úterý 24. ledna 2017

Recenze – Dívka v ledu

Autor:                          Robert Bryndza
Překlad:                       Kateřina Elisová
Nakladatelství:         Grada – Cosmopolis
Rok vydání v ČR:     2016
Počet stran:                448

Anotace:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Pod ledem je nalezena mrtvola krásné, mladé ženy z prominentní rodiny. Vyšetřování se ujímá Erika Fosterová se svým týmem. Občas má však pocit, že někomu tam výš jde pouze o to, někoho obvinit a odsoudit. Co na tom, že stopy ukazují i jinými směry. A tak Erika pátrá na vlastní pěst, přibývá další mrtvola a její profesní kariéra se pomalu ale jistě otřásá v základech. Ona se ale nevzdává a pátrá dál. Navíc se objeví možné souvislosti mezi vraždou bohaté Andrey a třemi mrtvými prostitutkami, jejichž vrah nebyl nikdy nalezen. Stejný modus operandi přece nemůže být náhoda. Ví, že ty dívky již nepřivede do světa živých, ale chce alespoň najít jejich vraha. Má pocit, že jim to dluží. Sama se stále nevyrovnala se smrtí svého muže. Vyčítá si, že jí mohla zabránit. Musí alespoň teď něco udělat. Vypátrat vraha a poslat ho za mříže. Pravého vraha Andrey Douglasové-Brownové!


Marsh zamyšleně přecházel sem a tam po kanceláři.
Erika pokračovala: „Mám dvě svědkyně, které viděly Andreu tu noc, kdy zmizela, U Slepeného hrnce.“
„A jedna z nich se vypařila a ta druhá je známá feťačka, alkoholička a prostitutka,“ řekl Marsh.
„Ale pane, Ivy Norrisová je...“
„Ivy Norrisová je lůza,“ řekl Sparks. „Jednou z jejích specialit je vysrat se na parkovišti na kapotu hlídkovýho vozu.“
„Pane, přinejmenším uznejte, že máme dvě linie vyšetřování,“ naléhala Erika. „Jestli si myslíte, že moje je nespolehlivá, tak musíte přiznat, že ta Sparksova je absolutně nahodilá! Myslím, že bychom tu dnešní výzvu v tisku mohli využít k tomu, abychom informovali o tom, že Andrea byla viděna s oním mužem a ženou U Slepeného hrnce.“

O knize jsem toho slyšela mnoho ještě před tím, než jsem se pustila do čtení. Měla jsem tedy dost veliká očekávání, která byla do puntíku naplněna. Robert Brynza nám předložil vynikající, svižný příběh plný napětí. Opravdu jsem byla napnutá od samého začátku až do konce. Bavily mě postavy, které jsou naprosto uvěřitelné a reálné. Skvěle propracované jsou nejen hlavní hrdinové příběhu, ale i ti trošku méně důležití. Slizkého detektiva Sparkse, jakožto největšího Eričina protivníka  jsem si dokázala lehce představit, stejně tak arogantního Andreina otce, vyžilou prostitutku Ivy nebo psychicky labilní Andreinu sestru Lindu.  Autor nás zavedl také do soukromého života postav, takže jsme je mohli velmi dobře poznat. Styl psaní je velmi čtivý. Nezaznamenala jsem žádná hluchá místa. Autor ve mě probudil spoustu emocí, od vzteku až po lítost v určitých situacích. A musím říct, že rozuzlení příběhu mě poměrně dost překvapilo. Přestože jsem už přečetla dost detektivek a thrillerů, autorům se stejně daří mě vodit za nos. Ale to je dobře. Alespoň si to čtení vážně užívám se vším všudy.
Přečtěte si Dívku v ledu a budete si užívat také, za to vám ručím.

Kniha disponuje nejen perfektním příběhem, ale i nádhernou obálkou. Za grafické zpracování svých knih má prostě u mě nakladatelství Grada velikánské plus. 

Závěrem jenom řeknu, že tuto knihu jednoznačně doporučuji. Čeká vás parádní jízda.

O autorovi:
Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu, které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller. Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Night Stalker a Deep Water se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách www.robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu si zde můžete zakoupit. 

16 komentářů:

  1. Recenze na tuhle knihu se množí jak houby po dešti, ale tohle je první, kterou jsem si přečetla :-) Nejenže je fakt povedená, ale ještě mě na knihu nalákala, sakra :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Monis :) Knížka se mi fakt líbila a po dvou průměrných, co jsem četla od začátku roku mě konečně zase něco nadchlo. Opravdu doporučuji :)

      Vymazat
  2. Stejný problém jako Monis, po přečtení recenze mám hroznou chuť si knížku přečíst!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že se Ti také tolik líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! Ještě víc jsi mě utvrdila v tom, že si knihu musím koupit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Takto čitala som všetko čo pan bryndza napisal nie všetko bola hiparada najviac ma dostala mrchaholywood ale toto nevizera zle a vyšetrovatelka sa vola erika no čo viac

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívka v ledu je vážně skvělá. Budu doufat, že u nás vyjdou další díly série :)

      Vymazat
  6. Na knihu se chystám, jen mě malinko zaráží to stereotypní napojení vyšetřovatele na případ a pátrání na vlastní pěst z důvodu kariéry visící na vlásku. Zdá se, že se tento motiv opakuje v detektivkách více než je zdrávo. Jsem ale ráda, že se ti kniha tolik líbila a snad nezklame ani mě :)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tou kariérou na vlásku máš pravdu, Hanko. Ale pomineme-li tento fakt, bylo to skvělé čtení. A doufám, že se ti bude taky líbit. Jedna kapitola nebo pasáž mě tam doslova dostala, ale nemůžu teď spoilerovat, třeba ti to jednou napíšu, až budeš mít také knihu přečtenou :)
      Hani, měj se krásně :)

      Vymazat
  7. Fknihu jsem zaregistrovala, tvoje recenze mě přesvědčila, že ji potřebuji :-)

    OdpovědětVymazat
  8. A jéje, tohle jsem vůbec nechtěla číst, bylo toho všude plno a nevím, prostě mě to úplně nezaujalo. A teď si přečtu Tvojí recenzi, zjistím, že je to pecka, a zas to nutně potřebuju. :) Díky za nalákání, Šári, dám jí šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, mě se fakt mooooc líbila a strašně se těším na Noční lov :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥