úterý 21. června 2016

Recenze - Lovci lebek

Autoři:                       Hana Hindráková, Jiří Johánek
Nakladatelství:      Cosmopolis
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              223

Anotace:
Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. 
I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...


Jaroslav Jelínek se ani po deseti letech nedokáže vyrovnat se smrtí parťáka a nejlepšího kamaráda Lukáše. Lukyho zabil člen ukrajinské mafie a Jaroslav si celé roky vyčítá, že tomu nedokázal zabránit. Po Lukášovi zůstala těhotná manželka Elena. Jaroslav svůj žal utápí v alkoholu a nemyslí na nic jiného než na pomstu. Navíc je Alexandr Ivanov, po deseti letech propuštěn z vězení a po smrti jeho bratra Dimitrije se stává bossem ukrajinské mafie. Jaroslav nemůže přenést přes srdce, že je kamarád mrtvý a vrah opět na svobodě. Jeho útěkem k alkoholovému opojení velmi trpí Jardova manželka Martina i dvě děti, Zuzka a Jindříšek.

Jaroslav je skvělý polda a dostává se na vysněné místo k Lovcům lebek, k speciálnímu pátracímu útvaru s oficiálním názvem Oddělení cíleného pátrání služby kriminální policie a vyšetřování s celorepublikovou působností. Dlouho po tomto oddělení Jaroslav toužil, ovšem teď mu alkohol komplikuje i jeho pracovní činnost. Doma se situace nelepší, Jaroslav se o to ani nijak nesnaží, byť si předsevzal, že se pokusí s Martinou problémy urovnat. Pracovně je hodně vytížen, ale i když by si mohl na rodinu udělat čas, raději se uchýlí k láhvi. Nemůže se tak divit, že si Martina najde přítele a požádá o rozvod. Jaroslav se k tomu všemu topí v dluzích, které si nadělal hrou pokeru a na záda mu dýchají vymahači. Zkrátka hroutí se mu jak osobní, tak i pracovní svět. V práci nad ním šéf také nemůže stále držet ochrannou ruku, navíc je Jarda taky tak trošku samorost a pravidla pro něj nejsou vždy na prvním místě. 

Lovci lebek pátrají po nájemném vrahovi „Andílkovi“, kterého do Čech povolala ukrajinská mafie, v čele s Alexandrem Ivanovem. Andílek má zlikvidovat několik lidí, kteří se stali nepohodlnými. Ohroženými se stávají také tajní agenti a jejich rodiny i sám Jaroslav.

Od autorky jsem prozatím nečetla žádnou knihu, ale samozřejmě vím, že dosud psala příběhy s úplně jinými tématy. Námět této knížky mě celkem oslovil a byla jsem zvědavá, jak si s tímto žánrem autorka poradí.
Kniha určitě není špatná. Ovšem mohla být mnohem více propracovaná, myslím, že námět fungování speciální pátrací jednotky k tomu sám vybízí. Příběh mohl obsahovat více akcí, zásahů, výslechů. Vždy, když jsem začínala být napnutá, najednou bylo po všem. Chvílemi jsem měla pocit, že místo detektivního románu čtu krimi reportáže.

Postavy mě nijak zvlášť neoslovily. Jaroslava mi zpočátku bylo líto, ale potom už mě svou láskou k whisky pěkně štval. Ani ostatní vedlejší postavy příběhu na mě ničím zvláštním nezapůsobily. 

Knihu bych asi neřadila mezi thrillery, spíš krimi, detektivky. Četla se velice dobře a rychle díky krátkým kapitolám a velkému fontu. Ale v tomto případě bych si přála, aby kniha byla delší a sdílnější. 

Nakouknutí pod pokličku speciální jednotky bylo určitě zajímavé, jen ta dějová stručnost příběhu trochu ubrala na atraktivitě. 

Přestože podle mě nebyl úplně využit potenciál, který námět mohl nabídnout, myslím, že za přečtení kniha určitě stojí. Pár příjemných hodinek s ní strávíte.

O autorech:
Hana Hindráková
Autorka pochází z Trutnova a kromě knih miluje cestování. V rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se pětkrát dostala do africké Keni. Navštívila také Maroko, Kapverdy, Nový Zéland, Nepál, Chile, Argentinu, Portoriko a další země.
Hana je autorkou čtyř románů z afrického prostředí: Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná. Nyní pracuje na románu Smrtící byznys, který se bude odehrávat v Ugandě. 

Jiří Johánek
Jiří pracuje od roku 2005 jako policista, do roku 2008 sloužil v Karlovarském kraji, nyní v Plzeňském kraji. Kniha Lovci lebek je jeho prvotinou.








Hodnocení: 3,5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji samotné autorce paní Hance Hindrákové

Knihu koupíte například zde.



6 komentářů:

  1. Tak to jsme měly z knihy dost podobné pocity, Šárko :)

    OdpovědětVymazat
  2. ted premyslim, jestli jsou lovci lebek v povinny cetbe, nebo jestli si to s necim pletu .. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to opravdu nevím :)) Vím, že je víc knih s tímto názvem, ale žádná mi není známá a povinná četba už je hoooodně dávno za mnou :))

      Vymazat
  3. Hezká recenze, Šári. Já nad knihou stále váhám a nevím, zda si ji budu pořizovat. Mám asi ve frontě zajímavější tituly, ale zase bych ráda dala šanci českým autorům, tak třeba časem. Přeji Ti krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristý :) To víš, že jo, uvidíš časem, jestli na ni budeš mít chuť. Ale taky ráda čtu české autory a letos se mi to docela i daří :) Měj se moc hezky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥