úterý 1. listopadu 2016

Knižní novinky – listopad 2016 – část 2.

Krásný večer všem knihomolům :)

Mám pro vás další pokračování listopadových knižních novinek a ujišťuji vás, že to není poslední :)

Je to i můj život – Jodi Picoultová
nakladatel: Ikar, 2. vydání
společenský román

Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve třinácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí, injekcí – jen proto, aby její starší sestra mohla žít. U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate jako dárce geneticky vhodné. Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale v důsledku i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a život i před soudem.

V této fascinující povahové studii rámované strhujícím příběhem zkoumá Jodi Picoultová reakce a rozhodnutí lidí v těžké životní situaci, a klade mnoho otázek, na něž se jen těžko hledají odpovědi. Mají rodiče právo nutit zdravé dítě podstupovat bolestivé a někdy riskantní zákroky, aby zachránili to nemocné? Když využijete jedno dítě, protože představuje jedinou naději na záchranu toho druhého, jste dobrá matka, nebo je to přesně naopak? Kontroverzní téma podává autorka – jak je ostatně jejím zvykem – citlivě, bez přehnaného sentimentu či moralistního poučování.

Tak tuto knihu bych si opravdu ráda pořídila. jsem ráda, že vychází v dalším vydání.

Nemajetní – Borbély Szilárd
nakladatel: Odeon
román

Nemajetní Szilárda Borbélye, fikce s autobiografickými prvky, je prózou až nezvykle temnou a krutou, která však přesto ve čtenáři nezanechává pocit marnosti a bezvýchodnosti. Popisuje malou vesničku na severovýchodě Maďarska s její charakteristickou uzavřeností, obyvateli, vzpomínkami a pověrami, tak jak to všechno vidí dětské oči. Autor při líčení zvoleného mikroprostředí nehodlá ani v nejmenším nic idealizovat; chudoba a bída nejsou nijak přikrášleny a venkované tvoří uzavřené společenství, jehož obzor končí těsně za humny... Dílo je považováno za nejdůležitější maďarský román nynějšího desetiletí; postupně vyjde ve třinácti zemích.

Jasno lepo podstín zhyna – Sara Baume
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…

Úkol pro šaška – Pavel Hrdlička
nakladatel: Knižní klub
historický román

V Čechách nastává před husitskými bouřemi v letech 1402–1403 dramatická situace. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády a nakonec uvězněn ve Vídni, zemi drancují kočovní Kumáni a zároveň probíhá občanská válka mezi stoupenci Václava a Zikmunda. Podrychtář Václav od Černého koně je novou městskou radou zbaven úřadu. Nenese to vůbec dobře, ale nakonec může přijmout nabídku Bratrstva obruče a kladiva, které ho chce vyslat do Vídně. Tam se má pokusit za pomoci králova šaška Kotrmelce, řádového rytíře Bohuňka a bývalých biřiců osvobodit krále.

Dokud nás smrt nerozdělí – Alice Lily Neradová
nakladatel: Olympia
Young Adult

Leah a Olivie jsou nejlepšími přítelkyněmi již od útlého dětství. Přes rozdílné povahy by jedna bez druhé neudělala ani krok. Obě patří mezi strážce živlů, bytosti, které byly stvořeny k udržování rovnováhy mezi všemi čtyřmi přírodními elementy. Pro jejich velkou pýchu byli však strážci vykázáni na místo, z něhož jim bylo dovoleno odejít jen ve výjimečném případě. Zákaz ale Leah a Olivii nikdy netrápil, alespoň tedy do dne, kdy do jejich života zasáhl nepříznivý osud, a obě přítelkyně byly rozděleny. Leah se tak musí rozhodnout, jestli uposlechne pravidla, anebo u ní zvítězí síla přátelství.

Barvy slečny Toyen – Vladislav Kučík
nakladatel: Olympia, 3. vydání
biografie

Slečna T. byla zvláštní mladá žena, co chodila oblečená jako muž, ve smokingu a s motýlkem u krku. Blízká malíři Jindřichovi, přítelkyně českých básníků, kteří jí věnovali své verše, autorka tajuplných obrazů s erotickým podtextem. Jaký byl její život? Milovala nejen muže, ale i krásné a atraktivní ženy! Jak se z chudé holky z periferie Prahy stala malířka, jejíž díla patří k nejcennějším v řadě světových galerií? Nová beletrie spisovatele Vladislava Kučíka je životopisnou fikcí inspirovanou některými motivy ze života slavné české umělkyně z počátku 20. století. Příběh sám je skládán jako střípky mozaiky, je vlastně vyprávěním staré paní T., která ve svém pařížském bytě rekapituluje kus svého života. Ale opravdu je tomu tak?

Pod povrchem – Stacy Robinsonová
nakladatel: Ikar
psychologické drama

Na první pohled dokonalá rodina - bohatý podnikatel Michael, jeho krásná žena Claire a jejich sedmnáctiletý talentovaný syn Nicholas. Jenomže idyla bere za své ve chvíli, kdy se Nicholas předávkuje drogami a upadne do kómatu a Michael, kvůli němuž se Claire vzdala vlastní kariéry, chce svou ženu opustit. Jenomže Claire v tomto případě není oběť - Nicholas ji načapal při nevěře a Michael ji chce opustit ze stejného důvodu. Nic ovšem není tak tak černobílého, jak se může zdát. Claire odmítne nést celou vinu a svému muži se postaví. Krom černého svědomí, pochybností o životě, o sobě a Michaelovi má totiž navíc také neutuchající vůli. A najednou se začnou z minulosti vynořovat tajemství, která měla raději zůstat zapomenuta… Vynikající psychologické rodinné drama Pod povrchem je debutovým románem Američanky Stacy Robinsonové.

Kateřina Aragonská – Pravá královna – Alison Weirová
nakladatel: BB/art
historický román

Šest tudorovských královen...
V prvním ze série zamýšlených románů o šesti tudorovských královnách představuje historička Alison Weirová Kateřinu Aragonskou. Fantasticky živý portrét první ženy Jindřicha VIII. bourá mnohé mýty o této hrdé ženě. Už ji nevykresluje jako jednoznačnou oběť dějinných zvratů. Na stránkách knihy ožívá charismatická, nezlomná a odvážná hrdinka, jež na prahu stáří marně bojuje o lásku manžela a budoucnost své královské dcery. Její tragický příběh nikdy nepřestane fascinovat.

Tajemný cizinec – Tasmina Perry
nakladatel: BB/art
společenský román

Sophie se snaží najít pravdu...
Podnikatel Nick je nalezen mrtvý ve svém hotelovém apartmá a jeho přítelkyně Sophie se stane hlavní podezřelou. Sophie si uvědomí, že její milenec nebyl tím, kým se zdál být. Aby očistila své jméno, musí důvěřovat tajemnému cizinci a při hledání odpovědí s ním cestovat přes celou zeměkouli. Pravda zcela změní její život…
Vydejte se s Tasminou Perry z Londýna do New Yorku, na exotické Azurové pobřeží i do světa, kde prostá záměna totožnosti odhaluje spleť lží a mezinárodní spiknutí.

Srdce z kamene – Simon Scarrow
nakladatel: BB/art
historický román

Staré přátelství pod tlakem války 
Píše se rok 1938. Dokonalé léto na idylickém řeckém ostrově Lefkada pro tři mladé lidi, kteří si nenechávají kazit náladu výbušnou politickou situací v Evropě. Peter přijíždí z Německa navštívit svého otce, který tu provádí archeologické vykopávky, a naváže úzký přátelský vztah se dvěma zdejšími mladými rodáky, mladíkem Andreasem a dívkou Eleni. Svět ale neodvratně sklouzává do konfliktu. Všichni tři si však přísahají, že se znovu setkají jako přátelé. V roce 1943 ale do ráje u Jónského moře dorazí v plné síle válka…

Město draků – Kelli Stanley
nakladatel: BB/art
krimi, detektivky

Mezi světly luceren a temnými gangy...
Píše se rok 1940 a San Francisko žije oslavami Svátků jara. Svérázná soukromá vyšetřovatelka Miranda Corbieová se odmítá smířit s vraždou Japonce Takahašiho, jehož v Chinatownu zastřelili před jejíma očima. Kvůli japonské invazi do Číny jsou vztahy mezi čínskou a japonskou komunitou vypjaté a policie se mezi znepřátelené dračí gangy nemíchá, ale Miranda chce spravedlnost. Při vyšetřování naráží na úskalí, a to nejen kvůli své minulosti luxusní kurtizány, která jí na druhou stranu umožňuje vhled do světa luceren, který se úřady tváří, že nevidí.

Dokonalá matka je mýtus – Virginie Duplessyová
nakladatel: XYZ
humor, satira

Zábavný návod pro přežití obyčejných matek...
Tahle kniha zbaví všechny maminky pocitu viny a s humorem jim vrátí sebevědomí. Vstupte do života žen zavalených prací, přestaňte se trápit dokonalými matkami, otevřete témata, která byla doposud tabu a o kterých holky mluví jen potichu. Virginie Duplessyová nám nabízí (nám všem!) zábavný návod, který nám vyvolá úsměv na tvářích. Kojenecké lahve, tchýně, nočníčky, porod, jesle, manžel, oslavy narozenin, hračky, sex, epilace, kočárek… Tohle všechno tu najdete! Normální matka se vrhá do protiútoku sice s odhodláním, ale vždycky s humorem a něhou. Dokonalá matka neexistuje a… tím líp!

Zpověď – Jodi Ellen Malpasová
nakladatel: XYZ
erotika, společenský román
3. díl série This Man

Erotický román Zpověď je třetí díl trilogie This Man. Od samého začátku vám nedovolí vydechnout: budete se zmítat ve vlnách citů, propadat se do hlubin vášně i stoupat do výšin romantické lásky.

Panské sídlo, místo, kde všechno začalo, se pomalu zaplňuje lidmi. Ava si ukradla chvíli pro sebe a ve svatebních šatech sedí na pohovce v jednom apartmá tohoto luxusního sídla, tohoto sexuálního ráje, přemýšlí nad mužem svého života. Pochopila, že nikdy nezkrotí jeho divokost, a vlastně ani nechce. Když ji před dvěma týdny požádal o ruku, neváhala ani chvíli. Miluje ho až do morku kostí a on stejně hluboce miluje ji. Možná ale Jesse Ward není takový, jak si myslí... Umí ji dostat za hranice extáze, ale také dovést na pokraj nezměrného zoufalství. Možná nastal čas na jeho zpověď...

Růže a lev – František Niedl
nakladatel: Moba
historický román

Král Jan Lucemburský se snaží upevnit si své postavení navzdory odporu velmožů, kteří si představovali, že se nezkušený mladíček stane jejich loutkou. Mezitím roste moc jak Jindřicha z Lipé, tak Petra z Rožmberka. Skutečnými hrdiny románu však jsou, tak jako v předchozí knize Rytíři z Vřesova, příslušníci dvou zemanských rodů: Beneš a Čeněk z Vřesova, Lothar Katzinger z Olšové a jeho starší bratr Wolfram.


Nitranská brána smrti – Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba
historický román, detektivka
21. díl série Hříšní lidé Království českého

Při vojenské výpravě do Horních Uher se vojskům Přemysla II. Otakara podaří obsadit Nitru. Správy města se ujímá zástupce českého krále Oldřich z Chlumu. Jednoho rána se na Dolní bráně najde oběšené tělo kanovníka nitranské kapituly. Městem se šíří panika, neboť je tato brána považována za prokletou. Před lety v ní zahynula žena obviněná ze spojení s ďáblem. Stopy vedou ke kostelu svatého Jakuba, jenže než se je podaří ověřit, objeví se v bráně oběšený farář tohoto kostela. Oldřich z Chlumu má tři dny na odhalení a usvědčení zločince.

Až bude smrt mou paní – Jan Bauer
nakladatel: Moba
historický román

V lednu 1378 se císař Karel IV. setkává se svým synovcem, francouzským králem Karlem V., při tajném jednání v malém hradu uprostřed lesů. Toho se rozhodnou využít spiklenci, kteří chtějí oba panovníky zavraždit. Naštěstí jejich záměry překazí císařův bývalý agent dominikán Pavel. Karel IV. tuší, že jeho dny jsou sečteny. S Pavlem po boku se vrhají do svého posledního velkého úkolu...


Příliš mnoho vítězů – Helena Hardenová
nakladatel: Moba
detektivka

Polyxena Berková by ráda žila obyčejný život šťastně vdané a dětmi obklopené mladé ženy. V osobním životě se jí však nedaří, po dětech touží marně a obyčejný život jí zřejmě není souzen už proto, že pochází ze starého a bohatého šlechtického rodu Berků z Ronova. A co teprve, když na zámku Ronov je při soutěži automobilových veteránů nalezena mrtvola muže, který tři hodiny před smrtí vyhrál první cenu...
Nový detektivní román autorky bestsellerové krimisérie z Kanárských ostrovů.

Svině – Carl-Johan Vallgren
nakladatel: Moba
thriller, detektivka

Zločinec Jorma Hedlund se nechá zlákat na svou poslední akci – tip na transport cenin je příležitostí,
kterou si nemůže nechat ujít. Jenže loupež se strašlivě zvrtne a z Jormy se stává štvanec. Mezitím se Danny Katz snaží zjistit, co se stalo s někdejším dealerem Ramónem a jeho přítelkyní Jenny. Stopa vede nejprve do světa stockholmské pornografie a poté směrem, jaký Katz nemohl předem tušit. Dávná touha po drogách jej zavádí do víru událostí, které jsou čím dál zamotanější. Jisté je jen jedno: někdo mu chce zabránit v odhalení pravdy. Vallgrenova druhá kniha o antihrdinovi Dannym Katzovi je napínavá od první stránky a zároveň děsivě líčí situaci lidí na okraji společnosti.

Vejce podle Stroganova – Naďa Horáková
nakladatel: Moba
detektivky

Vražda majitele prestižního hotelového řetězce obrátí život naruby redaktorce brněnského gastronomického časopisu Taťáně Krempové. K nelibosti svého bratrance, kriminalisty Richarda, a jeho kolegy Alexeje pátrá po vrahovi na vlastní pěst, aby získala podklady pro článek. Motiv vraždy sahá hluboko do minulosti ruského šlechtického rodu Stroganovů a Taťána brzy pochopí, že byla příliš naivní. Vypátrá vraha dřív, než se stane jeho obětí?

Rok ve světě – Frances Mayesová
nakladatel: Paseka
literatura světová

Českým čtenářům již důvěrně známá autorka bestsellerů Pod toskánským sluncem a La bella Toscana přináší ve své nové knize bohatou směs zážitků, postřehů a úvah z cest do Španělska, Portugalska, jižní Itálie, Francie, Británie, Turecka, Řecka a severní Afriky. Podobně jako při svém mapování toskánské krajiny, historie a životního stylu, i ve svých „zápiscích vášnivé cestovatelky“ dokáže čtenáře zároveň pobavit i poučit o dějinách, umění a architektuře, kuchyni i zvycích míst, která navštívila.

Pod vodou – James Marrison
nakladatel: Paseka
detektivky

Tak jako díla Agathy Christie či populární televizní seriál Vraždy v Midsomeru ukazuje i strhující románový debut Jamese Marrisona odvrácenou stranu zdánlivé idyly anglické venkovské komunity, ve které vládne nedůvěra a strach a nic není tak, jak se na první pohled zdá. Když je detektiv Guillermo Downes povolán do malebné anglické vesnice, aby vyšetřil brutální vraždu Franka Hursta, okamžitě se mu vybaví jiné mrtvé tělo: před lety vyšetřoval na stejném místě tragickou smrt Hurstovy manželky. Hurst byl navíc v minulosti jedním z podezřelých v případu zmizení dvou místních školaček, který zůstal neobjasněn. Vrhne mužova smrt na předchozí kauzy nové světlo a bude Downes konečně schopen splnit svůj někdejší slib, že únosce dívek dopadne? Neodbytné vzpomínky na dávné trýznivé události z detektivova vlastního života jen posilují temnou atmosféru příběhu, který nekompromisně míří ke svému mrazivému vyústění.

Vyšetřování – Claudel Philippe
nakladatel: Paseka
literatura světová

Vyšetřovateli pověřenému úkolem zjistit okolnosti série sebevražd mezi zaměstnanci gigantického průmyslového podniku je zřejmé, že věci nepůjdou hladce, již od chvíle, kdy v bezejmenném městě vystoupí z vlaku. Na nádraží na něj nikdo nečeká, do podniku je mu odepřen přístup, s absurdními překážkami musí bojovat i při pokusu ubytovat se v místním hotelu. Všechno ve městě přestává podléhat běžným zvyklostem: nesnesitelné vedro střídá sníh a polední oblohu hluboká noc, večer jsou ulice liduprázdné, zato ráno se jimi šinou kolony aut a proudí lidské řeky, kterými se nelze prodrat. Nesnáze nekončí ani poté, co je vyšetřovatel po mnoha peripetiích do podniku konečně vpuštěn, ba právě naopak… Temně komický román navazuje na podobně laděné prózy Kafkovy či Beckettovy a znovu potvrzuje neobyčejnou šíři Claudelova záběru a vypravěčské mistrovství, jež dokáže čtenáře strhnout a vtáhnout do bizarního světa autorovy imaginace.

Dívky nalehko – Iva Procházková
nakladatel: Paseka
detektivky

V soukromé zahradě je nalezena mrtvá dívka, oděná jen v lehkém erotickém prádle. Na první pohled okolnosti ukazují na sexuálně motivovanou vraždu. Svérázný komisař Holina, který dá stejně na svou policejní intuici jako na radu bývalé lásky, psycholožky a astroložky Sabiny, se snaží proniknout co nejhlouběji do okruhu lidí kolem zavražděné Vietnamky. Pátrání ho nejprve vede do proslulé tržnice SAPA, postupně však zjišťuje, že ve hře je mnohem víc.

Dívky nalehko jsou dalším setkáním s majorem Holinou z pražského Oddělení vražd, kterého známe ze seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích. Stejně jako Muž na dně, i Dívky nalehko předchází událostem seriálu.

Trenér – John Grisham
nakladatel: Knižní klub, 2. vydání
román

Román Johna Grishama přivádí čtenáře na zelená pole amerického fotbalu, do míst, kde se za vášnivého pokřiku z tribun odehrávají dramata sportovní i lidská.
Neely Crenshaw je mladý muž, který zažil okamžiky slávy jako hráčská hvězda. Kvůli slávě však též přišel o životní lásku a vášeň pro sport mu paradoxně rozbila i sen o životní dráze, když byl při jednom ze zápasů vážně zraněn… Jeho protihráčem se stává Eddie Rake, milovaný i zatracovaný trenér, jenž díky své vizi o fotbalovém týmu dostal malé město na mapu Spojených států. Trenér, jemuž se zhroutil svět, když díky jeho drakonickým metodám zemřel jeden z hráčů…
A nakonec dojde k osudovému utkání - k zápasu, jehož aktéři ztratí iluze o idolu, ale najdou víru v sebe.

Něžná fata morgána – Dominik Dán
nakladatel: Slovart
krimi, detektivky

Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…

Tři dámy na zhubnutí – Lucy Diamond
nakladatel: Domino
společenské romány

Existuje celá řada důvodů, proč chceme zhubnout. Jedním z nich je i to, že jsou pro nás nadbytečná kila zástupným problémem.
Maddie je tlustá. Morbidně tlustá. Manžel jí sice říká, že ji má rád takovou, jaká je, ale děti se za ni stydí, matka do ní ustavičně rýpe a šéfka ji dotlačila k účasti na mediálním projektu o hubnutí, který je pro Madii zdrojem nekonečného ponížení. Zkrátka a dobře, Maddie má dost dobrých důvodů, aby se přidala ke Krotitelům tuků, což je skupina lidí, kteří se snaží o snížení své hmotnosti.
Ve stejný den přichází i Jess. Pracuje v kosmetickém salónu, mezi zákaznicemi je oblíbená, zato nadřízená jí neustále vmetá do tváře, že svou tloušťkou dělá salónu ostudu. A pak je tady ještě její milovaný Charlie, který už není tak láskyplný jako dřív... Jess doufá, že když shodí nějaké to kilo, Charlie ji bude mít zase rád a konečně ji požádá o ruku.
Třetí nově příchozí je Lauren, rozvedená majitelka seznamovací agentury, o níž doslova a do písmena platí, že kovářova kobyla chodí bosa: ačkoli úspěšně dává lidi dohromady, sama žije jen s kocourem. Pak se ale na scéně objeví atraktivní kuchař Joe, který dává nepokrytě najevo, že jeho partnerka musí být štíhlá... Tomu se říká motivace!
Tři mladé ženy, které se přidaly ke Krotitelům tuků, si slíbí, že se budou navzájem podporovat. A příležitostí k tomu dostanou víc než dost, protože nadbytečná kila nejsou zdaleka to jediné, co dokáže ženu pořádně potrápit.

Přeběhlík – Michael Conelly
nakladatel: Domino
krimi, detektivky
20. díl série Harry Bosch

Harry Bosch přechází na temnou stranu práva. Ale ve všech ostatních ohledech zůstává stejně zarputilý a samorostlý, jako byl dřív.
Je lepší sám odejít, než být vyhozen. Přesně tímto pravidlem se řídil detektiv Harry Bosch, když před šesti měsíci opustil policii. Měl už po krk zpolitizované mašinerie, a tak zvolil raději výslužbu než neustálý boj s větrnými mlýny.
Člověk jeho typu však nevydrží dlouho v nečinnosti. Dobře to o něm ví i advokát Mickey Haller, a proto Bosche osloví s nabídkou, aby pro něj pracoval jako soukromý vyšetřovatel. Boschovi se tato představa zpočátku příčí – má pocit, že by se tím zpronevěřil všemu, co jako policista vykonal a čemu věřil.
Nakonec se však přece jen nechá přemluvit. Nyní tedy stojí na opačné justičního systému a bývalí kolegové pro něj mají jen hanlivé označení přeběhlík. Jeho úkolem je nalézt důkazy, které zprostí Hallerova klienta obvinění z vraždy, přestože vzorky DNA nalezené na místě činu hovoří jednoznačně v jeho neprospěch.
Vskutku nelehký úkol. Bosch se však do něj pustí s vervou buldoka a brzy začne nacházet v policejních spisech různé nesrovnalosti a rozpory. Je možné, že nitky tohoto případu vedou přímo do policejních řad? A pokud je tomu tak, neocitá se v ohrožení i život samotného Bosche?

Bestie – J. R. Ward
nakladatel: Baronet
Young Adult, fantasy
14. díl série Bratrstvo černé dýky

Rhage a Mary se vracejí v novém románu Bratrstva černé dýky, série „tak populární, že se dnes asi nenajde čtenář, který by o ní aspoň neslyšel“.
Pro Bratrstvo černé dýky už nic není, jak bývalo. Poté, co se upíři vyhnuli válce s Temnými, se spojenectví změnilo a byly vytyčeny hranice. Zabijáci z Vyhlazovací společnosti jsou tak silní jako ještě nikdy – profitují z lidských slabostí a získávají tak víc peněz, víc zbraní, větší moc. Zatímco se však Bratrstvo připravuje zaútočit na ně plnou silou, jeden z jeho bojovníků svádí vnitřní boj sám se sebou…
Život Rhage, bratra s největší chutí k jídlu, ale také s největším srdcem, by měl být dokonalý – nebo přinejmenším dokonale příjemný. Má po boku Mary, svou milovanou shellan, a jeho králi i bratrům se daří. Rhage však nedokáže pochopit – ani ovládnout – paniku a nejistotu, které ho pronásledují…
A to ho děsí – a také vzdaluje od jeho družky. Poté, co v boji utrpí smrtelné zranění, musí Rhage přehodnotit své priority – a když se dostaví řešení, otřese jeho světem… i světem Mary. Jenže Mary se ubírá vlastní cestou – cestou, která je buď sblíží, nebo způsobí roztržku, z níž už se ani jeden z nich nevzpamatuje…

Seznam mrtvých – Jennifer L. Armentrout /J. Lynn
nakladatel: Baronet
Young Adult, thriller

Seznam mrtvých je napínavý thriller pro mládež protnutý romancí, trochu jako filmový Vřískot namíchaný s autorčiným románem Neohlížej se.
Na začátku nového školního roku se kamarádky Ella a Linds rozhodnou, že si maturitní ročník na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočníkem a všechno se změní. Sedmnáctiletá studentka se ocitá v centru vyšetřování pokusu o vraždu. Když se začnou záhadně ztrácet její spolužačky, Ella náhle neví, komu může věřit...

Ďábelské hry – Angela Marsonsová
nakladatel: Knižní klub
thriller, krimi
2. díl série Případy Kim Stoneové

Čím větší zlo, tím ďábelštější hra…
Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla – oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby. Ta zná každou její slabinu. A rozhodla se vyzkoušet na Kim vlastní zvrácený experiment. Kim ví, že každý další krok může být smrtící. A tentokrát – je to osobní.

Ďábelské hry, druhý román Angely Marsonsové, jednoznačně potvrzuje, že jeho autorka (debutující v roce 2015 knihou Němý křik) je vycházející mezinárodní hvězdou žánru krimi.

Třináctý učedník – Tom Egeland
nakladatel: Knižní klub
thriller

Bjorn Belto zažívá bolestnou ztrátu – Victoria, jeho kolegyně, nejbližší přítelkyně a přední profesorka středověké archeologie, umírá na mozkovou příhodu. Zanechá mu dopis a v něm klíč. A vzkaz, který nedává smysl. Nedlouho nato ho navštíví Rebecca, jejíž otec zmizel v roce 1978 během vykopávek v izraelském Kafarnau. Rebecca ho chce najít, zjistit, co se tenkrát stalo. V Izraeli tou dobou pobývala i Victoria – a Bjorn začíná tušit souvislosti. Netuší však, jak zásadní odhalení ho čekají na cestě za pravdou, která otřese vším, o co se opírá kulturní svět západní civilizace. Pravdou o jeho klíčové postavě: o tom, kdo vlastně byl Ježíš.

Případ dětinského dědice – Pavel Šoltész
nakladatel: Knižní klub, 2. vydání
historický román, detektivka

V důstojných prostorách Staroměstské radnice se před kamennými tvářemi šestnácti soudců začala podivná pře o poručnictví nad slabomyslným Vítem Mečířem. Postupně se vyjevují velmi záhadné stránky případu, jak pozoruje mistr boloňské univerzity Peregrin Kameník. A když je jen několik hodin po soudu zavražděn žalobce, situace se vyostřuje… Lákavý detektivní příběh z 15. století z pera oblíbeného autora!

Hlava plná přízraků – Paul G. Tremblay
nakladatel: Knižní klub
thriller

Mrazivý rodinný psychothriller s hororovými prvky.

„Bál jsem se k smrti.“ Stephen King

Obyčejný život obyčejné rodiny Barrettových z provinčního prostředí Nové Anglie se rozpadne poté, co jejich čtrnáctiletá dcera Marjorie začne mít noční můry, vyprávět úděsné příběhy, chovat se nepřístojně. Lékaři jí nedokážou pomoci, její otec se proto obrátí na místního kněze. Ten dojde přesvědčení, že Marjorie posedl ďábel, a navrhne provést jeho vymítání. Lákavé téma přitáhne pozornost televize – a Barrettovi uvítají možnost přivydělat si na péči o dceru tím, že do svého soukromí vpustí všudypřítomné kamery. Když však události přerostou v tragédii, reality show rázem vyvolá skandál. 
Patnáct let poté osloví Marjoriinu sestru Merry spisovatelka, která chce vydat knihu o případu jejich rodiny. A Merry začne vzpomínat… Co když bylo tenkrát všechno naopak?

Vraždy ve znamení hvězdy – František Kalenda
nakladatel: Vyšehrad
historické romány

První díl řady detektivních příběhů ze středověké Prahy z období Karla IV. z pera mladého spisovatele Františka Kalendy.
Rok 1350. Mladému králi Karlovi se konečně podařilo ukončit letité boje a sjednotit rozpolcenou Říši. České království si vydechlo a také pražská města se probudila z noční můry morové nákazy. Obchází je však nový strašák – vrah, který za sebou nechává těla zohavená znamením židovské hvězdy. A tak zatímco pražští židé opět trpí falešným nařčením, arcibiskup Arnošt z Pardubic povolává zpět do služby svého nejschopnějšího vyšetřovatele, aby vraha dopadl, dokud je ještě čas.

Znamení hvězdy je historický detektivní román z období Karla IV. z pera mladého spisovatele Františka Kalendy, autora historické detektivky Ordál (Vyšehrad, 2012) nebo dobrodružné knížky pro děti Pes, kocour a sirotek (Meander-Vyšehrad, 2016).

Silo 3: Prach – Hugh Howey
nakladatel: Knižní klub
sci-fi
3. díl série Silo

Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu bestsellerové trilogie, se tento svět dobere svého konce.
Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií. 
Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

Tak druhé pokračování máme za sebou a ještě vás čeká určitě jedno, nevím, jestli ne dvě :)) Novinek je opravdu spoustu.

Takže vybírejte, pište Ježíškovi, protože vánoce jsou téměř za rohem :)

Vaše Šárka ♥

17 komentářů:

  1. Skvěle! Nová Weirová :) nějak se mi ten seznam nafukuje :D

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je ale nálož! :-) Nejvíc mě zaujala asi Jodie Picoult, to je sázka na jistotu :-) a pak ta Rok ve světě :-) paráda Šári :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle Jodi Picoult taky chci, jsem ráda, že ji znovu vydají :)

      Vymazat
    2. taky si ji koupím do série i když sem ji už četla

      Vymazat
  3. Z tvého výběru se těším na Třináctého učedníka, jinak ještě Winter a Illuminae :)

    OdpovědětVymazat
  4. Z druhé várky novinek mě rozhodně láká Je to i můj život - už musím od Jodi konečně něco vyzkoušet. Zaujalo mě také Pod vodou a Seznam mrtvých... No a jsem v šoku, že už tu jsou Ďábelské hry, já myslela, že budou vycházet až v prosinci. To je jasná položka na seznam pro Ježíška :) Těším se i na další pokračování novinek a přeju znovu hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jodi si chci také pořídit, tato knížka mě láká dlouho a potom chci určitě shlédnout i film. Měj se krásně, Kristý :) A třetí pokračování už je také :)

      Vymazat
  5. Prach by měl být až v prosinci. Mám ho na seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Uvádím na pravou míru, Prach vychází 1. 12., tudíž tedy v prosinci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, mám ho na seznamu a těším se

      Vymazat
    2. Jak nejsem na sci-fi, docela občas nad prvním dílem přemýšlím. Třeba někdy zkusím :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥