úterý 18. června 2019

RECENZE – Léto v Itálii

Autorka: Sue Moorcroftová
Překlad: Jana Chmura Svatošová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-7546-205-3

Anotace:
Co byste udělali, kdybyste dostali druhou šanci?
Když Sofii po dlouhé nemoci zemře otec, rozhodne se podívat na svět novýma očima. Jako jediná dcera se dlouhé roky o těžce nemocného otce starala a nyní si uvědomuje, že je čas začít žít vlastní život – a splnit sliby, které dala tatínkovi, když ležel na smrtelné posteli.
Odjížd
í do klidného starobylého městečka v Umbrii, aby odhalila zdrcující rodinná tajemství. Zde se seznámí s mladou servírkou Amy, která zjistila, že muž, který se o ni celý život staral, není její biologický otec; kvůli tomuto odhalení ztratila dosavadní životní jistoty a teď zoufale hledá své místo ve světě.
Pomůže Sofia překonat Amy náročné životní období a podaří se jí zhojit bolestné rány z minulosti? Nebo její novou životní cestu osudově překříží záhadný Levi?

Sofia spoustu let pečuje o nemocného otce. Její život tak hodně ustoupil do pozadí. Ale ona nelituje, otce milovala. Na smrtelné posteli po ní otec žádá splnění několika slibů. Nemá smutnit po jeho smrti. To je první slib. Poté má dělat všechny ty věci, které mladé svobodné ženy dělávají... Cestovat, bavit se. Dále má otci slíbit, že navštíví malé italské městečko Montelibertá a položí květiny na hrob prarodičů, které nikdy nepoznala. V Montelibertá má pít Orvieto classico tak, jak se má pít. A poslední přání... „Buď šťastná, Sofie...“


Sofia tedy odlétá z Anglie do Itálie, rodné země svého otce. Najde si práci jako servírka a začne pátrat po hrobě svých prarodičů. Přitom najde otcova bratra, svého strýce, o kterém neměla ani tušení. Setkání s ním není napoprvé právě ideální, ba naopak, přímo strašné.

V práci se Sofia seznámí s mladinkou Amy, která se zde ocitla na útěku z domova. Dozvěděla se, že její otec není jejím biologickým otcem, zhroutil se jí svět, a utekla od rodiny. Sofia je pro Amy něco jako starší sestra, chce jí být oporou. A přestože odjela z domova, aby nejen našla hrob prarodičů, ale také aby cestovala a užívala života, jak otci slíbila, dostává se najednou do podobné situace jako dřív. Opět se o někoho stará, někomu pomáhá, někomu je oporou.

Kromě Amy potkává Sofia také Leviho, záhadného cizince, který se nějak podezřele motá právě kolem Amy. Přitom by jí podle věku mohl být otcem. Není mu však proti srsti si vyrazit také se Sofiou. Co je, sakra, ten hezoun zač, vrtá Sofii hlavou a hodlá tomu přijít na kloub. A především ochránit Amy.

Musím se přiznat, že jsem od knihy čekala malinko víc. Určitě splnila očekávání v tom, že půjde o oddechový příběh zasazený z největší části do horké Itálie. Ale čekala jsem opravdu nějaké dech beroucí rodinné tajemství, o kterém se píše v anotaci, které mi vyrazí dech, ale nešlo o nic tak převratného, aby mi z toho poklesla čelist.

Děj románu byl na mě celkem pomalý a rozvláčný, ale poslední třetina přece jenom více odsýpala a bavila mě asi nejvíc. 

Pokud toužíte po lehkém, pomalejším příběhu, kde najdete špetku romantiky, trošku Itálie, nějaké ty rodinné svízele, potom sáhněte po této krásce s kouzelnou obálkou. Obálka je opravdu překrásná a dostává ode mě velký palec nahoru.
 
O autorce:
Sue Moorcroftová se narodila v Německu v rodině vojáků z povolání. Žila na Kypru, Maltě a v Anglii. Autorka píše současné romány o životě a o lásce. Získala již několik ocenění. Léto v Itálii se dostalo na řebříček bestsellerů nedělních novin The Sunday Times. Mimo to se věnuje psaní povídek, příběhů na pokračování, článků, novinových sloupků a příruček na téma kreativní psaní.


Hodnocení: 79%


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri. Knihu můžete zakoupit zde.



2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥