čtvrtek 21. července 2016

Já, knižní recenzent...

Přeji vám všem krásný den :)

Rozhodla jsem se také připojit k tagu, který pluje knižní blogosférou už nějakou dobu. Já ho prvně objevila na blogu Kávové knihy pod názvem „Já, knižní bloger“. Jinak jsem ho poté na ostatních blozích vídala většinou  pod názvem Já, knižní recenzent. Tag se mi zalíbil, takže dnes ho najdete také u mě na blogu :)


Kolik recenzí měsíčně vydáš?

Počet recenzí se odvíjí od počtu přečtených knih a od toho, jak stihnu recenze sepsat. Píšu recenze na všechny knížky, které přečtu, nejen na recenzní výtisky. Takže to bude tak 4 – 6 recenzí měsíčně, někdy míň, jindy víc. Vidíte sami u mě na blogu ti, kteří mě pravidelně sledujete.

Píšeš recenzi hned po dočtení knihy?

Určitě to není tak, že bych dočetla poslední stránku, zaklapla knihu a vrhla se na psaní. Potřebuji si nechat prostor na strávení příběhu. Některé knihy mě dostanou natolik, že potřebuji pár dní, abych si celkově nad nimi popřemýšlela, utřídila si dojmy. Ale zase si nenechávám, až na nějaké výjimky, kdy nestíhám, velkou prodlevu, protože potom se naopak zase dojmy a detaily z knihy můžou pomalu začít vytrácet. Takže většinou to u mě funguje tak, že jeden den dočtu a druhý nebo třetí den recenzi sepíšu.

Máš nějakou přípravu, než se vrhneš do psaní?

Tak to každopádně a bez výjimky. Recenzi si nejdříve hodím na papír, protože škrtám, přepisuji a to mám nejradši opravdu klasicky s tužkou v ruce :) I když někdy se stane, že začnu svoje poznámky přepisovat a napadají mě úplně jiné, lepší věty, takže nakonec vyplodím další, originální článek :)) Potom nějaký čas zabere nafocení knížky. Někdy, když mám chuť, tak i vymýšlím, jak nafotit knihu, aby fotografie alespoň částečně souvisela s dějem a námětem příběhu. Protože do recenze vkládám i informace o autorovi a někdy se stane, že je nenajdu nikde na databázi, tak si alespoň pár řádků vyhledám a případně přeložím z autorových webových stránek. No, a potom už zbývá to vše hodit do článku a dát tomu formu.

zdroj
Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?

Pokud budu počítat psaní nanečisto, focení knihy, úpravu fotografií, zkrátka celý čas, který nad článkem strávím, rozhodně minimálně dvě hodiny, ale spíš víc. Někdy jsem schopná nad tím strávit i celé odpoledne. Záleží i na tom, jak se mi recenze píše. Můžu být nadšená a plná dojmů z knihy, ale  nedokážu to hodit na papír tak, abych vyjádřila, co cítím a abych byla spokojená s tím, co jsem vyplodila. V tomhle jsem opravdu puntičkář a vyhraju si :)

Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?

Protože se snažím vybírat si knihy tak, aby mi sedly, píšu spíše kladné. Ale samozřejmě se stane, že mi někdy kniha nesedne, nelíbí se mi, takže potom podle toho vypadá i recenze. Snažím se do článku vkládat subjektivní pocity, ale rovněž i objektivní názor. Neznamená totiž, že když kniha nesedne mně, je špatná a jiný čtenář z ní nebude nadšený. Nedělám žádný rozdíl mezi recenzemi na vlastní knihy a recenzní výtisky. Nejsem žádný profík, abych mohla tvrdit, jo, tato kniha je absolutně špatná. Ale pokud mi něco vadí, kniha má třeba v překladu chyby, tak to v mé recenzi najdete.

Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz).

Tak jsem musela zapátrat v archivu, protože jsem si nebyla jistá, jestli šlo o recenzi na knihu ...A postarej se o Elišku nebo Chemie smrti. A byla to knížka ...A postarej se o Elišku. Tato kniha, byť je docela útlá, mě hodně zasáhla. A z mého nynějšího pohledu šlo spíše o takovou minirecenzi :)
zdroj

Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč?

Víte, že vůbec nevím, jak na tuto otázku odpovědět? Nebudu přemýšlet nad tím, jestli ta či ona recenze je podle mě skvělá, proto bych vám ji doporučila. Člověk má pořád co vylepšovat a bude mít. Možná spíš zmíním knihu, která mě hodně zasáhla, i když jsem nedokázala v recenzi úplně přesně popsat, jak moc mě rozsekala. A jde o knihu Byl jsem Mengeleho asistentem. Myslím, že tuto knihu už nikdy z hlavy nedostanu.

Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?

Nestydím se za žádnou. Každý jednou začínal a podle toho recenze vypadaly. Potom jich napíšete pět, deset, dvacet a už vypadají lépe, jsou obsáhlejší. Zjišťujete, že máte mnohem bohatší slovní zásobu, napadají vás věty, které by vám v začátcích třeba vůbec nevytanuly na mysli. Ale to je běžný vývoj. Posouváme se ve všem v životě, nejen v psaní recenzí, a není tedy důvod, se za své začátky stydět. Alespoň tak to cítím a vnímám já.

Máš osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?

Nemám žádné osvědčené tipy a triky. Myslím, že snad ani žádný trik na vytvoření skvělé recenze neexistuje. Určitě je potřeba psát recenze s chutí a ne z donucení nebo z důvodu, aby ostatním padala brada nad ohromujícím počtem recenzí na mém blogu, které jsou ale o ničem. Chuť do psaní je to prvotní a nejdůležitější. Je potřeba si na psaní recenze také vyhradit čas a opravdu se tomu věnovat. K čemu bude deset recenzí nasázených za tři dny, ve kterých se dozvíte, že kniha byla skvělá a přečetla jsem ji za tři hodiny? To nikoho nezajímá. Opravdu si vyhraďte čas a pište jen tehdy, pokud do toho máte chuť. Nenuťte se do psaní, nemá to smysl. Jeden den mít náladu nebudete a nezplodíte kloudnou větu, ale druhý den vám to třeba půjde samo :) Vidím to i u sebe a proto, když to nejde, nelámu to přes koleno a počkám, až budu mít náladu a bude i mozek spolupracovat :))

A jsme na konci :) Možná vám tento tag  zas trošku moji maličkost přiblížil a něco víc jste se o mně dozvěděli. Napište mi, jestli jste se do tagu také zapojili, klidně mi zanechte odkaz a já si vaše podání ráda přečtu.

Přeji vám krásný den a spoustu úžasných přečtených knih :)

Vaše Šárka

26 komentářů:

  1. Skvělý TAG! Pěkně zpracovaný :-)
    Asi se na něj taky někdy vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo děkuji :) Určitě si ho potom taky moc ráda přečtu :)

      Vymazat
  2. Tag je naozaj super, zrejme sa doňho tiež zapojím :D Tiež píšem recenzie aj na iné knihy než recenzáky, nepíšem však na úplne všetky prečítané. Inak je super, že ich najskôr píšeš na papier, i keď som si už zvykla písať ich iba na počítači, celkom mi to šetrí čas :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Casion :) Pokud se do tagu zapojíš, taky si ho určitě ráda přečtu :)

      Vymazat
  3. Moc hezky zpracovaný tag, Šárko! Teď mám přichystaný jiný tag, ale časem bych ráda zpracovala i tento :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvely tag Sarko a mas k nemu moc pekne fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    jsem vážně moc ráda, že ses do mého TAGU taky zapojila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ani jsem nevěděla, kdo je původcem tagu :) Tak teď už to vím a přečetla jsem si ho :)

      Vymazat
  6. Pěkný TAG, já už ho mám vypracovaný nějakou dobu, ale stále ještě čekám :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky jsem o něm věděla dýl, ale než jsem se k němu dopracovala :))

      Vymazat
  7. Tenhle jsem taky vyplňovala :-)
    http://story-huntress.blogspot.cz/2016/06/ja-knizni-blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělí článek. Mohla jsem se o tobě zase dozvědět trochu více. Tento tag jsem už vyplňovala a tady je:https://readingwithlu.blogspot.cz/2016/06/tag-ja-knizni-recenzent.html

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle je moc pěkný tag a tvé odpovědi jsou moc sympatické :) Líbí se mi, že je takový osobnější a člověk má možnost dozvědět se víc o člověku za blogem. Jinak taky dokážu u článku strávit i celé odpoledne...a někdy nejedno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, podobné články nebo tagy mám ráda, toho člověka to opravdu alespoň v něčem přiblíží :)

      Vymazat
  10. Suprově zodpovězené :)
    Tag také chystám, tak jsem zvědavá, jak si s ním poradím :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc krásně jsi ten TAG zpracovala, možná nejlépe, co jsem četla, navíc mám na věci dosti podobný názor :) a chtěla jsem se zeptat, jestli ta úvodní fotka je tvoje? protože je vážně skvělá a dýchá z ní úžasná atmosféra :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za pochvalu. Ano, první fotka je moje, to jsem tenkrát sepisovala recenzi na Přežil jsem Buchenwald :) Tak jsem si to zdokumentovala :))
      Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  12. Velký souhlas s Haničkou, krásná úvodní fotka! Tag je také krásně sepsaný, jen potvrzuje to, že Tvůj blog patří k mým nejoblíbenějším :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji za krásná slova, udělala jsi mi radost ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥