pondělí 23. ledna 2017

Knihy, které mě v roce 2016 nenadchly

Zdravím všechny své čtenáře :)

Původně měl nést článek název Nejslabší knihy loňského roku, ale když jsem tak projížděla databázi, kde mám přečtené knihy uložené, tak opravdu nejslabší knihy byly pouze dvě. Ostatní bych spíš zařadila do kategorie nenadchne – neurazí a nebo „moje mýlka“. Což ale neznamená, že musí být slabé, prostě jen mě konkrétně nechytly.

A které knihy mě v loňském roce tedy neoslovily? Nejprve je vypíši do seznamu a poté k nim přidám pár větiček, abyste se dozvěděli, proč jsem je do tohoto článku zařadila. A ty dvě zmíněné slabé knihy si nechám až na úplný konec článku.

1. Žena v černém – S. Hill
2. Kraj padavých větrů – J. Maurer
3. Dívka, která si říkala Tuesday – S. Williams
4. Oběšení psi – J. H. Jensen
5. Matčiny dary – C. Enger
6. Z tebe peklo ráj – Václav Gruber
7. Jednou časně zrána – V Baily



Chtěla bych jenom ještě jednou upozornit, že tyto vybrané knihy neoznačuji jako špatné, ale prostě mi něčím nesedly, čekala jsem v některých případech víc nebo něco jiného. Na všechny knihy najdete na blogu recenze, takže se můžete podívat.


Ženou v černém jsem se vůbec nemohla prokousat, byť je to útlá kniha. Hlavně při první polovině jsem trpěla, vůbec jsem se nemohla začíst. Vyloženě jsem se nudila. Čekala jsem větší dávku napětí a nějaké to mrazení v zádech. Druhá půlka byla znatelně lepší, svižnější, ale celkově tato kniha za mě ne.


Kraj padavých větrů je opravdu velmi zvláštní detektivka. Na mě byla vcelku chaotická, a přestože by mohla zaujmout svou originalitou, u mé osoby neuspěla.

Dívka, která si říkala Tuesday pro mě znamenala dost veliké zklamání. Díky reklamnímu boomu, který knihu provázel jsem čekala pořádný, mrazivý thriller. Bohužel jsem měla pocit, že jsem dostala pouze jakési fantasy pro mladé s nereálnou hlavní hrdinkou. A srovnávání s Lisbeh Salander mi přišlo hodně nadnesené, až směšné.

Oběšení psi jsou určitě skvělým autorovým počinem, ale pro jiný okruh čtenářů. Tady jsem prostě pouze já špatně vybírala.

Od Matčiných darů jsem mylně čekala příběh, který na mě dýchne příjemnou vánoční atmosférou. Vánoc se sice děj týkal, ale styl autorky mě moc neoslovil. Příběh byl zkrátka úplně jiný, než jsem očekávala. Takže opět spíš jen můj osobní problém. 

Z tebe peklo ráj je dle mého úplně průměrná, až lehce podprůměrná oddechovka. Nesedly mi postavy, jejich charaktery. Čekala jsem kvalitnější čtení, protože od autora mám přečtené další dvě knihy a působily na mě rozhodně mnohem lépe.

Jednou časně zrána... tato kniha je opravdu oříšek. A moc mě mrzí, že jsem ji sem musela zařadit. Já jsem od ní očekávala tolik... A to byla asi chyba, to přílišné očekávání. Autorka mě nějak nedokázala lapit do svých osidel a upoutat. Tady opravdu velmi lituji.

A nakonec tedy dvě knihy, které pro mě byly asi nejhorší za loňský rok. Jednou z nich je kniha Viktorie Veselé Jako můry za světlem. Nevím vůbec, co ke knize dodat, snad jen, že jsem byla dokonale otrávená hloupostí a neskutečnou naivitou hlavních postav. Když nad tím dnes přemýšlím, tak tyto hlavní hrdinky příběhu prezentovaly nás ženy jako nebetyčné slepice. Chápu, že láska dokáže v mnohém zaslepit, ale... bylo to na mě prostě příliš. Ovšem věřím, že se takové věci stávají, a že to není autorčina pouhá fantazie. A věřím i tomu, že si kniha získala a získá své čtenářky.



A úplně jako poslední zmíním opravdu nejhorší knihu loňského roku. A tady si troufám říct, je opravdu v mnohém špatná. Jedná se o knihu Počátek veškeré lásky od německé autorky Judith Hermann. Námět mi zpočátku přišel velmi zajímavý, ovšem během čtení jsem absolutně nechápala chování hlavní postavy. Děj je neslaný, nemastný, jak jsem napsala i ve své recenzi. Hlavní hrdinka je divná jako i všechny ostatní postavy, o kterých se v knize píše. Také absence klasické přímé řeči mi vadila a nevím, zda kostrbaté a na několik řádků zasahující souvětí jsou dílem autorky či překladu anebo obého. Překlad sám o sobě je otřesný. Když někdo dokáže napsat ve slově mistička ypsilon, měl by se překladatelské činnosti vyhnout obloukem. Bohužel nemohlo jít o překlep, protože se to slovo v knize opakovalo. Takže tato kniha byla příšerná a pro mě znamenala vyloženě ztrátu času. Jediné plus jsem dala knize za grafickou stránku. Myslím si, že je to zatím úplně nejslabší kniha, jakou jsem kdy četla. A nejen za loňský rok.



Nu, nerada píši negativní články, ale i to k životu patří. Není vše pouze růžové. A ,bohužel, ne vždy má člověk šťastnou ruku při výběru knih. Na druhou stranu jsem ráda, že z počtu jedenaosmdesáti knih, jsem v podstatě vybrala pouze dvě opravdu slabé.

A jak jste na tom vy? Doufám, že se vás také štěstíčko drželo ve větší míře jako mě :) Určitě mi napište a taky mi dejte vědět, jestli jste některé z těchto knih četli a co na ně říkáte. Ráda si přečtu další názor.

Mějte se krásně :)
Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. Počátek veškeré lásky mám taktéž doma, ale ještě jsem se k ní nedostala a tedy to že ji hodnotíš jako nejhorší knihu kterou jsi kdy četla, mě teď docela odrazuje od čtení. No ale i tak jí snad dám někdy šanci a uvidím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela ráda si potom přečtu tvou recenzi, zajímalo by mě, co někdo další bude o knize říkat. Zatím jsem četla jen jeden názor na blogu, když nepočítám komenty na databázi apod.

      Vymazat
  2. Pěkný článek, Šári, i takové jsou potřeba :) Z tvého výběru mám doma Dívku, která si říkala Tuesday, od které jsem měla také velké očekávání, ale přesně si pamatuji, že díky tvé recenzi jsem knihu tak nějak trochu odsunula. Určitě si ji přečtu, jen už nemám takové očekávání jako když kolem ní vládl ten boom. Lákají mě docela i Oběšení psi, uvidím, jestli se k nim dostanu :)
    Jinak ten Počátek veškeré lásky - to mě mrzí, že tě ta kniha tak moc zklamala, ale vím, že "mystičce" jsem se podivovala už v recenzi :D to je katastrofa.
    I já bych za loňský rok našla některá zklamání - jmenovitě třeba Švábi, Princezna Bojovnice, Bábovky, Ostře sledované vlaky, Dívka ve vlaku a ještě chvilku bych mohla pokračovat...
    Měj se krásně, Šári a ať je těch špatných rok i v roce 2017 co nejméně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji :) Oběšení psi určitě není špatná kniha, jen na mě tam možná bylo trošku víc politiky a tak nějak jsem se v ní ztrácela. Ale to je spíš můj problém, nebyla jsem cílový čtenář :) A když přemýšlím nad Počátkem veškeré lásky nyní, tak mám pocity ještě horší a více negativní než bezprostředně po dočtení.
      A z tvého výběru na mě doma čeká Dívka ve vlaku, Bábovky i Švábi, tak jsem zvědavá, co budu na ně říkat :) Ostře sledované vlaky jsem taky nečetla, ale mám je doma, tak snad někdy :)
      Měj se krásně Hani a přeji také šťastnou ruku ve výběru knih :)

      Vymazat
  3. Z knížek jsem nečetla žádnou, a žádná mě ani nezaujala... Ať máš v tomhle roce těch zklamání co nejmíň :)

    OdpovědětVymazat
  4. Z týchto titulov som čítala iba prvú The Woman in Black a súhlasím, aj pre mňa bola sklamaním. Môžem však odporúčiť dvojku, zmenil sa autor a dvojka bola strašidelná a napínavá, rozhodne lepšia než jednotka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem si sice na Počátku veškeré lásky některá pozitiva najít dokázala, ale ta mYstička, to byla fakt hrůza. Poprvé jsem si říkala, dobře dobře, stane se. Ale když se to opakovalo, když mi docházelo, že dotyčný si fakt myslí, že je tam ypsilon... Myslela jsem, že mě trefí.
    Hlavně mi při psaní recenze přišlo, že ta kniha je objektivně dobrá a že jsem tam jen já nedokázala najít ten hlubší přesah. Ale zpětně si už nejsem tak jistá.
    Ze zbylých knížek mě naštěstí nic moc neláká, to bych jinak byla pěkně rozpolcená. Jen ti Oběšení psi mi vrtají hlavou, ale na druhou stranu, mám tu sto knížek, které mě lákají víc :)
    Měj se hezky a ať za rok nemáš žádný námět na takovýto článek, ať jsou všechny knihy roku 2017 parádní! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, jak jsem psala nahoře Hance, mám z té knihy nyní pocity ještě horší než tenkrát. Když si zpětně vybavím chování postav, přijde mi to úplně nějaké divné. Copak by to člověk měl tak nějak na salámu jako hlavní postava? Já osobně bych byla asi vyděšená. Ale ona to v podstatě nijak neřešila. Nevím, přijde mi to celé nějaké divné a zpětně ještě víc :))) A Kristý, Oběšení psi nejsou špatná kniha, jen mě konkrétně prostě nesedla. Neboj se jí.
      Měj se krásně :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥