neděle 24. dubna 2016

Recenze - Deník fejsbukové matky

Autorka:                     Lucie Nachtigallová
Nakladatelství:        Omega
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               160

„Jak mám vysvětlit svému dítěti, že ty pecky v melounu nejsou klíšťata a že je může jíst?“

Anotace:
Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů. Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče. Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat. Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život.
                                              
Trčíme doma. Všechny děti mají to samé (jako ostatně celý zbytek republiky) - nudle, kašel a teploty. Zatímco holky trpělivě staví zoologickou zahradu z kostiček, komunikují, pomáhají a jsou v rámci možností milé, tak synáček řve, kňourá, umírá... Chlap!
         
Deník fejsbukové matky je útlounká knížka plná FB statusů. Vlastně je tvořena pouze a jedině statusy, jejichž autorkou je novinářka, později dramaturgyně, produkční, šéfredaktorka..., nyní maminka na mateřské dovolené. No, ta dovolená je opravdu hodně nevýstižné a zavádějící slovo. Jakmile začnete pročítat jednotlivé minipříběhy z autorčina života, rozhodně si nejednou řeknete, jak to ta Lucie zvládá, že ještě neskončila v blázinci, ale dokonce si stále uchovává smysl pro humor a dobrou náladu? Starat se o tři malé děti, které mamince uchystají denně nejednu pernou chvilku, manžela, medvěda, tedy pardon... trošku většího pejska :)... byt a chatu, no prostě nechápu a smekám pomyslný klobouk. Potřebovala bych alespoň jednu maxi dávku autorčiny energie :)



Na této knížce je fajn, že pokud nechcete, nemusíte ji číst od začátku, můžete klidně od konce, od prostředka nebo si jen tak nalistovat, jakou stránku právě chcete. A zaručuji vám, že se pobavíte a zasmějete úplně na každé. Já jsem si vzala knížku do nemocnice a opravdu jsme si nemohla vybrat lepší čtení. Jen jsem se musela občas držet, abych nevybuchovala smíchy a nerušila ostatní pacienty :)

Deník fejsbukové matky se mi moc líbil a je to opravdu originální počin. Sice jsem ji přečetla úplně celou od začátku do posledního statusu, ale to mi nebrání, se k ní kdykoli znovu vrátit. Vím, že mi rozhodně zvedne náladu, pokud bude právě na bodu mrazu.

Bydlím už několik týdnů jak Robinson Crusoe se třemi Pátky na venkově u Zbiroha. V Praze jsou bacily, tady je jen bahno. Manžel pravidelně dojíždí, vyhrabává zapadlé auto z pole a vozí proviant. Dnes pouze volal. Manžel: „Ahoj, šel jsem naložit gril na chatu do auta, mám na sobě jen župan a bačkory a představ si, někdo mi zabouchl dveře od bytu... a klíče zůstaly uvnitř. A leje!“

Nebojím se, že by si knížka nezískala čtenáře, NAOPAK. Většina maminek se alespoň v jedné situaci... minimálně :) najde a s uspokojením si oddechne, že v tom není sama. Osobně tedy hodnotím jednoznačně pozitivně, že nakladatelství Omega knihu začátkem května vydá. U mě vidíte brožovanou verzi, ale to je pouze recenzní výtisk, knihu si budete moci zakoupit v pevné vazbě.

Dosud jsem neznala autorčinu stránku Deník fejsbukové matky, ale nyní už pilně sleduji a bavím se.

A co říct na konec? Knihu rozhodně doporučuji a paní Lucii přeji stále tak dobrou  náladu, kterou zjevně oplývá... nebo, že by to občas byl i šibeniční humor? Rozhodně má moje velké sympatie.

O autorce:
Lucie Nachtigallová (1977), absolventka Fakulty sociálních věd UK, přispívala do tištěných médií jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Mimo jiné natáčela pro americkou televizní společnost CNBC dokumentární sérii The Players o nejbohatších podnikatelích světa. Je spolumajitelkou firmy Velká dobrodružství. Z manželství s Františkem Nachtigallem, který působí v médiích, má tři děti (osmiletá dvojčata a sedmiletou dcerku). Pokud zrovna neleze s dětmi po horách, cvičí pilates a jezdí na koni. Peripetie z jejího života sledují denně desítky tisíc lidí na FB stránce Deník fejsbukové matky.


Hodnocení: 5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega a knihu zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský. Předpokládaný datum vydání je 4. 5. 2016.




20 komentářů:

  1. Tak to je vynikající - pobavila jsem už i u Tvé recenze, která je mimochodem skvělá! Nevím, zda pořídím přímo knihu, ale na FB stránku dotyčné rozhodně zavítám. Díky mockrát za tip, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc ti děkuji za krásný komentář, udělal mi radost :)

      Vymazat
  2. Už jsme včera četla jednu recenzi na tuto knihu a zalíbila se mi. Po přečtení té tvé ji chci :D
    Katy
    Bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Když na mě tato kniha začala vyskakovat ze všech stran, říkala jsem si, co to je. A vůbec mě nezaujala. Ale díky tvé recenzi se po ní asi podívám. Pokud mě opravdu rozesměje, budu jen ráda. Takových knížek není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, věřím, že rozesměje :) A máš pravdu, knížek, které pobaví, není nikdy dost :)

      Vymazat
  4. Výborná recenzia :D Teším sa na ďalšie články. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze :-) Tato kniha asi pofrčí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marcel :) Taky si myslím, že se jí bude na trhu dařit :)

      Vymazat
  6. Fakt moc se na tu knížku těším :) Tolik pozitivních ohlasů! Pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tahle knížka vypadá opravdu skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  8. Milá paní Šárko, moc Vám děkuji za vlídná slova a věřím, že se knížka bude líbit o čtenářům :) Lucka - Deník fejsbukové matky

    OdpovědětVymazat
  9. FB stránku už sleduji také :) knížku si sice asi nekoupím, ale statusy mě baví.
    Hezký večer.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také na stránku teď chodím pravidelně :) Hezký večer a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  10. Čtu dnes jednu nadšenou recenzi za druhou. Byť jsem knihu cca před třemi hodinami číst neplánovala, teď už se na ní chystám - pěkně v létě na dovolené :) Opět báječná recenze, Šárko :) Přeji příjemný start do nového týdne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Na dovolenou bude knížka jako dělaná :) Krásný den i tobě :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥