vám nabídne unikátní sbírka Popelky Biliánové, kterou vydávají Knihy Dobrovský v edici Omega.

Othello - William Shakespeare
nakladatel: Omega
světová klasika

Othello patří mezi nejznámější tragédie Williama Shakespeara.Strhující příběh velké lásky, zrady a žárlivosti ovšem lze číst i jako hru o stále aktuálních tématech,mezigeneračních sporech a konfliktech mezi různými kulturami.




Evžen Oněgin - Alexandr Sergejevič Puškin
nakladatel: Omega
světová klasika

Puškinovo mistrovské a nadčasové dílo, čtenáře osloví nejen překrásnou literární formou, ale i krásným příběhem o lásce a přátelství, o malých i velkých životních dramatech a také o spletitosti lidských osudů.





Posmrtná díla - Lev Nikolajevič Tolstoj
nakladatel: Omega
světová klasika

Soubor novel, povídek a her, které byly vydány až po autorově smrti, dotváří náležitý vhled do Tolstého tvorby. Můžeme zde najít například novelu Ďábel, která kritizuje hříšné sexuální myšlenky a skutky, divadelní hru Živoucí mrtvola, která pojednává o rozvratu manželství ruského inteligenta, a mnoho dalších.

Klub podivných živností - Gilbert Keith Chesterton
nakladatel: Omega
světová klasika

Hlavním hrdinou příběhů literárního klasika Chestertona je bývalý soudce, kterého téměř celé okolí považuje za podivína, či dokonce za blázna. Když se rozloučil se svou původní profesí, rozhodl se věnovat řešení záhadných kriminálních případů, které často vyžadují opravdu netradiční pohled na věc.

Veliké naděje - Charles Dickens
nakladatel: Omega
světová klasika

Malý sirotek Pip bydlí u sestry a jejího muže. Jednoho dne potká uprchlého trestance, kterému pomůže získat trochu jídla. Historce nepřipisuje velký význam, dokud nedostane velký obnos peněz s podmínkou, že musí odjet do Londýna a získat vzdělání a vystupování gentlemana.




Don Quiote de La Mancha (nezkrácená verze) - Miguel de Cervantes
nakladatel: Omega
světová klasika

V malé španělské vesnici na náhorní plošině La Mancha žil chudý šlechtic, který se nazýval Quijana. Měl dvě velké vášně – lov a četbu rytířských eposů. To druhé mu dokonce zabíralo tolik času, že nejednou zapomněl vyrazit na hon a o své panství se už skoro vůbec nestaral. Nakonec ho svět velkých hrdinů, překrásných žen a sladkých milostných románků ovládl tak, že vyčistil svou zrezivělou zbroj, vyhřebelcoval stařičkého dýchavičného koně a se sluhou bez špetky fantazie se rozhodl vyrazit do světa šířit rytířskou slávu jako Don Quijote de la Mancha. Kniha, která popisuje jeho neuvěřitelné příběhy, výrazně ovlivnila evropskou literaturu. A slovní spojení jako „boj s větrnými mlýny“ či „donkichotství“ se dostala do obecného povědomí a v běžné řeči se používají dodnes.

Běsi - Fjodor Michajlovič Dostojevskij
nakladatel: Omega
světová klasika

Běsi, předposlední román Fjodora Michajloviče Dostojevského, nejsou jen obrazem ruské politické a společenské scény devatenáctého století. Jedná se i o mimořádně působivý pokus varovat všechny před zlem, které se schovává v krásných heslech o lepší budoucnosti a celospolečenském štěstí.




Bez slitování - Tim Weaver
nakladatel: Mystery Press
thriller

Když Leonard Franks se svou ženou Ellie opustí hluk a shon Londýna, aby si užívali vysněného odpočinku v ústraní Dartmooru, všechno se zdá být dokonalé.
Jenomže pak se jejich sen roztříští na kusy. Jednoho pozdního březnového odpoledne vyjde Leonard z domu, aby přinesl dříví na topení – a už se nevrátí. O devět měsíců později je stále ještě nezvěstný.
Policejní vyšetřování uvázne na mrtvém bodě, a tak se Ellie s rodinou obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po zmizelých osobách. Nic jej ale nemůže připravit na to, co brzy zjistí.
Za Franksovým zmizením se totiž skrývá hrozivé tajemství, pohřbené tak hluboko, že jej neměl nikdy nikdo objevit. Když Raker začne celou pavučinu lží pomalu rozplétat, ocitne se v nebezpečí nejen on, ale také všichni, na nichž mu záleží.

Upíři z Chicaga 6 - Mrazivé kousnutí - Chloe Neill
nakladatel: Fantom Print
Young Adult, fantasy

Osmadvacetiletá Merit, před časem proti své vůli proměněná v upíra, si našla cestu do temných kruhů chicagského upířího podsvětí, kde zjistila, že nadpřirozených je daleko víc, než kolik se zdálo – a více, než kolik si veřejnost kdy dokázala představit. Některá tajemství však nebylo možné dál šířit – jak mezi lidmi, tak mezi paranormály.
Nyní je Merit na lovu a řítí se po drsném americkém Středozápadě v honbě za zvlčilou nadpřirozenou, která chce za každou cenu ukrást starodávný artefakt, jenž by mohl na světě rozpoutat katastrofální zlo.
Sama Merit je však rovněž pronásledována. Nepřítel z Chicaga jde po jejích stopách, a nic mu nezabrání v tom, aby magický artefakt uchvátil pro sebe. Slitování nepřichází v úvahu. Neplatí žádná pravidla. Žádné životy nebudou ušetřeny. Hon začíná.

Větrné duše - Mons Kallentoft
nakladatel: Host
krimi, detektivky
7. díl série Malin Forsová

Sedmý případ inspektorky Malin Forsové
Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene neobvyklá letní bouřka. V pečovatelském domě je nalezen mrtvý devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na kabelu od zdravotního alarmu.
Okolnosti nasvědčují sebevraždě, ale všichni, kdo mrtvého znali, o něm mluví jako o muži, jenž měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. Mezi personálem byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem.
Podezření, že Konrad nespáchal sebevraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale zdá se, že do sebe nic nezapadá. Informace si protiřečí, průběh událostí je zmatený. Co mohl kdo získat smrtí nemocného starce, dokonce i ve společnosti, kde se kvůli penězům přestává dbát na lidskou důstojnost?

Lobbista - John Grisham
nakladatel: Knižní klub
thriller

Joel Backman, kdysi stejně mocný jako proklínaný právník a lobbista, odsouzený na dvacet let do vězení, je po šesti letech náhle a překvapivě omilostněn a propuštěn na svobodu. Nikdo netuší, že k podpisu milosti přiměl amerického prezidenta šéf CIA a že jde o téměř jistý rozsudek smrti. CIA totiž zajímá jen to, kdo Joela přijde zavraždit... Odvezený tajně do Itálie a přinucený změnit svou identitu a zpřetrhat kontakty se svými blízkými musí Joel co nejrychleji vymyslet plán, jak přelstít své rádoby strážce i pronásledovatele.

Vlčí pouto - Miroslav Valina
nakladatel: Beletris
sci-fi

Příběh party dospívajících kluků, která si po svém a tak trochu za hranou zákona „operuje“ v dnešních severních Čechách – do chvíle, než za dramatických okolností potká v krušnohorských lesích tajemnou dívku na útěku z domova. Brzy se totiž ukazuje, že se nepotkali jen s ní, ale i s tím, co vyvolala svou podivnou, s magií si pohrávající vzpourou proti odcizenosti světa lidí. Houstne podzimní mlha a po okolních lesích, na horských planinách i v povrchových dolech se začínají objevovat žoldnéři z dob třicetileté války. Rozjíždí se divoká přízračná jízda, nabitá dobrodružnými zážitky a okouzleným erotickým jiskřením. Jízda směřující za mlžný závoj uhrančivé krušnohorské krajiny…

Případ Bílá skála - Jan Cimický
nakladatel: Olympia
krimi, detektivky

Detektivní román Případ Bílá skála je nejen detektivní, ale také psychiatrický. Klasičtí hrdinové zde nejsou. Setkáváme se zde s doktorem Dvořákem, známou postavou detektivek Jana Cimického, se šéfem kriminálky kapitánem Hladíkem, s dívkou Pavlou, která by nejradši utekla z domova od svého neustále opilého otce, s Václavem Formánkem, jenž byl přijat na psychiatrii a zase odtud utekl, s partičkou mládenců, kteří nevědí, co dělat a tak ničí, nač přijdou… A s Bílou skálou, která je na opuštěném místě v parku. Pod ní najdou jednoho dne tělo mladé ženy. Začíná pátrání, které nás zase jednou ubezpečí, že nic v psychiatrii ani v životě nestojí jenom samo o sobě.

Takže v této skupince novinek mám absolutně jasno. Nového Michaela Robothama musím mít :) Ještě mě docela láká Brennerová z nakladatelství Host.

Máte svůj tip? Napište mi, ráda si vaše komentáře přečtu.

Přeji vám krásný víkend a čtěte :)

Šárka ♥




14 komentářů:

  1. To mi zase z výplaty nic nezbude, ach jo.

    Brennerová a Naslouchač mě zaujaly asi nejvíc, je ta ale více zajímavých knih :) Super přehled, díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to hrůza, když pořád vycházejí takové skvosty :D

      Vymazat
  2. Jejda, to je zase nadělení :) Hned půlka knih vypadá víc než dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Růže z Brány vypadají moc dobře. :) A Apage Satanas! bude druhé vydání. Není to novinka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že je to další vydání, ale někdy i tyto výtisky přidávám, pokud ten měsíc vychází :)

      Vymazat
  4. Plno krásek, člověk neví co číst dřív. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Novinky u Omegy vypadají skvěle! :) To je zase dilema... jakou knihu si vybrat? ☺☺☺

    Krásnou neděli, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to těžké, vychází tolik pěkných knih, ale všechny mít nemůžu :D

      Vymazat
  6. Musím souhlasit s naší drahou Mimozemšťankou - knihy od Omegy vypadají fakt suprově. Zaujal mě také Malý princ a byť nejsem velkou fanynkou fantasy literatury, díky námětu severské mytologie mě docela zajímá i Ódinovo dítě... A našlo by se toho samozřejmě ještě víc :) To bude utrpení :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omega má pěkný výběr, to je pravda :) No bude to zase hrůza, vybrat jen něco málo z tak bohaté nabídky :D

      Vymazat
  7. Docela ráda bych si přečetla Ódinovo dítě, taky mě láká Tulák a Naslouchač :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥