úterý 17. listopadu 2015

Můj knižní tip #19


Vítám vás u pravidelného knižního tipu. Vánoce se kvapem blíží, takže mě napadlo, vložit vám sem několik tipů na knihy pro děti. Je jich celkem 22, takže určitě máte z čeho vybírat. I když vlastní děti třeba zatím nemáte a nebo jsou už velké, nakupujete určitě třeba pro sourozence, neteře a synovce, vnoučata.

Bratři Grimmové kniha pohádek 

Sněhurka a Růženka, Červená karkulka, Locika, Šípková Růženka, Žabí princ, Brémští muzikanti, Rumplcimprcampr, Paleček, Jeníček a Mařenka, Dvanáct tančících princezen, Medvěd a střízlík, Král Drozdí brada, Husopaska, Skřítkové a švec, Sněhurka a sedm trpaslíků - v této bohatě ilustrované pohádkové knížce najdete 15 klasických příběhů od této známé "pohádkářské" dvojice bratří Grimmů. Kromě toho se zde dočtete i něco o životě této autorské dvojice. Protože bylo nebylo, před dvěma sty lety žili dva bratři, kteří nadevše milovali pohádky... Malí čtenáři jistě uvítají velká písmena.



Příběhy dvanácti měsíčků: Renáta Fučíková, Josef Krček

Znáte pohádku o dvanácti měsíčcích? Stejně jako v ní, i v naší knížce usedá na nejvyšší kámen vždy jeden měsíc a vypráví o sobě. Poutavé příběhy o tom, jak se mění příroda, které svátky vznikly už v historii a co všechno se tenkrát slavilo nebo jaké jsou zvyky v dnešní době, doprovázejí krásné ilustrace Renáty Fučíkové. Spolu s dětmi si můžete zazpívat písničky a dozvědět se více o lidových zvycích a pranostikách.



Doktor Proktor a prdící prášek: Jo Nesbo

Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou, šikovným děvčetem ze sousedství, a dobromyslným, byť značně podivínským vynálezcem doktorem Proktorem.
Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Bulík a Líza vymyslí s důvtipem sobě vlastním úžasný plán – prášek nemusí jen obveselovat děti a dospělé, kdyby totiž doktor Proktor zapracoval na mnohem silnější verzi, mohli by supersilný prášek prodat NASA, Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku, který by ho dokázal využít k počinům důležitým pro celé lidstvo. Jenomže trojlístku hrdinů se nečekaně staví do cesty nemilosrdní padouchové – pan Trán a jeho synové Truls a Trym.



Z pohádkové postýlky: Jiří Žáček 

Povídání pro snílky z pohádkové postýlky s barevnými obrázky ke všem pohádkám.

Kniha přenese děti do kouzelného světa pohádek. Jak přesně to v pohádkovém světě vypadá, zachytil ve svých ilustracích Adolf Born, a co všechno se tam děje, vypráví Jiří Žáček. Jeho pohádková řeč je dětem milá. Je blízká fantazii dětských snílků, kteří mají radost, když tajemství a kouzla pomohou, aby všechno dobře dopadlo. Dvacet pět pohádek, ať je znáte, či neznáte, znějí díky vypravěči jako nové.




Knížka Ferdy Mravence: Ondřej Sekora

Ferda si poradí s pracemi všeho druhu: zapřáhne do kočáru pana Hlemýždě, ochočí si zeleného koníka, uspořádá hostinu pro rodinu malých ploštiček, nešťastně se zamiluje a nakonec jen taktak unikne nespravedlivému výprasku a uprchne do světa.

Ale Ferda by nebyl Ferda, kdyby si neporadil s krvežíznivým Ťutínkem i s mravencožravou paní Střevlíkovou, a nakonec postaví larvičkám chrostíků tak krásné podvodní domečky, že si vyslouží svobodu a vrátí se do rodného mraveniště!

Tam se vrhne do vymýšlení všelijakých zlepšováků, ať už při lovu divokých mšic nebo čištění chodeb mraveniště. Mraveniště přepadnou loupežní cizí mravenci, ale pak se vše vysvětlí a příběh končí hromadnou svatbou. Někteří ženichové a nevěsty, ti, o které Ferda zvláště pečoval, mají na krku stejné červené kravaty jako on sám!
Souborné vydání tří slavných knih Ondřeje Sekory o pracovitém mravenčím šikulovi s červenou puntíkovanou kravatou.



Nové příhody kocoura Zrzečka: Tereza Davídková 

Milé děti, prožijte nová dobrodružství kocourka Zrzečka, který se načas kvůli zranění své paničky, babičky Novinkové, ocitne v novém domově. A protože je zvědavý, zažije při seznamování s novým prostředím spoustu veselých, ale díky své všetečnosti i nebezpečných příhod. Všechno však nakonec dobře dopadne a Zrzeček se vrátí v pořádku domů ke své milované babičce Novinkové.




Manolito Brejloun: Elvira Lindo

Hlavním hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodiči, mladším bratrem a dědečkem v madridské čtvrti Carabanchel Alto. 

Díky svým svérázným komentářům a naivnímu pohledu na svět prožívá s kamarády nejedno vzrušující dobrodružství, byť část z nich se odehrává jen v jeho představách. Zábavné příběhy, pamětníkům připomínající nesmrtelné Mikulášovy patálie, si okamžitě podmanily celou Evropu. Zálibu v nich našli nejen malí čtenáři, ale i jejich rodiče. Také se staly inspirací pro několik televizních seriálů a jednu velmi zdařilou rodinnou komedii. Díky edici Omega se s rošťákem Manolitem může konečně seznámit i český čtenář.




Příhody Tappiho ze Šepotajícího lesa: Marcin Mortka 

První díl série o vikingovi Tappim.

Srdce má Tappi stejně tak velké jako panděro.

V kouzelném Šeptajícím lese bydlí viking Tappi. Není to ovšem žádný rabiát, jak byste si mohli myslet. To nejhorší, čeho se od něj můžete dočkat, je hrozivé kručení jeho obrovského břicha, když má hlad. Sympatický obr je totiž dobrák od kosti. Ze všech lidí na světě má nejradši děti. Protože si s ničím nedělají starosti a dokonale se vyznají ve sladkostech. Báječně si s nimi rozumí. S Tappim je snadné se spřátelit. Srdce má totiž stejně tak velké jako panděro. Je v něm místo pro mnoho kamarádů. Třeba sobíka Chichotka, krkavce Kecala, myslivce Hasteho či kováře Sigurda. A vůbec pro celý kouzelný les se všemi skřítky, elfy a dubem Starodějem.

Ale pozor, pokud někdo jeho kamarádům ublíží, Tappiho mírumilovnost je rázem ta tam. Jako když zlý jarl Sukorl uvrhne kováře Sigurda do vězení v zámku postaveném na hřbetě velryby u Posledního moře.

Vítejte v krásném, zasněženém světě usměvavého Tappiho a rošťáckého Chichotka.



Harry Potter a Kámen mudrců: J. K. Rowlingová

Nové vydání příběhů čarodějnického učně Harryho, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye.

Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...




Flouk a Fíla - Dobrodružství z mrakodrapu: Petra Dvořáková 

Pohádkový příběh o velikém přátelství počítačové myši a kouzelného kocoura.Ve městě stojí mrakodrap a v něm jsou samé kanceláře. V jedné z nich pracuje slečna Kamilka. Na všechny se usmívá a každý den s sebou do práce bere svého kocoura. Kocour Flouk se neusmívá na nikoho. Je totiž trochu nafoukaný. Umí pár kouzel, ale nikdo tomu nevěří. Flouk se v kanceláři nudí. Než mu do života vstoupí myš.Počítačová myš Líla. Nová, nablýskaná, bezdrátová a zvědavá. Zajímá se o všechno na internetu, kamarádí se s dalšími myšmi na facebooku. Za jedním takovým přítelem se vydá i do skutečného světa. Brzy ale zjistí, že co vypadá jako přátelství, opravdovým přátelstvím být vůbec nemusí.Flouk je zase zvědavý, co všechno se dá dělat na internetu. Kocouřím kouzlem se dostane do počítače a je nadšený: Když vás v kocouří bitvě roztrhají na kousky, stačí jeden klik a jste zase celí! Samé výhody? Ani, ne. Ten strach, který Flouk zažil, než ho počítačová kocouřiska roztrhala, byl až moc opravdový. Ještě že má Flouk Lílu a Líla Flouka.Příběh určený dětem od pěti do sedmi let seznamuje malé čtenáře s rozdíly mezi běžnou skutečností a virtuálním světem, odlišností vztahů v běžné realitě od vztahů na sociálních sítích a dotvrzuje hodnotu skutečného, časem prověřeného přátelství.



Kniha Džunglí: Rudyard Kipling

Chromý tygr Šer Chán ukradl lidské mládě, aby ho sežral. Dítě zachrání vlci a pojmenují je Mauglí neboli Žába. Vychovají ho jako svého bratra. Jak Mauglí dorůstá, postupně se seznámí s dalšími zvířaty. Jeho nejlepšími přáteli se stanou moudrý medvěd Balů a černý pardál Baghíra. Jenže tygr na svůj původní plán nezapomněl. Vetřel se do přízně několika mladých vlků a touží se pomstít za ponížení…

Nesmrtelné Kiplingovy historky z Knihy džunglí získaly nesčetné podoby, například děti si zamilovaly jejich filmovou podobu od Walta Disneye. Jedinečnost příběhů z indické divočiny nejvýmluvněji ale vyzní v originálním vyprávění Rudyarda Kiplinga.




Děti z Bullerbynu: Astrid Lindgrenová

Pokaždé, když se na našem knižním trhu objeví tato knížka Astrid Lindgrenové, nositelky Ceny H. Ch. Andersena, udělá radost malým i větším čtenářům. Šest dětí – Lisa, která všechno vypravuje, její dva bratři Lasse a Bosse, sestry Anna a Britta a kamarád Olle – v ní prožívá veselé či méně zábavné každodenní příhody na švédském venkově. Ve třech částech knihy strávíme s dětmi celý rok: jaro s koťátky, léto s prázdninami, podzim se školou, zimu s vánočními svátky. A protože jsou to příběhy, které v různých podobách může zažít každé dítě, těší se stále neutuchajícímu zájmu čtenářů na celém světě.




Alenčina Čítanka: Eduard Petiška

Víte, děti, že malá Alenka má doma moře? A jste zvědavé, co všechno může zažít na výletě s dědečkem, nebo když se obuje do maminčiných střevíčků? 

Půvabné ilustrace Heleny Zmatlíkové doprovázejí Alenčiny veselé příběhy, úsměvné pohádky o zvířátkách a věcech, které Alenku obklopují. Čtivá vyprávění jsou doplněna krátkými říkadly a vtipnými, lehce zapamatovatelnými básničkami.




Honzíkova cesta: Bohumil Říha

Veselý a laskavý příběh malého Honzíka, který se vypravil k babičce a dědečkovi na vesnici a zažívá tam každodenní malá dobrodružství. Kniha s nezaměnitelnými ilustracemi Heleny Zmatlíkové, která oslovuje už celé generace malých čtenářů.



Večerníčkův pohádkový špalíček

50 let Večerníčku - 50 obrázkových příběhů V knize anketa a velká soutěž s Večerníčkem!

Před PADESÁTI LETY se na obrazovce Československé televize poprvé objevily pohádky na dobrou noc v pořadu nazvaném VEČERNÍČEK.
Ve stejném roce se k pořadu přidal klučina v papírové čepici, který přilétne odněkud z hvězdné oblohy, ukloní se, mile pozdraví DOBRÝ VEČER a očička mu také září jako hvězdy. Čiperně vyběhne po schodech, skočí na houpacího koně, přeskočí do autíčka a vyhoupne se na jednokolku. A pořád rozhazuje psaníčka s nápisem VEČERNÍČEK. Po skončení večerní pohádky se zase pěkně ukloní, popřeje dětem DOBROU NOC a odlétá do dálav vesmíru, možná do říše snů...

PADESÁT OBRÁZKOVÝCH PŘÍBĚHŮ obsažených v tomto POHÁDKOVÉM ŠPALÍČKU je spíše symbolickým výběrem z nejoblíbenějších večerníčků. Všechny úspěšné večerníčkovské pohádky by vydaly na mnohem objemnější knihu, nebo na knih několik. Prozatím ale postačí, když se tento svazek pohádek, podobně jako televizní Večerníček, stane dětem dobrým průvodcem při usínání.



Poznávejte svět s Krtkem: Z. Miler, J. Žáček, M. Kratochvíl 


Deset leporel je pozvánkou do veselého světa malého Krtečka a jeho kamarádů.

Děti se nad knížkami zasmějí a ještě se leccos užitečného naučí, ať už to jsou základy počítání, jména zvířátek či pravidla slušného chování.

V praktickém kapsáři jsou knížky uložené všechny pěkně pohromadě.



Zábavné příběhy čtyřlístku

Další, v pořadí už čtrnáctá souborná kniha Čtyřlístku, se jmenuje Zábavné příběhy Čtyřlístku a obsahuje čtrnáct příběhů. S našimi čtyřmi kamarády prožijeme veselá i vtipná dobrodružství v restauraci, pod mořskou hladinou, při filmování, na poušti či v miniaturním světě. Všude tam osvědčí svůj vtip, rozum i další vlastnosti, pro které jsou tak oblíbení.



Zlatovláska a jiné české pohádky: K. J. Erben


Krásné vydání z roku 2013. Vydejte se s nimi na hřbetě lišky Ryšky za zlodějem divotvorných zlatých jablek, utečte před přívalem sladké kaše, navštivte se statečným Plaváčkem moudrého Děda Vševěda a zkuste s pomocí maličké mušky poznat, která z dvanácti krásných panen je Zlatovláska. Vhodné pro samostatné čtení i předčítání.



Nejkrásnější pohádky: Božena Němcová

Nejznámější české pohádky Boženy Němcové, které děti znají i z filmů a televize, zavedou děti do pohádkového ráje.

V knížce se potkají s Bajajou, poznají jaké to je v pekle, proč musela z královského zámku odejít princezna se zlatou hvězdou na čele, jak se napravila pyšná princezna Krasomila, a mnoho dalších pohádkových příběhů.




Koralina: Neil Gaiman

Den poté, co se nastěhovali do nového domu, se Koralina vydala na průzkum...Zjistila, že dům má dvacet jedna oken a čtrnáct dveří. Třináct z nich se dá otevírat a zavírat. Čtrnácté jsou zamčené a za nimi je jen cihlová zeď - přesněji řečeno tam byla až do chvíle, kdy je Koralina jednoho dne otevřela a našla za nimi průchod do jiného bytu v jiném domě, který se tomu jejich podobá jako vejce vejci.
Současně je ale úplně jiný: psi tady nejí nic jiného, než čokoládu, kočky umí mluvit a místo pravých ji tam přivítají jiní rodiče. Její jiná matka je navlas podobná té skutečné - až na to, že má pavoučí prsty a oči jako černé knoflíky - vaří jí samé dobroty, je na ni něžná a přemlouvá jí, aby u ní zůstala. Koralině se však stýská po pravých rodičích a chce se k nim vrátit - a tehdy se krásný sen změní ve skutečnou noční můru. Nové vydání s filmovou obálkou a přílohou.



Malá princezna: F. H. Burnett

Malá Sára žije v elitní výběrové škole jako privilegovaná žákyně, neboť její otec je velmi bohatý a majitelka školy bohatství cení ještě mnohem víc než Sářino nadání a ušlechtilou povahu. Jednoho dne však do školy dorazí zpráva o smrti Sářina otce a jeho bankrotu. Sára se v okamžiku mění z bohaté dědičky v žebračku. Přežít jí pomáhá jen několik přátel a její živá fantazie. Dokáže se Sára i ve změněných podmínkách chovat jako princezna?

Půvabný příběh statečné Sáry od autorky Malého lorda a Tajné zahrady byl mnohokrát zfilmován a patří mezi klasická díla dětské a zejména dívčí literatury.




Bestiář Harryho Pottera

Mozkomorové a domácí skřítci, jezerní lidé a draci čínští ohniváči - to je jen pár příkladů kouzelných tvorů a strašidelných monster, jimiž spisovatelka J. K. Rowlingová zabydlela kouzelný svět Harryho Pottera. Tvorové a zvířata, jimiž se hemží knihy a filmy o Harrym, jsou zábavní, velkolepí, děsiví i láskyplní. Jsou stejně různorodí, jako povahy studentů Školy čar a kouzel v Bradavicích. Kniha Bestiář Harryho Pottera nabízí zasvěcený a komplexní vhled do fascinujícího procesu, během něhož se podařilo přivést tento zvěřinec v rámci veleúspěšné série filmů o Harrym Potterovi k životu. Detailní profily všech tvorů obsahují vzácné výtvarné koncepty, zákulisní fotografie a tajné recepty filmařů z archivu společnosti Warner Bros. Knihu doplňuje samostatný plakát s portréty všech tvorů a interaktivní katalog Velkoprodejny Mžourov. Koupě této nádherné sbírky se prostě stává povinností fanoušků Harryho Pottera bez ohledu na věk.





Někdy, když vidím ty krásné knihy, mám úplně chuť si nějakou koupit. Rozhodně chci pořídit celého Harryho Pottera. Nevím, jestli se do něj někdy pustím, ale rozhodně se doma využije... třeba vnoučata později, že :-D :-D 
Také mou oblíbenou Alenčinu čítanku, Pohádky bratří Grimmů a největší srdcovku z dětství Děti z Bullerbynu, protože ty mám v salátovém vydání.

Zkrátka dětské knihy, ať už pohádkové nebo různé příběhy se nikdy neztratí. A není na ně člověk nikdy starý. Fantazii si musíme uchovat stále, obohacuje náš život.

Doufám, že jsem vás tedy alespoň trochu inspirovala a už vybíráte dárečky.

Mějte se krásně, Noel...


10 komentářů:

  1. Přeci jen jsem už z pohádek trochu vyrostla, ale i přes to bych si je ráda velmi osvěžila. Nejvíce mě láká nové ilustrované vydání Harryho Pottera :)
    Rozhodně děkuji za tipy :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Určitě z pohádek vyrosteme, ale rozhodně si je někdy rády(i) znovu přečteme :)

      Vymazat
  2. Na Harryho Pottera se nemůžu doma vynadívat, ta kniha je prostě perfektní! Hozíkova ceta, tu jsem ráda četla ve škole a je doposud furt moje oblíbená kniha, když nemůžu usnout tak si pustím eknihu :) Koralínu jsem viděla pohádku a je krásná. Jinak pohádky od Bratří Grimmlů jsou pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzíkova dcera je taková školní klasika, mám ji schovanou a dcera taky. A Koralína by mě docela lákala :)

      Vymazat
  3. Nádherný článek, úplně jsem se vrátila do dětství, my měli doma vždycky hoooodně knih, hlavně ty dětské, snad všechny, co kdy vyšly. My chodily do Knihy každý čtvrtek, vždy jsme si nesly tak 5 nových domů. A já četla knížku jedním dechem, za den přečtená. Dcera je milovník HP, ten Bestiář by se jí mohl líbit, to asi bude pálka. Neumím si představit vánoce bez knihy. :/
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, taky si neumím představit vánoce bez knihy pod stromečkem. Syn tedy nečte, ale dcera snad bude po mně :) V dětství jsem byla v knihovně pečená vařená. Bestiář je např. na buxu za 699Kč... takže opravdu pálka. Ale jako vánoční dárek bude stát určitě za to :)

      Vymazat
  4. Zrovna včera jsme s přítelem vybírali dárek pro roční mimčo a vybrali jsme knížečku s říkankou Polámal se mraveneček :)
    Budu ráda když se podíváš na můj blog.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  5. To je pořádná dávka tipů :)
    Já si chystám na celou sérii Harryho Pottera :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥