sobota 5. listopadu 2016

Recenze – Vdova

Autorka:                     Fiona Barton
Překlad:                      Michael Havlen
Nakladatelství:        Domino
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               376

Anotace:
Jeho tvář byla všeobecně známá z titulních stránek novin: opovrhované monstrum, které podle všeobecného mínění spáchalo hrůzný zločin. Nebyl však za něj nikdy odsouzen. A Jean Taylorová byla ženou toho monstra.
Většinu svého života strávila v roli dokonalé manželky. Neochvějně stála po boku svému muži i poté, co byl obviněn z vraždy dítěte, přestože kvůli tomu musela snášet zlostné pohledy, přišla o přátele i o práci. Teď je ale její muž mrtvý a lidé chtějí vědět, jaké to bylo, žít po jeho boku. Co se vlastně tenkrát stalo. Jean může konečně vyzradit všechna tajemství.
Pravda – to je to, co po ní všichni chtějí. Zajímá se o ni novinářka, pro kterou je exkluzivní rozhovor s ženou pedofilního vraha vrcholem kariéry. A ještě intenzivněji se snaží pravdu odhalit inspektor Sparkes, pro něhož je tento případ letitou noční můrou. Policajtský instinkt mu napovídá, že se Jeanina maska mlčenlivosti bortí, že se brzy stane něco zásadního...

Jean a Glen Taylorovi jsou opravdu dost nesourodá dvojice. Sebevědomý pracovník banky a uzavřená šedá myška kadeřnice. Ovšem protiklady se přitahují, to známe všichni. Zdánlivá manželská idylka však utrpí trhliny. Glen přijde o své zaměstnání v bance. Začne se tedy živit jako šofér. Záhy je obviněn z únosu dvouleté holčičky. Policie u něj objeví spoustu pornografických materiálů. Přesto Jean stojí při svém manželovi a věří v jeho nevinu. Oba jsou neustálým terčem novinářů. Jedno ráno se stane Glenovi osudným a jeho život končí pod koly autobusu. Novináři i policie se třesou na to, že vdova konečně promluví. Tuší, že ví víc, než dosud prozradila.

Samozřejmě, policie to jen tak nevzdá. Zakousli se do Glena, do jeho dodávky, údajného dětského porna i „nevhodného chování“ jako vlčáci. Nedají mu pokoj. Když už nic jiného, budou se ho snažit dostat alespoň za ty fotky, jak tvrdí jeho advokát.
Návštěvy a telefonáty inspektora Sparkese se už staly součástí našeho života. Policie si staví svůj případ a my to jen sledujeme od postranní čáry.
Říkám Glenovi, že by měl policii povědět o tom „soukromém kšeftíku“ a o tom, kde toho dne byl. On si však vede svou, že by tím všechno jen zhoršil. „Obviní nás, že jsme jim lhali úplně ve všem, Jeanie.
Bojím se, abych nepřilila oleje do ohně a neřekla něco špatně. Ale celé to přece způsobil Glen, ne já.


Vdovu bych snad ani neřadila mezi klasické thrillery. Nečekejte drastické scény, krev, ale v podstatě poklidný děj, ze kterého vás však bude místy hodně mrazit. Autorka velmi dobře vykreslila charaktery hlavních postav a jejich myšlenkové pochody.

Kromě Jean a Glena blíže poznáváme inspektora Sparkese a reportérku Kate Watersovou. Sparkes se za každou cenu snaží přijít případu na kloub, přestože je jeho vyšetřování po nějaké době odsunuto na vedlejší kolej. Nevěří, že je Glen nevinný a chce ho usvědčit. A musím říct, že inspektor mi ze všech postav byl asi nejsympatičtější.

Děj je vyprávěn z několika úhlů pohledu. S postavami prožíváme období čtyř let, od únosu malé Belle až po několik týdnů po Glenově smrti. Jean se také v některých pasážích vrací do minulosti a přibližuje nám tak své manželství s Glenem.

Kniha se mi četla velmi dobře. Byla jsem napnutá až do samotného konce.  Jen se autorce v mém případě nepovedlo mě úplně pohltit. Na to, o jak závažné téma se v příběhu jedná, mě děj nechal poměrně chladnou. Ale to je čistě můj subjektivní pocit. 
Knihu určitě můžu doporučit. Ovšem jak jsem již zmínila na začátku recenze, nečekejte krev, ale psychologický příběh s poklidnějším dějem.

Manipulátoři nemohou existovat bez svých protějšků, kterými lze manipulovat. Proto Glen a Jean...

O autorce:
Na rozdíl od mnohých jiných nechtěla být Fiona Barton spisovatelkou od útlého dětství. Většinu svého profesního života zasvětila novinařině – pracovala pro řadu předních britských deníků a za své působení získala prestižní cenu Reportér roku.
Cena ji motivovala k nečekanému počinu: Fiona opustila zaměstnání a odjela na Srí Lanku pracovat jako dobrovolnice. A právě tehdy se jí začala v hlavě formovat základní dějová linka její knižní prvotiny.
Téma, které thriller Vdova zpracovává, má kořeny v autorčině novinářské praxi. Bezpočtukrát psala o různých kriminálních případech a často přemýšlela nad tím, jak se asi cítí manželky obžalovaných mužů, jak moc toho o spáchaném zločinu vědí a jak se s celou situací vyrovnávají.
Jako novinářka o těchto úvahách psát nemohla. Jako spisovatelka si to mohla konečně dovolit, a tak v její prvotině nacházíme spletité a mnohovrstevnaté vyprávění o muži obviněném z pedofilního zločinu a o jeho ostrakizované ženě, o zdrcené matce pohřešovaného děvčátka, o novinářce, která o hrůzném případu píše, a o detektivovi, který případ už dlouhá léta vyšetřuje.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu zde můžete zakoupit.


13 komentářů:

  1. Docela jsi mě překvapila s tím, že tě "příběh nechal chladnou". Já mít vlastní děti, tak je snad nepustím ani z pokoje :D I při čtení jsem si kolikrát vzpomněla na děti mojí sestry a bylo tak nějak úzko, nevím. Zkrátka se mě tahle kniha hodně dotkla a když vidím, jak je ten vnější svět nebezpečný, ani nevím, jestli ty děti vlastně chci, asi bych byla neustále paranoidní...(to bylo teda hluboký :D)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím proč, ale prostě na mě autorka nějak nezapůsobila. Přitom už jsem kolikrát četla knihy na podobné téma a bylo mi z toho zle. Ale tady se u mě moc pocitů nekonalo, byť se mi knížka četla dobře. Ale je to prostě subjektivní. V první řadě bych nafackovala té matce. Ve dvou letech nechat dítě na zahradě samotné? Nikdy!!!
      Měj se krásně, Hani :)

      Vymazat
  2. Na knihu mě už nalákala Hanka a musím říct, že se po ní musím opravdu podívat. Hodně mě zajímá, jak už dané téma, tak psychologie postav. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem četla, že je to spíše psycho příběh. Mám na něho zálusk :D
    Pěkná recenze, jako vždy,
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Katy. Určitě do knihy jdi, stojí za to. Jen se mě nedotkla až tolik, jak jsem čekala. No klasika... velká očekávání :)))

      Vymazat
  4. Pěkná recenze! O knížce jsem ještě tedy neslyšela, ale vypadá docela dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Míč pěkné psané, i když já byla nadšená, tak přesto tě chápu. Něco málo tomu ještě chybělo.😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Míšo :) To jsou prostě ta moje očekávání. Bylo do dobré, ale... :)))

      Vymazat
  6. Šári, opět moc hezká recenze. Já osobně jsem tedy byla z knihy nadšená, bylo to pro mě napínavé a strhující a celkově mi to prostě "sedlo". Nejvíc mě bavila ta rozmanitost postav - nikdo nebyl bez viny, každý měl tajemství - viz třeba i v komentářích zmiňovaná matka Belle, která ji nejenže nechala bez dozoru, ale ke konci už tu nešťastnou událost doslova ždímala a působila na mě jako "profesionální- veřejná osobnost"... No, zkrátka a dobře ve mně kniha zanechala hluboký dojem, ale samozřejmě zcela chápu, že se mnou nemusí souhlasit celý svět :)) Opět jsem si u Tebe hezky početla a těším se na další články, měj krásný večer :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji za milý komentář. S tou rozmanitostí postav máš naprostou pravdu. A Bellina matka mě na konci už hodně hýbala žlučí. Ale já to svoje jakože zklamání v uvozovkách, protože to není skutečné zklamání, dávám za vinu tomu očekávání... kdyby nebylo tak velké nebo já nevím co vždy čekám, když se o knize hodně mluví, je hodně chválená a podobně. Vždycky si říkám, nebudu se tomu poddávat a stejně to nedopadne :)) Povedlo se mi to u Vraní dívky a díky tomu jsem si knížku i užila. Možná, kdybych ji četla dřív, byla bych zklamaná. Někdy mně i přijde, že každá druhá kniha je řazená do thrilleru, takže potom čekám asi nějakou spíš drasťárnu... přestože to je psychothriller. Já bych to fakt řadila do psychologických románů. Ale to je taky zase jen můj subjektivní pocit. Knížka se mi líbila, bavila mě, jen jsem neudělala WOW :))
      Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥