čtvrtek 28. července 2016

Recenze – Láska podle Shakespeara 2 – Marná touhy snaha

Autorka:                    Georgina Guthrie
Překlad:                     Kristýna Vítková
Nakladatelství:        Grada – Cosmopolis
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               480


„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“

Anotace: 
Aubrey Priceová má před sebou posledních pár týdnů studia na Torontské univerzitě. To, co mělo být nejkrásnějším obdobím jejího života, se pro ni ale stává utrpením. Tajný vztah s Danielem Grantem, asistentem na katedře angličtiny, čelí mnoha překážkám. Jeho odhalení by obzvlášť Daniela stálo nejen pověst, ale i celou kariéru. Oba doslova odpočítávají minuty, než budou moci být konečně otevřeně spolu. Mezitím hledají útěchu v tajných vzkazech a tolik výmluvných slovech Shakespearových dramat a sonetů. Dokážou svou zakázanou lásku udržet v tajnosti?

Už od prvního okamžiku, kdy jsem tě spatřil v Brownově třídě, mě to k tobě nevysvětlitelně táhlo, ale všechno se vyjasnilo, když jsem se na semináři posadil vedle tebe. Byla jsi ta nádherná, vřelá, otevřená, inteligentní a sexy žena, kterou jsem vždycky hledal. Seděl jsem vedle tebe, hleděl ti do očí a myslel si: „Nuže, tak tady jste. Kde jste byla po celý ten čas?“ Osm dní. Tak blízko. D.


V druhém díle s názvem Marná touhy snaha se opět setkáváme s Aubrey Priceovou a Danielem Grantem. Aubrey zbývá několik týdnů do promoce a Daniel tak ukončí své první působení na Torontské univerzitě jako asistent katedry angličtiny. Naše mladá dvojice si vyřešila jakési drobné, pro ně však velmi zásadní, nedorozumění, které mezi nimi shodou okolností vzniklo. Přestože jejich vztah dál musí pokračovat v naprostém utajení, vezme Daniel Aubrey na večeři ke své milované babičce, Oslovuje ji láskyplně Patty a ví, že jí může naprosto důvěřovat. Pochopitelně to není babička, kdo mladé lidi prozradí, ale ztráta jistého předmětu a nepříjemnost je na světě. Danielovi rodiče se tedy o vztahu s Aubrey dozvídají. Aubrey musí děkanu Grantovi slíbit, že do ukončení studia se s jeho synem stýkat nebude, aby po určitých nepříjemnostech, které prožil v minulosti, nebyla opět ohrožena jeho kariéra. Naopak Aubrey se navíc dozvídá o některých Danielových zdravotních potížích, o kterých dosud neměla ani tušení. Jak se ale vydrží spolu nevídat a nekomunikovat jinak, než pouze v rámci přednášek? Kde samozřejmě nesmějí dát své city najevo? Zvládnou to anebo budou hledat nějakou skulinku, aby mohli pomyslný zákaz přece jen trochu obejít? Objeví se také někdo, kdo by mohl mladé dvojici hodně nepříjemně uškodit. Nebo jsou jejich obavy neoprávněné a jsou zbytečně paranoidní? 

Začtěte se do pokračování romantického příběhu studentky a asistenta a všechno se dozvíte :)

„Ježíši, Aubrey. Proč jsi na ni nepočkala, až skončí s Danielem, aby ses jí mohla zeptat, o čem to kurva mluvila?“
„Nemohla jsem. Musela jsem jít na večerní přednášku.“
„Víš ty co? Občas je chvíle, kdy je vhodné přijít na ni pozdě. A řekla bych, že tohle byla jedna z nich.“
Začala jsem další kolečko po Juliině pokoji. Už jsem jí tu vyšlapala cestičku, zatímco ona mě sledovala z postele.
„Vůbec mi to nemyslelo,“ přiznala jsem. „Měla jsem všechno jako v mlze. Mohla jsem ji rovnou vynechat, protože si nepamatuju ani slovo z toho, co se tam vykládalo.“
„Tak co teď budeš dělat?“ zeptala se Julie a cpala si kosmetické potřeby do kufříku.
„Nemám ponětí.“ Udělala jsem další nervózní kolečko, krátce se posadila na postel její spolubydlící, než jsem zase vstala a začala znovu přecházet po pokoji. „Ale potřebuju zjistit, o čem to mluvila. Myslím, že bych ji měla jít najít? Bydlí někde mimo kampus s Lindsay, ne?“

Pokračování romantické knihy Láska podle Shakespeara se čte opět velmi dobře. Známe již hlavní hrdiny i jejich přátele a tak už trošku víme, co můžeme očekávat. Žádná hlubokomyslná literatura to nebude, ale to ani od romantiky nečekáme. Kniha je opět docela bichlička, ale stejně jako první díl má široké řádkování, děj je svižný a rychle plyne. Tudíž vám lehce ubíhá stránka za stránkou. Střídají se části, které vypráví ze svého pohledu Aubrey, a které vypráví Daniel. 

Příběh je určený určitě především mladším děvčatům. Já už jakožto starší ročník jsem na něj pohlížela trošku jinak, řekněme střízlivěji. Možná jsem tak malinko ochuzená o jakési nadšení, které mezi mladými dívkami z této knihy panuje. Ale i tak se mi kniha líbila a ráda si přečtu další pokračování. Jsem zvědavá, jak bude pokračovat vztah Aubrey a Daniela, když už jim škola nebude stát v cestě k naplnění lásky. 

Pokud máte chuť na dávku romantiky, nechcete u knihy nijak zvlášť přemýšlet a potřebujete si spíše odpočinout, určitě doporučuji. 

Druhý díl je stejně jako první krásně graficky zpracovaný, má nádhernou obálku, která ladí s předchozím dílem. Kapitoly jsou rovněž uvozeny citáty z děl Williama Shakespeara.

O autorce: 
Georgina Guthrie se otevřeně prohlašuje za objímače knih už tak dlouho, kam až její paměť sahá. Je vášnivou čtenářkou a notorickou pisatelkou deníků a je unešená z toho, že mohla nakouknout do velkého světa knih. Georgina žije v Torontu v Kanadě, ale pořád se považuje za Britku skrz naskrz a často ji můžeme najít, jak prochází uličkami svých oblíbených britských obchodů.
Je absolventkou Torontské univerzity, kde studovala anglickou literaturu. Georgina ráda vyplňuje svůj čas čtením a psaním, ale stejně tak si ráda užije i dobrý film s manželem, kolotoč v kuchyni se svou dcerou nebo odpočinek s přáteli a rodinou, ten vesměs vždy ve společnosti sklenky červeného vína v jedné ruce a cibulových kroužků v druhé.

Hodnocení: 4/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada
Knihu můžete zakoupit zde.


6 komentářů:

  1. Mně by teď v blízké době měl dorazit první díl k recenzi, tak jsem zvědavá. A pokud se mi bude líbit, půjdu i do tohoto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já myslím, že se ti líbit bude, je to příjemné čtení :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! :)
    Já tuto sérii doslova žeru, takže se nemohu dočkat třetího dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky si třetí díl určitě přečtu, mám takové tušení, co by se tam mohla dít, tak uvidím, jestli dobré tušení :)))

      Vymazat
  3. Moc povedená recenze, Šári, já se zatím chystám na ten první díl, ale jsem moc zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Kristý a užij si čtení, je to příjemná romantika :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥