neděle 12. září 2021

RECENZE – V TEMNOTĚ

Autor:
Mike Omer
Překlad: Jiří Chodil
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2021
Počet stran: 400
ISBN: 978-80-271-1779-6

Anotace:
Video s dívkou drápající nehty víko své rakve patřilo k tomu nejhoršímu, co Zoe kdy viděla. Ještě víc ji však znepokojil popisek: Experiment číslo jedna.

Ona i její partner, zvláštní agent Tatum Gray, dělají, co mohou, aby našli monstrum stojící za šokujícím videem, ale brzy se na webu objeví další a je nalezena druhá mrtvá dívka. Zoe má navíc plnou hlavu jiného vraha, který ji pronásleduje od dětství a teď se zaměřil na její mladší sestru.

Vždy věděla, že ji práce může přivést předčasně do hrobu, ještě nikdy se ale neocitla v takovém nebezpečí.

V San Angelu někdo zaživa pohřbívá mladou dívku. Vše si nahrává a s popiskem „experiment číslo jedna“ postuje na síti. K případu jsou přizváni agent Tatum Gray a agentka Zoe Bentleyová z FBI. Zoe pracuje jako forenzní psycholožka. Je vynikající profilovačka, která má schopnost vcítit se do mysli pachatele. Všichni musí jednat rychle, protože název videa předpokládá další oběti.

Zoe kromě tohoto případu trápí ještě případ masového vraha, jehož původ dosahuje až do Zoeina dětství. Momentálně pachatel pronásleduje Zoeinu sestru. Zoe však dostává příkaz vyřešit nejprve případ zaživa pohřbených dívek, a potom se může angažovat v případu tzv. kravatového vraha. 

První díl série V mysli vraha se mi líbil, ovšem V temnotě, to byla jízda. Autor dokáže brilantně vykreslit charaktery postav. Příběh je vyprávěn opět z několika úhlů pohledu včetně pohledu pachatele. Kniha je napínavá, má spád, neexistuje místo, kde byste se snad mohli nudit. Ze Zoe a Tatuma se pomalu stává perfektní dvojice spolupracujících agentů. A ani v druhém díle nechybí Tatumův dědeček Marvin, který přináší do příběhu osvěžení v podobě příjemného humoru.

Mike Omer nám servíruje příběhy plné napětí, které přečtete jedním dechem. Pracuje s neotřelými náměty, čtenář se dokáže dokonale vcítit ať už do role oběti či Zoe nebo Tatuma. Za mě získává V temnotě velké doporučení a určitě si nezapomeňte přečíst první díl V mysli vraha. 

O autorovi:
Mike Omer je původně novinář a vývojář počítačových her, ale v současné době nejvíce přemýšlí nad svou novou sérií detektivních thrillerů s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. S oblibou píše o skutečných zločincích nebo naopak obětech zločinů. Má ale taky rád humor, proto svoje thrillery odlehčuje vtipnými pasážemi. Ve spisovatelském snažení jej horlivě podporuje jeho manželka. Společně vychovávají tři děti a domácnosti.

Hodnocení: 97%


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete zakoupit.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥