sobota 7. května 2016

Recenze - Láska podle Shakespeara

Autorka:                    Georgina Guthrie
Překlad:                     Kristýna Vítková
Nakladatelství:       Grada - Cosmopolis
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              464

„Že cíl všech cest je milování,
ví každý moudrý mládenec.“

- VEČER TŘÍKRÁLOVÝ, jednání druhé, scéna třetí

Anotace:
„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“
I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu 
Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti…

Aubrey Priceová nastupuje do posledního semestru svého studia na torontské univerzitě. Několikrát týdně na několik hodin rovněž dochází do kanceláře děkana, kde pracuje jako asistentka. Čeká ji také jednosemestrální kurz - Shakespearovská studia. William Shakespeare patří mezi její nejoblíbenější autory a tak se na kurz velmi těší. 
Očekávaný profesor Brown se však v posluchárně neobjeví sám, nýbrž v doprovodu nového asistenta Daniela Granta. Daniel je pro dívky, a samozřejmě také pro Aubrey, přímo božské zjevení. Nádherný, charismatický, modrooký... no zkrátka „kluk k sežrání.“ Přestože je oblečený do sežmoulaných hadrů, což nikdo moc dobře nechápe, protože Daniel je syn děkana univerzity. Aubrey se do něj bláznivě zamiluje. Daniel je však ke všem studentům přehnaně upjatý, škrobený, oslovuje je příjmením a celkově si od nich udržuje přehnaný odstup. 
Záhy se však shodou okolností přiblíží Aubrey Danielovi víc a dozvídá se, že ani ona mu není lhostejná. Ale láska mezi studentkou a asistentem? To je přece nepřípustné. Oba tedy musí svůj tajný vztah ochraňovat a skrývat, což přináší mnohá úskalí a nedorozumění. Navíc do Aubrey je zakoukaný její spolubydlící, kterého však Aubrey považuje za nejlepšího kamaráda, ale Daniel na něj přesto strašně žárlí.
Vydrží vztah těchto mladých lidí? Zvládne Audrey neustálé skrývání a ovládání svých citů? Neohrozí ho tajemství, které Daniel skrývá z minulosti?



Kniha se mi četla dobře, přestože přece jen už neoplývám tou sladkou naivitou mládí, takže mám malinko jiný pohled na věc. Ale myslím, že to můj zážitek ze čtení nijak podstatně neovlivnilo. Je to příjemná oddechovka, plná romantiky, dychtivosti mládí, lásky. Romantické duše si četbu rozhodně užijí se vším všudy.

Příběh je psaný z pohledu Aubrey v první osobě, pouze několik kapitol ke konci je podáno z pohledu muže - Daniela. V knize nechybí vtipné situace, Aubrey sice je díky svému mládí trochu naivní, ale není to hloupá, vzdychající pipinka, takže není nouze o nadsázku a rozhodně se i zasmějete.

Kniha je poměrně silná, má přes 400 stran, ale protože řádkování je široké, nemusí se počtu stran nikdo obávat. Příběh se čte opravdu lehce a rychle. 

Problém mám ovšem s paní překladatelkou. Aniž bych hledala, kdo knihu přeložil, bylo mi jasné, že jde o stejný překlad, jako o knihy Elegantní hřích. A sice mi k poznání, bohužel, dopomohl výběr slov. Paní překladatelka si zjevně oblíbila dvě slova, kterých používá velmi hojně. Naštěstí pro mne v této knize se jich vyskytovalo přece jen méně než v Elegantním hříchu, kde jich bylo jak naseto a opravdu mě to hodně iritovalo. A sice jde o slova kurevsky/kurevský. To opravdu nemá člověk, který překládá, trošku rozmanitější slovní zásobu, byť jde o vulgarismy? Musím říct, že přestože jich v této knize tolik nebylo, jako v té předešlé, kterou jsem četla, dojem ze čtení mi to částečně otrávilo.



Ale dost kritiky, nyní bych chtěla vypíchnout jedno velké plus. Kniha je úžasně graficky zpracovaná. Má nádhernou obálku, díky které bude ozdobou každé knihovny a je i uvnitř krásně propracovaná. Každá kapitola začíná úryvkem z některého z děl Williama Shakespeara. Takže grafická stránka knihy  mě opravdu nadchla a autor si zaslouží velkou pochvalu.

A opět mě oslovil příjmením - očividně to byl jeho zavedený způsob jednání. Uvažovala jsem nad tím, jestli se od nás čeká, že ho budeme oslovovat pane Grante. Nikdy předtím jsem žádného asistenta příjmením neoslovovala a profesor Brown ustavil precedens, když ho první den představil jako Daniela, jenže on se zdál být rozhodnutý vyhýbat se našim křestním jménům. Byl tak domýšlivý, nebo jenom až příliš profesionální? Rozhodla jsem se pro to první. Protože profesionalita se jistě vztahovala i na čisté oblečení a upravené vlasy. I když musím poznamenat, že ty měl dneska alespoň umyté. I tak mu neustále padaly do očí. Toužila jsem se naklonit a těch několik zbloudilých pramenů mu odhrnout stranou, nebo ještě líp, popadnout nůžky a pár si jich opatrně ustřihnout.

Knihu určitě můžu doporučit jako oddechové čtení všem romanticky založeným duším.

Přemýšlela jsem, jestli hodnotit třemi nebo čtyřmi hvězdičkami, nakonec jsem dala tři, ale pěkné tři hvězdičky :) Pokud se dostanu k pokračování, určitě si ho ráda přečtu, docela mě zajímá, jak se vztah Aubrey a Daniela vyvine. Byť úplně tu romantickou četbu nevyhledávám. Ale bylo to příjemné čtení.

zdroj
O autorce:
Georgina Guthrie se otevřeně prohlašuje za objímače knih už tak dlouho, kam až její paměť sahá. Je vášnivou čtenářkou a notorickou pisatelkou deníků a je unešená z toho, že mohla nakouknout do velkého světa knih. Georgina žije v Torontu v Kanadě, ale pořád se považuje za Britku skrz naskrz a často ji můžeme najít, jak prochází uličkami svých oblíbených britských obchodů.
Je absolventkou Torontské univerzity, kde studovala anglickou literaruru. Georgina ráda vyplňuje svůj čas čtením a psaním, ale stejně tak si ráda užije i dobrý film s manželem, kolotoč v kuchyni se svou dcerou nebo odpočinek s přáteli a rodinou, ten vesměs vždy ve společnosti sklenky červeného vína v jedné ruce a cibulových kroužků v druhé.


Hodnocení: 3/5 



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada.

Knihu zde také zakoupíte.


Nenechte si ujít pokračování :)

 zdroj
zdroj



4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Knihu bych si chtěla opravdu mooc přečíst, tak snad na mém wishlistu nebude dlouho :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už po ní taky docela dlouho pokukuji, snad se mi dostane pod ruku co nejdřív. Recenze se povedla, palec nahoru !!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥