středa 30. května 2018

Knižní novinky – červen 2018

Krásný středeční večer :)

Přestože mám rozepsané shrnutí, vyjdou nejprve červnové novinky a článek o knize, kterou mám právě rozečtenou. A dnes tedy novinky měsíce června. Na jakou se nejvíce těšíte?

Běsa – Dita Táborská
Host
česká současná, drama

Běla a Sabina jsou jednovaječná dvojčata. Mimořádně silné vzájemné napojení, v němž vyrůstají, však rozleptají drogy a jen jedna ze sester nad nimi zvítězí. Jejich matka se od té doby utápí v sebelítosti a ztracenému dítěti věnuje většinu svých myšlenek a lásky. Druhá tak přichází nejen o své dvojče, ale i o matku.
Ve stejném roce jako obě dívky se v české vesnici na Ukrajině narodí Vitalij, který se v dospělosti rozhodne odjet do vysněné země svých předků. V Praze se však zaplete s pasákem a obchodníkem s gastarbeitery Lubošem, který jej připraví o všechny iluze.
A pak se narodí jedno dítě, které osudy všech hrdinů propojí a přinutí je přehodnotit jejich představy o tom, co znamená být sestrou, matkou… ale i otcem.
Román Běsa je mnohovrstevnaté existenciální drama, které volně souvisí s autorčiným velmi úspěšným románem Malinka.

Andělská hra – Carlos Ruiz Zafón
Knižní klub
román

Bestseller Stín větru okouzlil čtenáře po celém světě mistrovskou kombinací gotického thrilleru a historického románu. Andělská hra přináší neméně poutavý příběh – úchvatnou variaci na faustovský motiv o pokušení a touze po nesmrtelnosti, situovanou znovu do prostředí magické Barcelony, tentokrát první poloviny dvacátého století. Mladý novinář a spisovatel David Martin přijme nabídku záhadného vydavatele Andrease Corelliho a rozhodne se pro něj napsat knihu, jakou ještě nikdy nikdo nenapsal. Čím náročnější se mu tento úkol jeví, tím více záhad vyvstává i kolem muže, který si dílo objednal. Záhad, nevysvětlitelných náhod i úmrtí za nejasných okolností. A otázek, z nichž nejpalčivější zní: Komu vlastně upsal David Martín svou spisovatelskou i lidskou duši?

Loutkář – Daniel Cole
Knižní klub
thriller
 
Od případu Hadrového panáka uplynulo osmnáct měsíců. Hrůza z něj se stále vznáší nad Londýnem, detektiv Wolf zmizel. A jeho kolegyně seržantka Emily Baxterová čelí další sérii nezvyklých vražd – jejich oběšené oběti mají na hrudi vyřezáno slovo „NÁVNADA“. Stejně označená těla se začnou objevovat také v New Yorku a do vyšetřování se tak vloží i speciální agenti FBI Damien Rouche a Elliot Curtisová. S přibývajícími mrtvolami stoupá tlak médií. Stopy vedou k dvojici psychiatrů, k nimž zavraždění docházeli, ale ti jsou nalezeni rovněž mrtví – a na hrudi mají vyřezáno slovo „LOUTKA“. Kdo však tahá za nitky?

Na odvrácené straně – Anthony O´Neill
Leda
thriller

Na odvrácené straně Měsíce se nachází Město hříchu založené výstředním miliardářem Fletcherem Mosasem – původně jako trestanecká kolonie pro nejtěžší zločince, nájemné vrahy a sexuální maniaky. V celém vesmíru není místo, kde byste sehnali účinnější fet, levnější plastickou operaci, intimnější zákoutí pro dohodnutí kšeftu… anebo zkorumpovanější policii.
Poručík Damien Zackon, jehož sem před mafiány na Zemi uklidili v rámci programu na ochranu svědků, se o tom má přesvědčit na vlastní kůži. Když v místním policejním revíru dojde k sérii krvavých atentátů, svěří vyšetřování právě jemu. Proč zrovna nováčkovi? Při pátrání po atentátnících mu hážou klacky pod nohy jak kolegové v čele s náčelníkem otylým jako hroch, tak zdejší samozvaný vládce. Jenže co když za vraždami stojí právě všemocný Mosas a jeho neméně ambiciózní dcera?
Mezitím se dva tisíce kilometrů odtud vydává na pouť v krutých podmínkách měsíčního povrchu uhlazený android, usměvavý, cílevědomý – a pokud se mu kdokoli ocitne v cestě, i krvežíznivý stroj vedený jedinou pohnutkou. Musí se dostat do Města hříchu a ovládnout ho…

Manželka mezi námi – Sarah Pekkanen, Greer Hendricks
Motto
thriller

Která je ta druhá? Psychologický thriller o manželství, zradě a nebezpečných pravdách.
Ponořte se do příběhu Vanessy Thompsonové… Budete si myslet, že čtete o žárlivé ženě, která je posedlá snoubenkou svého bývalého muže. Bude vám připadat příšerná a pochopíte, proč ji manžel opustil a našel si náhradu. Budete si jistí, že znáte všechny jejich pohnutky i detaily tohoto milostného trojúhelníku. Jenže ať už si myslíte cokoli, mýlíte se. Dokážete číst mezi řádky a odhalit pravdu dřív, než obrátíte na poslední stránku?

Smečka – Katarína Holetzová
XYZ
thriller
 
Strhující thriller odhaluje tajemství dětských špionů, jejichž vraždy otřásly Slovenskem.
René Juhász vyšetřuje záhadnou vraždu podnikatele v luxusním hotelu, který v minulosti sloužil jako dětská ozdravovna. Podle výpovědí místních obyvatel v ní byli za bývalého režimu tajně vychováváni dětští špioni; z minulosti se vynoří mnoho dalších, temných tajemství. A přibývat začnou i mrtví. René Juhász hledá pravdu v tuhé zimě. Nikdo mu už nevěří. A největším nepřítelem je jeho povaha, která ho téměř připraví o posledního přítele.

Horké mléko – Deborah Lévy
Slovart
román

Román nominovaný na Man Booker Prize 2016
Mladá antropoložka Sofia se již celé roky snaží vyřešit záhadu matčiny nevysvětlitelné choroby. Z Rose a jejích věčných nářků a stížností je už celá zničená, ale na druhé straně pro ni představují únik před vlastním neuspokojivým životem, za který se stále zdráhá převzít zodpovědnost. Společně s matkou odcestují na vyprahlé pobřeží Španělska, kde hodlají navštívit věhlasného lékaře, do něhož vkládají naději, že by mohl vyléčit Rosino matoucí ochrnutí. Je to její poslední šance.
Doktor Gómez však používá velmi zvláštní metody, které mají pramálo společného s klasickou medicínou, a jak léčba pokračuje, Rosin stav se i pro něj stává stále větší záhadou. Krize ve vztahu mezi matkou a dcerou se stupňuje a rozptýlení hledající Sofia se zaplétá do svůdné a pomíjivé milostné aféry.
Tento takřka snový hypnotický příběh o síle ženy je jako labyrint plný tužeb, pudů a surrealisticky přesvědčivé logiky. Autorka v něm prozkoumává otázky lidské sexuality, potlačovaného hněvu, svůdnosti sklouznutí k hypochondrii a užívání farmaceutik i prazvláštní povahu mateřství a zároveň oslavuje hodnotu experimentování se životem – hodnotu zvídavosti, prostého úžasu a snahy žít naplno.

Zrada – Martina Cole
Domino
krimi, detektivky
 
Rodinné záležitosti je třeba držet v tajnosti – zejména když je ve hře zrada.
Reeva O’Harová nikdy nic nedostala zadarmo. Vyrostla v drsných podmínkách východního Londýna, své první dítě porodila ve čtrnácti a pak v průběhu několika let přivedla na svět další čtyři. Ne, život se s ní nemazlil, ale ona především miluje své děti a ony zbožňují ji.
Nejstarším z nich je Aiden. I on svou matku zbožňuje, ale taky ví, že ji přitahují dost nebezpeční muži. Už od dětství je mu jasné, že úkol vést a živit celou rodinu připadl právě na něj. Není to snadné, ale když ho matčin přítel uvede do tajů podsvětí, Aiden se rychle chytí. O svou rodinu se dokáže postarat ve všech ohledech a nehodlá na tom nic měnit.
A pak potká Jade Dixonovou, která se taky dobře vyzná. Chrání Aidenovi záda, porodí mu syna, vytvoří mu pověst muže, se kterým si není radno zahrávat. Jenomže Jade se v branži pohybuje déle než on, a proto ví, že zničit se dá každý. A když je člověk na vrcholu, musí se mít nejvíc na pozoru. Zejména před těmi, kteří jsou mu nejblíž...

Druhý život Nicka Masona – Steve Hamilton
Knižní klub
thriller

„Svoboda Nicka Masona netrvala ani minutu…“
Nick Mason byl odsouzen na dvacet pět let ve vězení s nejvyšší ostrahou za zpackanou loupež, při které zemřel člověk. Nick sice rozhodně není žádný svatoušek, ba naopak, ale do tohohle se namočit nechtěl a jeho chyba to nebyla. Jenže se rozhodl, že své kamarády nepráskne. Jednoho dne však dostane od vlivného mafiánského bosse Colea, toho času obývajícího stejné nápravní zařízení, nabídku, nabídku, která se neodmítá. Může být propuštěn bez záznamu v trestním rejstříku, jako by to celé byl jen omyl, musí však být kdykoliv připraven splnit jakýkoliv úkol. Nick ví, že má jen dvě možnosti – buď nabídku přijme, nebo zůstane v podstatě do konce života trčet ve vězení a ještě k tomu ohrozí svoji bývalou manželku a jejich dceru. Hned prvním rozkazem je zabít jistého muže v motelu…

Lord John a Bratrstvo čepele – Diana Gabaldon
Omega
historický román

Diana Gabaldon, autorka úspěšné série Cizinka, vrací do hry jednu z nejzajímavějších postav: Lorda Johna Greye. Gabaldon splétá dohromady soukromý a veřejný život – zdrcující rodinné tajemství, milostný vztah s potenciálně katastrofálními následky a válku dvou světů.
Je to už sedmnáct let, co byl lordův otec, vévoda Pardloe, nalezen mrtvý s pistolí v ruce – obviňován, že jako jakobitský agent navždy pošpinil čest celé rodiny. Nespoutaní duchové minulosti se vrací na scénu. Bratr Lorda Johna dostal stránku chybějící stránku z deníku svého zesnulého otce a John je přesvědčen, že se někdo rodině Greyových vysmívá. A tak se obrátí na jediného muže, kterému může důvěřovat: skotského Jakobita Jamese Frasera. Ale je válka a osobní záležitosti musí jít stranou. Navíc Fraserovo vlastní tajemství zkomplikuje život lorda Johna. James Fraser nakonec získá chybějící kousek skládačky a lord John se musí rozhodnout, zda čest jeho rodiny stojí za riskování vlastního života.

Cigaretka na dva tahy – Dominik Dán
Slovart
krimi, detektivky

Uběhl přesně rok od vraždy Tibora Hakla – jedné z klíčových postav podsvětí. V obou případech sehrály důležitou roli Krauzovy kontakty s podsvětím. Občas se i detektivovi z oddělení vražd hodí podaření kamarádi z dětství. Naštěstí Tiborovu mrtvolu nikdo neobjevil, oficiálně se nevyšetřovalo, nikdo nepátral po souvislostech. Jedině Burger tušil, že mu jeho žák přerostl přes hlavu – když ne profesionálně, tak v riskování určitě. Ale v polovině devadesátých let se aktivizovalo nejen podsvětí, jeho metody se pokusili napodobit i jiní. V brutalitě vraždění amatéři za podsvětím nijak nezaostávali. Na jaře 1995 se mužům z oddělení vražd dostal na stůl případ řidiče dodávky – mladíka zastřelili a upálili v autě. Hrozná smrt, děsivé zohavení mrtvoly, závažný kriminální čin. Ale Krauze a Chosého netrápilo jen pátrání, také tentokrát přišel problém ruku v ruce s ještě větším…

Stín věcí ztracených – James Islington
Host
fantasy
 
Osud volá, cesta začíná…
Uplynulo dvacet let od doby, kdy byli svrženi a pobiti božští Auguři. Nadaní, kteří jim kdysi sloužili, byli ušetřeni pouze proto, že přijali Čtyři zásady povstalců, a významně tak omezili svou moc.
Davian musí coby jeden z Nadaných snášet následky války, prohrané dávno předtím, než se narodil. On a jemu podobní žijí v opovržení. Ale když Davian zjistí, že vládne zakázanou mocí Augurů, uvede do chodu řetěz událostí, které všechno změní.
V lese na západě se probouzí mladík zbrocený krví. Na nic si nevzpomíná, jeho osud je však svázán s Davianovým…
A daleko na severu se začíná hýbat dávný nepřítel, kterého všichni pokládali za poraženého.

Rozum a cit – Jane Austenová
Slovart
světová klasika

Anglie na počátku 19. století vypadá jako krásný rozlehlý park s rodinnými sídly, v nichž žijí šťastní a laskaví lidé. Ale všechno není tak idylické, jak se zprvu jeví. Paní Dashwoodová se svými třemi dcerami – Elinor, Marianne a Margaret – se po manželově smrti musí právě z takového útulného sídla vystěhovat. Veškerý majetek totiž zdědil John, Dashwoodův syn z prvního manželství. Nový domov naleznou u vzdáleného příbuzného sira Johna Middletona, nicméně starosti se dvěma dcerami na vdávání zůstanou. Do rozumné Elinor se zakouká bohatý a laskavý Edward a ona se snaží svůj cit skrýt před matkou i sestrami. O citlivou Marianne projeví zájem plukovník Brandon. Která z těchto dvou lásek bude naplněná? Zvítězí rozum, nebo cit? Román vyšel po dlouhých peripetiích v roce 1811, na autorčiny náklady a anonymně a jeho cesta ke čtenářům nebyla nejjednodušší. U nás nyní vychází v novém překladu Kateřiny Hilské.

Zbožňuju navždycky – Lindsey Kelková
BB/art 
společenský román

V den, kdy manžel Alex popadne batoh a vyrazí na cesty, Angela Clarková slibuje, že se bude vyhýbat malérům a zůstane oběma louboutinkami pevně na zemi.
Takže když přítel její nejlepší kamarádky svěří Angele své úmysly, přece mu může pomoct s vybíráním prstýnku u Tiffanyho, no ne? Čemu to uškodí?
A když jsou v módním časopise, kde pracuje, ohlášeny zásadní změny, snad není až taková hrůza, že je ve skluzu a křičí na šéfa, nebo jo?
Pak najednou Angela zjistí, že je tu další velká věc, kterou musí tajit – a její milovaný muž je daleko, předaleko. Svatba roku se blíží, Manhattan se halí do vánočních světýlek a Angelu čekají převratné věci. Bude potřebovat kamarádky po svém boku, protože její starý život mizí v dál, navždycky.

Zrození ohně – Anthony Ryan
Host
fantasy

Nová série Draconis Memoria od autora trilogie Stín krkavce.
V rozhlehlých zemích ovládaných syndikátem Železná loď není nic cennějšího než dračí krev. Získává se ze žil Červených, Zelených, Modrých a Černých draků žijících v zajetí nebo ulovených ve volné přírodě. Z dračí krve se dá destilovat elixír, jenž dává těm několika málo mužům a ženám, kteří draky dokážou zkrotit a jsou známí jako krvepožehnaní, hrůzostrašnou moc. Ale jen málo lidí zná pravdu: že řady draků slábnou. Pokud padnou, přijde velice brzy válka se sousední říší Corvantine. Poslední naděje syndikát vkládá do zvěstí o existenci jiného druhu draků, daleko mocnějších než ostatní, a do hrstky těch, jejichž úkolem je draky najít.

Město nekonečné noci – Douglas Preston, Lincoln Child
BB/art
thriller

Když se začne pohřešovat Grace Ozmianová, krásná a nezdárná dcera neblaze proslulého miliardáře, policie se nejprve domnívá, že jednoduše vyrazila za dalším zběsilým dobrodružstvím. Jenže pak se v opuštěné garáži v Queensu najde její mrtvola bez hlavy a navíc není jasné, zda ji má na svědomí jeden vrah nebo dva pachatelé.
Případu se ujme poručík Vincent D’Agosta. Ví, že se ocitne v ohnisku zájmu veřejnosti, a tak ho potěší účast zvláštního agenta FBI A. X. L. Pendergasta, který je k případu rovněž přidělen; kromě vydatné pomoci doufá i v to, že se Pendergast vzpamatuje z chmur, v nichž se utápí už nějakou dobu od odchodu své schovanky Constance do tibetského kláštera. Pendergast ani D’Agosta však nejsou připraveni na to, co je čeká. V New Yorku se pohybuje záhadný zločinec, který vraždí jako na běžícím pásu – a zdá se, že jeho jediným cílem je zbavit město zla pomocí ďábelsky rafinovaných a současně brutálních prostředků. A jakou roli v tom všem hraje náboženský blouznivec, který v sobě vidí následovníka středověkého mnicha Savonaroly?
Město zachvacuje masová hysterie a před Pendergastem stojí mimořádně obtížný úkol, k jehož zvládnutí musí vynaložit všechny své síly – odhalit zločince a současně zůstat naživu.

Úřad pro zahrady a rybníky – Didier Decoin
Plus
historický román
 
Krystalicky průzračný styl, díky němuž vším prostupuje krása.
Na březích japonské řeky Kusagawa leží chudá vesnice. Je domovem muže s výjimečným talentem. Rybář Kacuró ovládá umění lovu nesmírně vzácných kaprů. Zásobuje jimi císařský dvůr a díky tomu zajišťuje obživu pro celou vesnici. Jednou však při práci utone v rozvodněné řece. Na dalekou a náročnou cestu ke dvoru se s posledním úlovkem musí vydat mladá a nezkušená vdova Mijuki... Román od nositele Gouncourtovy ceny přináší působivé, historicky věrné líčení Japonska 12. století, v celé jeho krutosti i kráse.

S naprostou jistotou – Adam Mitzner
Baronet
thriller

Ella Brodenová vede dvojí život. Ve dne pracuje jako úspěšná právní zástupkyně, v noci dává průchod své vášni ke zpěvu v nejtemnějších klubech na Manhattanu. Její tajemství nikdo nezná – ani Charlotte, mladší sestra, kterou prakticky vychovala. Zdá se ale, že Elle není jediná v jejich rodině, kdo něco skrývá. Když jí Charlotte oznámí, že našla vydavatele pro svůj první román, je nadšená… Ale pak její sestra zmizí. Když po ní začne Elle pátrat s pomocí Gabriela Velasqueze, starého známého od newyorské policie, čeká ji šokující zjištění. V sestřině románu se odráží její skutečný život a kterákoli z postav mužů-milenců by tak mohla být zapletena do jejího zmizení. Elle se zoufale snaží Charlottu najít a usilovně prochází seznam podezřelých, kteří odpovídají fiktivním postavám ze sestřina románu. Netuší ale, zda již není příliš pozdě na to, aby zachránila sestru, o níž se možná jen domnívala, že ji doopravdy zná.

Všechno, jen ne pravda – Gillian McAllister
Ikar 
thriller

Rachel se s Jackem znají jen pár měsíců a už spolu čekají dítě. Je to láska na první pohled – dokonalá, bez poskvrny. Jednou v noci se ovšem Rachel probudí a všimne si zářícího displeje iPadu. Jackovi přišel e-mail a Rachel neodolá a podívá se. Na druhý den Jack e-mail zapře, a pak už se nedá nic vzít zpátky… Rachle si začíná uvědomovat, že budoucího otce svého dítěte vlastně vůbec nezná a že před ní Jack něco tají. Každým dalším dnem její podezření i nervozita víc a víc narůstá a pomalu se mění v až posedlost. Ale i Rachel leccos ze své minulosti skrývá. Co se stane, až pravda o obou vyjde najevo?

Tvůrci náhody – Joav Blum
Ikar
společenský román
 
Že láska rozhodně není náhoda, rozkrývá hravý román pro inteligentní romantiky. Co kdyby nešťastně rozlitá káva na stolku v restauraci, vlak, co vám právě ujel, nebo nalezený výherní los nebyly dílem náhody, ale naopak velmi detailně promyšlenou akcí? A co když takové zdánlivě banální příhody způsobí, že váš život nabere nový směr? Na svědomí je mají Tvůrci náhody, k nimž patří i Guy, Emily a Eric. Tři napohled obyčejní mladí lidé pracují pro tajnou organizaci a vytvářejí drobné změny v běhu světa, které mají nedozírné důsledky. Když se dostane Guyovi do rukou nové pověření, tuší, že má před sebou nejtěžší a nejnebezpečnější náhodu, jakou kdy dostal na starost. Ale ani Tvůrce náhody nemůže tušit, kam ho osud zavede a jaká je skutečná povaha štěstěny, svobodné vůle a opravdové lásky.

Bratr z ledu – Alicia Kopf
Odeon
světová současná
 
Leitmotivem knihy je led ve všech podobách a asociacích – ledovce, mráz, zima, sníh, chlad, bělost – a současně funguje jako metafora mezilidských vztahů: těch blízkých mezi hrdinčinou matkou, bratrem autistou a jí samotnou, i těch vzdálených mezi jedinci žijícími v cizím, složitém, venkovním světě začátku jednadvacátého století. Propojení subjektivních pasáží s dokumentárními popisy polárních dějin upomíná kupř. na poetiku Julia Cortázara či Milana Kundery.

Rozhodnutí – Charlotte Linková
Ikar
společenský román
 
„Myslím, že jsem zabila jednoho muže!“
Když Simon, úspěšný překladatel na dovolené, zaslechne tento výrok mladé Francouzky, kterou potká na pláži, zareaguje dosti zmateně.
Vyhladovělá a zanedbaná Nathalie mu vypráví o zlověstných pronásledovatelích, kvůli nimž uprchla z Paříže, a o tom, že v sebeobraně zabila nějakého muže. Simon neznámé dívce nabídne pomoc. Brzy však zjistí, že se tím ocitl v situaci podobné tíživému snu.

Podzim, na který nezapomenu – Robin Constantinová
Fragment
Young Adult, New Adult
 
Wren a Grayson mají hodně společného: minulost, které se chtějí zbavit, a budoucnost, pro kterou chtějí žít. Jak dopadne jejich osudové setkání?
Wren je úplně obyčejná hodná holka. Jenže s nástupem na střední má už té své nijakosti právě dost. Chtěla by být zajímavější. Jenže neví, jak na to. Grayson byl na střední Wreniným opakem. Školní hvězda, na kterou čekala slibná budoucnost. Pak ho ale vyloučili ze školy a on dopadl na tvrdé dno. Wren a Grayson mají hodně společného: minulost, které se chtějí zbavit, a budoucnost, pro kterou chtějí žít. Jak dopadne jejich osudové setkání?

Láska z deníku – Sarah Jio
Motto
romantika

Na kouzelném ostrově se můžete znovu zamilovat!
Emily se po rozvodu vypraví na místo, které v dětství nejvíc milovala – na kouzelný ostrov Bainbridge, kde žije její svérázná teta Bee. Představa klidné dovolené se rozplyne, když potká pohledného souseda své tety Jacka a vzápětí narazí na svou dávnou lásku Grega. Emily je oběma muži okouzlena, problém je, že neví, kterým víc. Pak však objeví starý červený deník, jehož četba ji úplně pohltí – a díky němu také pochopí, kam skutečně patří.

Vteřinu poté – William R. Forstchen
Laser – 2. vydání
sci-fi

Vysloužilý armádní důstojník John Matherson se přestěhoval s rodinou do Black Mountain v Severní Karolíně. Nedávno ovdovělý John a jeho dvě dcery žijí v přívětivé maloměstské rutině. Jednoho dne ji však něco naruší – najednou přestanou fungovat všechny elektrické spotřebiče. Že by rozsáhlý výpadek? Pravda je však krutější, než by se zdálo – za vším je výbuch EMP, elektromagnetické bomby. A výpadek zdaleka nebude jen dočasný… Kdo přežije v zemi, která se z blahobytu rychle vrací do archaické společnosti? Docházejí léčiva, násilní vykradači se začínají organizovat do tlup, objevují se první fámy a domněnky o původcích útoku. Den za dnem ubíhá od propadu do temných časů, až se uzavře rok. Rok Johnova boje o zachování rodiny, života, budoucnosti… Strhující postapokalyptický román Vteřinu poté se po vydání v roce 2009 vyšvihl na dvanáct týdnů mezi bestsellery The New York Times. Na příběh autor navázal tituly Rok poté a Poslední den.

To mi zaplatíš – Lisa Jackson
Domino
thriller
 
Temná tajemství jednoho léta ožívají. Dvacet let čekal vrah na vhodnou příležitost k pomstě...
Měl to být takový kanadský žertík, jaké k letním táborům patří. Vedoucí dívčího oddílu Monica O’Nealová celou dobu všem lezla na nervy, a tak se ji teď ostatní rozhodnou trochu vystrašit. Nic se jí nestane, jen se pořádně vyleká. Vždyť co by se mohlo zkazit? Bohužel všechno.
O dvacet let později vyšetřuje detektiv Lucas Dalton nález lidských ostatků na pozemku bývalého tábora. Lucas to místo dobře zná – jeho otec tábor vedl a Lucas tam pracoval onoho osudného léta, kdy beze stopy zmizely dvě dívky. Jedna se podle všeobecného mínění stala obětí uprchlého zločince, druhá se utopila. Lucas ví, že by měl případ s takovou mírou osobní zainteresovanosti odmítnout. Vždyť už teď je jeho kariéra v ohrožení. Ale možná nastal čas, aby konečně někdo odhalil, jak to tehdy všechno bylo.
Do místa konání tábora přijíždějí další bývalé vedoucí, aby se společně pokusily poskládat události osudové noci. Každá z nich něco ví. Každá z nich slíbila, že si to nechá pro sebe. Nyní se rozhodnou tento dávný slib porušit. Jakmile se ale do toho pustí, přijde všem vzkaz s jednoduchým výhrůžným sdělením: To mi zaplatíš. A pak se začne znovu vraždit.

Bella Figura: Jíst, milovat a žít po italsku – Kamin Mohammadi
Metafora
společenský román

Pro milovníky knih Jíst, meditovat, milovat a Francouzky netloustnou
Mladá žena přijíždí do Florencie najít nový životní cíl a novou lásku…
Pokud vás zaujaly Jíst, meditovat a milovat či Francouzky netloustnou, tato kniha vás určitě dostane. Najdete v ní vše, co Florencie nabízí – jídlo, víno, lásku, přátelství, eleganci, zdraví, spiritualitu a v neposlední řadě také nápadité recepty na skvělá italská jídla. Každému bez rozdílu přináší inspiraci, jak radostně žít.
Kamin Mohammadi opustila stresující zaměstnání v Londýně. Se zlomeným srdcem, nešťastná, nespokojená sama se sebou přijíždí do Florencie, kde jí přítelkyně po dobu jednoho roku přenechala starý dům. Během 12 měsíců objevuje Kamin krásu a radosti každodenního života. Postupně se učí žít jinak a vnímat každou chvíli všemi smysly. Pořádně se zamiluje, odmiluje, aby nakonec znovu propadla lásce, zbavuje se nadbytečných kilogramů, získává ležérní nadhled a sebejistotu.
Kamin Mohammadi (1969) se narodila v Iránu a v deseti letech s rodinou emigrovala do Velké Británie. Je novinářka a cestovatelka. Přispívá do britských i mezinárodních novin a magazínů, jako např. The Times, The Financial Times, Harper´s Bazaar, Marie Claire a The Guardian.
Je spoluautorkou průvodce Iránem vydavatelství Lonely Planet. V současnosti žije v Itálii.

Údolí mrtvých – Tim Weaver
Mystery Press
thriller
 
DAVID RAKER SE PŘI PÁTRÁNÍ PO ZMIZELÉ DÍVCE MUSÍ VYDAT DO ÚDOLÍ MRTVÝCH...
Asi jen málokdo by čekal, že sedmnáctiletá Megan Carverová – ambiciózní jedničkářka a vzorná dívka ze šťastné rodiny – uteče z domova. A přesto je už přes půl roku nezvěstná.
Soukromý vyšetřovatel David Raker, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách, zakusil ztrátu blízkého člověka na vlastní kůži. A také dobře zná pochmurný svět ztracených lidí. Proto, když si ho Meganini rodiče najmou, chápe jejich bolest. Zároveň ale ví, že ta nejtemnější tajemství bývají pohřbená velmi hluboko. A Meganina tajemství by ho mohla stát i život.
Raker rozplétá nitky celé záhady a postupně zjišťuje, že stojí tváří v tvář obrovské lži. Meganini blízcí jsou mrtví. Ostatní se bojí promluvit. A celé tohle spiknutí mlčenlivých ho nakonec zavede až k lesu na okraji města. Místu s děsivou minulostí – bývalému lovišti brutálního, zvráceného sériového vraha, které starousedlíci nazývají Údolím mrtvých…

Teď mlč – Emily Elgarová
Mladá fronta
světová současná

Cassii Jensenovou přivážejí do nemocnice Svaté Kateřiny na jednotku intenzivní péče. Vrchní sestru Alici Marlowovou ke krásné mladé ženě cosi přitahuje. Zdá se jí povědomá. Sestra záhy odhalí tajemství, které Cassie střežila přede všemi včetně milujícího manžela a rodiny. Tajemství, které všechno změní.
Dalším pacientem na oddělení je Frank. Leží uzamčený ve vlastním těle, neschopný jakkoli komunikovat. Přesto slyší a vidí všechno, co se kolem něj děje, a brzy pochopí, že Cassii stále hrozí velké nebezpečí. Zatímco policie Cassiin případ nadále vyšetřuje, Frank je jediný, kdo zná pravdu. Jenže ji nemůže sdělit…

Temné říční proudy – Sharon J. Bolton
Domino
thriller
 
Zhluboka se nadechni. Zadrž dech. A vydrž co nejdéle…
Mladá policistka Lacey Flintová si je velmi dobře vědoma, jak může být Temže nebezpečná – přesto na řece bydlí, pracuje a navzdory všem varováním v ní i plave. Podařilo se jí zotavit z traumat uplynulých měsíců a snad poprvé v životě má pocit, že by mohla být šťastná. Mýlí se.
Za horkého letního dne zahlédne na vodě mrtvé tělo. Lacey slouží u námořní jednotky Metropolitní policie, a proto ví, kolik tragických úmrtí má řeka na svědomí. Všechny instinkty jí ale napovídají, že tento případ je jiný. Kdo byla ta žena a proč je pečlivě zahalena do bílého pohřebního roucha? Proč má Lacey neodbytný pocit, že komusi záleželo na tom, aby mrtvou ženu spatřila? Nalhává si to, anebo někdo opravdu slídí kolem jejího hausbótu? Inspektorka Dana Tullochová by to nikdy nepřiznala, ale pro záhadnou Lacey má slabost,
i když se jí neustále vměšuje do vyšetřování toho podivného případu utonulé ženy. Dobře ví, jakým peklem si bývalá kolegyně prošla, a tak jí jen velmi nerada informuje o hrozícím nebezpečí. Ale Lacey už tuší, vlastně ví, že kolem její lodi se pohybuje vrah a nechává jí dárky, které by raději nikdy nedostala...

Můj psí život – Bígl Bertík znovu na scéně – Martin Čáp
Grada
humor, satira
 
„Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Ale to už víte z mé první knížky, která se vám tolik líbila. Od vydání se mi stalo spoustu dalších veselých příhod, tak jsem je pro vás znovu sepsal. Vlastní tlapkou.“
Pokračování úspěšného psího „deníčku“. Náš oblíbený psí hrdina Bertík se stane otcem, což je situace, která přináší další humorné i dojemné příběhy.

Žena, po které se slehla zem – Lone Theilsová
Ikar
společenský román

Novinářka Nora Sandová z Dívek z trajektu se vrací!
Brutální deportace nelegálních imigrantů, mezinárodní korporace, pokusy na lidech, zázračný lék na nadváhu a dokonce iránský jaderný program… Tyto události spojuje více, než se může na první pohled zdát. Nora Sandová stojí před největší výzvou své kariéry. Iránský nositel Nobelovy ceny, který se řadu let brání mediální pozornosti, nyní usiluje o azyl v Dánsku, a proto souhlasí s poskytnutím jednoho jediného rozhovoru právě jí. Má jeden požadavek: Nora musí najít jeho milovanou ženu Aminu, která zmizela kdesi v Londýně během útěku z Iránu. Pátrání po spisovatelově ženě zavádí mladou novinářku do míst, jaká by si nedokázala představit ani v tom nejhorším snu…

Hon na motýly – Jiří Hanibal 
Knižní klub
česká současná

Jsou mladé, bohaté, některé i krásné a přesto nejsou šťastné. Tak lze shrnout osud pěti žen, které jsou hrdinkami nového románu Jiřího Hanibala. Spojuje je společný úděl: samota. Měly o svém životě vysoké představy a nakonec jim nezbývá, než aby poněkud slevily ze svých nároků nejen v lásce, ale i ve své kariéře, která u nich dlouho stála na prvním místě. Jak však dozrávají, mění se i jejich žebříček hodnot a pokoušejí se na poslední chvíli chytit svého vysněného motýla – sňatek, dítě, lásku… V současné Praze je jejich snažení někdy zábavné, někdy ale také tragické.

Zakázané ovoce – Jojo Moyes
Ikar
společenský román
 
Poklidné přímořské městečko Merham se ještě vzpamatovává z následků druhé světové války, když poklidné místní vody rozčeří příchod bohémské skupinky s nejasnými vzájemnými vztahy, která se nastěhuje do moderního, na tu dobu architektonicky výstředního domu na pobřeží. Konzervativní obyvatelé Merhamu jsou pobouřeni, mladou Lottie a její přítelkyni Celii však dům i jeho osazenstvo neodolatelně přitahuje. A do pohybu se dává lavina událostí, jejíž tragické následky přetrvávají i po padesáti letech…

Pokrevní pouta – Angela Marsons
Knižní klub
krimi, detektivky
 
Jak chytit vraha, který nezanechává stopy? Žena zabitá jediným přesným bodnutím do srdce – na první pohled to vypadá jako loupežné přepadení, které se zvrtlo. Kdo by plánovaně vraždil starostlivou a bezúhonnou sociální pracovnici? Ale inspektorce Kim Stoneové na téhle smrti něco nesedí. Pár dní nato už si je jistá – po nálezu mrtvé mladé narkomanky se stejnou bodnou ranou v hrudi. Někdo je obě chladnokrevně sprovodil ze světa. To je však to jediné, co je spojuje. Kim se nedokáže na případ soustředit – z minulosti se vynořila doktorka Thorneová, sociopatka, kterou Kim dostala do vězení a která za mřížemi naplánovala bezcitnou pomstu. Počet obětí narůstá a Kim a její tým se po krůčcích přibližují k pachateli. Někdo z nich se ale brzy octne ve smrtelném nebezpečí. A Kim tentokrát možná nebude mít dost sil, aby ho ochránila…

Sestra lovce čarodějnic – Beth Underdownová
Knižní klub
historický román
 
„Kolik žen můj bratr Matthew zavraždil? Pokud mohu soudit, bylo jich sto a jedna k tomu…“
Když Alicin manžel zemře při tragické nehodě, vrací se mladá žena do rodné vesnice, kde stále ještě žije její bratr Matthew. Zdánlivě poklidná obec je však plná napětí. Mezi obyvateli se šíří zvěsti o hrůzných činech, o čarodějnictví… a o knize plné ženských jmen, do níž Matthew zapisuje stále nová a nová.
Co se skrývá za jeho posedlostí? A jak se Alice vypořádá se zjištěním, že sama hraje v jeho plánech hlavní roli?

Něco skutečného – Erin Watt 
Baronet
společenský román

Autorská dvojice Erin Watt přináší návykový příběh o slavném rockerovi, jenž si potřebuje trochu vylepšit pověst, a dívce, jejímž úkolem je předstírat, že je jeho přítelkyní.
Seznamte se s Oakleym Fordem – mladou celebritou, známým hudebníkem a synem slavných herců, zpěvákem s miliony fanynek… a věčným potížistou. Na první pohled má vše, co si kdo může přát, soukromý život se mu však rozpadá, jeho hudební kariéra jde z kopce a bulvární plátky nestíhají psát o všech jeho eskapádách. Oakleyho manažeři nabízejí zdánlivě snadné řešení: Oakley musí světu dokázat, že konečně dospěl. A s tím mu má pomoci i jeho nová – a falešná – přítelkyně.
Na scénu vstupuje Vaughn Bennettová – oddaná sestra, servírka na částečný úvazek, naprosté ztělesnění „normálnosti“. Za jiných okolností by na tu nabídku nepřistoupila, její rodina však nutně potřebuje peníze, proto Vaughn nemá na vybranou. A za peníze, které jí Oakleyho tým nabízí, je ochotná přetrpět divoké hollywoodské večírky i novináře na každém kroku. No a co, že je Oakley podle ní jen povrchní sebestředný pitomec? Přece se do sebe nezamilují i ve skutečném životě… že ne?

Tajemství modrých dopisů – Emily Bleeker
Motto
společenský román
 
Může jediný dopis změnit celý náš život?
Luke si připadá v koncích. Nejenže se vyrovnává se ztrátou milované manželky Natalie, ale také se musí postarat o své tři děti. Pak mu jednoho dne začnou chodit dopisy v modré obálce, v nichž mu Natalie radí, jak má dál žít. Její nejlepší kamarádka Annie se obává, že jejich čtení jen prodlužuje zármutek, Luke se však nedokáže odtrhnout. A pak narazí na tajemství, které možná obrátí celý jeho dosavadní život v prach – lhala mu Natalie o jejich dětech? A kdo je ten neznámý člověk, jenž dopisy posílá?

Miluji tě, nenávidím tě – Christina Laurenová
Jota
společenský román, erotika
 
V lásce a v práci je dovoleno vše.
Carter a Evie se seznámí na trapném halloweenském večírku a okamžitě si padnou do oka. A ani fakt, že oba pracují na vysokých pozicích konkurenčních hollywoodských společností, nijak nezmenší jejich vzájemnou fyzickou přitažlivost. Když se ale jejich agentury sloučí a na dané pracovní pozici může zůstat jen jeden z nich, vše jde okamžitě stranou. To, co mohl být nádherný romantický vztah, se rychle promění ve válku bez pravidel.
Může se Carter přestat snažit zalíbit se všem a prohlédnout hru své šéfové? Může Evie zkrotit svou soutěživou povahu, aby mohla konečně zjistit, co od života doopravdy chce? Mohou tito zamilovaní nepřátelé skončit jako šťastný pár, nebo to celé skončí katastrofou a minimálně jedním zlomeným srdcem?
Žhavá novinka od autorek bestsellerových sérií Božský a Vášnivý.

Prostá pravda – Jodi Picoult
Ikar – 2. vydání
společenský román

Pensylvánské městečko Paradise je oázou klidu a míru, dokud se ve stodole jednoho farmáře nenajde mrtvé novorozeně. Záhy se ukáže, že matkou dítěte je osmnáctiletá Katie Fisherová, neprovdaná dívka ze sekty Amišů, velmi striktní protestantské církve, jejíž členové dodržují pravidla tzv. prostého života. Oblékají se jako v 19. století, nepoužívají auta ani elektřinu a odmítají středoškolské vzdělání. Aby měla zbožná amišská dívka nemanželské dítě, a navíc ho zavraždila, je téměř vyloučené, ale proti Katii existují velice pádné důkazy. Obhajoby se ujme cynická, zatrpklá advokátka Ellie, která je s obviněnou vzdáleně příbuzná. A aby se dopátrala pravdy, musí advokátka nějaký čas s Amiši žít… Prostá pravda je nejen strhujícím soudním dramatem, ale především zajímavou sondou do života Amišů, zásadních otázek rodinného života a generačních rozdílů.

Ty letní noci – Mandy Baggot 
Baronet
společenský román

Dokonalé čtení, které vám přímo před očima vykouzlí atmosféru letních dní a nocí vaší dovolené!
Zářící slunce, jemný bílý písek, azurové moře a sexy mladý milionář – ostrov Korfu vypadá jako ráj na zemi. Imogen Charltonová má ale problém. Její bratr Harry totiž investoval všechny peníze do restaurace v Řecku a chce ji s pomocí Imogen co nejdřív otevřít. Šok po příjezdu z Británie je obrovský: místo restaurace na ně čeká ruina a k tomu spousta potíží. O humorné situace sice není nouze, ale úkol je očividně nad jejich síly. Když se pak na scéně objeví bohatý Řek Panos Dimitriou a chce tavernu koupit, zdá se, že není co řešit. Harry se ale podniku nechce vzdát a jeho nadšení je nakažlivé. Imogen tak postupně propadne kouzlu ostrova se všemi jeho krásami i zvířaty od koz po kočky, včetně rázovitých postav v okolí: hubaté babičky Elpidy nebo potřeštěné Cooky. A to není všechno. Jiskra, která přeskočí mezi Imogen a Panosem, ji nutí rozhodnout se mezi snem a láskou…

Krása je stigma – Eka Kurniawan
Odeon
světová současná

Vyprávění o indonésko-holandské prostitutce Dewi Ayu, jejích dcerách, jejich nápadnících i manželích, potomcích i protivnících začíná fantaskním obrazem zmrtvýchvstání: ústřední protagonistka po jednadvaceti letech vstává z mrtvých a poprvé pohlíží do tváře své čtvrté dcery, nehezké dívky pojmenované Kráska. Zvědavý čtenář, kterého zajímá, jak se rázovitá Dewi s novou situací popasuje, je rychle vtažen do děje – než se dozví odpovědi na všechny své otázky, vyposlechne si rozvětvené dějiny celého rodu i jeho domovského městečka.

Inspektor Prevít – František Niedl
Moba
krimi, detektivky
 
Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Svérázným způsobem přispěje k bleskovému dopadení bankovních lůpičů a sebevrahovi nabídne, že s ním vyskočí z okna. Tajemná Elen Summersetová ho přesvědčí, že selhání při sexuálních středách s jeho ženou mají příčinu někde jinde. To však ještě Timothy neví, když se Elen zmocní jeho kormidla, do jakých vod se ho chystá zavést.

Vražda Kafkova vnuka – Jaroslav Kuťák
Moba
krimi, detektivky
 
Když obyčejný sběratel drobností objeví tajemství minulosti, které může mít celosvětový dosah, neví, zda sebere odvahu, aby se ujal temných příběhů sám a šel po stopách, které se zdají být nebezpečně zameteny. Slavný spisovatel Franz Kafka měl mít syna s přítelkyní své snoubenky Felice Bauerové, Grete Blochovou. Podle svědků o něho neprojevoval pražádný zájem, protože nevěřil, že je malý Martin jeho dítětem.

Mé anglické sezony – Alena Damijo 
Ikar
česká současná

Volné pokračování fejetonového hitu Anglického listí, ale tentokrát už z doby současné – učitelské, které sleduje běh školního roku. Každé období, každá sezona, se pak zaměřuje na nějaký aspekt anglického života; podzim je věnovaný školství, předvánoční období zběsilým nákupům a Santovi, jaro jídlu atd. Nejkratší je závěrečný oddíl léto, protože to je tady taky nejkratší…
Přestože jsou Mé anglické sezony, jak už název napovídá, trochu osobnější než Anglické listí, je i tady spousta informací o životě za Kanálem. A dočkáme se i Velkého britského kvízu, u něhož (pozorný) čtenář některé získané poznatky zužitkuje. Je to tedy i trochu interaktivní a s netradičním závěrem, nemluvě o tom, že je ještě v textu originální anglický recept!

Dům na jezeře – Ella Careyová
Ikar
historický román
 
Mladá Američanka Anna žije klidným a spořádaným životem v San Francisku a o kořenech své rodiny nic netuší. Jednoho dne se však dozví šokující informaci: pochází z aristokratické rodiny, která za druhé světové války přišla o vše, a její dědeček musel na útěku zanechat v rodinném sídle jakýsi nesmírně cenný artefakt. Nyní si přeje jediné – aby milovaná vnučka ztracený poklad našla a přivezla mu ho. Jaká věc může být pro starého pána tak důležitá, a proč právě nyní? Jak to, že se o Annině původu nikdy ani slůvkem nezmínil? Anna se vydává do Německa a při hledání odpovědí se setká s Wilem, mužem, který jí pomáhá vyřešit dávnou záhadu a který ji neodolatelně přitahuje. Společně s ním zjistí, že tajemství její rodiny je úzce spjaté s opuštěným bytem v Paříži a že celá minulost je mnohem komplikovanější, než si uměla představit.

Štěstí mi uniká mezi prsty – Agnes Martin-Lugand
Motto
společenský román
 
Příběh moderní Popelky, která nečekala, až ji víla zachrání. Od autorky bestselleru Šťastní lidé čtou a pijou kávu.
Iris už od dětství milovala módu a šití. Nakreslit model a vdechnout mu život pomocí jehel a nití, to byla její představa štěstí. Rodiče však v jejím vysněném povolání viděli pouhý rozmar, a tak to Iris vzdala. Teď jí je třicet, má nudnou práci v bance a prostředí provinčního města ji ubíjí. Když ji opustí manžel, zdá se, že se jí zhroutil celý svět. Ale Iris se nakonec postaví osudu čelem a vydá se do Paříže, aby si konečně splnila svůj dětský sen.

Závity ulit – Martina Málková
Knižní klub
česká současná
 
Život píše svoje vlastní osudy a zaznamenává je do minulosti každého z nás, tak jako závity ulit, nedají se smazat nebo změnit, ačkoli bychom dali cokoli za to, kdybychom se jich mohli jednou pro vždy zbavit. A nakonec je musíme přijmout a začít psát nové, mnohdy povedenější, příběhy. Stejně jako Marta, jejíž život se právě zhroutil a teď je postavena před úplně nové výzvy a problémy. Jak se s nimi popere? Dokáže překonat stín, který poznamenal její osobní i pracovní život?
Poetické vnímání reality se prolíná s rockovým stylem a hranice se stírají. Někdy se nám realita zdá být povrchní a klamavá… nebo se k ní stavíme s příliš velkými předsudky, a když prohlédneme, býváme příjemně překvapeni? Co čeká na Martu – najde sílu začít znovu a čelit svým životním kopancům?
Pretty Woman z Holešovic se každopádně nikdy nevzdává!

Potřetí – Arne Dahl
Mladá fronta
krimi, detektivky

Třetí pokračování veleúspěšné kriminální série, v jejímž středu stojí duo vyšetřovatelů Sam Berger a Molly Blomová. Třetí příběh má být stejně jako všechny autorovy thrillery psychologicky rafinovaný, plný náhlých zvratů a neskutečně napínavý. Arne Dahl, jak potvrdil jeho literární agent Tor Jonasson, je ve skvělé formě, a to i přesto, že se stále neví, jak příběh skončí…


Nejtemnější hodina – V. C. Andrews
Moba
rodinná sága

Rozuzlení rodinné ságy se vrací do minulosti jedné z větví rodiny Cutlerů. Lilian je dívka poznamenaná bázní z rodičů, péčí o nemocnou sestru a pronásledovaná její chorobnou nenávistí. Trpný a jednotvárný život se dramaticky změní, když je odhalen její nelegitimní původ...



Rebelka – Jana Pronská
Moba
historický román

Strhující příběh lásky ze středověkého Slovenska se odehrává na pozadí skutečných historických událostí. Kontesa Cecília ze Svätého Jura, která ovládá luk a meč lépe než rytíři jejího otce, si vynutí účast na turnaji pod hradem Biely Kameň a tomu, kdo ji porazí, přislíbí svoji ruku. Riskuje tím vlastní svobodu a nezávislost, na kterých si také velmi zakládá. Temešvárského župana Štefana z Rozhanovců krásná a odvážná dívka okouzlí natolik, že se ji rozhodne zachránit před manželstvím s mužem, jemuž jde jen o její věno…

Pachatelé dobra – Věra Fojtová
Moba
krimi, detektivky

Po vydatném nočním dešti najde lesník Hryc mezi stromy mrtvé tělo, částečně zasypané hlínou. Přivolaní kriminalisté dívčino tělo odkryjí a zjistí, že je pod hlínou úplně nahá. Nikdo ji nezná a jakákoli identifikace je téměř nemožná. Před kriminalisty stojí několik otázek. Především musí zjistit, kdo je ona neznámá, následně teprve mohou pátrat po tom, kdo a proč ji usmrtil. Během vyšetřování potká kapitán Jakub Cetl svoji dávnou známou novinářku Miru, která ho díky své profesi zavede mezi smetánku a celebrity. Vedou stopy zločinu až do vyšších vrstev? Je dívka obětí závisti, zášti nebo neopětovaných citů?

Křehký slib – Ivana Andrews
Alpress
společenský román

Karin a Max. Ona obyčejná studentka botaniky, on bohatý finančník - dva mladí lidé, kteří zdánlivě nemají nic společného, dokud v nich po vzájemném setkání nevzplane nová chuť k životu a láska jim nepoloží svět k nohám. Kolik skrytých tajemství se však může časem vynořit a otevřít staré rány a jak vysokou cenu dokáže každý z nich za lásku zaplatit?


Zatímco jsi spala – Liz Lawler
Alpress
thriller

Alex se probudí připoutaná na operačním stole. Muž, který se nad ní sklání, není lékař a volba, do které ji nutí, je nevýslovně absurdní a krutá. Když však Alex znovu procitne, nemá na těle žádné stopy po zranění. A vůbec nikdo jejímu hrůznému zážitku nechce věřit, proto začíná Alex časem pochybovat o svém zdravém rozumu… Dokud se nesetká s další obětí.


Tvůj čas se krátí – Kay Hooper
Alpress
krimi, detektivky

Agentka Callie Davisová ze speciální jednotky FBI pátrá díky svým mimořádným schopnostem v Apalačských horách po uprchlém bankovním lupiči. Teprve až objeví zraněného kolegu, uvědomí si, že ze zoufalého štvance se stal nebezpečný a nevypočitatelný lovec. Pochopí, že byla vtažena do smrtelné hry.


Pršeli ptáci – Jocelyne Saucierová
Argo
světová současná
 
Mladá fotografka se při pátrání po jistém Boychuckovi, jenž přežil Velký požár v Mathesonu, vydá do hloubky kanadského lesa. Najde jezero a u něj sruby, v nichž žijí starci Tom a Charlie, Boychuck ale podle jejich tvrzení před pár dny zemřel. Vlastníma rukama mu přece vykopali hrob… Tak začíná podivuhodný román o svobodě, jíž jsou lidé nehledě na věk ochotni obětovat pohodlí i bezpečí, o přátelství, které jde doslova až za hrob, a o lásce, jež může vzplanout stejně nečekaně jako oheň, který poznamenává nejen těla, ale i duše. Tajemný Boychuck je toho důkazem. Jocelyne Saucierová vyšla při psaní tohoto příběhu ze skutečných historických událostí a z vyprávění posledních pamětníků, již přežili Velké požáry, které začátkem 20. století zpustošily sever Ontaria. Oheň tehdy několikrát strávil nejen lesy a polnosti, ale mnoho vesnic a měst, lidé i zvířata společně prchali do jezer a studní… a pršeli ptáci.
Tento román odhaluje většině čtenářů naprosto neznámou epizodu z kanadské historie a zároveň je to opravdová óda na svobodu, život v přírodě a na lásku, která může přijít ve chvíli, kdy ji nikdo nečeká.
Nesmírně citlivý a nesmírně něžný román o přátelství, stáří, lásce a smrti. A zasazení do kanadských lesů mu přidává na kouzlu.

Kousky štěstí – Anne Christine Ostbyová 
Argo
společenský román

Čtyři dlouholeté přítelkyně dostanou jednoho dne dopis obsahující jedinou otázku. Jejich bývalá spolužačka, nekonvenční a živá Kat, v mládí vyrazila do širého světa. Nyní ovdověla a stala se majitelkou kakaové plantáže na ostrově Fidži. Vyzývá kamarádky, aby opustily všechny své problémy i chladné Norsko a přijely za ní a společně zestárly v jejím domě. Přítelkyně, kterým je všem hodně přes šedesát, ji vezmou za slovo a dorazí. Bude skutečnost stejně krásná jako jejich představy? I v ostrovním ráji začnou vyplouvat na hladinu nevyřešené životní problémy a nepříjemná, dlouho ukrývaná tajemství. Sina, která sama vychovala syna a obětovala mu celý život, nyní nedokáže uniknout jeho neustálým žádostem o peníze. Maya, bývalá učitelka, bojuje s počínající Alzheimerovou chorobou. Lisbeth kvůli rodině a péči o svůj vzhled neposkytla téměř žádný prostor svému nadání a na pohled nudná účetní Ingrid v sobě tají neposedné děvčátko, které dosud nedostalo příležitost se projevit. O všechny se stará domorodá hospodyně Ateca, jež díky své intuitivní moudrosti ženám často rozumí lépe než ony samy.
Čokoláda a její výroba prostupuje celý příběh, má však často nahořklou příchuť. Dokážou přítelkyně znovu najít dávnou sounáležitost? A podaří se jim vyrobit „Kousky štěstí“, luxusní a zdravou čokoládu?
Román o lásce, naději a čokoládě, o víře v přátelství a nových životních šancích a o také tom, jak je důležité si zamlsat.

Citrusový sad – Larry Trembay
Argo
světová současná

Když Ahmed pláče, pláče i Azíz. Když se Azíz směje, směje se i Ahmed. Jsou to chlapci, bratři, dvojčata, a oba by mohli poklidně žít ve stínu citrusovníků, kdyby jednoho dne z nebe nepřilétla bomba a kdyby jejich prarodiče nezemřeli v domě, srovnaném se zemí. Do citrusového sadu přicházejí muži a žádají pomstu za prolitou krev. Ahmed, pokud to ovšem není Azíz, je vybrán, aby ve jménu spravedlnosti přinesl tu největší oběť. Živí i mrtví, všichni musejí zaplatit mučednickou daň. V takovém světě je těžké rozlišit čest od fanatismu a čisté úmysly od falše. Pro syny dobrodružství, pro otce povinná oběť, pro matku Sophiina volba.



Tak to je můj výběr červnových novinek. A co vy, máte vybráno? Mě třeba mimo jiné zaujala i kniha z Arga Kousky štěstí :)

Vaše Šárka ♥


 




16 komentářů:

  1. Je to dobré, jenom Stín věcí ztracených :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nová kniha od Moyesové! Tak to je úplně jasný :) ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Tak rozhodně nový Lord John a Zbožňuju navždycky. Ostatní taky nevypadá vůbec špatně. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já se těším na Lorda Johna a druhé Elementum... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jako červen je nečekaná smršť. Běsa, Horké mléko, Černooká, nová S. J. Bolton, Pokrevní pouta, Na odvrácené straně, Něco skutečného... všecko to potřebuju. Navíc jsem teď u Tebe objevila další zajímavosti, namátkou třeba Smečka či Prostá pravda. No, děkuji za další inspiraci k bankrotu ;)
    A která kniha nejvíce zaujala Tebe, na kterou se nejvíce těšíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, láká mě toho tedy dost :)) Nová Bolton samozřejmě, Marsons, Moyes, Manželka mezi námi, Můj psí život, Kousky štěstí a další a další :) Moc úrodný měsíc a těch thrillerů :))

      Vymazat
  6. Parádní výčet, Šári. Pár jich máme i společných :-)
    Navíc mě tu zaujaly knihy: Závity ulit, Tvůrci náhody, a pak i Citrusový sad, ale to bude kniha, ke které se zřejmě neodhodlám.
    Určitě si nenechám ujít novinku od Agnes Martin-Lugand. A pak se uvidí. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo..tak dík :D já věděla, že je červen bohatý, ale že až tak?? Každopádně za mě to vyhrává Běsa a nová Bolton, které už mám obě doma, Bolton tedy už i přečtenou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od autorky nepřečetla ještě Malinku, pokud mě osloví, určitě mě bude lákat i Běsa. Jinak mě toho láká dost a dost, viz. v komentu výše :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥