úterý 7. února 2017

Recenze – Deník fejsbukové matky pokračuje

Autorka:                     Lucie Nachtigallová
Nakladatelství:        Omega
Rok vydání v ČR:    2017
Počet stran:               208

„Pizduny všem!“

Anotace:
Specifický smysl pro humor, sebeironie a další stovky vtipných příběhů mámy od tří dětí, kterou jste mohli poznat už v prvním díle Deníku fejsbukové matky, tlačí na naši bránici snad s ještě větší silou než předtím.
Peripetie, které rodiče, dvojčata Viki a Fandu, jejich malou sestru Bětku a domácí zvěřinec denně potkávají, tentokráte zahrnují statusy z let 2012 – 2014. Jak to dopadne, když se přetížená matka rozhodne ještě kromě plození, rození, kojení a výchovy dětí podnikat? Věřte, že se budete smát od první do poslední stránky.
Stejně jako u prvního dílu i zde platí, že knihu můžete začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče. Všude se chytnete a všude se poznáte. V tomto vydání navíc najdete originální bonusový materiál.


Dopoledne jsem vyrazila na odběr krve. Doprovod mi dělala tříletá dcera. Zasedla jsem, zapumpovala, nastavila a dítěti řekla, ať si sedne na židličku.
Alžběta k sestřičce: „Paní kuchaško, musím mámu dlžet, plotože bude švát jako tul a na to já nemám nelvy!“

Když jsem objevila, že vychází pokračování Deníku fejsbukové matky, samozřejmě jsem ho musela mít. A rozhodně nelituji, že se ke mně kniha dostala, naopak. Opět jsem se spolu s Lucií a její rodinkou skvěle bavila. A opět nedokážu pochopit, jak dokáže Lucie zvládat tak početnou rodinu, psy, pracovní aktivity, a ještě si najde i chvilku na čtení knihy. A zachovává si stále nadhled, zdravý rozum a úsměv. I přestože znám autorku pouze přes řádky knihy, a loni jsem ji zahlédla na Světu knihy (jsem trapka, nešla jsem si ani popovídat, ale jsem neskutečný stydlín a držím se raději někde v pozadí :)), mám pocit, že i tak cítím, jak z ní srší spousta životní energie.

Po několika letech se mi podařilo přemluvit manžela, aby si šel koupit nové džíny – nejlépe hned desatery. Pochopitelně s mou asistencí, jinak by si koupil patery „plísňáky“. Udali jsme děti a zaparkovali před obchodním centrem.
František (s urputným, zatvrzelým výrazem): „Nikam nejdu. Určitě to zvládneš sama. Počkám tady na tebe na parkovišti!“

Nechápu tu spoustu ostře negativních ohlasů, ať už na první díl či na tento další. Přece se vydávají různé literární žánry, formy, nejen hlubokomyslné romány. Tak proč ne fejsbukové statusy? Není skvělé, že knihu můžete číst kdykoliv, kdekoliv, po kouskách, a nic vám neunikne, naopak se skvěle pobavíte? To také někdy potřebujeme... Vypnout a přečíst si něco absolutně oddechového. Každý čtenář, který si pořídí tuto knihu, přece ví, do čeho jde. Nemůže očekávat hluboký literární prožitek či filozofické rozjímání. Po této knize sáhneme, pokud chceme relaxovat, při četbě nepřemýšlet, nehloubat, ale pobavit se. A v tom nám Deník fejsbukové matky rozhodně poslouží. Pokud hledám složitější četbu, poohlédnu se jinde.
Četla jsem Deník ve vlaku a musela jsem se hodně držet, abych občas smíchy nevyprskla. Asi by spolucestující trošku divně koukali. Ale v podstatě mi to bylo jedno. Po práci jsem se zavrtala do stránek a bavila jsem se a to je hlavní.

Drahý choť se zřejmě domnívá, že jeho drahá choť má IQ menší než je IQ žížaly.
Manželka: „Františku, myslíš, že bych už mohla vyhodit ten tvůj oblíbený svetr, nebo mě budeš nutit zašít tu díru u krku?“
Manžel (naprosto vážně): „To nemůžeš zašít, nech to tam, to je díra na prostrčení hlavy!“

Já osobně Deník fejsbukové matky pokračuje určitě doporučuji. Dejte si po těžkém dni oddych a pobavte se nad vtipnými statusy ze života Lucie Nachtigallové. Text je doplněn fotografiemi a na konci knihy najdete také bonusovou část ve formě tipů na výlety, jak si zahrát hru na Krvavé koleno, či jak uvařit rybí polévku :)

O autorce:
Lucie Nachtigallová (1977), absolventka Fakulty sociálních věd UK, přispívala do tištěných médií jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Mimo jiné natáčela pro americkou televizní společnost CNBC dokumentární sérii The Players o nejbohatších podnikatelích světa. Je spolumajitelkou firmy Velká dobrodružství. Z manželství s Františkem Nachtigallem, který působí v médiích, má tři děti (desetiletá dvojčata a osmiletou dcerku). Pokud zrovna neleze s dětmi po horách, cvičí pilates a jezdí na koni. Peripetie z jejího života sledují denně desítky tisíc lidí na FB stránce Deník fejsbukové matky.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega. Zakoupíte ji například v knihkupectví Knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. Už jsem dneska jednu recenzi četla a obě jste vážně nadšené :D Já musím už sáhnout po prvním díle :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji a příště se za mnou určitě stavte :) Lucka Nachtigallová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, já moc děkuji, že jste četla mou recenzi. A příště už tedy nebudu stát za rohem :)) Mějte se krásně :)

      Vymazat
  3. A já jsem pořád nečetla ani ten první díl, už se do toho musím fakt pustit. Senzační recenze, Šári, a jsem moc ráda, že se Ti kniha tak líbila :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus, Kristý, je to prima čtení na odreagování :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥