pondělí 4. dubna 2016

Recenze - Byl jsem Mengeleho asistentem

Autor:                         Miklós Nyiszli
Překlad:                     Dana Gálová
Nakladatelství:       Academia
Rok vydání v ČR:   2009
Počet stran:              196

Anotace:
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský Žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkommand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt.
Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).


Doktor Miklós Nyiszli byl do koncentračního tábora v Osvětimi deportován coby maďarský Žid spolu s manželkou a dcerou v roce 1944. Po příjezdu probíhá na rampě selekce, kterou provádí doktor Mengele. Vyzve všechny lékaře, aby utvořili samostatnou skupinu. Poté se mají ze skupiny přihlásit ti, kteří vystudovali na německých univerzitách, dokonale ovládají patologickou anatomii a jsou sběhlí v soudním lékařství. Jako jediný se po chvíli odváží vystoupit z řady právě doktor Miklós Nyiszli a stává se tak na několik dalších měsíců Mengeleho asistentem. Kdyby jen tušil, co ho čeká. Jelikož byl ubytován přímo v krematoriu II. v Birkenau (Březince), měl velmi dobrý přehled o všem, co se dělo v plynových komorách. Stal se tak přímým svědkem masového vraždění židovského obyvatelstva.

Nechci dál rozvíjet popis děje, mnohem přínosnější pro vás bude, pokud si knihu přečtete. Kniha je útlá, ale pouze co do počtu stran. Co se týče obsahu, nepotřebujete dalších sto stran, abyste byli více otřesení. Knihu určitě spoustu z vás přečte na jeden zátah. Já si vyhradila dva večery a dvě noci potom nespala. Nešla mi z hlavy, představovala jsem si ty hrůzné výjevy, které autor v knize popisoval, a bylo mi z toho hodně bídně na duši.

Obdivuji doktora Nyiszliho, že se dokázal po válce znovu v duchu ponořit do všech těch hrůz a sepsat knihu. I když je mi jasné, že na ta zvěrstva, kterých byl svědkem, nemohl zapomenout nikdy a měl je jistě stále před očima. Kniha je místy opravdu dost drsná. Určitě vám bude běhat mráz po zádech, místy se vám bude možná obracet žaludek. Ale přes všechny tyto pocity kniha rozhodně stojí za přečtení.

Nyní, při psaní tohoto článku, se mi opět některé pasáže detailně vybavují. Nedokážu pochopit, že někdo může přežít tolik neskutečných hrůz a nezešílet. Ano, doktor nebyl mučen jako ostatní vězni, netrpěl hlady, žízní, nedostatkem hygieny ani ničím podobným. Ale stal se členem tzv. sonderkommanda, kam patřili všichni zaměstnanci krematoria. A všeobecně bylo známo, že nikdo z nich nepřežije. Věděli příliš mnoho. Prožíval tak mučení hlavně rázu psychického. Ze své pitevny vídal denně tisíce zplynovaných těl, která čekala na spálení. Viděl stovky transportních nákladních vozů, které dopravovali tisíce lidí na smrt. Slyšel jejich křik plný děsu a smrtelného strachu. 
Je to otřesné. Nám je těžko a úzko, když si o tom jenom čteme v bezpečí svých domovů. Tito lidé nevěděli dne ani hodiny, ba ani minuty, kdy a jakým způsobem bude ukončen jejich život.
Proto čtěme podobné knihy, aby se na hrůzy a utrpení tohoto období nikdy nezapomnělo.

Kniha je psaná ich formou, o to víc je sugestivnější. Přestože děj není žádná procházka růžovou zahradou, budete hltat stránku za stránkou, to vám zaručuji. 

Mrzí mě, že se kniha nedá již sehnat, měla jsem ji pouze půjčenou z knihovny.


O autorovi:
Maďarský a rumunský doktor a spisovatel, vězeň nacistických koncentračních táborů, spolupracovník doktora Josefa Mengeleho.
Po obsazení Maďarska německými vojsky 19. března 1944 a zahájení likvidace maďarských Židů, byl společně s rodinou v druhé polovině května deportován do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Dr. Nyiszli dostal táborové číslo A-8450 a díky své specializaci na soudní lékařství byl zaměstnán jako asistent doktora Josefa Mengeleho. Jeho úkolem se stalo provádění pitev dvojčat a trpaslíků, kteří zemřeli během Mengeleho experimentů. Kromě toho působil také jako ošetřující lékař pro členy sonderkommanda a esesmany, kteří pracovali u plynových komor a krematorií.
V lednu 1945 byl evakuován do KL Mauthausen. Po třídenním pobytu v tamější karanténě byl převezen do tábora v Melku. Nakonec byl osvobozen 5. května 1945 v KL Ebensee. Jeho žena a dcera válku také přežily (osvobozeny v Bergen-Belsenu)
Po válce už nikdy neprovozoval lékařskou praxi. V říjnu 1947 se jako svědek vypovídal před Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku.
5. května 1956 zemřel po dlouhé nemoci na infarkt.


Hodnocení: 5/5 



15 komentářů:

  1. Uf, u Tebe najde člověk vždycky něco jiného než u ostatních - což je dobře :). Souhlasím s tebou, že to, co se dělo, je potřeba připomínat a knihu zařadím do svého "chci číst".

    trojtečka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tvůj komentář :) Téma holokaustu mě opravdu zajímá, byť se určitě nevyžívám v těch hrůzách, které člověk čte. Bohužel je to naše historie a ta zvěrstva se děla. Mám doma ještě z knihovny půjčenou Továrnu na smrt a svou knihu Smrt je mým řemeslem. Ale mezi těmito příběhy si musím vždy dát nějakou pauzu. A Byl jsem Mengeleho asistentem je opravdu silné čtení.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, na neveselé události, ale je potřeba aby se na ně nezapomínalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, Šárko! Jak popisuješ, nebude to milé čtení, ale rozhodně za přečtení stát bude! Proto se tebou ráda inspiruji a knížku si také půjčím brzy z knihovny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak to jsem ráda a určitě si potom přečtu recenzi :)

      Vymazat
  4. Šárko, jako vždy naprosto senzačně sepsaná recenze :) Děkuji za další tip, mám teď s tématikou druhé světové války několik prioritních titulů, ale k tomuto bych se taky ráda dostala co nejdříve :) Krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Kniha se mi opravdu líbila, byť byla dost zdrcující. Škoda, že se nedá koupit. Hezký večer :)

      Vymazat
  5. Tento typ knih mě dost zajímá. Určitě se pokusím, si ji sehnat.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel se nedá koupit, byla jsem ráda, že jsem sehnala v knihovně. Kdyby tak na ni člověk padl někde v antikvariátu. Na databázi je na bazaru cena 1450Kč, to zas takový blázen nejsem.

      Vymazat
  6. Skvela recenze:-) o vikendu se na tuto knihu take chystam .

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, musím pochválit tvůj styl i následnou úpravu textu. Krásně se to čte. Tuto knihu mám taky "ve frontě", snad se k ní dostanu :) Měj se krásně a hodně radosti z blogování, Hanka (Hanka.MaBlog.EU)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář, Hanko :) Knihu si určitě přečti, stojí za to :) Přeji krásný večer :)

      Vymazat
  8. Dobry den Šárko
    neuvažujete nahodou tuto knihu prodat ?Ráda by jsem si ji přečetla ale uz se nedá koupit.
    Jestli by jste knihu prodala napiste me na email
    Děkuji za odpověď Ludmila

    ludmilaholubova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥