sobota 2. září 2017

RECENZE – Zmizelý

Originální název: The Missing
Autorka: C. L. Taylor
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 432
ISBN: 978-80-7498-219-4

Pouto mezi matkou a dítětem je neprolomitelné. Co když ale matka cosi děsivého skrývá?

Anotace:
Čtrnáctiletý Billy uprostřed noci záhadně zmizel z domu. Každý člen rodiny to klade za vinu sobě samému. Wilkinsonovi jsou zkrátka tajnůstkáři, a tak není divu, že trvá celý rok, než díky veřejné prosbě o pomoc začne vyvstávat na povrch děsivá pravda. Billyho matka Claire je na pokraji šílenství.V podivném stavu mysli se ocitá v omšelých hotelových pokojích nebo bloumá neznámými ulicemi, aniž by tušila, jak se tam vlastně dostala.V její kabelce se objeví předměty, které nikdy předtím neviděla. Claire ztrácí vědomí vlastní identity. Když se to stane poprvé, lékař to připisuje neobvykle silné reakci na stres. Když se ale jednoho dne Claire probudí s krví na rukách, nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. A nejméně ze všech tomu rozumí právě Claire.

Mladší syn Claire Wilkinsonové je již půl roku nezvěstný. Rodina však stále doufá, že se jednoho dne objeví živý a zdravý. Nechápou, co se mohlo stát, proč zmizel z domu? Odešel kvůli problémům s někým z rodiny, či se stal obětí únosce nebo zákeřného násilníka? Na povrch začínají vyplouvat různá podezření a jeden obviňuje druhého. U Claire začíná docházet k podivným výpadkům paměti. Později zjistí, že k nim dojde vždy, má-li nějaké podezření nebo se dozví něco konkrétního, co souvisí se zmizením Billyho. Detaily si však nevybaví a výpadky paměti ji děsí. Co se stalo oné osudné noci, kdy se Billy ztratil? Kdo z rodiny ví víc, než přiznává? 

 
Na další knihu od C. L. Taylor jsem se velmi těšila. Četla jsem Nehodu a ta mě hodně zaujala. Autorčin styl mi sedí a sedl mi taktéž u Zmizelého. Řekla bych, že zpočátku se příběh odvíjí pozvolna až pomalu. Ale myslím, že mu to vůbec neubírá na atraktivitě. Čím víc se potom blížíme k rozluštění celé záhady, děj nabírá grády a přiková nás ke stránkám. Opravdu se mi těžko v poslední třetině knihu odkládalo. Ke konci jsem sice už tušila, kdo za vším stojí. Nečekejte tedy žádný převratný konec s „wow“ efektem, ale spíš pozvolné vyplynutí a rozuzlení zápletky. Rozhodně to ale nic nemění na tom, že jsem si čtení užila, nenudila jsem se ani chvilinku, naopak jsem se výborně bavila. Jde opravdu o kvalitní psychologický thriller, který rozhodně doporučuji všem milovníkům tohoto žánru. A kdo z vás ještě autorku nezkusil, je na čase. Zmizelý čeká...

O autorce:
C. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů.
Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu.
Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků.

Hodnocení: 93%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. 93% to je dost...o Zmizelém teď čtu všude. Já teď toužím po dvou knihách - Hana a Dopisy, které nikdo nečetl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to dost, tato autorka mě fakt baví, čte se mi dobře, a přestože dle mého v knize nebyl nijak zásadní zvrat... jo, na začátku bych pochopitelně zápletku neodhalila, ale potom už vyplynula tak, že člověk tušil, nevadilo mi to, naopak to příběhu prostě sedělo. Dopisy právě čtu a baví mě. Ovšem měla jsem obrovská očekávání, takže nevím, zda budu na konci tak nadšená, jak spoustu dalších čtenářů a nebo jen řeknu, bylo to hezké. Doufám, že budu taky nadšená. Hana na mě čeká, chtěla jsem ji stihnout do konce roku, ale čeká nás stěhování, tak to asi lámat nebudu, protože na tuto knihu chci mít naprostý klid.

      Vymazat
  2. Hezká recenze, Šárko :-) Zmizelého mám už nějaký pátek doma, ale ještě jsem se k němu nedostala, tak snad to stihnu do konce roku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně napsaná recenze :) Na knihu se chystám, od autorky už jsem četla Lež a ta mě bavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Na mě Lež čeká, ale četla jsem naopak Nehodu a za mě skvělá :)

      Vymazat
  4. Přesně jak píšeš, pozvolné vyplynutí... Právě proto mi kniha přijde geniální, vystavět takto pozvolna opravdu dobrý thriller je podle mě fakt kumšt :) Jsem moc ráda, že se Ti Zmizelý taky líbil. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Někdy ten wow efekt vůbec nechybí, když je to skvěle napsané a vše do sebe perfektně zapadne. Autorka umí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥