pátek 17. června 2016

Měsíční shrnutí - květen

Krásný pátek všem přeji :)

Konečně jsem se dokopala nafotit knížky na měsíční shrnutí. V dubnu jsem to tedy opravdu přehnala s novými knihami, květen je umírněnější. Ale i tak je to hoooodně knih.

Ale nejprve vám ukážu knihy, které jsem tedy přečetla. Přečetla jsem s bídou pět knih. Takže to opravdu nebyl moc dobrý měsíc. Dočetla jsem Lásku podle Shakespeara od Georginy Guthrie, přečetla jsem Dívku, která si říkala Tuesday od Stephena Williamse, Řekni, kde ji najdu od Joy Fieldingové, Amnézii Michaela Robothama a Annu a Vlaštovčího muže od Gavriela Savita.


Na knihy si můžete přečíst recenze, pokud jste ještě nečetli. Všechny knížky byly v podstatě průměrné, z žádné jsem nezůstala paf a nevzdychala nadšením. Bohužel. Každopádně nejlepší knihou května byla Amnézie. A největší zklamání, neříkám nejhorší kniha měsíce, ale zklamání, protože jsem měla poměrně velká očekávání, je Dívka, která si říkala Tuesday. Jinak nejhorší knihu jmenovat nebudu, řekla bych, že byly ty čtyři asi tak nastejno.

A koukám, že všechny knížky jsou do modra...

A teď se už dostáváme k novým přírůstkům. Přestože jsem zmínila, že jsem se hodně umírnila oproti dubnu, stejně je nových kousků 26 :)) Ale za plnou cenu jsou pouze dvě knihy, takže to mě trochu omlouvá :))


První skupinka knih je ze Světa knihy. Původně jich bylo o jednu víc, ale šestou knihu má půjčenou mamka.


Fotograf z Osvětimi - M. Onnis, L. Crippa
Historická biografie na pomezí biografického románu vypráví osudy Wilhelma Brasse, který byl v létě 1940 internován v Osvětimi. Tam se mu podařilo přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf, a pro nacistickou mašinerii, libující si v přesné evidenci a dokumentaci, fotografoval vězně, ale i popravy a lékařské pokusy na lidech. Dohromady zhotovil přes 50.000 snímků. Kniha rekonstruuje pět let, které Wilhelm Brasse strávil ve vyhlazovacím táboře, a vychází z historických dokumentů a ze vzpomínek samotného autora, který zemřel v roce 2012 ve věku 94 let.

Zlato(v)lásky - Blanka Hošková
Je vaše šéfová fúrie? Máte v týmu kolegu, který bojkotuje, na co přijde? A jste si jistí, že věci se mají tak, jak je na první pohled vidíte?
V pořadí již čtvrtý román Blanky Hoškové je o vztazích. Mezi manželi, rodiči, dětmi a v neposlední řadě v zaměstnání. Autorka věrně popisuje situace, které všichni známe, konflikty a problémy, které každý z nás dennodenně řeší. Kniha je také o tom, že věci nemusí být takové, jak vypadají na první pohled. Šťastný život nemusí zaručit odlet do Ameriky ani „výhodný“ pronájem bytu. A drsná šéfová třeba jen nemůže v noci spát a přidrzlý floutek je v soukromí srdečný a milující syn… 
Zlato(v)lásky je kniha, kterou neodložíte. Budete fandit Zlatě? Přikloníte se na Rendovu stranu? A vyhrávají vždycky v životě jen ti ambiciózní? Nebo je všechno nakonec úplně jinak?

Na další fotografii jsou knihy, které měl v akci bux


Stín banyánu - Vaddey Ratner
Výjimečný debutový román Vaddey Ratnerové, autorky s nevšedním citem pro jazyk, o naději, síle dětské představivosti, lásky k příběhům i k životu samotnému, který se odehrává na pozadí jedné z nejtemnějších a nejbrutálnějších kapitol lidské historie.
Píše se rok 1975 a pro sedmiletou Raami ze dne na den končí dětství. Její otec se za rozbřesku vrací ze své pravidelné procházky se zprávou o bojích, které právě zachvátily ulice Phnompenhu, hlavního města Kambodže. Chaos revoluce a následný teror záhy rozdrtí všechny představy, které doposud holčička o světě měla. Ve světě novém, v němž se smrt, hladovění a tvrdá práce na hranici fyzických možností stanou něčím tak hrůzně všedním a všudypřítomným, se malá Raami upne k tomu jedinému, co jí z násilně přervaného dětství zbylo – k tradičním kambodžským mýtům a legendám, které jí vyprávěl otec. V ovzduší brutálního systematického teroru, kde je paměť brána jako nemoc a záminka popravě, se dívka snaží s jejich pomocí bojovat o každý další den, kdy zůstane naživu.

Miniaturista - Jessie Burton
Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci… 
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.

Hodně knih jsem pořídila tentokrát také v Levných knihách. Až teď jsem si všimla, že mám jednu knížku otočenou :)) Takže ta otočená kniha je Čaj s nápadníkem od Marjan Kamali :))


Dívka s devíti parukami - Sophie Van der Stap
Jedenadvacet let – čas večírků, randění, studia, cestování a poznávání světa. Alespoň do té doby, než Sophie, místo přednášky ve škole, poslouchá v ordinaci doktora K, proč se poslední dobou necítí ve své kůži – má rakovinu. Konec legrace? Skoro. Krásné a veselé studentce se přes noc zredukuje život na pobyt v nemocnici. Mezi jejími zdmi neobjeví jen svět bílých plášťů, upovídaných sestřiček a sexy doktorů, ale také společných pokojů, vypadaných vlasů a tužek na obočí. Aby si zachovala alespoň část „normálního" života, a zpočátku hlavně proto, aby zakryla ztrátu vlasů v důsledku chemoterapie, pořizuje si paruky. S každou z nich získává trochu jinou identitu, o něco víc lehkosti, hravosti, bezstarostnosti, stává se jiným člověkem. Sophie (hlavní postava a současně autorka) svou obtížnou cestu přirovnává k odysseovské pouti do rodné Ithaky. Na své pouti k uzdravení sbírá nesmírně cenné zkušenosti, učí se zvládat vlastní strach a vylepšovat vztahy s druhými lidmi. Všechno si pečlivě zapisuje. Píše o své pouti. O příhodách, které zažívá skrytá za svých devět paruk. Píše články do časopisu. A postupně vzniká kniha. Tato kniha. Sophiin příběh je svěže upřímný, se smyslem pro absurdno. Přiměje vás k úsměvu, když to nejméně čekáte. Především je to však příběh o dívce, která odmítá být pouze pacientkou s rakovinou.

Rozhoupaný dech - Herta Müller
Sedmnáctiletý Leo Auberg touží po úniku z každodenní nudy, chce zažít něco nového a vzrušujícího. Ale především si přeje zmizet z provinčního městečka, kde musí skrývat své pravé já. Z jeho přání se zanedlouho stane noční můra. „Byly tři hodiny v noci 15. ledna 1945, když mě hlídka odváděla. Přituhovalo, bylo -15 °C.“ Tak začíná mladý muž svůj příběh o deportaci do ruského pracovního lágru a pětiletém odloučení od rodiny, o životě v nelidských podmínkách, o všudypřítomné smrti, mučivém hladu a mrazu. V románu Rozhoupaný dech, za který získala v roce 2009 Nobelovu cenu za literaturu, Müllerová líčí osud německého obyvatelstva v rumunském Sedmihradsku, které bylo na Stalinův rozkaz odsunuto v dobytčích vagonech do ukrajinských pracovních lágrů, aby otrockou prací splatilo válečný dluh.

Další knížky jsem dostala jako recenzní výtisky. Na Oběšené psy a Annu a Vlaštovčího muže najdete na blogu recenzi, ostatní knihy ještě na přečtení čekají.


Společnice - Lesley Pearse
Patnáctiletá Belle vyrůstá v londýnském nevěstinci U Annie, aniž by tušila, co se každodenně odehrává v pokojích nahoře. Annie je totiž její matka a úzkostlivě střeží dceřinu nevinnost. Belle se však nečekaně stane svědkem surové vraždy jedné z matčiných dívek, kterou zabije zákazník. Tato noc změní celý její život. Aby vrah nebyl prozrazen, dívku unese a prodá do pařížského nevěstince. Belle se ocitá v krutém světě zločinu a násilí, nemá nikoho, kdo by ji chránil. Cesty ji zavedou až do dalekého New Orleansu, kde se stane velmi žádoucí a vyhledávanou společnicí. Celou dobu však zoufale hledá šanci, jak utéct a vrátit se domů... Z mladé dívky se postupně stává žena, která je schopna překonat všechny rány osudu…

Lovci lebek - Hana Hindráková, Jiří Johánek
Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...

A poslední dvě knihy jsem vyhrála. Vážku na blogu Knihy nekoušou a Dubnovou čarodějku v jedné soutěži na FB.


Dubnová čarodějka - Majgull Axelsson
Neuvěřitelný osud němé, ochrnuté dívky, román o hloubce ducha a síle imaginace. Příběh z pera přední představitelky švédského magického realismu.
Příběh „mrtvého“ těla, v němž tepe živý duch. Strhující, naléhavé a podmanivé vyprávění začínající ve Švédsku padesátých letech 20. století. Zpěv o lásce, touze a věrnosti, ale také o beznaději, aroganci a lhostejnosti.
Desirée, němá a ochrnutá dívka odsouzená k životu mezi čtyřmi stěnami nemocničního pokoje... Za dlouhých nocí jí dělají společnost Einstein, Hawking, Ginzburg a jiní, i když jen prostřednictvím svých knih. Tam venku, za zdmi nemocnice, jsou její tři sestry - Christina, Margareta a Birgitta. O její existenci ale nemají tušení. Lékařka, fyzička - a prostitutka.
Brilantní mozek uvězněný v bezmocném těle, trýzněném spastickými záškuby, začíná rozplétat vlákna jejich osudů.

Tak a to je z mého květnového shrnutí vše. Knihovně jsem opět dopřála nové kousky, ne že bych je potřebovala, ale prostě jsem chtěla :))

Mějte se krásně a napište mi, kolik knih jste si koupili v květnu vy a jestli je tam nějaká kniha, na kterou jste se třeba hodně těšili a nemohli se dočkat, až vyjde. Já jsem určitě toužila po Fotografu z Osvětimi a těším se, že se do něj brzy pustím. Tato kniha určitě dlouho čekat na přečtení nebude.

Vaše Šárka ♥


20 komentářů:

  1. Pěkné knihy. Mám z nich pouze Dívku s parukama a Dubnovou čarodějku. Říkala jsem si, že se přes léto budu muset s nákupy krotit, ale naštěstí koukám, že to se mnou není až tak hrozné, takže asi dnes ještě navštívím knihkupectví :D
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to s tebou není hrozné, udělej si pěknou vycházku do knihkupectví a radost bude veliká :) ♥

      Vymazat
  2. Super jako kazdy mesic :-) Koukam si mela modrou naladu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, nějak jsem se zamodřila, ale výkvět beletrie to teda nebyl. Teď jsem si ale spravila náladu Tess Stimsonovou a Chrisem Carterem :)

      Vymazat
  3. Z veletrhu jsem si taky přivezla Skálu a Vážku mám doma už od dubna :-) Za květen jsem došla k lehce děsivému číslu 27 =D
    http://story-huntress.blogspot.cz/2016/05/kniholov-za-kveten.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to jsem ráda, že někdo taky tak pěkně nakupuje :))

      Vymazat
  4. Kam to davas?? Ja mam mikro knihovnu, to uz moje dcra ma vetsi. Jen si pujcuju, mmalokďy vlastnim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasickou knihovnu stále nemám. Zabrala jsem celou obývací stěnu, takže nějaké skleničky a pod. u mě nemají šanci :)) A hodně knih mám, bohužel, v ložnici ve skříni. Snad letos se ke knihovně dopracuji. Ale pětistovka knih ještě není nic hrozného :))

      Vymazat
  5. Vážka, Dubnová čarodějka, Devět paruk.....to je pokladů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tak člověk zvládal číst víc. Mám takovou chuť se pustit do několika knih hned teď :))

      Vymazat
  6. Opravdu tě obdivuji, že máš každý měsíc tolik přírůstků :D je to vážně k neuvěření.
    A přeji aby se ti líbili knihy, které ještě čekají na přečtení:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Terezko. Však kdyby ty knihy byly za plnou cenu, byla by jich asi třetina. To bych si opravdu nemohla dovolit :) A určitě se jednou na všechny dostane :))

      Vymazat
  7. To je knih :D Já musím vždycky dost šetřit a pak je to děs a hrůza, hlavně je nemám kam dávat :D:D
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No s místem je to bída i u mě už. A ceny těchto knížek byly úžasné, takže proto si jich člověk může nakoupit tolik. Za plnou cenu by to nešlo.

      Vymazat
  8. 26 knizek :-D :-D dobry, nejsem na tom jeste tak blbe, jak jsem si myslela, mam asi o dve min, tak me to uklidnuje ... :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Opet super prirustky. Mas to vubec kam jeste davat? :-P :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s místem to začíná být krutě na pováženou, nevím, jak to budu dělat dál :))

      Vymazat
  10. Pááni, to je krásných přírůstků :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥